E sad ja da pitam za savet:
Svima vam je poznato manje vise kakvu muku mucim sa motorom, i juce mi s pojavila jedna interesantna mogucnost...........
Naime: Nasao sam jako dobrog majstora (po preporuci), koji otvara i zatvara ceo motor (generalna) za 100 eura!!!
Sta treba da se menja njega ne zanima jer kaze da mu je isto, dal menjao samo karike ili sve koplet sa klipovima i lezajevima radilice (u svakom slucaju on sve to mora da otvori)!!
Kod mene motor ne lupa, i ne proizvodi nikakve cudne vibracije, on samo nema kompresiju, pusi na otvoru za merenje ulja i gubi ulje!!!
Mnogi mi kazu da su za to odgovorne samo karike, dok neki takodje kazu da je moguce i da su otisli klipovi i ko zna sta jos...!
E sad: Ja nesto razmisljam..............
Da otvorim lepo motor kod tog lika i da se molim Bogu da budu samo karike, jer originalne karike za taj motor kostaju 6650 din. + dihtung glave 2700 din, i to sve skupa znaci da mogu da zavrsim ceo posao za oko 220 eura (sto je smesno)!!!
Ali..............
ako su otisli i klipovi i lezajevi, onda mogu da zatvorim motor i da teram dok ne umre

, i ceo taj sport me u tom slucaju kosta 100 eura (ruke majstora)!!!!!
Postoji i treca solucija, a to je da stavim karike (bez obzira na lose klipove i lezajeve) da koliko toliko smanjim potrosnju ulja i da se nadam da ce da predje jos nekih 20 000 km!!!
Pitanje glasi:
Da li da se upustam u tu avanturu, obzirom da nisu bas velike pare u pitanju????
p.s. Volvo je to

(motor od 2435 kubika), i nadam se da su klipovi i lezajevi radilice u solidnom stanju i da sa zamenom karika i uz neke aditive (tipa ruskog univerzaljnog modifikatora) mogu da teram uz laganu voznju jos 50 000 km (a mozda i vise)!!!