Vozi Misko...

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Politika
tadic-v.jpg

Predsednik Srbije svalio svu odgovornost za spor sa EU na šefa diplomatije
Tadić: Vuk me nije pitao šta da radi!!!
Petak - 10.12.2010
Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić svalio je svu odgovornost na šefa diplomatije Vuka Jeremića za novi nesporazum sa Evropskom unijom koji je Srbija izazvala odlukom da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjebaou.

- Ministar je, u skladu sa svojim nadležnostima, odgovornošću i procenom, doneo takvu odluku, a ja ću se oglasiti kada bude vreme, jer me i ovako stalno optužuju da se u sve previše mešam, čak kada to i ne radim - izjavio je Tadić i napomenuo da ga je premijer Mirko Cvetković obavestio da vlada o tome nije raspravljala.
- Važno je da institucije, ministar i vlada iznesu svoj stav, a onda ću se, na kraju, kako je red, i ja oglasiti - zaključio je Tadić.
Sam ministar juče nije prihvatio poziv da pred skupštinskim odborom za inostrane poslove obrazloži svoju odluku, umesto toga je otišao da studentima niškog univerziteta održi predavanje.

S obzirom na to da Tadić tvrdi da nije konsultovan u vezi sa ovim pitanjem, Jeremić je ostao dužan da objasni sa kim se konsultovao. Opozicija je uverena da Jeremić nije sam odlučivao, a šef poslanika SRS-a Dragan Todorović podseća da je sam Tadić ranije govorio da Jeremić sprovodi njegove naloge.
Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović smatra da o svim delikatnim odlukama prethodno treba da budu obavljene konsultacije svih relevantnih subjekata. Šef poslanika Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija istakla je da su međunarodni odnosi u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Srbije, a da o pitanjima koja su od izuzetne važnosti za zemlju sigurno treba konsultovati i predsednika republike.
Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da Jeremić ne može ništa da uradi bez Tadića, pa je tako i za ovu odluku „samo poturen“ da bi se zadovoljila EU. Ilić ne veruje Jeremiću jer zagovara ulazak u EU, a istovremeno potkopava evrointegracije. On je izbegao da odgovori da li bi on odlučio drugačije kada je reč o dodeli Nobelove nagrade.
- To je protokolarna ceremonija i ja bih sigurno izvagao i odlučio kako je ispravno. Naša sadašnja spoljna politika igra na četiri karte i to jednostavno tako ne može - objašnjava predsednik NS-a.
Jeremićevu odluku podržava lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji kaže da se hajka digla zbog događaja koji za Srbiju ima minoran značaj.
- Jeremić nije pogrešio, a iza odluke stoji cela vlada - naglašava on.
Potpredsednica DSS-a Milica Radović kaže da neusaglašenost u DS govori da postoji unutarstranački problem.
- Ne želim da komentarišem unutarstranačke probleme, ali moram da dodam da je ovo jedna od retkih Jeremićevih odluka sa kojom bih mogla da se složim - kaže Radovićeva.
Srbija se, uvažavajući kineski zahtev za bojkotom dodele Nobelove nagrade kritičaru komunističkog režima u Kini Liju Sijaobu, svrstala sa Rusijom, Kazahstanom, Kolumbijom, Tunisom, Saudijskom Arabijom, Pakistanom, Irakom, Iranom, Vijetnamom, Avganistanom, Venecuelom, Filipinima, Egiptom, Sudanom, Ukrajinom, Kubom i Marokom.


Srbija ipak u Oslu

Beograd će danas ipak biti u Oslu među zemljama koje će prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou. Uručenju nagrade prisustvovaće izaslanik predsednika Vlade Srbije, zaštitnik prava građana Saša Janković. „Nakon konsultacija predsednik Vlade Mirko Cvetković odlučio je da kao izaslanik u Oslu svečanosti uručenja Nobelove nagrade prisustvuje zastitnik gradjana Saša Janković“, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Vlade iako je i sam premijer ranije tokom dana govorio o bojkotu kao taktičkoj odluci.


Disident sa 10 godina

- Što se tiče mojih ličnih osećanja ovim povodom, najbolje bi bilo da ja o tome ne govorim - naglasio je Tadić i podsetio da je njegovo odrastanje bilo disidentsko i da je njegov otac bio proglašen državnim neprijateljem, kada je on sam imao 10 godina.
- O tome sada ne bih govorio, jer to nije korisno za donošenje političkih odluka.
I tako,mali Misko tj Tadic jase i dalje Srbiju
Vozi Misko....:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
 

Back
Top