"Vratite cene ili idemo na ulice"

ma dosta sam ja imao protestarskog staza .

bas cu ja da pucam 100 evra za gorivo i dnevni trosak, a vi belogradjani da sedite na vasim guzicama u kucama.

ako je vama lepo meni je jos lepse.

i treba hrana da bude sto skuplja , da konacno se poljoprivreda isplati i da srpski seljak ima od cega da zivi a ne da kupujete hranu od srpskog seljaka za budzasto.

a kom se ne svidja da placa , neka seje sam. ukljucujuci i mene.

У заблуди си пријатељу.Храна се по градовима купује у хипермаркетима,а не од сељака,по пијацама.

Ne znam. Ja sam dugo u kontaktu sa sindikatima, poslovno, i mislim da bi samo revulocionarne metode tu nešto promenile. Promene od vrha, a onda urušavanje te piramide, na kraju gradnja na zdravim osnovama, pisanje Statuta, odredjivanje prioriteta i standarda i naravno kadrovi. Šanse za to su male. Ljudi su stalno u strahu od gubitka posla i srećni su što uopšte rade, nekolicina (govorim o državnim službama) se iščlanila iz revolta.
Zakon štiti predstavnika sindikata od otkaza dok je na funkciji i to je pozitivan zakonski propis, ali zato imamo iste pojedince na tim funkcijama godinama koji članstvu nudi pozorišne karte sa popustom, novogodišnje paketiće za decu, neke jednokratne pomoći u slučaju bolesti ili neke druge nevolje.
Prosveta i zdravstvo kao najmasovniji su podeljeni na nekoliko sindikata pa im vlast odredjuje koji je reprezentativan. Pravosudje je još i najorganizovanije, ali sa slabim efektima.
Onih velikih sindikata metalaca više i nema, privatni sektor je van sistema, tako da je malo verovatno da se tu nešto promeni.

Znam, ja sam imao prilike da pokusam nesto u potpuno bezazlenom obliku organizovanja ljudi, gde uopse nema toliko love. I uz svu podrsku, i cinjenicu da si u pravu, ljude sustinski nije briga osim za same sebe. Tako da se na kraju zateknes sam, bukvalno protiv vetrenjaca.
Jedino sto ja vidim promene odozdo, ne odozgo, posto se na vrh ne dolazi bez putera na glavi, tako da od tih ne treba ni ocekivati da ce nesto menjati. To moraju da pokrenu oni dole, koji zapravo trpe odluke onih gore. To vazi za promene u DS o kojima se diskutuje, u Sindikatima, u drzavi, pa i u svetu, ako cemo pravo (ja sam anti-NWO raspolozen).

Jedina uteha mi je da sam uspeo da zatalasam zesce, naravno ne bas sam, ali reakcija "tirana" je bila zestoka sto znaci da smo uspeli da ih uplasimo.

A jedno sto smo zahtevali je postupanje po statutu tog udruzenja, i izazvali smo opstu paniku.

Dakle moze se, ali potrebno je da se ukljuci veci broj ljudi koji ce da istraje neko vreme u zahtevima, i pametno "vodjstvo" koje zna kako i gde da udari tako da nema izlaza (osim, kako rekoh, grube sile).

Ali na kraju dodje rezignacija, jer te ljudi (kao masa) toliko iznerviraju da mi je doslo da se prikljucim "tiranima" i da ih gazim jos zesce, samo da uvide gde vodi takvo kratkovido, samozivo ponasanje.

Medjutim ne predajem se i jos se nadam da se stvari mogu popraviti. Sta cu kad sam optimista.

Ценим да је крајњи моменат да тзв. држава језиво реагира,
те да ову битангу ехпресно процесуира те пошаље у Забелу на дугогодишњу робију.

Или треба дозволити да ово узме замах, сад кад су сви увјети испуњени, с поносом и кад се чека позив за почетак преговора о придруживању?
Поготово што смо свесни да цене морају бити усклађење са пријатељским или нема будућности, обећане, којој посветишмо задњих 12 година, по сваку цену?

:hahaha1:

Drzava treba da "jezivo reagira" i da vrati cene nazad, a ne da upire prstom na ljude koji govore ono sto vecina misli. :lol: :ok:

Znam, ja sam imao prilike da pokusam nesto u potpuno bezazlenom obliku organizovanja ljudi, gde uopse nema toliko love. I uz svu podrsku, i cinjenicu da si u pravu, ljude sustinski nije briga osim za same sebe. Tako da se na kraju zateknes sam, bukvalno protiv vetrenjaca.
Jedino sto ja vidim promene odozdo, ne odozgo, posto se na vrh ne dolazi bez putera na glavi, tako da od tih ne treba ni ocekivati da ce nesto menjati. To moraju da pokrenu oni dole, koji zapravo trpe odluke onih gore. To vazi za promene u DS o kojima se diskutuje, u Sindikatima, u drzavi, pa i u svetu, ako cemo pravo (ja sam anti-NWO raspolozen).

Jedina uteha mi je da sam uspeo da zatalasam zesce, naravno ne bas sam, ali reakcija "tirana" je bila zestoka sto znaci da smo uspeli da ih uplasimo.

A jedno sto smo zahtevali je postupanje po statutu tog udruzenja, i izazvali smo opstu paniku.

Dakle moze se, ali potrebno je da se ukljuci veci broj ljudi koji ce da istraje neko vreme u zahtevima, i pametno "vodjstvo" koje zna kako i gde da udari tako da nema izlaza (osim, kako rekoh, grube sile).

Ali na kraju dodje rezignacija, jer te ljudi (kao masa) toliko iznerviraju da mi je doslo da se prikljucim "tiranima" i da ih gazim jos zesce, samo da uvide gde vodi takvo kratkovido, samozivo ponasanje.

Medjutim ne predajem se i jos se nadam da se stvari mogu popraviti. Sta cu kad sam optimista.

Oni na vrhu sigurno neće. Njih vlast smenjuje i postavlja. Ali predstavnik sindikata iz baze, organizacione jedinice jedne firme, ne može im ništa jer ga ovi odozgo neće štititi od poslodavca. On im narušava sistem. Drugo, samo jedan predstavlja firmu u granskom sindikatu i taj jedan zastupa tamo svoje interese i paktira sa klikom zarad svojih privilegija. Zato mislim da bi, prava reč je SMENA, SVRGAVANJE, samog vrha bila jedino delotvorna. Ostatak bi se urušio.
Povezivanja sindikata raznih firmi sličnih delatnosti se radi baš na tom najvišem nivou. Obični članovi nemaju tu mogućnost, bar legalnim putem, pa da bi se ostvarila masovnost i tako krenulo iz baze.
Sami statuti su takvi da ni smena onog najmanjeg po rangu nije moguća sem ako ne napravi povredu Statuta.
Ovde treba dodati i korumpiranost tih predstavnika jer se vlast i za to pobrinula pa im daje neke privilegije, mada mislim da ima i novca. 1% od plate se svakog meseca odbija za članarinu, dok u nekim manifestacijama kao što su čuvene sportske igre učestvuju i sami poslodavci (firme).

A, postoji i taj drugi jako važan element da većina članova ne vidi drugu korist od sindikata sem solidarne pomoći za knjige, zimnicu, bilo je tu i garderobe, posudja, .... pa kažu da neće time da se bave, a ne veruju u mogućnost promene jer je sistem ustanovljen pre toliko decenija i neuništiv je iz njihove perspsktive.

svi navedeni su bili motor petog oktobra. vreca sa socijalistickim parama je presusila. nema tu slobodne volje - jednog dana ce da te ljube ako im das minimalac posto nikakve plate nece biti. 60.000 studenata u srbiji diplomira za sve i svasta a posla nema. para ima, ali su kod mafijasa, a oni ne ulazu u privredu, nece i ne znaju da posluju

IZVOR: POLITKA

BEOGRAD – Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je danas od Vlade Srbije da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele, a ukoliko to ne učine, sindikat će pozvati građane na masovne proteste.

„Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo vladi 15-ak, 20 dana da vrate cene, na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije”, rekao je Orbović.

On je podsetio da su tokom septembra značajno poskupele osnovne životne namirnice i usluge, pre svega, mleko i mlečni proizvodi, ulje, brašno, peciva, testenine, jaja, voće, sokovi, hemija, energenti, prevoz.

„Kod većine proizvođača cene su povećane od 15 do čak 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u pojedinim slučajevima povećanje cena iznosi i do 100 odsto”, istakao je Orbović.

On je podsetio da je pasulj u septembru prošle godine koštao 200 dinara, a u septembru ove 300 dinara, mleko je sa 57,9 dinara poskupelo na 69,9, cena jogurta je sa 87,9 otišla na 93,35, dok su jaja sa 143,9 dinara poskupela na 169,99 dinara.

Potrošaći su na svom dzepu u prethodnom periodu najviše osetili poskupljenje mesa. Tako je piletina pre godinu dana koštala 246,9 dinara, a danas košta 344 dinara, svinjski but je sa 459,9 povećan na 649,99, juneći but 559,9 na 687,68 dinara.

Prema izveštaju samostalnog sindikata, ulje „Vital” je za godinu dana poskupelo sa 130,9 na 189,09, kupus sa 30 na 60 dinara, maslac „Imlek” sa 117,9 na 149,99 dinara, krompir sa 40 na 50 dinara, parađz sa 40 na 80 dinara, gradski prevoz u Beogradu sa 2.680 na 3.216 dinara.

„Osnovne životne namirnice su drastično poskupele. Ono što je nekada bilo sirotinjska hrana, sada je misaona imenica za mnoge porodice. Kupovna moć stanovništva Srbije drastično je opala”, naglasio je Orbović.

On je dodao da ima razumevanje da je Vlada nasledila tešku ekonomsku situaciju iz prethodnog perioda, ali da to ne znači da ih treba osloboditi obaveza jer su, kako kaže, obećali da će imati kontrolu nad cenama.

„Predstavnici Vlade danima govore da li će biti gej parada ili neće i skoncentrišani su samo na to pitanje, a pritom dolazi da životnog ugrožavanja egzistencije građana, onda imamo problem sa takvom Vladom”, zaključio je Orgović.

Da prosvetni radnici,lekari i ostali u drzavnom sektoru imaju minimalne plate???To je ipak lose i nemoguce resenje.Predlazem da vode radne liste i da budu placeni po ucinku.

Da se malo intereseujes, znao bi: Lekari su vec poceli da rade po ucinku, koliko pacijenata pregledaju toliiko ce biti placeni.

Sta se time dobilo?

Bukvalno zbrzavanje, ali, bolje ista nego nista.

Prosvetni radnici su placeni po stepenu strucne spreme i FONDU CASOVA. Ko ima pun fond, placen je vise i stepenovanje - manje casova manja plata.

Placeni su po godinama radanog staza, staresintstvo a ostalo sta god- sve besplatno.

Uopste ne vidim sta bi se postiglo da se cene vrate?

Onda nema za plate, a da su otisle nebu pod oblake jesu.

Jedino dobro sto su ljudi bukvalno prestali da puse ili kupuju duvan uz njega dobiju seckalicu i papir sa filterom, bez ikakvih primesa sveg djubreta koje su stavljali, i dobiju paklicu koja kosta recimo 150. din. za 38.

Danas sam bila sokirana, u prodavnici u kojoj stalno pazarim nema guzve. Kazu, prepolovili pazar, uzme se najoosnovnije i nema vise...

IZVOR: POLITKA

BEOGRAD – Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je danas od Vlade Srbije da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele, a ukoliko to ne učine, sindikat će pozvati građane na masovne proteste.
***************************************************************************************
Predstavnici Vlade danima govore da li će biti gej parada ili neće i skoncentrišani su samo na to pitanje, a pritom dolazi da životnog ugrožavanja egzistencije građana, onda imamo problem sa takvom Vladom”, zaključio je Orgović.

Задригла синдикална фукса није ништа закључивала док су у Србији масовно отпуштани радници,
док је систематски привреда пљачкана? "Сетио" се сада да позива на протесте?

ГДЕ је био овај тајкунски најамник свих протеклих година? Зашто се раније није бавио ниједним
синдикалним питањем???

ГДЕ је био тајкунски најамник и шпекулант док је број незапослених и отпуштених стрмоглаво се
пео ка броју МИЛИОН људи ???

Какав идиот треба бити па се одазвати на позив овог тајкунског товљеника? :think:

R4-ljubisav-orbovic-foto-krutenjuk_16.jpg

Или треба дозволити да ово узме замах, сад кад су сви увјети испуњени, с поносом и кад се чека позив за почетак преговора о придруживању?
Поготово што смо свесни да цене морају бити усклађење са пријатељским или нема будућности, обећане, којој посветишмо задњих 12 година, по сваку цену?

Cene rastu svake dve nedelje, a to sto su sada, prvog oktobra, porasle nije nista novo. A ovi kvazi novinari su odmah iskoristili da nas ponovo zamajavaju nekom pricom da se slucajno ne pobunimo.
A i ovaj Orbovic je deo te novinarske price. Ko ce bre njega da podrzi u bilo cemu. Sve radi po nalogu mocnika

neka jede govna ta matora lopovska stoka :D

Back