Windows Server 2003

nikodim:
AD se podize prilikom kreiranja domena, u njemu su smesteni svi podaci o kodirsnickim grupama, organizacionim jedinicama, kompijuterskim nalozima... kako mislis da je podignut PDC ili DC a da nema AD-a? To je prijatelju mj, nemoguce... ;)

ad se podize prilikom podizanja domen kontrolera..covek je pocetnik, mozda se malo neprecizno izrazio, ali zar tebi nije ovo krajnje sumnjivo:

BGD-Platform:
Pa nista, do sada sam izucio i isprobao u praksi da odradim DHCP i da svaki racunar direktno ima ima ip adresu prilikom ulaska na mrezu. Dao sam na serveru opseg ip adresa i dodao par VIP adresa za neke korisnike posebne, usput sam podesio koliko radno vreme korisnik moze da ima trenutnu ip adresu a zatim da po zahtevu zatrazi od servera sledecu slobodnu ip adresu, posle toga krenuo sam na DNS da dam naziv domena otisao u kontrol panel pa na system bla bla bla znas i sam ... promenio naziv i namestio na (network.bigdady) postavio sam domen.. sada da bih ubacio korisnike na domen potrebno mi je da imam aktivni direktorijum u koji mogu korisnike da ubacim i da kreiram prava za njih.E sad moj problem je sto slabo razumem aktivni direktorijum sam po sebi i ne kapiram kako da ubacim korisnike i odredim njihova prava na mrezi.
Usput ovaj server bice na (intranetu) ne na internetu.
Dakle zapeo sam kod kreiranja naloga i prava korisnika.
Pricam za one "snipove" ako pogledas u toj knjizi za aktivni direktorijum

otkud se u kontrol panelu daje ime domenu? na mestu koje je naveo mozes jedino da pridruzis racunar vec postojecem domenu...a posle toga bi 'trebao da ima aktivni direktorijum'...pa ako je pratio wizard (a cini mi se da nije), vec bi trebalo da ga ima...uostalom, moguce je u mrezi sa vise servera dodeliti jednom serveru, recimo, samo ulogu DNS...na njemu tada nece biti aktivnog direktorijuma...zato sam posumnjao da je zbrljao negde..

nikodim:
`98-ca ne moze da radi pod domenskom mrezom 2003 ako ne podignes WINS na serveru. Jer je ista kreirana za razresavanje imena na NetBios standardu.

@Nikodim, znam druze citao sam o tome, mada nisam zeleo da imam dodatne probleme oko toga.

@Bundeva nisi me razumeo.

===================================================================
posle toga krenuo sam na DNS da dam naziv domena otisao u kontrol panel pa na system bla bla bla znas i sam ... promenio naziv i namestio na (network.bigdady) postavio sam domen..
===================================================================
Postavio sma domen putem carobnjaka, to se moze isto odraditi i kada se ode u control panel add/remove windows components, a na obicnim racunarima sam dodavao domen.

@Bundeva radio sam na svim (ipconfig) i ispostavilo se da svi racunari uzimaju ip adrese iz opsega koji sam odredio na serveru.

Anyway.
Ne znam iz kog razloga ali sa pingovanjem uspeo sam da ostvarim kontakt sa racunarima(Eto, ako je neko imao takav problem neka proba ovo). Sada mi je preostalo da se ulogujem na domen network jer sam mu tako dao ime prilikom podizanja dns-a. E sad naravno potrebno mi je da imam korisnicki nalog za korisnike na mrezi, da bih to ostvario moram da napravim radne naloge za korisnike, tipa, user name i sifra (sifru korisnik sledecim prikljucivanjem na domen menja). Dobro to sam danas odradio, sta mi preostaje, preostaje mi da napravim te naloge, ispravite me ako gresim ( treba da odem na users and components, ili kako vec) to mi je sad problem...

@BGD-Platform

Da otvoris Users And Computers u AD i dodajes korisnicke naloge pomocu koji ce se radne stanice tj. korisnici koji ih budu koristili prijavljivati na DC. Kako se budu prijavljivali tako ces u kontejneru computers dobijati i racunarske naloge po prijavljivaju na system. E sada... merznu hierarhiju mozes dovesti do perfekcije koristeci GPO, ali ta to ce trebati vremena jer ih ima oko 1000 komada.
Zgodna stvar su ti i OU, pomocu njih mozes svasta nesto da postignes... ne znam koliko ti je ta mreza i ko ce sta moci ili nece moci na njoj da radi.

nikodim:
E sada... merznu hierarhiju mozes dovesti do perfekcije koristeci GPO, ali ta to ce trebati vremena jer ih ima oko 1000 komada.
Zgodna stvar su ti i OU, pomocu njih mozes svasta nesto da postignes... ne znam koliko ti je ta mreza i ko ce sta moci ili nece moci na njoj da radi.

Hmm... "GPO i OU" moracu jos da isamaram stranica da vidim sta je to.

A sto se tice ko ce sta koristiti i sta ce moci i sta nece, ma ja cu samo da demonstriram ono jednostavno, tipa, ti nemozes da koristis share od mene ja mogu od tebe bla bla tako nesto... Postavicu neku normalnu hijerarhiju. Ne znam sta bih jos mogao da stavim ako ima neku ideju ( zato i postavih ovu temu). Nego da se vratim ja na samaranje stranica, vidim da imas vece znanje od mene u ovome, pa da nebih bunio tebe i bundevu i ostale, da doucim jos malo.

Znanje i nije neko znanje ako ne pomognes nekom i ono samo po sebi ne bude korisno.
Nego, cime se ti bavis?

Sto se tice GOP su domense polise kojima do najsinijih detalja kreiras mrezu i koriscenje mreznih resursa, sta koji korisnik sme da uradi na svom racunaru (radnoj stanici)... Mozes dovesti korisnika u situaciju da ne moze da iskljuci racunar, pusta multimediju, da posecuje strane na netu koje mu ti dozvolis, da ne moze da menja systemsko vreme, pozadinu, da ne moze koristiti odredjene portove... brdo sjajnih mogucnosti.
OU su ti organizacione jedinice pomocu kojih mozes podeliti domen na nekoliko razlicitih delova, smestati glupe korisnika, delegirati kontrolu nad mrezom, domenom.... hiljadu i jedna mogucnost...
Server 2003 ( ne znam koju ediciju koristis) je najbolji Microsoftov serverski system... rabzija kako dobro radi i sta sve sa njim mozes da odradis.

Da, i ta knjiga koju sada citas je odlicna... Odlicno je napisana i bez obzira na broj strana vrlo je lagan za citanje, obradjuje realne situacije na mrezi, otklanjanje problema i pisana je cak i za one koji se prvi put surecu sa takvim systemom. Drugim recima... odlican izbor, bolju nisi mogao da nadjes kod nas.

Ma znam, znam ..
Ne bez zezanja odlicna je knjiga, podrzavam takodje, ovde stvarno sto kaze covek i citas i zanimljivo ti je dok citas ( dopada mi se ona stvarcica sa skriptama kada hoces da instaliras operativni sistem na nekoj drugoj masini preko mreze).
Inace "IT" tu sam kako bi rekli "uleteo", na velika vrata naravno, ne kao neki ostali...
Ima jos jedna opustena knjiga to je "Povezivanje uz pomoc Microsoft i Cisko tehnologije" ta je dosta dobra takodje.

Ако ти буде потребно да испробаш његову функционалност у пракси, а имаш само један компјутер, препоручујем ти , VMware Server, који је од прошле недеље бесплатан, а који ти омогућује да направиш више виртуелних рачунара и мрежу, на једном компу, који раде под Windows-ом.

nikodim:
E sada... mreznu hierarhiju mozes dovesti do perfekcije koristeci GPO, ali ta to ce trebati vremena jer ih ima oko 1000 komada.
Zgodna stvar su ti i OU, pomocu njih mozes svasta nesto da postignes...

Morao sam da napisem... kako mi je to zvuchalo chudno dok sam odgovarao na taj post ali sada kapiram "dovoljno i malo vishe" :wink:... sta si mi govorio tada. Hvala @Nikodime i naravno @Bundeva :wink: .

BGD-Platform:
Morao sam da napisem... kako mi je to zvuchalo chudno dok sam odgovarao na taj post ali sada kapiram "dovoljno i malo vishe" :wink:... sta si mi govorio tada. Hvala @Nikodime i naravno @Bundeva :wink: .

Najbitnije je da si ti odradio sta si zeleo i da sve to radi. A za dalje, kada nesto zatreba... zakucaj ga ovde...

Skinuo sam nove polise sa zavrsetkom *.inf, pricham za bezbednost i one snipove u gpedit/u, krenem da ih ubacujem naletim na problem, naime umesto da prvo uporedi sta ce prvo da mi promeni on automatski promeni template bez upozorenja (deluje mi jednostavno ali ne uspevam, pa reko da zakucam ovde).

Kako da podesim da mi prikaze razliku izmedju novog template/a i starog, to jest da mi prikaze sta bih trebao da menjam a sta ne u toj polisi...

Back