Vučić: Apsolutno poštovanje Dejtona, zabrinuti smo zbog čestih pretnji ratom

комшија

Stara legenda
Poruka
91.029
1598516673300.png







Vučić: Apsolutno poštovanje Dejtona, zabrinuti smo zbog čestih pretnji ratom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je stav Beograda „apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma“ i očuvanje Republike Srpske (RS), na način koji je predviđen u tom mirovnom sporazumu, i dodao da je očuvanje mira od suštinskog značaja i za narod Srbije i za narod RS.

1598516741500.png


Piše: Beta, FoNet 26. avgusta 2020. 12.15 Izmenjeno: 13.29

Nakon sastanka sa rukovodstvom RS u Beogradu, Vučić je rekao da ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obavestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka.

„Mislim da ne moram da govorim koliko nam je stalo ne samo do dobrih odnosa sa RS, nego i do RS uopšte. Rekao sam da je moj stav apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Očuvanje mira i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju i za RS. Na pretnje ratom moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo. Mi ne smemo da učestvujemo u toj igri, nego da poštujemo sporazume koje smo potpisali“, izjavio je Vučić.

On je rekao da je zabrinut zbog izjava onih koji često prete ratom, ali da se nada da nikome neće pasti na pamet da to i sprovede, dodavši da Srbija nikada više neće dozvoliti progon ili pogrom srpskog stanovništva.

Govoreći o saradnji Srbije i RS, Vučić je rekao da će biti nastavljena najbliža saradnja u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja a da je dogovoreno i da se uspostavi zajednički praznik, odnosno „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, koji će se obeležavati 15. septembra u znak sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Vučić je najavio da će do kraja godine Srbija uputiti RS dodatnu finansijsku podršku, a da će o iznosu javnost biti obaveštena kada se to dogodi, i ponovio da je Srbija zainteresovana da postane vlasnik aerodromu Trebinju, i da upravlja njime.

Srpski predsednik je izrazio nadu da će prvi avion ka tom aerodromu poleteti do marta 2022. godine i da će taj projekat biti isplativ i dugoročno interesantan ne samo za Srbiju i RS, već i za deo Crne Gore.

„Razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji i renoviranju aeorodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo kasnije. Planiramo zajedničku industrijsku zonu u pograničnom delu Srbije sa RS, odnosno u delu Ljubovija, Bratunac, Mali Zvornik, Zvornik, Sremska Rača i Bijeljina, a tamo ćemo i zajednički graditi autoput u dužini od 17 kilometara“, rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o zapošljavanju mladih.

On je dodao da su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti po pitanju obrazovanja i očuvanja jezika i pisma i da je odlučeno da se ujednači školski program, da se sprovode zajedničke ekskurzije, da se osnuje udruženje nastavnika srpskog jezika i istorije iz Srbije i RS, da se organizuju zajednička takmičenja učenika Srbija i Srpske i da se podstiču osnovne i srednje škole sa istim imenom da se pobratime.

Prema njegovim rečima, biće donet zakon o zaštiti srpskog jezika i pisma, kao i zajednička deklaracija o očuvanju jezika a da se uskoro planira i premijera igranog filma o zločinima u Jasenovcu.

„Pozvaćemo i reditelja Emira Kusturicu da napravi jedan drugi film na temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansijskog tereta na sebe, naravno ako se o tome izjasni i Kusturica“, rekao je on.

Vučić je, takođe, ponovio da je dogovorena izgradnja zajedničkog Spomen kompleksa Donja Gradina kako bi se zaštitila istorijska istina i činjenice o ustaškim zločinima nad srpskim narodom u logoru Jasenovac.

Vučić: Niko nije pominjao temu BiH i RS u vezi sa sastankom u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko nije pominjao temu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi sa sastankom predstavnika Beograda i Prištine početkom septembra u Vašingtonu.

„U Beloj kući će biti razgovori o ekonomskim temama vezani za saradnju Beograda i Prištine. Ne isključujem mogućnost da se pojave druge teme u vezi sa Beogradom i Prištinom, ali mi niko nije pominjao ništa o Bosni i Hercegovini“, kazao je Vučić nakon sastanka sa rukodstvom Republike Srpske u Beogradu.

Govoreći o vezi pitanja Kosova i Republike Srpske, Vučić je rekao da niko ne može da pruži odgovor prema kojim medjunarodnim i pravnim aktima Kosovo ima pravo na samoopredeljenje a RS ne, kao i da je to pitao neke evropske i svetske lidere.

„Jedan mi je rekao: ‘Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti i raspored snaga ni tebi ni Srbiji ne idu u prilog’. Ono što sam zamerao mnogim našim liderima u prošlosti je to što nisu umeli da procenjuju medjunarodne okolonosti“, naveo je Vučić.

Govoreći o odnosima Beograda i Sarajeva, Vučić je ocenio da je važno da Srbi i Bošnjaci razgovaraju jedni sa drugima te da zato na najblaži način odgovara porukama iz Federacije.

„Jedino što mogu da kažem je to da neće biti novih ‘Oluja’, pogroma ‘srpskog življa’ i uradićemo sve moguće da se očuva Dejtonski sporazum i integritet Republike Srpske – baš kako je zacrtano u Dejtonskom sporazumu“, istakao je on.

Vučić je izjavio, da je Srbija u teškoj situaciji zu vezi s Kosovom, a da on misli da narod toga nije svestan.

Posle sastanka s rukovodstvom Republike Srpske, rekao je da ljudi ne razumeju ili se prave da ne razumeju šta se desilo 1999. i 2008. godine i da se varaju ako misle da takve stvari mogu da prodju bez posledica.
„Svi budite protiv mene, svi dodjite da me ubijete, da me sklonite odavde! Ljudi, to ne može! Zato je naša pozicija užasno teška. Ko god misli da je isto s Kosovom, kao što je bilo 91. i 95. – nije, a vi lažite sebe, lažite mene, lažite svakog od svojih! Ali, to mi nije bilo opredeljujuće u toj odluci da na najžešći način branim srpske interese na Kosovu i Metohiji, znajući šta smo sve izgubili“, rekao je Vučić u Predsedništvu.
Naveo je da je 1999. godine „proglašena delimična kapitulacija“, da je na proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. „loše reagovano“ i da je greška bilo pitanje Medjunarodnom sudu pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

„Mi smo uspeli da podignemo temu Kosova, iako znamo da je država gotovo u ćorsokaku i skoro bezizlaznoj situaciji“, ukazao je on.
Vučić je ponovio da je laž da će potpisati priznanje Kosova za šta sada samo „priprema teren“.
„Nisam nimalo uplašen za svoje mesto i nisam nikakav izdajnik kao što govore, uvek sam se borio srčano, i radom i energijom“, rekao je Vučić o sebi.
„Zamolio“ je ljude da budu „racionalni i realni, da shvate da postoje dvostruki aršini i da za Srbe pravde nema“, ali ukazao i da „nema kukanja, nismo bili cvećke i platićemo cenu za to“.
Vučić je gradjane pozvao da, ukoliko žele da im neko „priča bajke o Kosovu“, na sledećim izborima izaberu drugog predsednika.
Onima koji kažu da bi lako odbili sve ponude o Kosovu, poručio je da „odu da žive tri dana u Kačaniku“ pa da mu „jave kako im je bilo“.


Dodik: Devastacija prava RS

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je politika Srbije i Republike Srpske politika mira i da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma mora da bude upoznata sa dešavanjima u vezi sa sporazumom.
On je izrazio zahvalnost za razumevanje koje Srbija iskazuje prema srpskom narodu u Bosni i Hercegovini.
Dodik je rekao da bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu pokušava da od Republike Srpske napravi ljušturu i da ona bude devastirana.
On je rekao da je plan da se obaveste druge zemlje o kršenju Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da visoki predstavnik kreira politike koje idu u pravcu dalje razgradnje Republike Srpske.

„Mi ne tražimo ništa nego da se sprovedu Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Dejtonski sporazum onako kako piše. Ne tražimo ništa više“, poručio je Dodik i rekao da je njegova obaveza da brani status Republike Srpske.
On je poručio da na dnevnom redu Republike Srpske nije separacija, već poštovanje međunarodnog sporazuma, „koji se zove Dejtonski sporazum“.
Dodik je rekao da je pitao kako se u međunarodnoj zajednici dozvoljava odvajanje Kosova, a da Republika Srpska ćuti i ne progovara o svom statusu.

On je poručio da Republika Srpska ne može ostati bez prava donetih na nivou međunarodne zajednice i poručio da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem prava Republike Srpske.
Dodik je poručio da su svesni da su ustavne promene umanjivanje prava Republici Srpskoj.
Prema njegovim rečima, nema zašto bošnjački narod da se boji Srbij i RS već svog rukovodstva.

link

Вероватно поступајући по налогу из америчке амбасаде у Београду, председник СНС Александар Вучић је благо речено "оладио" Милорада Додика тако што је "сасекао" његову запаљиву предизборну реторику. Пре само неколико дана, Додиков "амбасадор" у САД Обрад Кесић је без икаквог повода Бошњацима запретио ратом, и то уз "укључивање Србије и Хрватске". Пре три године, Вучић је брутално исмејао овог "амбасадора". Међутим, овога пута неће да се заврши само на исмејавању, јер је сасвим очигледно да ће председник СНС у периоду који следи да пусти Милорада Додика и његове ботове низ воду.
 
1598527993600.png





BEOGRADSKI DEBAKL MILORADA DODIKA: "Vučić razvodnjava priču o statusu RS-a, javno je o'ladio delegaciju RS-a!"

Naš interes je očuvanje mira, ali i Republike Srpske u okvirima dejtonske BiH, poručio je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za banjalučki portal Srpskainfo sumirajući rezultate jučerašnjeg sastanka u Beogradu.

aca2[1].jpg



Prije 5 min



Banjalučki portal piše kako je Dodik odgovorio da razumije takvu politiku Srbije, ali da će RS nastaviti da se bori za svoj status iz Daytona, a ako to nije moguće, razmislit će o nekom drugom statusu „bez podizanja puške“.
Ovaj portal smatra da je upravo to rezime jučerašnjeg beogradskog sastanka rukovodstva Srbije i Republike Srpske, koji je uslijedio nakon što je iz Banje Luke stigla pisana informacija o urušavanju ustavne pozicije RS-a odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. Sve se to desilo nekoliko dana pred Vučićev put u Bijelu kuću, gdje će, pod američkim pokroviteljstvom, nastaviti pregovore s delegacijom samoproglašenog Kosova.

- U RS-u smatraju da je zbog toga ovo pravi trenutak da se ponovo povuče paralela i upita kako međunarodna zajednica može da prizna nezavisnost Kosova od Srbije, dok istovremeno ne želi ni da priča o otcjepljenju RS-a od BiH, pa čak ni o vraćanju na izvorni Dejton. Potajno, od Vučića se očekivala veća podrška i da to pitanje postavi u Vašingtonu - piše banjalučki portal konstatirajući da "diplomatski odgovori Vučića i Dodika na konferenciji za novinare otkrivaju da od toga neće biti ništa".

– To nameće neko sa strane. Ako se pruži prilika, možda se potegne neka argumentacija. Mi to ne tražimo. Znaju Amerikanci šta su radili u BiH. Neću da opterećujem Srbiju u tom pogledu, ali neću prestati da je informišem o svemu što se dešava u BiH – rekao je Dodik, koji tvrdi da je od Vučića tražio garancije da se neće dozvoliti ugrožavanje statusa RS-a silom i da je zadovoljan.

Vučić je dodao da ni on ni bilo ko ne može da odgovori zašto RS nema pravo da uradi isto što i Kosovo. Srbima je poručio da moraju „na pragmatičan način da razumiju sve što se dešava u svijetu“ te da prihvate da uvijek postoje različiti aršini.

– Zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima. Ja sam jednom evropskom i jednom svjetskom lideru postavio isto pitanje: zašto su neki imali pravo, a zašto neki nemaju pravo. Jedan veliki evropski lider mi je rekao: “Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti i raspored snaga ni tebi ni Srbiji ne ide u prilog.” Slušajući Dodika, ne postoji Srbin koji bi rekao da nije istinito. Osjetio sam se postiđenim, kao da mi zaustavljamo negdje nešto što bi bilo da nema mene ili nekog drugog u rukovodstvu Srbije. Znam ja da predsjednik Dodik odlično razumije poziciju Srbije. Molim samo sve Srbe da dobro razumiju našu poziciju. Politika koju vodim je takva da ne ugrozim ni RS ni Srbiju – poentirao je Vučić.


VUČIĆ O'LADIO DODIKA

Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević ocjenjuje da Vučić u svim javnim nastupima „razvodnjava“ priču o statusu Republike Srpske, a da je jučer „javno o’ladio delegaciju RS-a“.

– Način na koji je on prišao tome je u najmanju ruku neozbiljan. Umjesto da odgovori na konkretno pitanje, Vučić odgovara na način „sve je protiv nas“. To nije bilo pitanje koje je njemu, pretpostavljam, postavio Dodik. Znači, sve se urotilo protiv nas, a onda vraća priču šta je neka vlast radila 1999, što sugeriše da sada svi treba da osjećamo posljedice izgubljenog rata. Dejtonski sporazum se ne poštuje na način kako je napisan. Upravo je američka administracija inženjer tog sporazuma, pokojni Ričard Holbruk. Odlazite u Ameriku, a ne smijete ni da spomenete pred Amerikancima ono što je Dodik insistirao: zašto se ne poštuje taj izvorni Dejtonski sporazum, zašto se pokušava promijeniti na štetu jednog entiteta… Umjesto toga, Vučić bježi u neke teme koje ne zanimaju ni Dodika ni građane koji su gledali obraćanje. Dakle, Vučić pokušava da izigrava ozbiljnog državnika, a ustvari je čovjek koji nema hrabrosti da se zaista bavi ozbiljnim temama – kaže Milivojević za Srpskainfo.

Na pitanje može li se iz javnog nastupa zaključiti da Srbija garantuje da neće dozvoliti novo ugrožavanje silom statusa RS-a, Milivojević kaže: „Naravno da ne može. Zato i nije odgovorio na Dodikovo konkretno pitanje. Vučić ne smije da otvori to pitanje.“

Prema riječima Milivojevića, i Vučićevi pregovori sa predstavnicima samoproglašenog Kosova problematični su po nekoliko osnova. Kao prvo, pregovara bez ikakve platforme, zbog čega samo on i njegovi najbliži saradnici znaju o čemu se, zapravo, pregovara.

– Da je to tako, najbolji primjer je predstojeći susret u Vašingtonu, koji će možda biti 2., a možda i 4. septembra, za koji on sam tvrdi ne zna šta je agenda razgovora. Možda će biti ekonomske teme, a možda još nešto. Zamislite, predsjednik jedne države putuje negdje da razgovara s nekim tamo, na nivou koji mu ne priliči, jer će mu u najboljem slučaju jedan od domaćina biti neki sekretar, podsekretar, zamjenik pomoćnika ili pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara. Osam godina je na vlasti, a ni na dnevni red ne može da ubaci temu koja je za Srbiju bitna, kao što je pitanje imovine građana, države, SPC, preduzeća na Kosovu, iako Zapad odlično razumije temu imovine, jer na njoj počiva – dodaje Milivojević.

Kako kaže, Vučić ove pregovore vodi u ime Srbije „bez mandata za to“, jer ga nije dobio od Vlade, koja pritom još nije ni formirana.

– On nema mandat građana za pregovore o Kosovu zato što ni na jednim izborima od 2012. nije kandidovao bilo kakvu politiku za Kosovo – ni priču o razgraničenju, ni podjeli, niti priču o cijelom Kosovu u Srbiji, kao ni eventualno priznanje. Zašto Srbija pristaje na pregovore u SAD-u? S kojim mandatom Amerika to radi? Sa mandatom Savjeta bezbjednosti UN-a? Ne. Koliko znam, SB UN-a je mandat pozajmio EU, s obavezom da rezultati tih pregovora dođu na potvrdu u SB, ili od tih dogovora nema ništa. Pritom je bivši kosovski premijer Hašim Tači rekao da oni nemaju svoju spoljnu politiku nego da je to politika SAD-a. Dakle, sve izgleda kao igrokaz u kome je Vučiću bitno da se slika s nekim bitnim svjetskim liderima. Još kada bi došao Tramp na potpisivanje bilo čega, to bi bilo genijalno – zaključuje Milivojević.

Opozicija: Očekivano, Dodikov predizborni trik

Opozicione partije skeptične su prema temi statusa RS-a koju pokreće vlast i smatraju da je riječ o novom predizbornom triku. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je na sastanku u Beogradu potvrđeno sve što je ranije rekao, a to je da je Vučić potpuno privržen Dejtonskom sporazumu, s jasnom pozicijom Republike Srpske unutar BiH.

– Kosovo je unutrašnje pitanje Srbije od izuzetnog značaja i vjerujem da će lider Srbije imati adekvatna rješenja i za ovaj veliki izazov u budućim razgovorima Beograda i Prištine. Ostajem pri stavu da sam skeptičan i oprezan za bilo kakve Dodikove inicijative, koje samo usložnjavaju i otežavaju donošenje važnih odluka – rekao je Borenović za Srpskainfo.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da RS u ovom trenutku ne treba da postane “pitanje” niti je spremna za takvo nešto.
– Radi se o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu. Glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji, do nas je – saopštio je Šarović.
 
Poslednja izmena:
Зове га на кафу онако ...
Zove ga na kafu zato sto Trampu je sada vazno da pokaze svima kakav je iskusan i dobar politicar koji moze da brzo resi medjunarodni problem. Ne zanima ga ko sta ce dobiti u skladu sa nekim sveobuhvatnim ugovorom. Najglavnije za njega da bi svi moguci problemi od ugovora dosli posle americkih izbora
 

Back
Top