Vrednost knjige

Dragoljub69

Buduća legenda
Poruka
26.820
Da li ima knjiga vrednost i to kakvu ?
Šta knjigu čini vrednom?
Knjiga kad je umetnost radi umetnosti ima li vrednost?
Mora li knjiga biti vredna (upotrebno sem kao podmetač)?
(Molim da protivnici utilitarizma iznesu i argumente protiv vrednovanja knjiga!)

...pa ti nije dala...:lol:

Dala mi ...zlopaćenje s vama na pdf književnost...:hahaha:
Šalim se ...
Mislim lično (za idealiste malo...:mrgreen:)da bih bio mnogo lošiji čovek i da
ne bih bar komparativno razlikovao dobro i zlo i to u apsolutnim izrazima...Bez
religioznog shvatanja...
Osim toga sem zaljubljivanja-sledeći jak slićan osećaj je groznica umetničkog stvaranja...
I da je bezvredna, knjiga ima potencijalnu lepotu...Ima tenzije elan vitala...Životna energija knjige...
(Fantaziram malo-ne škodi-znači -može da koristi...:lol:)

Jel zna neko okvirno koliki su tiraži današnjih pisaca u Srbiji, mislim prvenstveno na ove izdavačke kuće tipa laguna itd... Koliko je mogućno da se proda knjiga, ako je neko djelo vrijedno naravno. Mislim da to nije preko 5 000...

Ako u obzir uzmem sve što si napisao u tom postu, on nema smisla :lol: Prvo, retko koja knjiga 'vredi' a da je štampaju izdavačke kuće tipa Laguna/Alnari. U stvari, retko koja knjiga vredi danas, a da se štampa. Govorim o novim knjigama i autorima današnjice. Nađe se pokoji dragulj ali je to štampano u nekim potpuno nepoznatim i nezavisnim izdavačkim kućama, često tiraž zavisi od džepa samog autora a u proseku je to oko 500 knjiga.

Pa što ti dragulji ne štampaju u poznatim izdavačkim kućama :D
Ili ako su dragulji što ne dobiju neku književnu nagradu.
Mislim razumem ja tebe i vjerujem ti da ima toga, ali ako su stvarno toliko dobri, kako to prodje tako neopaženo.

P.S a za ovaj besmisao, razumeš šta je poenta to je important :D

- - - - - - - - - -

A to da danas ništa ne vredi i to si u pravu.

Pa što ti dragulji ne štampaju u poznatim izdavačkim kućama :D
Ili ako su dragulji što ne dobiju neku književnu nagradu.

Zbog toga što se drukčije knjige danas cene. Misliš li da je u interesu izdavačkih kuća da objave nešto što neće čitati masa? Zato se prodaju trash romani, lako štivo i poluproizvodi. Isto važi i za takmičenja. Čak imamo i jedan primer na samom pdfu, kvazispisateljica koja je silne nagrade pokupila za poeziju, prva mesta koja su joj čak donela i pozamašnu svotu novca, a sama poezija je takav očaj da me je hvatala sramota tokom čitanja

Jel zna neko okvirno koliki su tiraži današnjih pisaca u Srbiji, mislim prvenstveno na ove izdavačke kuće tipa laguna itd... Koliko je mogućno da se proda knjiga, ako je neko djelo vrijedno naravno. Mislim da to nije preko 5 000...

Kad Laguna nešto objavljuje, tiraž je vjerovatno bar nekoliko hiljada, ali oni ne objavljuju nešto za šta nisu bar u nekoj mjeri sigurni da će se prodati i da će imati zaradu. Nepoznate pisce i nekomercijalne knjige objavljuju mali izdavači, praktično bez zarade, ako nemaju nekog sponzora ili državnu dotaciju, ako tako nešto postoji. Tu su tiraži 300 do 1000 primjeraka.

Znači ako je dijelo kompleksno neće ga objaviti, jer čitaoci neće skontati, ili?

Ne možemo baš tako da gledamo. Objavljuje Laguna i kvalitetne, pa i kompleksne knjige. Objavili su Bolanjovu 2666, recimo. Kod njih je jedino bitno da knjiga ima neki komercijalni potencijal. Sad, činjenica je da takav potencijal imaju uglavnom bezvrijedne knjige. S druge strane, ako izdavač treba da objavi 30 loših knjiga da bi izdao jednu dobru, to je sasvim OK omjer, ako je to jedini način da se jedna dobra knjiga dovede u jednu nacionalnu kulturu.

]Ne možemo baš tako da gledamo. Objavljuje Laguna i kvalitetne, pa i kompleksne knjige. Objavili su Bolanjovu 2666, recimo.[/B] Kod njih je jedino bitno da knjiga ima neki komercijalni potencijal. Sad, činjenica je da takav potencijal imaju uglavnom bezvrijedne knjige. S druge strane, ako izdavač treba da objavi 30 loših knjiga da bi izdao jednu dobru, to je sasvim OK omjer, ako je to jedini način da se jedna dobra knjiga dovede u jednu nacionalnu kulturu.
A Pekić? A Pekić? :flert: :D

Back