Врбашки нагласак

Kako koji. Vojvodina je kao Amerika. Došljaka ima sa raznih strana.
Sigurno nema Srba koji su iz Skandinavije došli u Vojvodinu. Skoro svako ko se smatra Srbinom i živi u Vojvodini došao je južno od Save i Dunava. Pusti ,,autonomaše", oni samo sanjaju da se dočepaju kase i da oni odlučuju kako će pare da se dele. Čanak na primer, ali on je završio karijeru ja bih rekao. Ali ima ,,Čanaka" koliko hoćeš gore u Vojvodini. Samo spavaju nemaju medijskog prostora koji će da isprati te njihove fantazije.

Pa Srbi iz centralne Srbije često sebe nazivaju Srbijancima. Ajd' evo i jedna pesma da se oraspoložiš:

To je ranije zaista i korišćeno da bi se naznačilo da li je neko Srbin iz Srbije u odnosu na Srbina iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine ili Vojvodine na primer. Ali generalno taj termin je potpuno pogrešan. On se sada koristi za stvaranje novih naroda i nacija poput Crnogoraca, Bosanaca i Vojvođana. Zato je kontraproduktivan i jako opasan za korišćenje.

Pa i to je diskutabilno za Crnogorce. Pričaju srpskim jezikom. Crnogorski jezik ne postoji to je u stvari srpski jezik. Sutra tako mogu i Vojvođani propričati ,,vojvođanski jezik".
Nije diskutabilno nego je zvanično priznato. Jezik nema veze. Više različitih naroda govore engleski ili nemački, a tek arapski, ihaj.
Crnogorski jezik postoji, mada je sličan našem. To međutim važi i za hrvatski.
Nećemo nipodaštavati druge narode.

Nije diskutabilno nego je zvanično priznato. Jezik nema veze. Više različitih naroda govore engleski ili nemački, a tek arapski, ihaj.
Arapski govore samo Arapi jer Egipćani nisu narod nego označavaju samo stanovnika Egipta. Arapi žive od Magreba do Saudijske Arabije u više od 20 država gde su konstitutivni narodi.

Engleski od naroda govore Irci, Škoti i Velšani jer je engleski nadjačao njihove keltske jezike, ali su ti jezici i dalje u upotrebi. Amerikanci, Kanađani, Australijanci i Novozelanđani nisu narodi već nacije. Amerikanci su nastali od američkih starosedeoca, Engleza, Nemaca, Iraca, Škota, Italijana, ljudi iz Afrike, Kineza, Japanaca, Srba....... Ali to su zemlje Novog sveta i tamo je sitacija malo drugačija od zemalja Starog sveta. Ja da odem u SAD bio bih i Srbin i Amerikanac. Ne vidim šta je tu problem da čovek zna svoje poreklo, ko je, šta je i odakle je.

Meliot klasicni nepoznavalac Vojvodine koji Vojvodinu vidi kao nekakvo separatisticko gnezdo koje sanja da se odvoji :hahaha: A Vojvodjani po njemu imaju toliko tanucno izgradjen nacionalni identitet da ako ne daj Boze 2,3 puta kazu za Srbijance "Srbijanci", zaboravice da su isti narod :hahaha:

Meliot klasicni nepoznavalac Vojvodine koji Vojvodinu vidi kao nekakvo separatisticko gnezdo koje sanja da se odvoji :hahaha: A Vojvodjani po njemu imaju toliko tanucno izgradjen nacionalni identitet da ako ne daj Boze 2,3 puta kazu za Srbijance "Srbijanci", zaboravice da su isti narod :hahaha:
Pa tako to krene, mi Vojvođani i vi Srbijanci i na kraju nismo mi više isti, vi ste Srbijanci a mi Vojvođani. Pa Crnogorci kako su nastali? Crnogorac je označavao stanovnika sa teritorije Crne Gore a sada je odjednom to poseban narod navodno.

Back