VSTS: Gordana Tadić više nije glavni tužilac BiH

Moguce da je dobar u svom poslu. (...)
Ма дај бре ко да је за та кривична дела која су ко` врата, потребан не знам како софистициран правник. Његово је да похапси, поступајући по очигледним доказима. То је његов задатак.

Ovaj MIlanko ce da zavije Srbe u crno. Budi siguran u to.
Zasto? Zato sto :

- on nema pravu kvalifikaciju za ovu funkciju (nije diplomirani pravnik) i progurali su ga 'ka gore'. Sto znaci da ga mogu srusiti kad pozele. Drze ga za jaja. Klasika
- on je vodio optuznice protiv nekoliko bitnih figura pripadnika ARBIH i tako dobio alibi kod Srba da nije izdajica

Sada kada pocne rusiti bitne srpske figure nece ga moci optuziti da je izdajnik jer je ranije vodio istrage protiv pripadnika ARBIH

Eto samo prati
Онај Авдо са истрага ба и Руф Бајровић кажу да је то Бајин човјек а они су јако блиски са тим обвјештајним структурама и располажу са поуздним инфо .Ми можемо само нагађати јер наш извор информација је само оно што пласирају медији

Онај Авдо са истрага ба и Руф Бајровић кажу да је то Бајин човјек а они су јако блиски са тим обвјештајним структурама и располажу са поуздним инфо .Ми можемо само нагађати јер наш извор информација је само оно што пласирају медији
Био је "Бајин човјек" и Ненад Нешић, и шта се десило? Могао бих да се опкладим да је тако и са овим пандуром, пардон правником.

Moguce da je dobar u svom poslu. Nisam upucen u to. Ali neko ko nema pravu kvalifikaciju ili ima oraha u dzepu moze da bude srusen kada to odlucne centri moci.

Vidi i ona Sebija zena Bakir bega izetovog ex Zivkovica musselima Sandzaka smederevskog sa sedistem u Dar el Dhihadu je zavela red u onoj bolnici na Kosevu u Sarajevu. Posutala je gomilu kvazi doktora medu kojima je bilo onih koji u 2 godine nisu izveli niti jednu operaciju. Trtali ja..ja. Poravnala dugove i zavela neki red.

Medutim pored toga sto je zene Bakir....... ona ocito isto nema cistu diplomu i zato je mogu ljuljati. Sad to nije politicka funkcija pa nije toliko ni bitno.

Strani centri moci upravo to rade. Postave na politicke funkcije osobe koje imaju neku falinku. I uvek mogu da to izvade iz ladice i sruse ga.
Da da. Sebija je toliko zavela red da su mediji puni tekstova o "uspješnosti" te bolnice. Naročito otkad je počela korona. I s kojim pravom onda oni bilo koga mogu kritikovati?

Da da. Sebija je toliko zavela red da su mediji puni tekstova o "uspješnosti" te bolnice. Naročito otkad je počela korona. I s kojim pravom onda oni bilo koga mogu kritikovati?

Sarajevski mediji su sorosovci i jugosloveni. To je sarajevska carsija. Taj carsjisko klosarski cakijaski mentalitet. Samo da zavali nekoga. to je tako.

Da proveris cinjenice uverio bi se u ono sto pricam. Ta bolnica je bila u dugovima i pred kolapsom. Od kako je ona direktorica sve je to vraceno i posluju pozitivno. Masa tzv doktora je bilo tamo a da nije radilo niti jednu operaciju po godinu-dve. Samo slali pacijente u svoje privatne ordinacije. Koristili bolnicu da namaknu sebi pacijente. Sve je to ona ra..zjebala.

A sto se tice korone tu niti jedna medicinska ustanova nema kontrolu. Sve je to lutrija. Pogledaj Belgiju gde su bolnice tip top pa ljudi umiru na tone po bolnicama. Jednostavno ako nekoga zakace na respirator taj u 90% slucajeva odlazi na neki drugi svet.

No to nije poenta. Poenta je u tome da neko moze biti efikasan u poslu ali da moze biti uvetovan jer nema neophodnu kvalifikaciju ili ima orahe u dzepu. Strami centri moci upravo postavljaju takve na funkcije. Da ih mogu ucenjivati i upravljati njima

Moguce da je dobar u svom poslu. Nisam upucen u to. Ali neko ko nema pravu kvalifikaciju ili ima oraha u dzepu moze da bude srusen kada to odlucne centri moci.

Vidi i ona Sebija zena Bakir bega izetovog ex Zivkovica musselima Sandzaka smederevskog sa sedistem u Dar el Dhihadu je zavela red u onoj bolnici na Kosevu u Sarajevu. Posutala je gomilu kvazi doktora medu kojima je bilo onih koji u 2 godine nisu izveli niti jednu operaciju. Trtali ja..ja. Poravnala dugove i zavela neki red.

Medutim pored toga sto je zene Bakir....... ona ocito isto nema cistu diplomu i zato je mogu ljuljati. Sad to nije politicka funkcija pa nije toliko ni bitno.

Strani centri moci upravo to rade. Postave na politicke funkcije osobe koje imaju neku falinku. I uvek mogu da to izvade iz ladice i sruse ga.
Seka je nabavila neispravne respiratore za veliku lovu , a jedno 100 lekara specijalista je pobeglo od nje samo u prethodne 2 godine ,ponaša se kao faraonka tamo .

Te avdine price su 'da se vlasi ne dosete'

Seka je nabavila neispravne respiratore za veliku lovu , a jedno 100 lekara specijalista je pobeglo od nje samo u prethodne 2 godine ,ponaša se kao faraonka tamo .

Ma kakvi specijalisti. Lezihljebovici i prevaranti u 99% slucajeva. Evo ti jednog primera. Prof. dr. Haris Vranić. One je bio doktor tamo. Evo ti po godini koliko je on operacija radio

- 2009. godine prof. dr. Haris Vranić - jedna operacija

- 2010. godine - tri operacije

- 2011. godine - četiri operacije

- 2012. godine - jedna operacija

- 2013. godine - dvije operacije

- 2014. godine - jedna operacija

- 2015. godine - tri operacije

- 2016. godine - nula operacija - Krajem ove godine Sebija postaje direktor te bolnice

- 2017. godine - četiri operacije

- 2018. godine - 56 operacija

- 2019. godine - 65 operacija

- 2020. godine - 19 operacija

Dakle od kako je ona dosla ovaj mamlaz je konacno primoran da radi. Nije vise mogao da cese muda. Ku.rca i doktora koji u godinu dana odradi jednu ili dve operacije.

On je clan SDP BIH i kasnije je postavljen za ministra zdravlja kantona Sarajevo. Bljuje vatru jer ga je napokon neko naterao da radi. Kasnije je nastavio da cese mu/da kao tzv ministar.

Kajganić otkrio: Nisam čovjek Milana Tegeltije!​

Komentarišući navode da je “čovjek Milana Tegeltije”, Kajganić je kazao kako je on imenovan u Tužilaštvo BiH u periodu kada je predsjednik VSTS-a bio Milorad Novković, prije dolaska Tegeltije.

BOSNA I HERCEGOVINA21.10.2021 | 15:50
Kajganić otkrio: Nisam čovjek Milana Tegeltije!

Milanko Kajganić danas je preuzeo dužnost v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH i kazao je da će njegov fokus biti poboljšanje rezultata rada ove pravosudne institucije.

Kajganić je rekao kako će sutra održati sastanke sa predsjednikom i potpredsjednicima VSTS-a, a nakon toga s kolegama zamjenicima iz oba odjeljenja Tužilaštva.

“Preduzećemo korake na poboljšanju rezultata rada Tužilaštva BiH do kraja godine na način da budu bolji nego do sada imajući u vidu i ovu situaciju vezanu za koronavirus”, rekao je Kajganić za N1.

Komentarišući navode da je “čovjek Milana Tegeltije”, Kajganić je kazao kako je on imenovan u Tužilaštvo BiH u periodu kada je predsjednik VSTS-a bio Milorad Novković, prije dolaska Tegeltije.

“Nemam tu šta dodati”, kazao je Kajganić.

Dodao je kako smatra da o njegovom iskustvu dovoljno govore predmeti na kojima je radio i na kojima radi u Tužilaštvu BiH.

“Zato sam se prihvatio ove dužnosti. Smatram da bih mogao svojom energijom pokušati poboljšati rezultate rada Tužilaštva”, rekao je Kajganić.

(BN)

Ovaj je doveden da podigne optuznicu protiv Baje i ostalih srpskih prvaka

I da se postavi marionetska vlada sa onim razrookim Borenovicem

logo_slobodna-bosna_20150703.jpg

NIJE KAJGANIĆ JEDINI: VSTV BiH imenovao još neke nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 20. i 21. oktobra u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

vstv-bih-imenovao-nosioce-pravosudnih-funkcija-vstv-bih_617.jpg

Prije 1h

Na nivou Republike Srpske imenovani su: Slavica Bambulović, na poziciju predsjednika Okružnog suda u Doboju, Zoran Džida, na poziciju predsjednika Okružnog suda u Bijeljini, Dragan Ivić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Prnjavoru, Tatjana Radulj, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Novom Gradu, saopćeno je iz VSTV.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. novembra 2021. godine.

(SB/Fena)

IZ HDZ-a HISTERIČNO VRIŠTE: Padom DODIKA gube pouzdanog partnera kojeg je Tužilaštvo BiH na čelu sa GORDANOM TADIĆ zaobilazilo

Nakon smjene glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić histerično su počeli vrištati kako je to urađeno voljom Bošnjaka.

pjimage_34_1.jpg

Prije 4h

Uzalud se bivši predsjednik F BiH Živko Budimir nadao da je separatizam SNSD-a vrijeme da HDZ BiH pokaže spremnost za suprostavljanje razbijanju BiH. Umjesto toga iz ove stranke rade sve da razbiju iluzije kako nisu u subordinaciji sa Miloradom Dodikom.

Nakon smjene glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić histerično su počeli vrištati kako je to urađeno voljom Bošnjaka. Iz HDZ-a koji nije dugo ćutao stigle su nove prijetnje tvrdnjom da je smjena Tadićeve uvod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira. Na šta konkretno misle može se iščitati iz izjava predsjednika F BiH Marinka Čavare (HDZ BiH), kojem je njegova stranka omogućila da čuva poziciju mimo zakonskih i ustavnih procedura, o neophodnosti formiranja trećeg entiteta u BiH.

"Milorad Dodik ne ruši državu, možda su samo isprovocirani oni koji imaju entitet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu stanovništva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali", izjavio je Čavara u gostovanju na FTV-u.

Kao i uvijek Čavara je zaboravio da je slaganje HDZ-a i SNSD-a o podjeli BiH slikovito demonstrirano potpunim nestankom Hrvata iz RS-a. Tamo skoro da ima više sveštenika nego onih kojima bi predvodili molitve. Od ranije je jasno da je HDZ spreman žrtvovati i dio Hrvata u F BiH kako bi prije svega svom predsjedniku omogućili da bude suvereni vladar na jednom teritoriju što mu garantuje da neće biti procesuiranja kriminala i provjere kako su on i familija stekli enormno bogatstvo. Odlazak Tadićeve čiji rezultati u obračunu s korupcijom su skromni, ako i u oblasti procesuiranja odgovornih za ratne zločine, očigledno je uzbudio HDZ-ovce. Kao da su izgubili sigurnost, pa su iz prećutnog odobravanja onoga što Dodik čini morali i javno priznati da im ne bi bilo mrsko cijepanje države.

Dok Živko Budimir smatra da bi HDZ promovisanjem državotvorne politike otvorio prostor za bolju komunikaciju unutar F BiH, mediji odani ovoj stranci otvoreno vrše pritisak na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da on lično sruši snove mrskog im predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića o bilo kakvoj građanskoj državi. To se dobija Izbornim zakonom po volji HDZ-a. U prevodu, HDZ bi prestao spominjati treći entitet, jer bi ga nakon izbora po njihovom modelu kasnije samo trebalo legalizirati. Interesantno je da (ne)oprezni mediji bliski HDZ-u na pijadestal podižu pragmatičnost predsjednika HDZ-a tvrdnjom da je rješavanje unutrašnjih pitanja BiH prepustio mehanizmima Republike Hrvatske.

Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti da se u HDZ-u plaše najavljenih reakcija međunarodne zajednice. Padom Dodika HDZ bi izgubio pouzdanog partnera kojeg je koje li slučajnosti Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić u pravilu zaobilazilo, piše nap.ba.

VRŠILAC DUŽNOSTI GLAVNOG TUŽIOCA MILANKO KAJGANIĆ: "Želim kvalitetne istrage i optužnice, a ne spektakle"

"Mi smo legalisti i nas ne interesuje pretjerano situacija kao situacija, nas interesuje da radimo u skladu sa propisima koji regulišu naš rad", kaže Kajganić.

milanko_kajganic5.jpg

Prije 18 min

Je li čovjek zakona ili poslušnik i pijun Milana Tegeltije? Je li progonio generale Armije BiH i spriječio hapšenje Milomira Savčića koji je sada nedostupan organima gonjenja? Hoće li procesuirati visoku korupciju, kako se obračunati sa podobnim tužiocima i spektakularnim akcijama koje nemaju rezultate? Hoće li zaustaviti Dodika ukoliko krene s formiranjem paravojnih formacija i paralelnih institucija? Na ova ali i ostala pitanja otvoreno za Mrežu odgovara vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

Za početak kaže da je, kao i svi ostali zaposleni u Tužilaštvu BiH, profesionalac i da rade u skladu sa zakonom.

"Mi smo legalisti i nas ne interesuje pretjerano situacija kao situacija, nas interesuje da radimo u skladu sa propisima koji regulišu naš rad."

Ističe da ne vidi zašto bi bilo ko u pravosuđu BiH dopustio sebi bilo kakav pritisak ili uticaj bilo koje institucije ili pojedinca sa strane.

"Već sam preduzeo korake na poboljšanju rada u Tužilaštvu BiH i radimo sve u skladu s tim da pred zakonima budu svi jednaki i da jednako postupamo prema svima."

Kajganić navodi da se nijednog trenutka neće libiti da preduzme sve mjere koje su potrebne protiv bilo koga, uključujući sve tužioce i sve zaposlene u Tužilaštvu BiH.

O procesuiranju visoke korupcije kaže: "Dvije ključne teme na kojima javnost insistira kada je u pitanju Tužilaštvo BiH su procesuiranje ratnih zločina i procesuiranje visoke korupcije. Ja sam i ovom odlukom gdje sam kolegicu Kajmaković postavio na mjesto rukovodica Odjela za organizovani kriminal, u čijem sastavu je i korupcija, krenuo da pokušamo da poboljšamo rezultate rada u tom dijelu. Već smo dogovorili da izvršimo i preraspodjelu tužilaca tako da pojačamo i taj odsjek za korupciju. Visoka korupcija je u fokusu Tužilaštva, međutim javnost mora biti svjesna i mora znati da nijedno tužilaštvo, pa ni Tužilaštvo BiH nisu organi koji će jedini moći da se izbore sa problemima kao što je visoka korupcija. Tu imamo policijske agencije i naravno sudove, odnosno Sud BiH pred kojim Tužilaštvo BiH postupa. U tom smjeru ću tražiti od policijskih agencija jače angažovanje na planu otkrivanja predmeta visoke korupcije. Obaviješten sam da ima određeno broj predmeta, međutim samo jedan predmet je formiran u Tužilaštvu BiH na osnovu izvještaja jedne od policijskih agencija u BiH."

Kaže da ne želi bilo kakve spektakle ili bilo kakvu demonstraciju sile tokom istrage ili predistražnih postupaka.

"Želim da dođemo do kvalitetnih informacija i da Tužilaštvo, zajedno sa policijskim agencijama, provede kvalitetne istrage i da podižemo optužnice pred Sudom BiH."

Nema nedodirljivih

Na pitanje hoće li biti nedodirljivih, Kajganić odgovara: "Pred zakonom smo svi jednaki. Ja ako budem to radio očekujem od kolega prema koijima ja budem pokušavao tako nešto eventualno da uradim, da oni mene prijave i da ja odgovaram za takve postupke jer to su nezakoniti postupci. Rukovodstvo je tu da obezbijedi tužiocima maksimalno moguće uslove za rad i da spriječi bilo kakav negativan uticaj. Tražiću od svih tužilaca da fokusiraju svoj rad na stare predmete i na najsloženije predmete, a sve probleme koje budu imali će iznositi svojim neposrednim rukovodiocima. Trenutno nas ima 58 tužilaca i smatram da je to jedna respektabilna snaga pravnička u BiH koja može sigurno da se izbori sa svakim pravnim problemom koji se desi i na koji naiđemo u svom radu. Nedodirljivih nema."

Ističe da je radio u Posebnom odjelu za ratne zločine i to samo na predmetima koji su mu bili dodijeljeni od strane rukovodilaca.

"Imao sam preko 30 predmeta. Nijedan tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, odnosno u Tužilaštvu BiH, ne može da bira predmete, nego mu se oni dodijele. Sada se to radi automatski. Informacije da sam progonio samo generale Armije BiH nisu tačne. Nije tačno ni da sam zaustavio hapšenje Savčića."

Kajganić kaže da je imenovan u Tužilaštvo BiH za vrijeme kada je predsjednik VSTV-a bio Milorad Novković.

"Gospodina Tegeltiju poznajem s obzirom da živim u Banjaluci i smiješno je razmišljati o bilo čemu na način da neko može da utiče na moj rad. Ja sam profesionalac i apsolutno mi ne treba bilo kakav kontakt sa bilo kim van pravosuđa BiH."

1639814863926.png

BiH: Napad na ustavni poredak

BiH: Napad na ustavni poredak 1

17.12.2021. 21:51

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi se predmet protiv nekoliko osoba iz Republike Srpske zbog sumnje da su počinili krivično delo „napad na ustavni poredak“.

Radio televizija Republike Srpske nezvanično saznaje da je istraga otvorena po prijavi više lica, a odnosi se na aktuelnu političku situaciju.
Lideri opozicionih partija u Republici Srpskoj dobili su danas pozive Tužilaštva BiH da u svojstvu svedoka budu saslušani u tom predmetu, ali se u pozivu ne navodi o čemu je konkretno reč.

Lideri vladajućih stranaka potvrdili su za RTRS da poziv Tužilaštva nisu dobili, ali očekuju da će biti saslušani u svojstvu osumnjičenih, kao što su to već objavili pojedini mediji.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je BiH „nakrivo nasađena zemlja“, u kojoj je moguće da oni koji se zalažu za Ustav budu tuženi za urušavanje ustavnog poretka, dok je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila da Srpska samo brani ono što joj je dato Dejtonom.

Back