VRATIĆE SE RODE

Vidi ti kazes normalan svet..znaci ja mogu psovati kod kuce..u automobilu..sa ukucanima..ovde je rec o tv-u..forumu..uopsteno o vaspitanju..ajde sad svi da oteramo u 3 lepe..nadrndanog komsiju..prodavacicu..smrdljvog pijanca u busu..sefa na poslu i tako u krug..znaci celo drustvo je sirovo..nevaspitano..ako ti zelis propagirati takvo ponasanje poput ove serije ok..ja je ne pratim..pokusao sam u vise navrata po par minuta i stvarno ne mogu.

vidis, kad oteras komsiju u tri lepe - to je nevaspitanje, a kada upotrebis "******, *****" i slicno to je zargon i nikako nije nevaspitanje.

od ljudi koji psuju ko kocijasi su mi jos ljigaviji oni koji se foliraju da im psovanje smeta i dizu dzevu kada cuju da neko psuje.

a nevaspitanje koje je gore od psovanja mozes da vidis upravo na ovoj temi - samo pogledaj postove korisnika "tokito", pa ces da vidis kako pise velikim slovima, crvenim slovima itd....e, to je pravo nevaspitanje.....

nadam se da si sada zakljucio da ja ne propagiram takvo ponasanje, a i da sama serija ne propagira takvo ponasanje....

Inace sam primetio dosta nevaspitanih ovde..sad verujem da neki od njih tako u rl ne psuju..i stvarno mi nije jasno zasto kazes da se neko folira ako mu smeta psovanje..uopste se ne dize frka..samo se takve osobe zaobilaze i ne citiraju..ili ne citaju uopste..ako neko koristi svaku drugu rec..brate..vrh..extra..do jaja..i sl.to samo pokazuje koliko su ljudi ograniceni i kako im se moze servirati glupost preko tv-a..sto se serije tice kao da su iz 90ih..sto nazalost i jeste prava slika danasnjice..osvrni se na domace filmove i serije od pre 20ak godina i videces da je jedina razlika u vaspitanju..pa reci kako ovo moze biti poput humora.

Е па људи нећу више писати великим и црвеним словима...Али нећу више писати ни латиницом него ћирилицом...А што се тиче серије,ја је не препоручујем због тога што подржавам то понашање,него да се само погледамо у огледало какви смо заиста...На пример ја ћу сутра ићи у цркву на празник Цвети,слушаћу београдску радио ћирилицу,од понедељка радићу вредно и поштено,нећу користити таблете и алкохол,једва ћу састављати крај с крајем у зноју лица свога (заиста сам такав природан)...Али наравно гледаћу и одличну серију у којој нећу подржавати насиље,криминал,простаклук,неморал,вулгарност,пијанство,дрогу,непоштовање старијих и Цркве...Постоје ваљда у серији и позитивци:бака Ружа,Деша,поп,па и мучени Ексер покајник (како сам га ја схватио)...

Поздрав,па наставите са порукама,јер је очигледно да је ова тема врло интересантна...Посећена је...

токито:confused:

Inace sam primetio dosta nevaspitanih ovde..sad verujem da neki od njih tako u rl ne psuju..i stvarno mi nije jasno zasto kazes da se neko folira ako mu smeta psovanje..uopste se ne dize frka..samo se takve osobe zaobilaze i ne citiraju..ili ne citaju uopste..ako neko koristi svaku drugu rec..brate..vrh..extra..do jaja..i sl.to samo pokazuje koliko su ljudi ograniceni i kako im se moze servirati glupost preko tv-a..sto se serije tice kao da su iz 90ih..sto nazalost i jeste prava slika danasnjice..osvrni se na domace filmove i serije od pre 20ak godina i videces da je jedina razlika u vaspitanju..pa reci kako ovo moze biti poput humora.

slazem se da je danas previse psovanja i kad treba i kad ne treba....
ali se nadam da se i ti slazes da postoji gomila sllikara pisaca umetnika muzicara i genijalaca koji psuju ko kocijasi.

ono "brate, tebra do jaja, ekstra" i slicno jje po meni mnogo gore od svih psovki zajedno.

sto se tice danasnjih serija i 'ondasnjh' nemam neki komentar....kao sto su tadasnje serije prikazavale to vreme, ove prikazuju sadasnje....

strasno je kada neko koristi psovke da bi se bolje izrazio, ali i dalje ostajem pri stavi da apsolutno nije strasno da tu i tamo opsujes....kao sto sam rekao u onom primeru kad ti pukne guma ili kad oces da se prevrnes kolima :)

slazem se da je danas previse psovanja i kad treba i kad ne treba....
ali se nadam da se i ti slazes da postoji gomila sllikara pisaca umetnika muzicara i genijalaca koji psuju ko kocijasi.
ono "brate, tebra do jaja, ekstra" i slicno jje po meni mnogo gore od svih psovki zajedno.
sto se tice danasnjih serija i 'ondasnjh' nemam neki komentar....kao sto su tadasnje serije prikazavale to vreme, ove prikazuju sadasnje....
strasno je kada neko koristi psovke da bi se bolje izrazio, ali i dalje ostajem pri stavi da apsolutno nije strasno da tu i tamo opsujes....kao sto sam rekao u onom primeru kad ti pukne guma ili kad oces da se prevrnes kolima :)

Takodje..ali kazem da se i tad psovalo..jel tako..ali je narod bio kulturniji..toga nije bilo na televiziji..ovo sad je dno dna..serviraju se neke nebuloze..zaglupljivanje nacije totalno..dobro se secas domacih filmova koje znamo napamet..to su totalno bezazlene i smesne psovke..ma nisu ni ruzne reci..ovo danas je ruglo i omladina to upija kao kulturu..mislim daj neku recenicu upecatljivu iz neke pink serije koja se prikazuje..nema sanse.;)

Пријатељу,ти сам просуди
да роде нису ко људи!
Надам се,роде ће се вратити,
а људи ће се много боље понашати!

Prilozi

• Rode.jpg
    Rode.jpg
    71,4 KB · Pregleda: 2
da, kajo prikazuje.
kao prvo, psovanje jeste realnosti i svi psuju.
kao drugo, psovanje nije rezervisano za "cudake i divljake" vec za sav normalan svet.
kao trece, psovka je deo jezika, kao sto je deo jezika sto, stolica krevet, teleskop, mikroskop, televizor....

tako da nemoj da se pravis nekakav intelaktualac i da ispravljas krive drine.....

Nisam intelektualac, ali imam osnovno domaće vaspitanje, kao i ogromna većina ljudi u ovoj zemlji. Naravno da svako ponekad opsuje, pa svima dođe žuta minuta, ali ne koristimo non-stop psovke kao poštapalice kada ne umemo konkretno da se izrazimo. I ne govorim samo o sebi: kontaktiram sa veoma mnogo ljudi iz svih mogućih slojeva, takođe odlazim i u mnoge kuće i tu imam priliku da vidim kako se porodice ponašaju (i govore) na svom terenu. Zaista nismo baš TOLIKO prosti.
A najviše me u seriji pogađa to su likovi strogo podeljeni: vojvođani su glupi seljaci a beograđani su mafijaši i poneki zbunjeni gubitnik. Sama ideja serija nije loša, veoma se razlikuje od standardne srpske serije (porodica koja pokušava da preživi teška vremena) i mogla je biti divna, samo da nema toliko vulgarnosti.

... serija mog života...

... scenario je izuzetan... i to što se nekom čini da bi moglo da stane u 90 minuta - privid je...

... onakav scenario je teško napisati, potrebna je izuzetna visprenost uma, sposobnost empatije, prodiranje u dubinu... nedokučivo svima...

Ne bih rekla da je to sa likovima tako crno-belo, da su tako podeljeni Vojvođani i Beograđani.
Psihološka karakterizacija likova je odrađena vrhunski, likovi su toliko složeni da im je nemoguće pohvatati sve ''determinate'' koje im određuju profil...

Poslednja scena svake epizode je vrlo efektna, potresna, upitna.

Dragan Bjelogrlić je briljirao svojom ulogom, glumi više ćutanjem nego govorom, a uspeo je do bola da iznese lik jednog rezigniranog, oporog čoveka, ali emotivnog... čoveka koji je prežalio život...

Psovke sam primećivala na početku, sada više ne.
I jesu one deo našeg govora, i svakodnevnice... i ne vidim šta je u tome loše...

Nijedna serija ne može u potpunosti da prenese realnu sliku stvarnosti, to može da bude samo umetnički oblikovana stvarnost.
A ova serija je mnogo više realnost od svih serija domaćih koje se trenutno prikazuju i koje su totalna nebuloza (izveštačeni smisao za humor, silovanje komike,... do ''Ljubavi i mržnje''... fuj...).

Suviše je usko gledanje reći za ovu seriju da se ona bavi problemom kriminala, narkomanije, prostitucije...
Za mene, a verujem i za mnoge ljude koji je prate ''zdušno'' i vole - serija obuhvata mnoge teme...

Moje je jedina zamerka upućena na reklame koje prikazuju po deset minuta, pa čovek čisto zaboravi šta je počeo da radi...

Sve u svemu, uživam u tih sat vremena dok se prikazuje... Skoro nisam bila za neku seriju ovako emotivno vezana...

Pratim "Rode" jer ovde (BiH) pratimo sve sto dolazi iz Srbije.Meni se zaista svidja i ne propustam ni jednu ali ponekad mi se učini kao da je jedan od ciljeva serije da Srbiju i narod u Srbiji prikazu kao poslednji olos na Balkanu,srpsku policiju kao organizaciju korumpiranih debila,drzavu kao zemlju koja zasluzuje da je nema...A tek kad cujem "komsije" ovde u Bosni kako komentarisu onda znam da sam u pravu.
E sad ja ne stanujem u Srbiji i mozda je Srbija zaista takva ali...
Pacov je "opasan" tip,duguju mu i plase ga se a on se pece na pijaci celi dan i igra igrice onako zapusten,prljav i neokupan!!!Kao da su malo polupali loncice.Lik prljavog pijacara i opasnog ,mafijasa punog kao brod ne ide mi zajedno.A opet,mozda je Srbija zaista zemlja cuda.

Sokolice ti si dala opis poput filmskog kriticara..mislim da se na prste moze nabrojati glediste koje tako posmatra i shvata seriju..uopste razume njenu poentu..najbolji je primer gledati domaci film u bioskopu i videti reakcije ljudi na pojedine psovke i nebuloze..ljudi samo zele smeh i od ozbiljne stvari prave komediju.

Opet kažem: površno gledana serija.

Pacov jeste mafijaš, ali je, ponavljam, vrlo kompleksna ličnost i ja ga ne bih lako svrstala u ''crno'' u oštroj (neopravdanoj, neosnovanoj) podeli likova na crno i belo. Mnogo je nijansi u njemu.

Nije uopšte cilj da se prikaže Srbija kao zemlja ološa. Niti je tako prikazana. U seriji ima i X momenata koji daju ravnotežu, a time i osobitu celinu seriji.

Kada se bira tema za seriju, mora da se biraju dešavanja koja su malo ekscentrična, koja nečim privlače pažnju, koja odstupaju od čamotinje... Šta da prikazuju: kako čovek u pola osam odlazi na posao, vraća se u četiri, sedi ispred TV-a, dođe mu komšija... I tako svaki dan, svaka epizoda...
Normalno je da se mora uzeti i nešto devijantno.

Pa pogledajte ''Ljubav i mržnju''... Kopija ''Dinastije''... Ali bedna... Ko u Srbiji još živi u vilama, ima poslugu, služavka im je i neka vrsta savetnika, svi je vole, a između sebe, u okviru porodice, mnogi se mrze, prave intrige, sin spava sa maćehom... Koji procenat stanovništva tako živi... I to su neka odstupanja od normale. I šta sad, neko treba reći da je to odlična serija, jer prikazuju Srbiju u bogatstvu: svi su lepo obučeni, doterani, uspešni u poslu... Ili, ako uzmemo negativan ugao gledanja, da kažemo da su Srbiju hteli da prikažu kao zemlju u kojoj nema porodičnog morala i svi se bave spletkarenjima...

Ne znam da li ste imali prilike - ja jesam - da upoznam ljude kakvi su recimo, baka Ruža ili onaj koga glumi Branimir Brstina.
Ili kad pogledate Nadicu: devojka iz sela koja čezne za životom u velikom gradu.

Onda - lik Švabe - genijalan.

Razgovor između njega i Eksera, kada mu ovaj kaže kako mu više ne treba u Barandi (a sve da bi ga poštedeo Pacova) - ja sam preplakala tu scenu. Dijalog je savršen! Koliko je tu Đuričko, kroz glumu i kroz tekst, uspeo da pokaže jedno ljudsko duševno lomljenje... koje je svima nama poznato... bar sam videla u toj sceni sebe u nekim situacijama...

Pacov nije zapušten, prljav i neokupan. On je samo u nekom svom ''bunt'' fazonu. Pored njega imaš i ''prefinjenije'' mafijaše, kao što su likovi koje glumi Lečić, Kojo,... I naravno, lik biznismena u ulozi Vojina Ćetkovića... sa jedne strane, spreman na prevaru, sa druge hoće da sve to ima neku poslovnu uglađenost, neku kvazi-ispravnost...

To je nešto neverovatno, ali uvek je to tako, i u životu...
Ako hoćeš da vidiš loše/dobro u nekom/nečemu, ufiksiraćeš i videćeš tako, ma šta da ti se nudi.
Tako i oni koji žele da vide omalovažavanje Srbije, prikazivanje nje kao zemlje ludaka, čudaka, mafijaša i bednika - tražiće scene u kojima se to prikazuje i vezaće se za njih...

Ja u seriji vidim - život - i to život koji se kreće u mnogim pravcima...i bojama...

Sokolice ti si dala opis poput filmskog kriticara..mislim da se na prste moze nabrojati glediste koje tako posmatra i shvata seriju..uopste razume njenu poentu..najbolji je primer gledati domaci film u bioskopu i videti reakcije ljudi na pojedine psovke i nebuloze..ljudi samo zele smeh i od ozbiljne stvari prave komediju.

E, to je već druga stvar... :)
To je već do pojedinca... do toga šta neko kao individu očekuje i želi...
Znam da većina (prosek) samo bi da je nešto neozbiljno i komično (smara ih svaka ozbiljnost, svaka dubokoumnost)... Moje komšije se oduševljavaju onim na Pinku... u ''Grandu''... kako beše... oni pripadnici bivše SFRJ u školi... e, da - ''Kursadžije''...

A meni to prevazilazi glupost, ja nemam snage, volje ni želje da se tome nasmejem.
Jednom sam gledala i mislila sam da ću da se od muke da se prepolovim...
Meni je to oličenje prostakluka i neukusa.

Хвала ти драга Соколице и дубоко ти се клањам на озбиљном и исцрпном коментару везаном за серију...Уз малу опаску и замерку - не слажем се са тобом да у псовци нема ништа лоше...Критика за шунд емисије на Пинку ти је сасвим на месту...А што се тиче Рода ти се бавиш том серијом као искусни филмски критичар,ако то већ заиста ниси...Овлашћујем те да и даље говориш о тој серији у позитивном смислу тојест реално,објективно...:lol:

Prilozi

• rode.jpg
    rode.jpg
    92,2 KB · Pregleda: 4
@Sokolica_M, apsolutno se slažem sa svim što si napisala...serija je genijala, uvijek iznova otkriva neke nove odnose u našem bolesnom društvu...
lik eksera nekako više doživljavam kao čovjekovu savjest, a pokojni toza mi je ona nekadašnja srbija ponosna i bogata...

ПА И У ТИМ ДОМАЋИМ СЕРИЈАМА ИМА ПСОВКИ...А ВРАТИЋЕ СЕ РОДЕ ЈЕ ВРХУНСКА СЕРИЈА КО ЈЕ СХВАТИ НА ПРАВИ НАЧИН...А ШТО СЕ ТИЧЕ ПСОВКИ НИКАД ИХ НЕЋУ ПОДРЖАТИ...ЈА РАЗУМЕМ ВАС ДА ВИ МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ПСОВКА ОПРАВДАНА ЈЕР СЕ КОРИСТИ У ОБИЛНИМ КОЛИЧИНАМА НА НАШИМ ПРОСТОРИМА...АЛИ НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ ДА ОНОГА ЧЕГА ИМА МНОГО,ДА ТО И ВРЕДИ...ПЕСКА ИМА ДОСТА,АЛИ ИПАК ЗЛАТО СИЈА...ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ...

... serija mog života...

... scenario je izuzetan... i to što se nekom čini da bi moglo da stane u 90 minuta - privid je...

... onakav scenario je teško napisati, potrebna je izuzetna visprenost uma, sposobnost empatije, prodiranje u dubinu... nedokučivo svima...

Ne bih rekla da je to sa likovima tako crno-belo, da su tako podeljeni Vojvođani i Beograđani.
Psihološka karakterizacija likova je odrađena vrhunski, likovi su toliko složeni da im je nemoguće pohvatati sve ''determinate'' koje im određuju profil...

Poslednja scena svake epizode je vrlo efektna, potresna, upitna.

Dragan Bjelogrlić je briljirao svojom ulogom, glumi više ćutanjem nego govorom, a uspeo je do bola da iznese lik jednog rezigniranog, oporog čoveka, ali emotivnog... čoveka koji je prežalio život...

Psovke sam primećivala na početku, sada više ne.
I jesu one deo našeg govora, i svakodnevnice... i ne vidim šta je u tome loše...

Nijedna serija ne može u potpunosti da prenese realnu sliku stvarnosti, to može da bude samo umetnički oblikovana stvarnost.
A ova serija je mnogo više realnost od svih serija domaćih koje se trenutno prikazuju i koje su totalna nebuloza (izveštačeni smisao za humor, silovanje komike,... do ''Ljubavi i mržnje''... fuj...).

Suviše je usko gledanje reći za ovu seriju da se ona bavi problemom kriminala, narkomanije, prostitucije...
Za mene, a verujem i za mnoge ljude koji je prate ''zdušno'' i vole - serija obuhvata mnoge teme...

Moje je jedina zamerka upućena na reklame koje prikazuju po deset minuta, pa čovek čisto zaboravi šta je počeo da radi...

Sve u svemu, uživam u tih sat vremena dok se prikazuje... Skoro nisam bila za neku seriju ovako emotivno vezana...

Svaka čast na ovome i u svemu se slažem s tobom.
Samo se u jednome razlikujem od tebe, a to je da sam ja hrvat, ali me emotivno pogodila ova serija, malo i iz osobnih razloga a malo i zbog realnog stanja balkana.

Back