Vučić: Ja sam Srbin iz Bosne, a ne Bosanac

Ja se nezezam. Mi u Bosni smo Bosnaci, vi su Srbiji ste Srbijanci, oni u Crnoj Gori su Crnogorci a svi zajedno smo Srbi. Sta tu ima nejasno?

То "Србијанци" међу Србима у Србији није заживело.

Ретко ко воли кад му неко други намеће како да се зове, а посебно јер је та реч одомаћена и међу усташијом и другим нашим братским народима и народностима.

Ретко ко воли кад му неко други намеће како да се зове, а посебно јер је та реч одомаћена и међу усташијом и другим нашим братским народима и народностима.

Ja to razumijem ali stavi se u ulogu Srbina u Bosni. Kako on treba da nazove stanovnike Srbije? Bilo bi glupo kada bi rekao na primjer "Bio sam u Srbiji i stekao sam utisak da su Srbi... itd" a i on sam je Srbin. Nemoze se govoriti u trecem licu o sebi samom. Bezveze zvuci. Ja bih razumio da nas nasi bratski narodi trpaju sve u isti kos ali medju nama Srbima ipak moraju postojati neki termini koji bi odredili nasu teritorijalnu pripadnost. Tako smo mi iz Bosne za vas Bosnaci (cesto sa ironicno-omalovazavajucom notom u glasu zbog cega mi sve manje volimo taj termin ma koliko on bio tacan) dok ste vi iz Srbije za nas Srbijanci (bez ikakve zadnje primisli)

Ja se nezezam. Mi u Bosni smo Bosnaci, vi su Srbiji ste Srbijanci, oni u Crnoj Gori su Crnogorci a svi zajedno smo Srbi. Sta tu ima nejasno?

I u Novom Sadu stanuju Srbijanci? Pa to je samo za nijansu manje neupućeno od onoga kako Bosna "ne postoji" (iako postoje "SRbi iz Bosne"), a da su Bosanci muslimani, koji takođe ne postoje.

- - - - - - - - - -

Ja to razumijem ali stavi se u ulogu Srbina u Bosni. Kako on treba da nazove stanovnike Srbije? Bilo bi glupo kada bi rekao na primjer "Bio sam u Srbiji i stekao sam utisak da su Srbi... itd" a i on sam je Srbin. Nemoze se govoriti u trecem licu o sebi samom. Bezveze zvuci. Ja bih razumio da nas nasi bratski narodi trpaju sve u isti kos ali medju nama Srbima ipak moraju postojati neki termini koji bi odredili nasu teritorijalnu pripadnost. Tako smo mi iz Bosne za vas Bosnaci (cesto sa ironicno-omalovazavajucom notom u glasu zbog cega mi sve manje volimo taj termin ma koliko on bio tacan) dok ste vi iz Srbije za nas Srbijanci (bez ikakve zadnje primisli)

Svaki regionalni naziv najčešće ima tu "ironično-omalovažavajuću" notu jer se Srbi međusobno regionalno ne vole, a i na mikro-planu se mrze na relaciji selo-grad, jedno selo - drugo selo, jedan kraj grada - drugi kraj grada, jedan fudbalski kliub - drugi itd.

Ja to razumijem ali stavi se u ulogu Srbina u Bosni

Знаш како, то није наш проблем :D

Али пада ми на памет нешто слично овом са Србијанцима у Новом Саду... Неком Мексиканцу или сличном несрећнику сваки Амер је "Јенки". Неки Тексашин би се крстио и ногама и рукама да неко и помисли да га зове јенки - за њега су јенки северњаци, стари непријатељи. Северњацима је то неко из Нове Енглеске, а њима неко из Њу Хемпшира. У Њу Хемпширу, кажу, јенки је неко ко нема тоалет у кући.

Према томе, то што се теби чинило да је права реч у ствари ово или оно, то нема много везе.

Nije u tzv. UZAS-u ,u Vojvodni jeste odavno ,za KiM nema pojma valjda tamo nije ,koliko znam siptari ne prave takvu razliku , a Srbi odande isto vaze za neke Srbijance ,mada u Bosni i CG i Srbe iz Vojvodine vikaju Srbijancima .

Ma sta ti je......uzicani mrze cacane.......valjevci mrze sapcane.......leskovcani nislije, a kamoli da jedna sira teritorija da ne mrzi drugu (kada vec govorimo o mentalnom sklopu obicnih ljudi u Srbiji).

Ne znam od kud ti ideja da neko nekoga mrzi? Mrze se komsije zbog nepodeljene njive, medje, ali pricati da Nislije mrze Leskovcane zaista je apsurdno.

Inace, ja kazem ( i ne samo jaa , nego i svako koga poznajem) Srbi iz Bosne ili srbi sa Kosova, SRbi iz Hrvatske. Ove iz AP valjda ne treba specijalno da nazivam Srbima:D
Ne, mi u srbiji sebe nikada nismo zvali Srbjancima, niti uopste razumemo zasto nas neko tako zove?

- - - - - - - - - -

Nije u tzv. UZAS-u ,u Vojvodni jeste odavno ,za KiM nema pojma valjda tamo nije ,koliko znam siptari ne prave takvu razliku , a Srbi odande isto vaze za neke Srbijance ,mada u Bosni i CG i Srbe iz Vojvodine vikaju Srbijancima .

Da, to nas zapravo najvise nervira. Za HRate nas bas briga kako nas zovu, a oni rekose da to uopste nije iz zle namere, iz zle namere zovu samo svoje Srbima,
a nas iz miloste Srbjanci:D

У Војводини јесте одавно за Србе из Србије осим себе самих :D

Ne znam od kud ti ideja da neko nekoga mrzi? Mrze se komsije zbog nepodeljene njive, medje, ali pricati da Nislije mrze Leskovcane zaista je apsurdno.

Inace, ja kazem ( i ne samo jaa , nego i svako koga poznajem) Srbi iz Bosne ili srbi sa Kosova, SRbi iz Hrvatske. Ove iz AP valjda ne treba specijalno da nazivam Srbima:D
Ne, mi u srbiji sebe nikada nismo zvali Srbjancima, niti uopste razumemo zasto nas neko tako zove?

- - - - - - - - - -

Da, to nas zapravo najvise nervira. Za HRate nas bas briga kako nas zovu, a oni rekose da to uopste nije iz zle namere, iz zle namere zovu samo svoje Srbima,
a nas iz miloste Srbjanci:D
Tacno je to , ja kad pricam sa nekim svojim vrsnjakom "iz Srbije" tj. juzno od Beograda da im obicno nije pravo da ih tako ovu ,mada su se mnogi pomirili ili se prave da im ne sneta da bi bili prihvaceni ili sta vec , ako mi je neko do koga mi je stalo obicno izbegavam . Sa druge strane caletova keva je iz Zajecara i udala se posle rata u Novi Sad i ne samo da je to nikad nije ljutilo nego je za sebe govorila da je Srbijanka, isto tako i kevina keva koja se iz Beograda poreklom iz Pomoravlja, a posle rata udala na sever Backe je za sebe govorila da je Srbijanka i naravno nije joj to bilo uvredljivo ,verovtno u to veme jos taj izraz nije bio toliko iskompromitovan .

Tacno je to , ja kad pricam sa nekim svojim vrsnjakom "iz Srbije" tj. juzno od Beograda da im obicno nije pravo da ih tako ovu ,mada su se mnogi pomirili ili se prave da im ne sneta da bi bili prihvaceni ili sta vec , ako mi je neko do koga mi je stalo obicno izbegavam . Sa druge strane caletova keva je iz Zajecara i udala se posle rata u Novi Sad i ne samo da je to nikad nije ljutilo nego je za sebe govorila da je Srbijanka, isto tako i kevina keva koja se iz Beograda poreklom iz Pomoravlja, a posle rata udala na sever Backe je za sebe govorila da je Srbijanka i naravno nije joj to bilo uvredljivo ,verovtno u to veme jos taj izraz nije bio toliko iskompromitovan .

I mi iz Zajecara;) smo nekada za Srbe iz Vojvodine govorili Precani, ali je to palo u zaborav. Inace, ljudi u Srbiji ( Beograd inc.) do skora nisu imali pojma da ih neko
naziva Srbijancima, ne znam koliko je uvredljivo, ali je apsurdno, strano.

Mora da si jedan od autonomasa cim Vojvodinu ne smatras Srbijom. Zestoko ce vam se odbiti od glavu te secesionisticke gluposti.

Ja ne smatram Vojvodinu Srbijom? Vidovit si, nešto ti se javlja? Niko od Srba van Vojvodine ne kaže za Novosađane da su Srbijanci, niti milion i po Srba u Vojvodini ima i najblažu svest da bi neko mogao tako da ih zove. A opet, svi Srbi na svetu (sem ovih 20-30 od kojih su svi na ovoj temi) znaju da postoje neki Srbijanci i koga zovu tim imenom.

PS Jesi li ti iz dijaspore, rođen u USA, Kanadi i sl? Da se ne naljutiš ako ispadam grub, ali ovo su stvarno osnovne stvari.

Ja ne smatram Vojvodinu Srbijom? Vidovit si, nešto ti se javlja? Niko od Srba van Vojvodine ne kaže za Novosađane da su Srbijanci, niti milion i po Srba u Vojvodini ima i najblažu svest da bi neko mogao tako da ih zove. A opet, svi Srbi na svetu (sem ovih 20-30 od kojih su svi na ovoj temi) znaju da postoje neki Srbijanci i koga zovu tim imenom.

PS Jesi li ti iz dijaspore, rođen u USA, Kanadi i sl? Da se ne naljutiš ako ispadam grub, ali ovo su stvarno osnovne stvari.

U velikoj si zabludi ako mislis da niko od Srba van Srbije Novosadjane nesmatra Srbijancima jer nas milion i po Srba iz Bosne i Hercegovine to smatramo. Nama su strani pojmovi kao sto su Precani, Bacani, Banacani... Za nas su Srbijanci svi od Horgosa do Dragasa bez razlike kao sto su za vas Bosanci svi iz BiH bez obzira da li su Krajsnici, Posavci, Podrinci, Hercegovci...

PS Nisam rodjen u dijaspori nego u Bosni.

Bosna je starija srpska drzava od Raske i Srbije. Ja ne mogu da shvatim Srbe iz RS koji tako zdusno mrze to ime i odricu se svoje istorije kao i ljiljana. Pa grb Kotromnacina je imao ljiljane. Ja da se pitam, promenio bih ime RS u "Srpska Bosna i Hercegovina". Ne smemo se odreci nase istorije i poklanjati je hrvatima i muslimanima. I prosto mi je smesno kad se neko ljuti jer ga zovu "bosanac" ili "srbijanac" ili "hercegovac". Druga je stvar ako to neko izgovara sa negativnim prizvukom kako bi omalovazio odredjenu teritorijalnu pripadnost. Ako je neko baraba, nije bitno odakle je. Svuda je isti, bilo u Srbiji ili Bosni ili Crnoj Gori.

Republika Srpska se ispocetka i zvala Republika srpska Bosna i Hercegovina a onda su nekad u toku 1992. promijenili to u sadasnje ime valjda da bi se potpuno izbrisalo to ime Bosna. Ja takodje mislim da je to greska. Ne treba se odricati Bosne jer je time samo poklanjamo onoj drugoj strani i sami sebe pravimo dosljacima i strancima u rodjenoj zemlji. To nase ratno rukovodstvo izgleda nije shvatalo pa su 1993. cak htjeli uvesti ekavski govor u medije, u skole, u sve institucije. To nije zazivjelo u narodu i hvlaa Bogu da nije jer bi se time odrekli svog autenticnog nacina govora i samo pomogli muslimanima u stvaranju njihovog "bosanskog jezika". Ne treba se nicega odricati jer se ni nasi bratskli narodi ne odricu nego naprotiv uzimaju i ono sto nije njihovo.

Ja sam Srbin iz Srpske..sta tebi mujo nije jasno

Ti si Golube Srbin iz Bosne....i to tako treba i da ostane. Ne odrici se ponosnog imena srpske Bosne! Pravi razliku izmedju tog imena i imena "federacija BiH". Ime "Bosna" zivi vekovima i nikakvo ime RS joj nece pomutiti slavu kao sto ni "Jugoslavija" nije mogla da nadzivi ime Srbije. Nemoj ovo da shvatis kao uvredu ili moju zelju da te svrstav u federaciju. Vi ste Srbi IZ BOSNE i ne odricite se svojih korena.

Ti si Golube Srbin iz Bosne....i to tako treba i da ostane. Ne odrici se ponosnog imena srpske Bosne! Pravi razliku izmedju tog imena i imena "federacija BiH". Ime "Bosna" zivi vekovima i nikakvo ime RS joj nece pomutiti slavu kao sto ni "Jugoslavija" nije mogla da nadzivi ime Srbije. Nemoj ovo da shvatis kao uvredu ili moju zelju da te svrstav u federaciju. Vi ste Srbi IZ BOSNE i ne odricite se svojih korena.

Ne kontaju to ovi novokomponovani Srbi i klinci koji su rodjeni poslije rata. Oni se vrijedjaju na ime Bosna misleci da je to nesto neprijateljsko, muslimansko, antisrpsko. To je uglavnom polupismen svijet iz ruralnih dijelova zemlje ciji je glavni izvor informisanja jos uvijek guslarska pjesma. Bilo bi dobro kad bi nam narod bio malo obrazovaniji, kad bi se koja knjiga procitala, kad bi komuniciralo malo sa ljudima iz drugih naroda, drugih zemalja, kada bi znao koji strani jezik pa da se problem pogleda i sa strane. Tada nam nebi svaki sljam mogao prodati muda za bubrege.

https://docs.google.com/document/d/1wBXTo-1e1u8lldC5_OvVfAz0xOTQzPMjbhE-2tfEKPI/edit

svi gore navedeni preci su bili SRBI-SUMADINCI...I NIKO NIJE BIO SRBIJANAC...to vazi i za mene i moju decu...ko zeli da nas uvredi-neka nas nazove srbijancima....
tako su mi pradede na ceru dovikivali sa druge strane--a oni nisu znali sta to znaci...

Rijec "Srbijanac" nema nikakvu uvrijedljivu konotaciju kada je izgovori Bosanac dok rijec "Bosanac" jako cesto ima upravo takvu konotaciju i jos cesce je popracena ironicnim osmijehom. U tome je razlika.

Rijec "Srbijanac" nema nikakvu uvrijedljivu konotaciju kada je izgovori Bosanac dok rijec "Bosanac" jako cesto ima upravo takvu konotaciju i jos cesce je popracena ironicnim osmijehom. U tome je razlika.

za tebe mozda ne..za mene ima uvredljivu konotaciju....
to sto neko ima potrebu da sebe nazove srbinom ne daje mu pravo da mene,moje pretke i moju decu naziva srbijancima....zivim u zemlji srbiji kao i moji svi preci vekovima unazad--i mozemo biti samo SRBI...nikako srbijanci...od te reci mi se povraca...vekovima smo ziveli i ginuli za SRBIJU a ne za nikakvu SRBIJANIJU..

Back