Врбашки нагласак

Nisam znao da i to ima. Poznajem par ljudi iz Vrbasa i govore kao i ostali ovde.
Mislim, ne kao ja jer meni je ostalo malo i srbijanskog naglaska, ali recimo kao rođeni Novosađani.
Ne postoji srbijanski naglasak. Ne kolektivizuj nešto ako te mrzi da ispravno napišeš. Ne postoji ni vrbaški naglasak nego su Srbi iz Crne Gore zadržali svoje naglaske (istočnohercegovački i zetsko-raški).

Poslednja izmena:
Nisam znao da i to ima. Poznajem par ljudi iz Vrbasa i govore kao i ostali ovde.
Mislim, ne kao ja jer meni je ostalo malo i srbijanskog naglaska, ali recimo kao rođeni Novosađani.
Има стварно, баш чудно. Ти мора или да су из делова града који је мање натумбан дођошима или су давно "пребегли" 🤣

Ne postoji srbijanski naglasak. Ne kolektivizuj nešto ako te mrzi da ispravno napišeš.
У војводини се кад се каже србијански мисли на централну србију, обично на косовско-ресавски

Скраћеница од централносрбијанског. Неки би рекли да људи у вршцу и доњим деловима баната говоре "србијански"

У војводини се кад се каже србијански мисли на централну србију, обично на косовско-ресавски

Скраћеница од централносрбијанског. Неки би рекли да људи у вршцу и доњим деловима баната говоре "србијански"
Није у истом значењу када неко из ЦГ нпр хоће понизно да ослови Србина из Србије

Ne postoji ni centalnosrbijanski. Tu verovatno misliš na šumadijski dijalekt. Znam za problem jer imam rodbinu po Vojvodini. Starosedeoci i dođoši se ne vole nešto a i ovi što su navodno starosedeoci preci im stigli isto sa juga odakle i dođoši. :)

Ne postoji ni centalnosrbijanski. Tu verovatno misliš na šumadijski dijalekt. Znam za problem jer imam rodbinu po Vojvodini. Starosedeoci i dođoši se ne vole nešto a i ovi što su navodno starosedeoci preci im stigli isto ja juga odakle i dođoši. :)
Да, то је тачно. Нађош/дођош beef ми јако иде на к*рац. Волим и ђе сам рођен а волим и одакле ми је породица, а волим и све ђе су срби... То су дебили

Ne postoji ni centalnosrbijanski. Tu verovatno misliš na šumadijski dijalekt. Znam za problem jer imam rodbinu po Vojvodini. Starosedeoci i dođoši se ne vole nešto a i ovi što su navodno starosedeoci preci im stigli isto sa juga odakle i dođoši. :)
Има шумадијско-војвођански, на косовско-ресавски се обично мисли у војводини када се каже "србијански"

И они су из врбаса, сви ти врбашки, само им презиме каже🤣
Ne znam baš, piše da je rođena u Novom Sadu, a da je detinjstvo provela u Inđiji. Ne bih ni čuo za nju da nije ovde pomenuta pa sam potražio. Ne pratim Zadruge i slične programe.

Inače je tokom devedesetih jedno vreme gradonanačelnik Novog Sada bio Stevan Vrbaški. Ne znam da li on ima neke veze.

Има шумадијско-војвођански, на косовско-ресавски се обично мисли у војводини када се каже "србијански"
Kragujevac je Šumadija. Ne govore isto Kragujevčanin i Novosađanin ili Somborac. Vojvođani malo razvlače kad pričaju i imaju specifičan akcenat u odnosu na ostatak Srbije. Ali zvanično da, postoji šumadijsko-vojvođanski dijalekt. Ja sam pogrešio.

Ne znam baš, piše da je rođena u Novom Sadu, a da je detinjstvo provela u Inđiji. Ne bih ni čuo za nju da nije ovde pomenuta pa sam potražio. Ne pratim Zadruge i slične programe.

Inače je tokom devedesetih jedno vreme gradonanačelnik Novog Sada bio Stevan Vrbaški. Ne znam da li on ima neke veze.
Мислим да је стеван из врбаса, да је то све фамилија

Можда сам и погрешио, ово сам нашао истражујући

"Po mom saznanju prezime je zastupljeno u Šajkaškoj. Vezano je za toponim,reka Vrbas( Vrbaška) Poreklom smo iz Crne gore ili Hercegovine. Sava nam je Kirjak otšelnik “Miholjdan”,U Đurđevu kraj Žablja bilo je četiri porodice, razlikovale su se po slavi i naravno špicamenu. Mi smo Tešankini, bilo je i Dilindov, Rackov… Prezime se pojavljuje i u Molu, Somboru… Tima Vrbaški gradonačelnik Novog Sada (oko 1962.)"

Kragujevac je Šumadija. Ne govore isto Kragujevčanin i Novosađanin ili Somborac. Vojvođani malo razvlače kad pričaju i imaju specifičan akcenat u odnosu na ostatak Srbije. Ali zvanično da, postoji šumadijsko-vojvođanski dijalekt. Ja sam pogrešio.
Да у праву си али крагујевац припада косовско-ресавском дијалекту. Шумадијско војвођанском припада нпр ваљево али по мени је то упитно. Тамо се говори жестоко ерски.

Za Stevana ne znam, ali Minin biološki otac se zove Ivan Peršut.
Ја ништа о њима не знам, не пратим задругу. Има врбашких у врбасу, знам неке врбашке из врбаса у новом саду па по томе онда и "закључујем" али изгледа да нисам баш у праву

Да у праву си али крагујевац припада косовско-ресавском дијалекту. Шумадијско војвођанском припада нпр ваљево али по мени је то упитно. Тамо се говори жестоко ерски.
Mačvansko-vojvođanski i šumadijsko-kosovski. :) Mislim da razumeš o čemu pričam. :)

Back