bundeva
Buduća legenda
- Poruka
- 29.056
nikodim:AD se podize prilikom kreiranja domena, u njemu su smesteni svi podaci o kodirsnickim grupama, organizacionim jedinicama, kompijuterskim nalozima... kako mislis da je podignut PDC ili DC a da nema AD-a? To je prijatelju mj, nemoguce...![]()
ad se podize prilikom podizanja domen kontrolera..covek je pocetnik, mozda se malo neprecizno izrazio, ali zar tebi nije ovo krajnje sumnjivo:
BGD-Platform:Pa nista, do sada sam izucio i isprobao u praksi da odradim DHCP i da svaki racunar direktno ima ima ip adresu prilikom ulaska na mrezu. Dao sam na serveru opseg ip adresa i dodao par VIP adresa za neke korisnike posebne, usput sam podesio koliko radno vreme korisnik moze da ima trenutnu ip adresu a zatim da po zahtevu zatrazi od servera sledecu slobodnu ip adresu, posle toga krenuo sam na DNS da dam naziv domena otisao u kontrol panel pa na system bla bla bla znas i sam ... promenio naziv i namestio na (network.bigdady) postavio sam domen.. sada da bih ubacio korisnike na domen potrebno mi je da imam aktivni direktorijum u koji mogu korisnike da ubacim i da kreiram prava za njih.E sad moj problem je sto slabo razumem aktivni direktorijum sam po sebi i ne kapiram kako da ubacim korisnike i odredim njihova prava na mrezi.
Usput ovaj server bice na (intranetu) ne na internetu.
Dakle zapeo sam kod kreiranja naloga i prava korisnika.
Pricam za one "snipove" ako pogledas u toj knjizi za aktivni direktorijum
otkud se u kontrol panelu daje ime domenu? na mestu koje je naveo mozes jedino da pridruzis racunar vec postojecem domenu...a posle toga bi 'trebao da ima aktivni direktorijum'...pa ako je pratio wizard (a cini mi se da nije), vec bi trebalo da ga ima...uostalom, moguce je u mrezi sa vise servera dodeliti jednom serveru, recimo, samo ulogu DNS...na njemu tada nece biti aktivnog direktorijuma...zato sam posumnjao da je zbrljao negde..