VUKOVI

Vukovi su na lokalitetu Recke suvodolske pre dva dana zaklali zrdebe ciji je vlasnik bio Nejkic Stojadin.Zdrebe je bilo staro tri meseca.

Inace propustio sam da napisem, Nejkic Stojadin je tezak invalid, zivi sa zenom i maloletnim sinom, primaju socijalnu pomoc. Njegova zena i maloletni sin tokom leta nadnice i rade najteze poslove kako bi zaradili neki dinar.

Vukovi su na lokalitetu Beljevina na salasu coveka cije je nadimak Misuna zaklali 3 ovce.Inace salas se nalazi na nekih 6-7 km od Zagubice pored samog asfaltnog puta Zagubica - Bor.

Zaklali su mi kera. U utorak. Mnogo sam tuzan i uzasno besan.

Tacno da je tuzno kad izgubis kera. Ali ne moze se zamerati vuku. Jednostavno to je priroda. Takav je vuk...takav je ker...a i covek je takav kakav je. Zato cemo svi da radimo ono sto nas prvlaci. Jedino da pazimo da jednog dana ne ostanemo bez coveka...kera...i naravno, vuka.

prestani vec jednom da proganjas predatore
to sto ti licno mrzis vuka ne cini istog stetocinom
zamisli,svet i priroda ne funkcionisu onako kako se sebicnom homosapiensu dopada
spusti se na zemlju,planeta nije samo nasa
proteran je iz mnogih krajeva a vi hocete i da ga istrebite ,pa cete posle kukati kada se sve poremeti.
P.S. nema ljutis,nisam dosla da napadam bilo koga,samo kazem sta mislim

Pa ljudi, ja mislim da je najbolje da naucimo vuka da pase travu. Tako nikom ne bi klao ovce, a mogli bi smo jednako da ga ubijamo. Mada, mozda bi i tad neko smislio neki razlog za njegovo istrebljenje...recimo...pojeo je crvenkapu ili slicno.
Naravno da nisam protiv lova na vukove...kad ih ima nesrazmerno mnogo iz nekog razloga i predstavljaju opasnost. Ako nekad dodje do pojave besnila u velikoj razmeri da je to neophodno. I kad se ta junacina koja voli da ih lovi sa njima nadmudruje, a ne da sa coporom pasa isteruje iz legla gde mozda jos uvek ima mlade.
Ja licno volim lov bez pasa. Pa neka i nista ne ulovim. Pa neka i zver ima sansu. Tacno da je ulov mnogo redji, ali bar je donekle pravedan i tako nikad ne bi istrebili nijednu vrstu. Ipak ne lovimo da bi preziveli od tog ulova. Pa kad je zabava, zasto da se tolko napinjemo da ulovimo nesto. Ako bas ne vidimo nista, sto je bez pasa vrlo verovatno, onda poredjajte konzerve, ispucajte se i kuci. Ne mora krv uvek da padne.

prestani vec jednom da proganjas predatore
to sto ti licno mrzis vuka ne cini istog stetocinom
zamisli,svet i priroda ne funkcionisu onako kako se sebicnom homosapiensu dopada
spusti se na zemlju,planeta nije samo nasa
proteran je iz mnogih krajeva a vi hocete i da ga istrebite ,pa cete posle kukati kada se sve poremeti.
P.S. nema ljutis,nisam dosla da napadam bilo koga,samo kazem sta mislim

Tvoj post shvatam kao gest dobro volje da zajedno delujemo u cilju ocuvanja vrsta i biodiverziteta. Vidis poslednjih pet godina u Zagubici se odrzava savetovanje o lovstvu. to savetovanje je poslednjih tri godine dobilo karakter medjunarodnog savetovanja, iz razloga sto su ucesce uzeli lovni i naucni radnici osim iz Srbije i iz Ceske, Madjarske, Bugarske, Hrvatske, Bosne, Makedonije, Ukrajne, Belorusije i Rusije. Na tim savetovanjima se diskutuje o ocuvanju i unapredjenju vrsta divljaci, njihovom naseljavanju na druga podrucja, o opasnosti koje savremena tehnlogija predstavlja u odredjenim segmentima za biodiverzitet, itd.

Ukljuci se, posalji neki rad o ocuvanju vrsta, unapredjenju biodiverziteta.

Moj licni animozitet prema vuku je takav kakav je. Ne mislim ja da ga treba istrebit. Odgovorno ti tvrdim da lov vuku ,kao vrsti u celni, u Srbiji ne moze nista. Druga je prica sa upotrebom cijanida kojim je populacija vuka 50-tih godina proslog veka desetkovana. Trenutno ovde u Zagubici lovci su ukljuceni u jedan projekat koji se odnosi na nacin postavljanja zastitnih ograda oko torova zarad sprecavanja napada vuka na domacu stoku.

Isto tako pratimo kretanje risa. Ako se malo podrobnije pozabavis problematikom risa videces da je Homolje jedno od retkih podrucja u Srbiji sa stabilnom populacijom istog.

Iskreno ako bi bila raspolozena voleo bih da se upoznamo licno i razmenim misljenja , verujm mi da sam i tekako zainteresovan za ocuvanje i unaredjenje biodiverziteta u Srbij. Mogao bih da ti pokazem kako izgleda mesto gde se divlje svinje hrane , kaljuze, gde srndac skida bast, kako izgleda jelensko rikaliste, litice gde obitava divokoza i gde se gnezdi suri orao.

E sad , jeste lovac sam , ali svako od nas ima po neki porok. S obzirom da se ne drogiram, da nisam homoseksualac, da ne pusim, ponekad dusu predam Bogu Bahusu i dozvolim sebi da uzivam u dobrom crnom vinu i tamburasima, lov je valjda ako posmatramo sa tvoje tacke gledista moj porok. Ali niko nije savrsen, sta da se radi.

Pa sad ako ti ne predstavlja neki problem ili ako ti nije previse muka od mene kao lovca verovatno bi smo mogli da komuniciramo po pitanju ocuvanja prirode i napravimo nesto pametno.

Poslednja izmena:
post cu sutra ceo procitati,sad sam umorna,al mi je upalo u oko da lov nazivas porokom
smesno
tako isto serijski ubica moze da kaze za ubistvo
ali ajde necemo u tom pravcu

Na terenu sela Izvarica jutros u ranu zoru na dva salasa udaljena od sela 3km,a jedan od drugog 500m,pojedene po jedna ovca na svakom,kurjak napada,uzas za kerove,to je bas blizu

Danas je u reviru Burgije odstreljen vuk. Revir Burgije je najvisa tacka izmedju opstina Zagubica i Majdanpek, u siroj javnosti je poznat kao "Vucje carstvo" zbog velikog broja jedinki vuka na ovom prostoru.

Tokom protekle nedelje iznad Žagubice pucano na tri vuka, ni jedan nije odstreljen. Vukovi su se kretali u grupi. Danas iznad Suvog Dola vuk dosao neposredno do zimskog salaša porodice Stanković. Tek žestokom intervencijom srpskih pastirskih pasa vuk je oteran. Ili se gazda mnogo dernjo?

VUKOVI TRENUTNO HARAJU LOVISTEM HOMOLJE, REMETICI LOVACKE PSE, SRNECU DIVLJAC. PRATE INTENZIVNO KRDA DIVLJIH SVINJA U COPORIMA OD 4 DO 10 JEDINKI. DANAS LOVOCUVAR NASO OSTATKE 2 SRNE . A TO JE SAMO KAP U MORU KRVI KOJE SU VUKOVI OVE GODINE OSTAVILI ZA SOBOM U HOMOLJU.

Ne mora da znachi da su vukovi napravili toliku shtetu,ne zaboravite sakale kojih najverovatnije ima vishe i od vukova a tek shto ce ih imati......mnogo su opasniji od vukova i nazalost oprezniji lukaviji itd itd,a jedini nachin da se zaustavi ta napast jeste da se vukovi ne love vec da im se poveca broj da bi oni zaustavili sakale,a sto se ove shtete nju drzava treba da nadoknadi..a ostavite vukove na miru!! kad bi bilo po lovishtima vishe divljachi kojima se hrane vukovi oni ne bi napadali stoku,a divljachi nema najvoshe zbog sakala i zbog lovaca tj krivolovaca i mera koje "preduzimaju"lovachka udruzenja da bi 'povecala" broj divljachi....

Back