Vučić o NIS-u: Od utorka nećemo imati rafineriju koja radi, Tramp sigurno nije upoznat sa detaljima! Ne razumem šta Amerikanci rade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je stanje u NIS-u i sankcije sa kojima se zemlja suočava. Rekao je da ne razume odluku Amerikanaca, da veruje da Donald Tramp nije upoznat sa detaljima dešavanja. Istakao je da će imati još razgovora, ali da ne veruje da će Amerikanci promeniti svoju odluku.
- Amerikanci su uveli sankcije protiv NIS kako bi se isključio ruski menadžment, a onda su krajem septembra rekli da žele da se isključi rusko vlasništvo iz te kompanije, da će tek tada odblokirati sankcije. Naravno, to nije zasnovano na međunarodnom pravu, ali to su stvari koje se, nažalost, u eri neprava i sile događaju - rekao je Vučić i dodao:
- Mi smo mala zemlja, ne možemo da funkcionišemo bez nafte, imamo jedan jedini koji su Hrvati odmah zatvorili kad su stupile sankcije, nijedna kap nam nije stigla već 52 dana. Tu su sankcije, kao i urušavanje banki, kompletnog bankarskog sistema. Mi smo razgovarali sa svima i zamolili smo Ruse da pronađu rešenje prirodno i normalno.
Kako je dalje rekao, "kod nas svi vole da prave lažne paralele ne bi li služili tuđim interesima i optužili svoju državu".
Znam da nikada nikoga nećete zadovoljiti, kao što ne razumem šta to Amerikanci sada rade. Ne razumem ni logiku ni taktiku. Bezbroj sam razgovora obavio s njima. Ljudi, zbog čega nam ne date licencu? Nama rafinerija prestaje sa rado u utorak. Šta je vaš razlog? - naglasio je Vučić, pa dodao:
- Mi moramo da poštujemo te sankcije, nije u pitanju glava bilo čija, tih 50 dana dođe pa prođe, imate garancije države da će biti poštovane sankcije. Ali ne, oni kažu - mi smo to vama rekli pre 8-9 meseci... Ma nismo mi vlasnici kompanije i ne možemo mi u ime Rusa da odlučujemo, mi smo samo manjinski vlasnik, mi smo se tri puta odrekli prava preče kupovine zbog spoljašnjih sankcija... Siguran sam da predsednik Tramp o detaljima nije upoznat. O tome su upoznati visoki funkcioneri, ali moje pitanje je šta tačno radite sad? Od utorka nećemo da imamo rafineriju koja radi...
Potom je rekao da će pokušati večeras da obavi dodatne razgovore sa Amerikancima, ali i da ne veruje da će oni promeniti svoju odluku.