Windows 7 instalacija pomocu USB-a i UEFI biosa.

ninojovic

Početnik
Poruka
13
Imam dosta iskustva sa instaliranjem raznih sistema ali sve to na onom standardnom starijem biosu.
Uskoro mi stize novi racunar bez operativnog sistema i sa UEFI BIOS-om o kome ne znam apsolutno nista, a i prvi put instaliram sistem na racunaru bez operativnog sistema pa ne znam da li postoji neka razlika..
Racunar nema opticki drajv pa cu instalaciju raditi preko USB-a.
Maticna ploca je: Asus h81m-k
Pripremu USB-a i instalacije cu raditi sa ovog racunara na kojem je Windows 7 Home premium (64bit) posto videh da je i to bitno prilikom kreiranja UEFI butabilnog USB-a.
Trazio sam po netu ali nisam nasao neke dobre i jasne tutorijale koji bi mi rekli sve ono sto treba da znam pa bih zamolio nekog ko je ovo vec radio da mi da neke smernice.

Skinuo sam Windows 7 (64bit) Ultimate i isti planiram da instaliram.
Mislim da cu najveci problem imati prilikom kreiranja butabilnog USB-a, ako bih to uradio kako treba, verovatno bih se snasao u BIOS-u.
Zanima me najlaksi nacin na koji mogu to uraditi i ako postoje neke stvari koje bih trebao da znam prilikom instalacije.
Video sam da postoji neki program pod imenom Rufus koji mi moze pomoci, ali takodje sam video da ima dosta ljudi kojima to ne zavrsava posao pa koriste neki nacin koji deluje jako komplikovano iako nisam detaljno proucio korake.

Hvala unapred na odgovoru.

Poslednja izmena:
Bas sam pre par dana dizao W7 sa USB.
Treba ti poveci USB 4GB ili vise, .iso fajl DVD-a sa W7 i neki program da ga napravis na boot USB, ja eto koristim Rufus: http://rufus.akeo.ie/ i lako je.

Sta treba znati, pa da u BIOS-u namestis da koristi USB tokom boota, takodje ako nemas opciju da biras odakle ces da bootujes komp, kod mene drzis F8 pa ti daje da biras sa cega ces da bootujes, moraces da stavis da ti USB emulira HDD i da ga stavis kao hard, a posle kada zavrsis vratis.
Jedini problem je da ne prekidas Rufus dok radi, jer moze da ti zezne USB (a desilo se da nestane struje), a i meni se desavalo da instalacija se zezne sama od sebe par puta, tipa prijavi gresku, fajl nedostaje, jednom sa w7 i par puta sa XP, medjutim pokrenes ponovo ispocetka instalaciju i radi.

Mozda mi je los USB, sta znam.

Sve zavisi od BIOS-a, ali kod mene barem sva podesavanja u BIOS-u potrebna za ovo su u boot opcijama, ali procackaj malo nacices USB configuration. Ni ja to nisam radio do pre par nedelja, ali eto nije uopste tesko, i ako znas da podesis boot sa CD, uz malo cackanja namesti se i ovo lako.

Imam dosta iskustva sa instaliranjem raznih sistema ali sve to na onom standardnom starijem biosu.
Uskoro mi stize novi racunar bez operativnog sistema i sa UEFI BIOS-om o kome ne znam apsolutno nista, a i prvi put instaliram sistem na racunaru bez operativnog sistema pa ne znam da li postoji neka razlika..
Racunar nema opticki drajv pa cu instalaciju raditi preko USB-a.
Maticna ploca je: Asus h81m-k
Pripremu USB-a i instalacije cu raditi sa ovog racunara na kojem je Windows 7 Home premium (64bit) posto videh da je i to bitno prilikom kreiranja UEFI butabilnog USB-a.
Trazio sam po netu ali nisam nasao neke dobre i jasne tutorijale koji bi mi rekli sve ono sto treba da znam pa bih zamolio nekog ko je ovo vec radio da mi da neke smernice.

Skinuo sam Windows 7 (64bit) Ultimate i isti planiram da instaliram.
Mislim da cu najveci problem imati prilikom kreiranja butabilnog USB-a, ako bih to uradio kako treba, verovatno bih se snasao u BIOS-u.
Zanima me najlaksi nacin na koji mogu to uraditi i ako postoje neke stvari koje bih trebao da znam prilikom instalacije.
Video sam da postoji neki program pod imenom Rufus koji mi moze pomoci, ali takodje sam video da ima dosta ljudi kojima to ne zavrsava posao pa koriste neki nacin koji deluje jako komplikovano iako nisam detaljno proucio korake.

Hvala unapred na odgovoru.

Uđeš u BIOS i isključiš UEFI boot i nećeš imati nikakvih problema....

Pricam napamet sada, jer nije mu tu taj komp koji sam radio, ali imas USB configuration ili tako nesto u biosu, imas valjda USB emulation, po default-u je auto, ti stavis na HDD.
Onda kod mene je u Boot meniju valjda u BIOS-u, imas Storage Settings, ili tako nesto, stavis i imas 1. Ime Tvog HDD 2. USB Device (Ime USB uredjaja).

Stavis USB na prvo mesto ili iskljucis potpuno HDD i to je to.

Mozda i ne mora to da radis, ja sam morao jer nije hteo da mi prepozna USB na nekom kompu, dok ga nisam stavio kao HDD i "iskljucio" HDD.
Opet, mozda i ne mora sve to da se radi.

Pogledacu malo kasnije da li imam ta podesavanja kod mene na kompu, tj. BIOS-u.

Back