Da li je Slobo Milošević 2000. imao veću podršku u narodu nego Vučić danas?

Mislim da Vucic ima vecu podrsku 2025 nego Milosevic 2000. Vucic je imao najvecu podrsku 2019 pred koronu,kad je imao rast od 7%.Sad je pao i sa rastom i sa podrskom. Milosevic je sve vreme mandata bio pod sankcijama,nije se iskobeljao plus ono sto Srbi ne vole ,izgubio je sve ratove koje je vodio. Istorijski gledano,Titov period u vreme Bijedica je najprosperitetniji,Ante Markovic,,Milan Stojadinovic i Aleksandar Vucic su ekonomski pozitivni svi ostali ocajni.

Meni je bilo mnooooogo bolje 2000.,nago sada.
Tada sam imao 28.,a sada 53 i 1/2 godine.
Dobro, bio si mlađi, jači i zdraviji, ali tad smo imali restrikcije struje, gorivo iz flaša i druge pošasti devedesetih. Plate su bile neuporedivo lošije. Moja žena je za isti posao u septembru 2000. imala platu 50 evra, a sad ima skoro 1000. Nije ništa poskupelo 20 puta.
Ja sam tad radio nešto drugo u odnosu na sadašnje vreme pa ne mogu po sebi da poredim.

Definitivno jeste, mada realno u to vreme situacija je bila dosta čistija i uglavnom se znalo, oni koji su bili pro-zapadno orijentisani i koji su mislili da treba da batalimo socijalizam i da se uključimo u svetske tokove kapitalizma (jer ćemo kao odma da procvetamo i svi ćemo biti "gazde" što se sad vidi koliko je ta priča zapravo bila smešna i nebulozna) su bili za DOS dok oni koji su bili za očuvanje socijalizma, suverenizam, jugonostalgičari, koji su bili pro-ruski orijentisani, itd su uglavnom bili za Slobu, dok sad i levi i desni su protiv Vučića, znači i oni neki hard core gibaničari i oni ultra-liberalni, i anarhisti i radikalni levičari ali i desničari (bilo salonski ili oni više hard core).

Inače 5. Oktobar jeste bio klasična obojena revolucija finansirana spolja, tu nema sumnje ali isto tako činjenica je da Sloba više nije mogao da ostane na vlasti, mislim sad kad pogledamo na stvari sa ove vremenske distance jasno je da je 5. Oktobar bio teška prevara i obojena revolucija ali isto tako i da Sloba više nije mogao da ostane na vlasti, jer prosto ljudi su već bili isuviše umorni i frustrirani nakon 10 zaista dugih i teških godina (koje su se činile kao čitava večnost) gde smo proživeli rat i raspad bivše države, stradanja, sankcije, hiperinflaciju, nemaštinu a onda nakon što smo se koliko-toliko malo oporavili dobili smo novu šok terapiju u vidu bombardovanja kao onu višnju na vrh torte .

Tako da bio je zaista ogroman pritisak što spolja što iznutra, jasno je da je ta neka energija i atmosfera došla do tačke ključanja i bilo je jasno da je moralo da dođe do nekih promena i verovatno da je Sloba još malo ostao na vlasti imali bi građanski rat.

E sad jedina paralela danas sa 5. Oktobrom je što je opet jasno da mora da dođe do nekih promena i da je jednom režimu (i čoveku na vlasti) istekao rok trajanja i da je isto atmosfera konstantno na ivici ključanja i kao u ekspres loncu , e sad samo velika razlika je u tome što ovaj put se ne radi o obojenoj revoluciji jer nit strane ambasade (pre svega zapadne) i strani državnici otvoreno podržavaju proteste nit postoji neka stranka/koalicija i već odabrana garnitura koja samo čeka da preuzme vlast i funkcije (kao što je to bio slučaj 5. Oktobra) a to su dva osnovna preduslova da bi se nešto smatralo obojenom revolucijom, čak šta više ti strani centri moći podržavaju vlast i mi zapravo imamo obojenu vlast i kod nas su ti uzurpatori i petokolonaši već na vlasti i protiv njih narod i protestvuje e u tome je glavna razlika između ovoga danas i onoga što se dešavalo uoči 5. Oktobra 2000-te.

Veoma zanimljiva i dobra tema...
Razlika je nebo i zemlja u korist sadašnjeg predsednika.
Na žalost, ili možda na sreću, većina mladih (naročito rođenih oko 2000-te) nije doživela eru Miloševića i indirektno pinkovanje narodne svesti kroz turbo folk (s tim Milošević nije imao direktne veze, ali je išlo u paketu).
Kolko god vam nevaljao Vučić, ostavite ga da odradi mandat, pa ga onda promenite. Sada neka dovrši saobraćajne infrastrukturne projekte, naročito brze pruge. Dugoročno to je veoma važno za građane Srbije.

Podpitanje, jesu li moguća poređenja popularnosti pokojni Đinđić - Vučić?

Back