Vučić: Ja sam Srbin iz Bosne, a ne Bosanac

Rijec "Srbijanac" nema nikakvu uvrijedljivu konotaciju kada je izgovori Bosanac dok rijec "Bosanac" jako cesto ima upravo takvu konotaciju i jos cesce je popracena ironicnim osmijehom. U tome je razlika.

Naravno da nema. Mene svi koji me znaju iz Bosne, upravo tako zovu. Dok se ovde o "bosancima" i "crnogorcima" govori u pezorativnom smislu. Ne znam samo sta je koren te regionalne netrpeljivosti od strane zitelja Srbije. Voleo bih da mi neko objasni.

Naravno da nema. Mene svi koji me znaju iz Bosne, upravo tako zovu. Dok se ovde o "bosancima" i "crnogorcima" govori u pezorativnom smislu. Ne znam samo sta je koren te regionalne netrpeljivosti od strane zitelja Srbije. Voleo bih da mi neko objasni.

da si pratio od ranije teme koje govore o srbiji i srbijancima---video bi u cemu je stvar..i ko je izmislio termin srbijanac a i zasto...

Депларисано је причати о томе да ли неки тамо Анте и Мате има ружне намере са тим "Србијанац".

Једино што је иоле битно јесте што Србин не жели да га било ко тако зове. Ту се прича завршава за свакога ко није злонамеран или дебилан.

za tebe mozda ne..za mene ima uvredljivu konotaciju....
to sto neko ima potrebu da sebe nazove srbinom ne daje mu pravo da mene,moje pretke i moju decu naziva srbijancima....zivim u zemlji srbiji kao i moji svi preci vekovima unazad--i mozemo biti samo SRBI...nikako srbijanci...od te reci mi se povraca...vekovima smo ziveli i ginuli za SRBIJU a ne za nikakvu SRBIJANIJU..

Ali to sto te neko nazove Srbijancem nikako neznaci da osporava tvoje srpsko porijeklo, cak sta vise, moze te smatrati samo Srbinom i nikako vise. U Srbiji zive jos i muslimani i Madjari i Rumuni i ko sve ne, ali naziv Srbijanac se ne odnosi na njih. A opet sa druge strane, kad mene neko nazove Bosancem, on i te kako moze time osporiti moje srpsko porijeklo jer Bosanaca ima i muslimana i Hrvata. Zato bi se mi Bosanci trebali vise osjecati povrijedjenim tim nazivom nego vi nazivom "Srbijanac". U sustini, sve je to subjektivni dozivljaj. Ne postoji nikakav sablon.

za tebe mozda ne..za mene ima uvredljivu konotaciju....
to sto neko ima potrebu da sebe nazove srbinom ne daje mu pravo da mene,moje pretke i moju decu naziva srbijancima....zivim u zemlji srbiji kao i moji svi preci vekovima unazad--i mozemo biti samo SRBI...nikako srbijanci...od te reci mi se povraca...vekovima smo ziveli i ginuli za SRBIJU a ne za nikakvu SRBIJANIJU..

Svakome u Srbiji padne mrak na oci kada cuje da odjednom nije Srbin nego Srbijanac.
A najsmesnije je kada te braca SRbi ubedjuju da je to sasvim u redu, lupetaju o nekakvim geografijama, istoriju ladno zaboravljaju, ali
i nase pretke koji su oduvek ziveli u Srbiji, bili Srbi, pravili Prve i II srpske ustanke, imale srpske knezeve, kraljeve, srpsku crkvu,
vodili se u knjigama umrlih, poginulih, rodjenih kao SRbi. I sada odjednom dodju neki ljudi i objasnjavaju nam da mi to ustvari nismo:rtfm:
Ne zna covek da li da place ili da se smeje,.

Svakome u Srbiji padne mrak na oci kada cuje da odjednom nije Srbin nego Srbijanac.
A najsmesnije je kada te braca SRbi ubedjuju da je to sasvim u redu, lupetaju o nekakvim geografijama, istoriju ladno zaboravljaju, ali
i nase pretke koji su oduvek ziveli u Srbiji, bili Srbi, pravili Prve i II srpske ustanke, imale srpske knezeve, kraljeve, srpsku crkvu,
vodili se u knjigama umrlih, poginulih, rodjenih kao SRbi. I sada odjednom dodju neki ljudi i objasnjavaju nam da mi to ustvari nismo:rtfm:

Niko ovde nije osporio nacionalnu pripadnost stanovnistva Srbije. Ovde se govori iskljucivo o regionalnoj pripadnosti srpskog naroda. A to sto je neko u dusi lokalpatriota je druga prica. I to prica koja se granici sa gluposcu. Zamisli kad bih se ja naljutio na nekog ako mi kaze "Dje si zlatiborac" a ja mu kazem "Nisam ja zlatiborac nego uzicanin"! A Zlatibor je geografska odrednica za uzicki kraj. Vi koji tako razmisljaste, ili ste zlonamerni ili glupi, kad ne uvidjate sta vam se govori. Uostalom, sami svojim ponasanjem u zadnjih sto godina ste ucinili da vas vecina srpstva ne dozivljava vise kao deo istog, vec kao neki poseban narod koji se po nicemu ne razlikuje u metodama i delovanju i ciljevima nasih neprijatelja. To sto ce neko da mi govori o svojim predacima koji su se borili na Ceru i Kolubari za Srbiju neka ostavi po strani. To je bila druga drzava i drugi narod, koji nemaju veze sa ovim danas sto imamo. To je cak rekla i cerka Zivojina Misica 1969 god. Dobrici Cosicu. Parafraziram....rekla mu je....da ovaj narod nije onaj narod za koji se njen otac borio i da on (Cosic) nema pravo da pise o njenom ocu u kontekstu danasnje Srbije i danasnjeg naroda. Narocito "gradjani" poput tvog razmisljanja (Rayela) nemaju pravo da sebe svrstavaju u isti kos sa srpskim narodom.

I ranije sam primijetio da volis vaditi recenice iz konteksta i zlonamjerno donositi krive zakljucke ubjedivajuci nekoga da je rekao ono sto nije. Vidim da nisi procitala nijedan post na ovoj temi (a ipak si dala sebi za pravo da komentarises) pa bih te zamolio, da se nebi ponavljali, da procitas samo zadnje dvije stranice jer je devet stranica izgleda suvise mnogo za tebe.

Брате, то дал' је нешто увредљиво не зависи од тога како ти то видиш - то је небитно - него од тога како то види онај који се вређа.

Ако ти неко каже 'немој да ме зовеш тако' а ти инсистираш, шта да ти кажем?

Posto se neprestano vrtimo u krug ja cu opet postaviti kontrapitanje. A zasto vi nas nazivate Bosancima a mi Srbi? Mnogima je i to uvrijedljivo. Meni licno nije ali znam da se mnogi bosanski Srbi vrijedjaju na to.

Posto se neprestano vrtimo u krug ja cu opet postaviti kontrapitanje. A zasto vi nas nazivate Bosancima a mi Srbi? Mnogima je i to uvrijedljivo. Meni licno nije ali znam da se mnogi bosanski Srbi vrijedjaju na to.

Мораћеш да питаш неког ко то ради. За мене је Србин из Босне Србин, реч Босанац слабо користим.

I ranije sam primijetio da volis vaditi recenice iz konteksta i zlonamjerno donositi krive zakljucke ubjedivajuci nekoga da je rekao ono sto nije. Vidim da nisi procitala nijedan post na ovoj temi (a ipak si dala sebi za pravo da komentarises) pa bih te zamolio, da se nebi ponavljali, da procitas samo zadnje dvije stranice jer je devet stranica izgleda suvise mnogo za tebe.

Ja sam se proslavila ( i ne samo na ovom forumu) i slavna sam ima tome i zadnjih 5-6 godina bas po pitanju Srba i Srbijanaca.
Medjutim , ni ti ne pratis fabulu radnje jer da pratiss ne bi bas mene nasao da mi pricas da ne citam postove i da pojma nemam o cemu pisem.

Inace, Srbi iz Srbije su Bosance zvali Bosancima jer su do pre dvadeset godina i oni sebe tako zvali ( Hercegovce naravno Hercegovcima),
ali od ratova pa na ovamo neces nikada cuti od bilo kod ( pa i nepismenog ) coveka u Srbiji da govori Bosanci misleci na Srbe.

Svi mi govorimo ( a da citas pazljivo to bi i procitao) zovemo Srbe iz Bosne Bosanski Srbi, Srbe iz Hrvatske, Hrvatski Srbi.

I ponavljam, nije potrebno da nas srpski podmladak iz Bosne uci kako se prave deca.

- - - - - - - - - -

Мораћеш да питаш неког ко то ради. За мене је Србин из Босне Србин, реч Босанац слабо користим.
Da , bas tako, neka pita srbijanskog prezdidenta.

Брате, то дал' је нешто увредљиво не зависи од тога како ти то видиш - то је небитно - него од тога како то види онај који се вређа.

Ако ти неко каже 'немој да ме зовеш тако' а ти инсистираш, шта да ти кажем?

Ako se neko ljuti na to ja ga ne bih zvao tako. Nema nikakvog problema. Meni cak neki jebbu majku "srbijansku" na chatu ali se i na to ne ljutim. Razumem im motive. Oni su politicke prirode a ne geografske.

Ako se neko ljuti na to ja ga ne bih zvao tako. Nema nikakvog problema. Meni cak neki jebbu majku "srbijansku" na chatu ali se i na to ne ljutim. Razumem im motive. Oni su politicke prirode a ne geografske.
E ja za takvu psovku nisam nikada cula, a svasta sam cula.

Ne radi se tu kapetane o nekakvoj ljutnji. To je apsurd, besmislica. Postoji samo jedna drzava Srbija i to ne od juce i u toj drzavi oduvek zive Srbi.

Ja sam se proslavila ( i ne samo na ovom forumu) i slavna sam ima tome i zadnjih 5-6 godina bas po pitanju Srba i Srbijanaca.
Medjutim , ni ti ne pratis fabulu radnje jer da pratiss ne bi bas mene nasao da mi pricas da ne citam postove i da pojma nemam o cemu pisem.

Inace, Srbi iz Srbije su Bosance zvali Bosancima jer su do pre dvadeset godina i oni sebe tako zvali ( Hercegovce naravno Hercegovcima),
ali od ratova pa na ovamo neces nikada cuti od bilo kod ( pa i nepismenog ) coveka u Srbiji da govori Bosanci misleci na Srbe.

Svi mi govorimo ( a da citas pazljivo to bi i procitao) zovemo Srbe iz Bosne Bosanski Srbi, Srbe iz Hrvatske, Hrvatski Srbi.

I ponavljam, nije potrebno da nas srpski podmladak iz Bosne uci kako se prave deca.

- - - - - - - - - -

245810.gif

- - - - - - - - - -

Kako to mislis da smo do prije dvadeset godina i mi sebe zvali Bosancima a sad to vise kao neradimo? Ja i sada sebe smatram Bosancem ali i Srbinom a upravo to mnogi ili osporavaju ili omalovazavaju. Do prije dvadesetak godina mnogi u Srbiji nisu ni znali da ima Srba u Bosni.
Rekao sam ti da nepratis temu jer si nekako zakljucila da neko osporava Srbima iz Srbije da su Srbi time sto ih zove Srbijancima. Volio bih znati gdje si to cula ili procitala. Sta te je navelo da doneses takav zakljucak?
I zasto mislis da te neko nebi trebao nesto nauciti? Sve znas?

Kako to mislis da smo do prije dvadeset godina i mi sebe zvali Bosancima a sad to vise kao neradimo? Ja i sada sebe smatram Bosancem ali i Srbinom a upravo to mnogi ili osporavaju ili omalovazavaju. Do prije dvadesetak godina mnogi u Srbiji nisu ni znali da ima Srba u Bosni.
Rekao sam ti da nepratis temu jer si nekako zakljucila da neko osporava Srbima iz Srbije da su Srbi time sto ih zove Srbijancima. Volio bih znati gdje si to cula ili procitala. Sta te je navelo da doneses takav zakljucak?
I zasto mislis da te neko nebi trebao nesto nauciti? Sve znas?

Da,nisam ni ja znala, ali nisam znala jer ste vi sami sebe nazivali Bosancima jako je tesko bilo saznati ili cuti od nekoga da je Srbin.
Bio je eventualno Bosanac Pravoslavac.

Ma mosh misliti da ce meni neko da osporava da sam Srpkinja. Nije to tema. Tema je da je palo veliko uzbudjenje zbog Nikolica i Bosanaca, Vucic je
to diplomatski ispravio i mirna Backa.

A ako svako od nas ovde kaze da ga vredja ( meni je samo smesno i besmisleno) da nas neko naziva Srbijancima, onda primite to k znanju.

Da, bas smesno. Ti nekom iz Srbije uputis pozdrav i kazes mu "Zdravo srbijanac" a on ti kaze "Nemoj ti meni, ja sam Srbin a ne srbijanac" a ti ga pitas "Pa kako se zove drzava u kojoj zivis" a on stane k'o tele i ne zna sta da ti kaze.

- - - - - - - - - -

Da,nisam ni ja znala, ali nisam znala jer ste vi sami sebe nazivali Bosancima jako je tesko bilo saznati ili cuti od nekoga da je Srbin.
Bio je eventualno Bosanac Pravoslavac.

Ma mosh misliti da ce meni neko da osporava da sam Srpkinja. Nije to tema. Tema je da je palo veliko uzbudjenje zbog Nikolica i Bosanaca, Vucic je
to diplomatski ispravio i mirna Backa.

A ako svako od nas ovde kaze da ga vredja ( meni je samo smesno i besmisleno) da nas neko naziva Srbijancima, onda primite to k znanju.

A kakve veze ima ako ti neko kaze da si srbijanac. Jel' se ti stidis imena svoje zemlje!! Onda lepo organizujte referndum i promenite ime Srbije u "Srb" pa da vas onda zovu Srbima!

Da, bas smesno. Ti nekom iz Srbije uputis pozdrav i kazes mu "Zdravo srbijanac" a on ti kaze "Nemoj ti meni, ja sam Srbin a ne srbijanac" a ti ga pitas "Pa kako se zove drzava u kojoj zivis" a on stane k'o tele i ne zna sta da ti kaze.

A kako se zove drzava tog Srbijanca? Srbijanija, kao i jezik srbijanski, kao i srbijanska crkva, srbijanski junaci vojvoda MIsic, srbijanski Knjaz Milos?
srbijanski ratovi sa Bugarima, srbijanski ustanci protv Turaka? Ili je to sve ipak srpski?

- - - - - - - - - -

A kakve veze ima ako ti neko kaze da si srbijanac. Jel' se ti stidis imena svoje zemlje!! Onda lepo organizujte referndum i promenite ime Srbije u "Srb" pa da vas onda zovu Srbima!

из бруксела ће морати да стигне предлог евентуално из чемериканске амбасаде:rotf:

- - - - - - - - - -

Nisi ti za mene prava adresa za te lingvisticke zackoljice jer pojma nemas o cemu pricas.

Organizujte vi u Bosni referendume, nama referendumi za istoriju ,jezik, poreklo, crkvu zaista nisu potrebni.
Na stranim jezicima ne postoje Srbijanci nego su svi Srbi pa je tako i Nikolic srpski predsednik, a narod koji zivi u srbiji
je iskljucivo i samo srppski .

Back