Vreme - Da li je "teorijski" moguće putovati kroz veme, odnosno da li vreme uopšte po

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ozimane, napisao si FILOZOFSKA OTKRICA. Dovoljno mi je da to vidim pa da znam sa kime je uzaludno raspravljati. Ova zanimljiva diskusija se pretvara u frustraciju. Pa ja samo vidim da vredjas i ubedjujes u nesto sto ne mozes da objasnis zato sto mi to ne bismo razumeli. A najzanimljivije sto stvarno ne znas sta je filozofija. Jedino si to dokazao. Objasnio bih ti, ali ti to neces razumeti.

Ozimane, napisao si FILOZOFSKA OTKRICA. Dovoljno mi je da to vidim pa da znam sa kime je uzaludno raspravljati. Ova zanimljiva diskusija se pretvara u frustraciju. Pa ja samo vidim da vredjas i ubedjujes u nesto sto ne mozes da objasnis zato sto mi to ne bismo razumeli. A najzanimljivije sto stvarno ne znas sta je filozofija. Jedino si to dokazao. Objasnio bih ti, ali ti to neces razumeti.

Nemoj da si bezobrazan. sad me ucis sta je filozofija a iscudjavas se nad terminom "filzofoska otkrica"...????

Pa sta je tu toliko cudno.?

Dosadilo mi je da svi ovde uzimaju filozofiju kao fantaziranje u dokolici, kao neko mlacenje prazne slame i pretavraju se u kriticare a da filozofsko delo u zivotu nisu videli. Sta je to nego bezobrazluk..

TIPUSE.... svaki filozofski sud mora imati razlog svoje istinitosti bilo u posrednom bilo u neposrednom iskustvu. NIJE TO FANATAZIRENJE U DOKOLICI. TO JE ZNANJE TIPUSE. ZNANJE!!!! Ma koliko ti to cudno zvucalo.

A TVOJA NAUKA JE ZASNOSVANA NA PRETPOSTAVKAMA .....verovao ili ne.
Od tri modaliteta sudova ili apodikticnih , asertorickih i problematicnih. Prva dva su vlasnistvo filozofije...ovaj treci modalitet "problematicni" je vlasnistvo naucnog metoda a to mogu lako da ti dokazem i nemas nikakve sanse protiv toga kao i svi sagovornici koji su se susreli sa tim apsektom Hjumove filozofije. ali nemam nameru a nije ni tema ovde ako nisi primetio.

Zato evo nekih filozfoskih otkrica u skladu sa temom.

Pravo trajanje, ono koje svest opaža:; mora biti svrstano među veličine nazvane intenzivnim, ako se intenziteti uopšte mogu nazvati veličinama; ono, pravo reći, nije kvantitet, a čim pokušamo da ga izmerimo, nesvesno ga zameniniemo prostorom.
Bergson Trajanje i slobodna volja

Vidis, vreme je intenzivna a ne ekstezivna velicina i ne moze se predstaviti linijom..kapiras?

Da li ti to lici na otkrice ili na nesto drugo.

Dalje:

"Vreme je apriorna forma ciste culnosti" Kant

Ovaj sud ima apodikticno vazenje za svakog ko zna sta on znaci, a za tvoju informaciju on kazuje nesto o . principu funkcinisanja ljudskog razuma a sto niko pre Kanta nije primetio ..Da li i to nije filozofsko otkrice ?.

Filzofoska otkrica ne postoje ..ma nemoj.

Ozimane, jedno si u pravu. Stvarno te ne razumem. Otkrice se mora dokazati. Aj idi patentiraj filozofsko otkrice negde. Otkrice se dokazuje i prakticno upotrebljava. A filozofija koji tu prezentujes ovde sluzi samo da pokaze ostalima kako ti znac neke cudne reci i od njih pravis jos cudnije recenice. Sto inace radi vecina nasih izdavaca udzbenika. Sto komplikovaije i nerazumljivije da svi misle da si mnogo pametan, a u stvari da niko nista ne razume.

Ozimane, jedno si u pravu. Stvarno te ne razumem. Otkrice se mora dokazati. Aj idi patentiraj filozofsko otkrice negde. Otkrice se dokazuje i prakticno upotrebljava.

Filozofsko otkrice se "patentira" u filozofskom delu. Mada i tu ima plagijata. Postoji sumnja da je u svojoj transcendentalnoj esettici cak i Kant plagirao izvesnog Mopertuia danas nama skoro nepoznato ime.

A ono sto tebe cudi je neopipljivost istih. Epa vec vise od cetristo godina od kada je Dekart izjavio "Mislim dakle postojim" (za to si sigurno cuo) covecanstvo se od tada okrenulo tkz." imanetnoj oblasti duha" ili sopstvenoj svesti. Na taj nacin smo dobili transcendentalnu filozofiju, otkrili principe funkcionisanja ljudskog razuma, dosli do granica mogucnosti saznanja istog i odredili ih zapravo. Kao kvintesenciju dobili smo revolucinarnu podelu na pojavu i stvar po sebi itd.itd.. To ne da su otkrica nego izrada pomagala,,,,serpe i lonci u zavodu za patente su smejurija u odnosu na to.

A filozofija koji tu prezentujes ovde sluzi samo da pokaze ostalima kako ti znac neke cudne reci i od njih pravis jos cudnije recenice. Sto inace radi vecina nasih izdavaca udzbenika. Sto komplikovaije i nerazumljivije da svi misle da si mnogo pametan, a u stvari da niko nista ne razume.

Te cudne reci moraju biti takve jer oznacavaju nesto za sta narod nikada nije ni cuo, niti video ,,,niti ima pojma ..tako da u narodnom jeziku nema reci za tako nesto. Odatle "nerazumljive reci" a ne iz razloga koje ti navodis.

Te reci su uveli filozofii koji su otkrili nesto sto nije imalo reci. Oni su kumovi toga.

Teorijski je moguće putovati kroz vrijeme...
Samo u kojem pravcu?
Kako unijeti koordinate?
Jer imamo 4D fazon sada u ovoj realnosti(latitude,longitude,altitude plus vrijeme)...
No ajde čisto hioptetički da ja imam tu neku makinu i da idem u 8.000 BC...
Otkucam koordinate i nadmorsku visinu na kojoj je SADA recimo istočna obala USA.
I završim sa sve makinom na dnu mora ili kilometar iznad jer je to TADA depresija.
Pa se udavim ili razbiijem kao dulek...
Takođe ovo sve važi privremeno...Tehnički gledano treba napraviti makinu koja savija ili da bolje kažem uvija tkanje vrijemeprostora...
Kako izbjeći formiranje wormhole zeze koja će me šutnuti u dimenziju iks?
Nja,nja,nja...
Ajmo ideje,manite apodiktiku...
To je isto kao da pričamo o poetici ili sofistici...
Ovo je topic o vremenu,zoni sumraka,ili šta već...

Da budem direktan:
Ozimane,je li moguće ili ne putovanje kroz vrijeme?
Ja kažem da jeste,i dajem još neka pitanja...
Da razmislimo kako dalje...
Nije ni Tesla do svega što je otkrio došao čitajući Seneku ili Platona...
Znači,je li moguće ili nije?
Naravno,TVOJE mišljenje...
Ne apodiktično...
:cool:

Ako imamo u vidu Bergsonovu filozofiju i cinjenicu da vreme nije isto sto i prostor onda je pitanje da li je moguce putovati u necemu sto nije prostor besmisleno i naravno da nemam odgovor na besmislena pitanja.

Ali ipak mogu reci oslanjajuci se ne neka znanja filozofije da nije moguce putovati u vremenu ali je moguce dostici nesto izvan vremena i prostora (sto je jedno te isto)..... A to upravo i cini trancendenciju.

A svi cemo poci na taj "put" i. Niko ne moze izbeci susret sa transcendnetom sustinom izvan pojave a.to je vise nego putavanje u vremenu kako ga SF zamislja.

Mislim da iako nisi, znamo sta zelis da kazes.

Moje misljenje je to da ce fizika jednog dana moci napraviti ne masinu koja ce vas celog vratiti u proslost, nego ce uspeti da naprave jedan vid prozora, ekrana sa kog ce se gledati ista.

Za buducnost, ekran ce biti crn, ili prepun alternativnih buducnosti koji ce se racvati u x pravaca, zavisno od trenutne akcije, i naravno "efekta leptira"...

Ozimane, imam pored sebe Ajnstajnovu teoriju relativiteta. Sam ju je napisao da obicnim ljudima kaze nesto sto bi razumeli. A ne njegovim recima. Cak i on to radi! A ti nas i dalje zadivljujes nekim izrazima! Ne razumem te. I ne mogu da ti odgovaram. Ako je ovde cilj to, idem u biblioteku pa cu te zatrpati takvim formulama da cu te odmah poslati u buducnost (kad se probudis iz kome).
Putovanje kroz vreme-tema- mislim da iako manipulisemo vremenom to je ono sto vec danas radimo. GPS sateliti imaju racunar koji vrsi korekciju vremena jer ne tece isto kao i ovde dole. Ali ne moze taj satelit da ode u buducnost cak i posle neogranicenog broja eona. I dalje mozemo da ga gledamo teleskopom. Ostace na nasem nebu. Jedino sto zbog brzine njegov vreme-prostor dozivljava malu diletaciju. Naucno dokazano. Ne filozofski.
Ako bacimo tesku kuglu na rastegnut carsav (neko vec pomenuo), sto kugla dublje potone to je veca diletacija, ali prelaz je postepen od krajeva prema centru, a ne stepenik tako da kugla stvarno ode u buducnost i da je mi izgubimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back