WHITE SERBIA (БЕЛА СРБИЈА) - BOHEMIA

SerbiaUnited:
pa sve sto si rekao je u skladu sa mojim pisanjem

bugari NI ne bi dali srbima da se rastegnu kao oni ovde tako i da ih je bilo sada ih nema.
ali NISAM TO REKAO, rekao sam sasvim suprotno da je sve to bilo mixovano kao shto si ti prichao.

u vezi chetnika se manje vishe NE slazem s tobom. morali su da imaju uzor recimo pra ili chukun deda

westernofile zabole... PA TO SAM I REKAO! ne znam u chemu je problem

imash bugarske bugare i shopovske bugare
prvi su vecinom protobugari
drugi su vecinom sloveni.
bugarski su u primorju i rodopima i imaju manjak slovenske krvi, vishe bugarsko trachke.
shopovski bugari su u sofijskom polju, na staroj planini i prema na vamo.

a srodni su u p.m. al se versko jezichki svi vode pod Bugari 8)
ko mi i ovi montetoti 8)

narod ovog kraja je mnogo srodniji sa shopovima nego sa rashkom oblashcu, podrinjem, ili banjalukom.

shto se tiche chetnika, prvi chetnici su se javili u ratovima za oslobodjenje od turaka, kao i komite, i nisu imali brade. veruj ako ocesh...

za westize si reko da negiraju slovenstvo, ja sam reko da ne negiraju vec da ih zabole. ta tema im je totalno nebitna 8)

istorijom se bave kao hobijem, ne kao opsesijom... a definitivno ih zabole za ovakve teme!

nisam nista rekao za crnogoske krajeve. odakle sad pa to . rekao sam za srbe sa severa i centra.

rekoh ti uzmi istoriju bele palanke. imao sam knjigu, izdanje 1950 i neka godina. verovatno ima i novije reizdanje.
lepo pise za moju familiju chiye prezime nosim da je dosla sa severa. prvo su se doselili u svrljig pa onda bili u selima na svrljiskim planinama, pa onda u creku pa onda u bepalanku.
ETO TI PRVI DOKAZ. a ima ih na hiljade i hiljade.
migracije sever -> jug onda jug-> sever (u poslednje vreme sve vishe) ali u okvirima nase zemljice koja i nije bila bas toliko otvorena zadnjih dvestotinak godina. :)

drugo i bugari nisu 100% bugari(tusko pleme). sve je to relativno. Ima i tamo potomaka slovena ali se sve vishe utapaju u ove prve.

VECA RIBA JEDE MANJU RIBU!
659390043212.jpg

kod nas HVALA BOGU potomci slovena predstavljaju vecu ribu! :) :) :)

ma OK za tvoje, ne tiche me se. to ja onako, tero kontru.

pazi... srbija od 7 do 12 veka nije bila tamo gde je danas.
srbi su imali 5 grada, imena se ne secam, i svi su u dalmaciji i hercegovini.
najistochniji je bio ras.

zeta nije ubrajana tamo.

na teritoriji srbije, (danashnje), slika je bila sledeca

desno od morave su ziveli timochani, koji su naziv dobili po prastarom plemenu i reci,
grci su ih tako nazvali. bili su srodni onim slovenima, brsjaci i josh koji... koji su naselili makedoniju.
i nisu bili jako centralno organizovani. i uvek se pominju odvojeno od srba i hrvata!

levo od morave, a skoro do rasa su bile shumetine, bez zive dushe!

srbi su bili pagani, a pred kraj ovog doba su postali katolici.
svi sem onih u rasu, koji su bili 1/5 onih koje ti pominjesh.

dubrovchani, zahumljani, neretvljani, kao i svi ostali su se vremenom stopili sa hrvatima...

pisana istorija srba pochinje sa SPC. i srbi su oni koji su izevli u okolini crkava u kojima su bili popovi SPC.

tako je taj etnos, kasnije nazvan shopovi ili torlaci kasnije i podeljen, po granicama crkvenih jurisdikcija, izmedju SPC i BPC.

a shumadija ne naseljena od srba s kosova, brda i hercegovine, mnogo kasnije. a bilo je migracija i odavde. ipak je shumadija bila velika i bogata...

za migracije, kucaj torlak, pa prelistaj textove.

ima jedan zanimljiv, za cupriju vezan (valjda), gde objashnjava toponime iz okoline, gde se jasno vidi razlika gde su doseljavane ove dinarske porodice, a kako se jasno vidi gde su ove, nazovimo ih Balkanske (mislim na shiri pojas Balkana - Stare planine) porodice.

e sad... ovako kazu knjige.
stvar je pojedinca kako se oseca. ja sam bio presrecan kad sam nasho "keltske" korene, u onoj knjizi, u mokri :D
i mogu da se nadam da jednog dana palim za Irsku ;)

a moze to masi da smeta koliko oce, ja cu uvek da pljujem sve shto ne valja po srbiji, i nikad necu da tripujem neku nebeskost 8)

nego :(
jel si chuo da trbojevic otisho u penziju :(
sad nemamo ni jednog reprezentativca :(

pa jbg izgleda da server nesto ne radi kako treba pa ne mozes da ucitas onu kartu. videces i na njoj da su se srbi ti odozgo prvo naselili na prostoru dalmacije i zapadne srbije, tu su se malko pomeshali sa starosedeocima i raznim drugim narodima pa od ostatka srba nazvani Juzny Serbi ili Crveni Serbi (Red Serbs). Druga grupa srba nazvani Panonian Serbs naravno dosla je na prostore danasnje vojvodine i nije se tu zadrzala nego krenuli ljudi na jug. pa posle bili proterani i vratili se negde u centrlanim tj zapadnim krajevima danasnje srbije.

OTPRILIKE JE TACHNO OVO SHTO SI NAVEO

TO I JA KAZEM!

ALI (POSTOJI) VELIKO ALI.....

OD KADA BAR CENTRALNA SRBIJA IMA OVE GRANICE KAKVE JESU.... RECIMO SREDINA 19.VEKA DOSLO JE DO SVE VECEG SPAJANJA I MIGRACIJA . HERCEGOVCI U VOJVODINU. LJUDI SA SEVERA ISLI BI NA JUG (BILO VOJSKA, POLICIJA, PISCI, NAUCNICI,...) I U TOM PERIODU (TJ. NAREDNIH STOTINAK GODINA) DOSLO JE DO SPAJANJA STO JE REZULTIRALO TOME DA SE IZGUBE MNOGI TRAGOVI POREKLA NARODA SA JUGOISTOCNIH PROSTORA BILO DA JE TO KULTURA, OBICAJI, POREKLO,... ALI TO JE PRIRODAN PROCES!

NE MOZES SAD DA KAZES, BILO JE TU TAKVIH I TAKVIH.

JER I PRVI SRBI SU MOZDA I SARMATI I INDIJCI I EGIPCANI I KO ZNA KAKVI ALI MIGRACIJAMA I SPAJANJIMA ONI SU NESTALI KAO TAKVI. SACUVANO JE SAMO IME. STO SU MIGRIRALI VISE KA ZAPADU ONI SU PROCENTUALNO SVE VISE GUBILI OD TOG POREKLA. SPAJAJUCI SE SA VELIKIM SLOVENIMA TADA A I SADA (GEOGRAFSKI) ONI SU POTPUNO IZGUBILI SVE VEZANO ZA SARMATE I STAROSEDEOCE JER SU BILI U MANJINI.

SAD IDE MATEMATIKA

SLOVEN + IRANAC = SLOVENIRANAC SLOVEN+SLOVEN=SLOVEN
SLOVENIRANAC + SLOVEN = SLOVEN-SLOVEN-IRANAC TJ VISHE JE SLOVEN
SLOVEN SLOVEN IRANAC + SLOVEN = MNOGO VISHE SLOVEN A POREKO IRANSKO SE MALTENE IZGUBILO

MISLIM OVU MATEMATIKU NE MOZES DA POREKNES!!!

JBG LOGIKA. NAJNOVIJA BIOLOGIJA I ANTROPOLOGIJA SMATRA DA GENE MOZEMO PREUZETI I OD 10OG KOLENA ALI JE VEROVATNOCA MANJA.
OD RODITELJA 50%, OD DEDE/BABE 25%, OD PRADEDE/PRABABE 12,5%
(IMAS NEGDE TEKST NA NETU)

ZBOG VREMENSKIH / KLIMATSKIH PRILIKA VUCEMO NEKE GENE PRI RODJENJU KOJI BI NAM POMOGLI DA SE IZBORIMO SA NJOM. (TOPLO VREME, LETNJE TEMPERATURE DO 40 STEPENI,VARIJACIJE,...). ONI SE ISPOLJAVAJU KASNIJE.

MALTENE SVAKO DETE PRI RODJENJU OVDE IMA PLAVU ILI SVETLO SMEDJU KOSU. LJUDI IMAJU SVETLI TEN. AJDE NADJI TAKVOG GRKA, TURCINA ILI RUMUNA.... MNOGO SLABO IDE....

ALI TO JE VEC DRUGA PRICA

SerbiaUnited:
pa jbg izgleda da server nesto ne radi kako treba pa ne mozes da ucitas onu kartu. videces i na njoj da su se srbi ti odozgo prvo naselili na prostoru dalmacije i zapadne srbije, tu su se malko pomeshali sa starosedeocima i raznim drugim narodima pa od ostatka srba nazvani Juzny Serbi ili Crveni Serbi (Red Serbs). Druga grupa srba nazvani Panonian Serbs naravno dosla je na prostore danasnje vojvodine i nije se tu zadrzala nego krenuli ljudi na jug. pa posle bili proterani i vratili se negde u centrlanim tj zapadnim krajevima danasnje srbije.

OTPRILIKE JE TACHNO OVO SHTO SI NAVEO

TO I JA KAZEM!

ALI (POSTOJI) VELIKO ALI.....

OD KADA BAR CENTRALNA SRBIJA IMA OVE GRANICE KAKVE JESU.... RECIMO SREDINA 19.VEKA DOSLO JE DO SVE VECEG SPAJANJA I MIGRACIJA . HERCEGOVCI U VOJVODINU. LJUDI SA SEVERA ISLI BI NA JUG (BILO VOJSKA, POLICIJA, PISCI, NAUCNICI,...) I U TOM PERIODU (TJ. NAREDNIH STOTINAK GODINA) DOSLO JE DO SPAJANJA STO JE REZULTIRALO TOME DA SE IZGUBE MNOGI TRAGOVI POREKLA NARODA SA JUGOISTOCNIH PROSTORA BILO DA JE TO KULTURA, OBICAJI, POREKLO,... ALI TO JE PRIRODAN PROCES!

NE MOZES SAD DA KAZES, BILO JE TU TAKVIH I TAKVIH.

JER I PRVI SRBI SU MOZDA I SARMATI I INDIJCI I EGIPCANI I KO ZNA KAKVI ALI MIGRACIJAMA I SPAJANJIMA ONI SU NESTALI KAO TAKVI. SACUVANO JE SAMO IME. STO SU MIGRIRALI VISE KA ZAPADU ONI SU PROCENTUALNO SVE VISE GUBILI OD TOG POREKLA. SPAJAJUCI SE SA VELIKIM SLOVENIMA TADA A I SADA (GEOGRAFSKI) ONI SU POTPUNO IZGUBILI SVE VEZANO ZA SARMATE I STAROSEDEOCE JER SU BILI U MANJINI.

SAD IDE MATEMATIKA

SLOVEN + IRANAC = SLOVENIRANAC SLOVEN+SLOVEN=SLOVEN
SLOVENIRANAC + SLOVEN = SLOVEN-SLOVEN-IRANAC TJ VISHE JE SLOVEN
SLOVEN SLOVEN IRANAC + SLOVEN = MNOGO VISHE SLOVEN A POREKO IRANSKO SE MALTENE IZGUBILO

MISLIM OVU MATEMATIKU NE MOZES DA POREKNES!!!

JBG LOGIKA. NAJNOVIJA BIOLOGIJA I ANTROPOLOGIJA SMATRA DA GENE MOZEMO PREUZETI I OD 10OG KOLENA ALI JE VEROVATNOCA MANJA.
OD RODITELJA 50%, OD DEDE/BABE 25%, OD PRADEDE/PRABABE 12,5%
(IMAS NEGDE TEKST NA NETU)

ZBOG VREMENSKIH / KLIMATSKIH PRILIKA VUCEMO NEKE GENE PRI RODJENJU KOJI BI NAM POMOGLI DA SE IZBORIMO SA NJOM. (TOPLO VREME, LETNJE TEMPERATURE DO 40 STEPENI,VARIJACIJE,...). ONI SE ISPOLJAVAJU KASNIJE.

MALTENE SVAKO DETE PRI RODJENJU OVDE IMA PLAVU ILI SVETLO SMEDJU KOSU. LJUDI IMAJU SVETLI TEN. AJDE NADJI TAKVOG GRKA, TURCINA ILI RUMUNA.... MNOGO SLABO IDE....

ALI TO JE VEC DRUGA PRICA

pazi...
ljudski DNK ima 23 para hromozoma

kad se 2 spoje, postoje 2 na 23 mogucnosti da neshto ispadne

tako da ti u porodici gde su srbi u zadnjih 5 generacija ti jednog dana dobijesh 100% ciganina! ako je pre 10 il 100 kolena sa jedne ili druge strane bio po jedan. mislim, moze ali ne mora (pogledaj mog zeta Milosha ;) )

a to za rodjenje je uglavnom tachno,
al kad izadjesh u Pobedinu
i evidentirash...
pa odesh u moskvu pa evidentirash... mnooogo odudara.

Common Origin of Croats, Serbs and Jats
By: Dr. Samar Abbas, Bhubaneshwar, India
Jat Jyoti, Vol.4 no.11 (Nov. 2003) p.13-18.
(Magazine of the World Jat Aryan Foundation, 248, Ram Krishna Vihar, 29, IP Extension, Delhi-110 092)

Abstract: Croats as Hrvati, Haravaitii, Arachosians or Sarasvatians, descendants of the ancient inhabitants of the Harauti province & the Haravaiti or Sarasvati River. Their mention on legendary inscriptions of Darius the Great. Croatian flag based on the chessboard, Croatian religion derived from primordial Iranic Sun-worship. Common origin of Croats and Serbs. Their relations with the Sarmatians, Saura Matii or Surya Madas, the Solar Medes. False claims of The Indian Express refuted. Scythian or Saka origin of Jats. Consequent commmon origin of Jats, Croats and Serbs. Genetic proof for the same is presented.

Dalje: http://www.iranchamber.com/history/articles/common_origin_croats_serbs_jats.php

juznyserbi.jpg

DOBRODOSLI SU SVI KOMENTARI VEZANI ZA KARTU I MOGUCE IZMENE I DOPUNE :) :) :)

KOMPLETAN TIMELINE

5 vek pre nove ere - pominje se jezero u Egiptu pod imenom Serbonis. Mnogi naucnici smatraju da srbi u originalu nisu indo-evropskog porekla.
verovatnoca: 10%

1 vek pre nove ere - u maloj Aziji nomadi formiraju grad Gordoserbon i narod koji je ziveo na prostorima danasnje turske i sirije. smatra se da deo danasnjih kurda vodi poreklo upravo od tog naroda.
verovatnoca: 15%

1 vek nove ere - u delovima tadasnjeg irana/persije postoji sirbica vezan za reku. (sirbica/sirbika). pojedini istoricari taj naziv povezuju sa postojbinom srba nomada koji su se kretali dalje ka istoku.
verovatnoca: 20%

1-2 vek nove ere - u granicnim severnim delovima tadasnjeg irana/persije u danasnjem uzbekistanu i kazahstanu nalazi se narod sarmati iranskog porekla koga su cinila mnoga plemena(tribes) a medju njima jedan od najvecih Srbi. Nesto severozapadnije ziveli su hrvati takodje deo sarmata. Jati, indijski narod, takodje nomadi krenuli su zapadno i pomesali se sa srbima i hrvatima. onda sredinom 2.veka primetna je migracija sarmata ka zapadu.
verovatnoca: 50%
- deo srba odlazi severoistocno u pravcu sibira a mnogi smatraju da i sam naziv sibir vodi poreko od srba. ti srbi su nazvani siberian serbs / sibirski srbi. kasnije mesani sa mongolima koji su postali totalno dominantni.
verovatnoca: 25%

1-3 vek nove ere - srbi zajedno sa ostalim sarmatima krece na zapad preko reke volge. deo naroda se zadrzava na prostoru danasnjih kavkazkih republika (gruzije, azerbejdzana) i juznog dela rusije a kao najveci dokaz postoje i dan danas brojni geografski pojmovi koje danas mi poznajemo (planina Rashki) ili pojmovi vezani za ime Serbia Serb Srb,...
verovatnoca: 60%

2-5 vek nove ere - srbi sa podrucja kavkaza dolaze do podrucja pored crnog mora. izmedju delte reka Dnjepar i Dunav i tu se zadrzavaju duze.

5 vek nove ere - deo Srba dolazi na balkan i mesa se sa starosedeocima. Deo Karpata

nastavak sledi...

....nastavak

Deo planinskog venca Karpati se naziva Serborium sto se takodje izvodi od korena SRB. Ta planina se nalazi u danasnjoj Rumuniji. Srbi su se totalno utopili u tadasnje starosedeoce Ilire, Dachani itd. jer su oni bili dominantni u tom periodu.
verovatnoca: 70%

5. vek nove ere - Drugi deo u pod naletom istocnih plemena mongolskog i turskog porekla beze dalje na zapad, tacnije severo-zapad. Tu nailazi u kontakt sa slovenima koji su naseljavali prostore od Volge do Elbe jos od 1.veka PNE. Srbi dolaze cak do danskog poluostrva. Najvise se nastanjuju u predelima danasnje istocne nemacke, zapadne poljske i severne Ceske, Bohemije. Hrvati se nastanjuju na prostorima danasnje severne Madjarske, Slovacke i Zapadne Ukrajine a taj deo nazivaju "Velika Hrvatska". Srbi i Hrvati se ne-nasilno potpuno stapaju sa slovenima prihvatajuci njihov jezik, ratnicke obicaje i dr. Sloveni postaju dominantni nad njima tako da se kod njih gubi u svakom smislu sarmatsko "poreklo".
Srbi iz raznih razloga kao sada slovenizirano pleme postaje jedno od vecih grupa medju Slovenima. Pregovara i ratuje sa raznim okolnim narodima. Zbog toga mnogi istoricari dolaze do zakljucka o srpskom poreklu slovena a ne slovenskom poreklu srba.

7.vek nove ere
- jedan deo srba i hrvata krece na jug. preostali manji deo ostaje u tim predelima i dobijaju od prvih naziv Beli Srbi sto je uobicajen naziv za narode koji zive severno ili zapadno (Rusija - Belorusija).

7. vek nove ere. Deo Srba nastanjuje prostore Dalmacije i Hercegovine. Ostatak ide ka jugu i dolazi do Soluna, osvaja Solun. Cak se i staro ime Soluna vezuje za rec Serbi.
Verovatno je da je postojalo mesanje izmedju srpskog i vizantijskih naroda.
Kasnije su proterani sa tih prostora, pa se nastanjuju u danasnjoj zapadnoj srbiiji i severnoj Crnoj Gori gde formiraju prve srpske drzave.

8. vek nove ere - Srbi koji su se zadrzali na severu Evrope daju naziv srbima koji su naselili Balkan Juzny Serbi ili Crveni Serbi. Slicno je i kod hrvata.

8. vek nove ere. U danasnjoj vojvodini se nastanjuje manja grupa takodje potpuno sloveniziranih srba. Nazivaju se Serbi Panoniani.

od 8. veka do 9.veka
srbi sloveni se mesaju i sa ostalim narodima i starosedeocima a najvise Ilirima.
U istocnoj srbiji dolazi do mesanja slovena, tracana, blgara, vlaha, dacana (vlasi/romani),...
Zapadniji krajevi nastanjeni srbima (dalmacija, hercegovina) nastanjuju najvecim delom srbi slovenskog porekla. dok istocnije etnicki vise "razliciti" srbi.

u novijoj istoriji...
srbi formraju drzave. dolazi do internih migracija tako da pod velikim seobama dolazi do kretanja stanovnistva iz dalmacije, hercegovine i crne gore ka severu. sa severa se nastanjuju centralni i juzni krajevi i obratno.
Juzni Srbi su dugo bili pod uticajem vizantijske i turske kulture. Ali dolazi i do mesanja naroda.

najnovija istorijaU Nemackoj se formira "regija" sa svojim obelezjima, jezikom i zastavom (zapostavljenom u vecni drugih konkretnijih stvari), koju naseljavaju potomci Belih Srba. To se danas naziva najmanjom etnickom slovenskom grupom i ima ne vise od 200.000 stanovnika. (Bautzen, Cottbus) - Lusatia ili Luzica. Zbog geografskog polozaja, jakog uticaja germanskog naroda pa cak i politike Nemacke u 19. i 20. veku slovenski narod Luzicki Srbi je vecinom germanizovan

Juzni Srbi formiraju ponovo drzavu u 19.veku a u kraljevini Srba Hrvata Slovenaca u 20. veku Srpski Kralj glavni je inicijator ideje o formiranju jedinstvene zemlje juznih slovena koja se odrzala skoro do 21. veka.
Juzni Srbi formiraju u 21.veku samostalnu Republiku Srbiju. :) :) :)

Back