VOLVO I SAAB

VROM04-167.JPG

VROM04-168.JPG

Greska pri postavljanju fotografije, nadam se da ce sada funkcionisati.

Do pre mesec dana sam imao tri volvoa u voznom parku, sada su samo 2 :cry: . 850 SE 2.5 10V vozim ja, zena vozi 480 ES. Teska srca sam se krajem maja rastao od 850 GLT 2.5 20V. Priznacete ipak tri automobila - tri registracije: mnogo je.

Slucajno sam danas nabasao na ovaj topic o Svedjanima na forumu krstarice i nakon sto sam prelistao svih 70-ak stranica, nisam mogao da se ne pridruzim diskusiji.

Pozdrav
Milos

Postovanje svim ljubiteljima Volvo_a , pre neki dan sam i ja postao jedan od ponosnih vlasnika Volvoa i nadam se da ce te me primiti u vas klub.
Kupio sam Volvoa 460 GLE 90god., (znam da je stari model ali koliko para toliko muzike),skore je uvezen iz nemacke i kupljen preko carine. Prva registracija u Srbiji je Maj 2008 , 1700ccm, 74kw , i ima servisnu knjizicu iz Nemacke u kojoj se vidi da nije vozen poslednje 2 godine (bio je garaziran) presao je 186000 km, Elektronik Full Indzeksn , verovatno ima motor od Renoa jer su mu zalepljene 3 nalepnice na kojima pise Volvo - Reno , El. podizaci stakla , El. retrovizori sa grejacima. Grejaci za prednjih sedista , servo, i sta ja znam jos od dodatne opreme. Sa carinom, registracijom, tablicama,saobracajnom, PDV itd kosta me 2800 evra. Metalik siva boja , alu felen sa novim Fulda gumama itd.
Posto je ovo moj prvi Volvo jer sam do sada vozio opela , voleo bih da cujem Vasa misljenja o ovom modelu.
Slike cu postaviti kasnije cim ga budem slikao.
Pozdrav svima.

Krle,

ja vozim (u stvari moja zena ne izlazi iz njega) 480 ES, takodje '90. godiste. Kod mene je od 1. oktobra 2001. godine, presao je ukupno preko 170.000 km, od toga nekih 40.000 u nasem vlasnistvu i nisam imao nikakvih problema. Nema tackice rdje na njemu, mada su modeli serije 400 podloznijij koroziji u odnosu na ostatak Volvoa. Sve zavisi gde je auto vozen u inostranstvu i kako je odrzavan, posto je tvoj Nemac sa relativno malom kilometrazom za to godiste (ipak je punoletan), mislim da si kupio automobil koji cete dobro sluziti.
Zna ponekad da ih zeza elektronika, mada ja nisam imao taj problem. Motor je Renoov, ugradjivao se u modele 19, 21 mozda jos neki, nisam siguran. To znaci da je najmanje o cemu moras da brines motor. Poznanik koji radi Renoe mi je pricao da se 1,7 motori ne otvaraju pre 400.000 km. Naravno redovno menjaj ulje i to je to sto se tice motora. Potrosnja ne bi trebalo da predje 9 litara. Kod mene se krece oko 8, s tim da imam kombinovano gradsku i voznju na otvorenom putu. Udobnost mozda nije ono sto se ocekuje od Volvoa, ali je zato radost u voznji neopisiva.
Ne znam koji si model Opela vozio, ali mislim da si napravio korak napred u vozackoj karijeri.

Pozdrav
Milos

Ljudi treba mi par saveta. Naime u potrazi sam za nekim S60 ili S80 sa D5 motorom pa me interesuje koji je nivo buke u kabini u poredjenju sa recimo V40 1.9td (takav je imao moj ortak '97. godiste i licno mi je prilicno bucan)? Drugo pitanje: kakvo misljenje imate o doticnim modelima u bi-fuel (CNG) varijanti? I trece: jel ste vidjali negde na placevima neki od ova dva modela koji bi ste mogli da preporucite? Ja dosta jurcam po gradu tako da bi mi automatik vise pasovao (mada mi nije jasno zasto samo 4 brzine), a gledajuci po mobile.de ispade da je jeftinije kupiti ga ovde nego da ti ga neko doveze iz svabije.

Ja takodje razmisljam o promeni automobila. Na listi zelja su V70, S80 (oba u D5 varijanti) ili Mercedes E220 T CDI. Vozio sam nedavno V70 benzinca 2.4, 2002. godiste. Sto se tice unutrasnje buke ona je u pristojnim granicama. Za D5 mogu preneti samo iskustva mog mehanicara: poseduje jako dobru zvucnu izolaciju, bucan je jedino kada ga jako forsiras, sto bi otprilike znacilo pun gas u drajvu ili 5./6. brzini. Cenim da ces u Srbiji retko biti u situaciji da izvlacis maksimum iz njega na ovakvim putevima. V40 ima Renoov cetvorocilindricni motor (dci), D5 je 5-cilindricni komon rejl koji proizvodi Volvo i po mom misljenju je sto se tice spoljne buke tisi.
D5 vazi za izuzetno stedljiv dizel kod kojeg se potrosnja moze drzati ispod 7 litara. Naravno sve zavisi od kombinacije puteva. Posto dosta zujis po gradu, racunaj sa maksimalnom potrosnjom do 9 litara i to u najgorim uslovima eksploatacije. Na otvorenom potrosnja je oko 6 litara (do 120-130 km/h).
Ako si pazljivo listao stranice na mobile.de mogao si da zapazis da ne postoji nijedan D5 sa unistenim motorom (dobro, mozda jedan na 500) za razliku od Renoa, Fordova, BMW-a...
Sto se tice fabrickog plina u Volvou, video sam do sada samo jedan V70 sa takvim pogonom u Beogradu. Verovatno je u ovom trenutku isplativiji od dizela, ali stvarno ne znam kakva su iskustva. Bi-fuel se obicno radio u kombinaciji sa rednim petakom od 2.400 ccm. Ti benzinci vaze za solidne motore.
Ako vec zelis da uzivas u automobilu onda se odluci za S80. Imas prostora koliko hoces. S60 je za nijansu manji, kako spolja tako i unutra. I nemoj da ga kupujes ovde. Ako imas mogucnosti, idi preko, izbor je mnogo bolji i veci. Ono sto vidis na mobile.de nije sve sto je u ponudi, a kod nas je izbor vise nego oskudan.

Jedno pitanje za ljude iz Kragujevca: Danas sam bio kod Luke da vidim neka dva S80 i tip mi rece da mu za koji dan stize jedan S80 D5 automatik, silver metalik od nekog lika iz Kragujevca koji je njihov musterija. Jel zna neko o kom se autu radi i eventualno koliko trazi za auto?

@MilosB
Hvala na odgovorima. Sto se tice tehnickih podataka za to sam se vec prilicno raspitao i dobio sam sa vise strana pozitivne odgovore za D5 motor. Bi fuel motor i na LPG i CNG su se radili jedino u varijanti sa 2,4 atmosferskim motorom od 140 konja za ova dva modela. Razmisljam ja o oba modela i koji prvi istrci u dobrom stanju uzimam. :-), naravno prvo moram da prodam sadasnji auto. Sto se tice udobnosti odavno nisam (jos od Citroena GSA :-) ) seo u udobnije sediste od ovog koje je u S60. Ni njemu ne manjka prostora osim mozda malo pozadi, ali ja 80% vremena provedem sam u autu tako da mi to i nije neki problem. Pre neki dan sam imao priliku da se vozim, od jednog mog drugara koji je dosao iz Svedske na letovanje, u novom S40 1,8 u CNG varijanti auto je ok, ali nebo i zemlja sto se tice udobnosti u odnosu na S60/80. Posavetovao sam se malo sa njim i on je zvao nekog svog prijatelja koji je diler Volva u Svedskoj i oni mi savetuju da je do 2004 bolja varijanta kupiti S60. U nedelju idem da gledam jednog S60 2,4 na Svedske table u buisnes+ paketu opreme. Zanimljivo je da je u Svedskoj Volvo prilicno skup.

Pozdrav svim volvofilima!
Jel ima neko podatak sta znace oznake u broju sasije, t.j. tabelu koje su oznake za godiste, model, motor, itd...? Konkretno me interesuje za S60.

Ovako:
Svaki VIN (vehicle identification number) ima 17 slovnih/brojnih kodova koji imaju sledeca znacenja:
1. kod: oznacava zemlju proizvodjaca Y=Svedska
2. kod: oznacava proizvodjaca V=Volvo
3. kod: sadrzi informacije o zemlji u kojoj je proizveden. Na primer 1=Svedska, 2=Belgija
4. kod: model vozila
5. kod: tip vozila
6. i 7. kod: tip motora
8. kod: tip
9. kod: vrsta menjaca
10. kod: oznacava godinu proizvodnje:
1=1971, 2=1972, 3=1973, 4=1974, 5=1975, 6=1976, 7=1977, 8=1978, 9=1979, A=1980, B=1981, C=1982, D=1983, E=1984, F=1985, G=1986, H=1987, J=1988, K=1989, L=1990, M=1991, N=1992, P=1993, R=1994, S=1995, T=1996, V=1997, W=1998, X=1999, Y=2000, 1=2001, 2=2002, 3=2003, 4=2004, 5=2005, 6=2006, 7=2007, 8=2008, 9=2009, A=2010...
11. kod: oznacava fabriku proizvodjaca u kojoj je napravljen automobil (na primer 1=Torslunda)
12.-17: sadrze serijsku numeraciju vozila kako su silazila sa proizvodne trake

Na primer broj sasije: YV1RZ720931123456
YV1=Volvo
RZ=S60
72=D5 (oznaka ovog motora je D5254T, pri cemu je D=dizel, 5=pet cilindara, 24=2.400ccm, 4=cetiri ventila po cilindru, T=turbo)
0=E-code
9=automatski menjac
3=2003. godiste
1=fabrika u kojoj je proizveden
123456=serijski broj

Nadam se da sam pomogao ;)

@MilosB
Hvala na odgovorima. Sto se tice tehnickih podataka za to sam se vec prilicno raspitao i dobio sam sa vise strana pozitivne odgovore za D5 motor. Bi fuel motor i na LPG i CNG su se radili jedino u varijanti sa 2,4 atmosferskim motorom od 140 konja za ova dva modela. Razmisljam ja o oba modela i koji prvi istrci u dobrom stanju uzimam. :-), naravno prvo moram da prodam sadasnji auto. Sto se tice udobnosti odavno nisam (jos od Citroena GSA :-) ) seo u udobnije sediste od ovog koje je u S60. Ni njemu ne manjka prostora osim mozda malo pozadi, ali ja 80% vremena provedem sam u autu tako da mi to i nije neki problem. Pre neki dan sam imao priliku da se vozim, od jednog mog drugara koji je dosao iz Svedske na letovanje, u novom S40 1,8 u CNG varijanti auto je ok, ali nebo i zemlja sto se tice udobnosti u odnosu na S60/80. Posavetovao sam se malo sa njim i on je zvao nekog svog prijatelja koji je diler Volva u Svedskoj i oni mi savetuju da je do 2004 bolja varijanta kupiti S60. U nedelju idem da gledam jednog S60 2,4 na Svedske table u buisnes+ paketu opreme. Zanimljivo je da je u Svedskoj Volvo prilicno skup.

Neka ti je sa srecom razgledanje :) . Nego, sta vozis trenutno?

Jesam, jos sredjujem utiske. Ocuvan je ali nije nesto boja (nesto metalik svetlo braon) i blizu je servis na 160 k, a i necu imati vremena da prodam moj posto se tip za koji dan vraca za Svedsku. Sve u svemu trazim dalje.

Ma lakse ces naci nesto preko neta u inostranstvu. Kod nas su retki dobro ocuvani primerci.

Moj drug ima s80 2001.godiste, 2.5litra motor. Ima 140konja, automatik. Nema ksenone, i nema kozu. Ostalo od opreme ima sve. Bordo je boje, i presao je blizu 120 000km. Veliki servis je uradjen i kostao je 193 000dinara. Ljudi kazu da je to bolest cuvati tako auto, kao sto on cuva, medjutim meni je to postovanje prema nekom automobilu. Gotovo da nema perioda kada je prljav. Izuzetno ga cuva, pazi i mazi. Nikad nisam sreo takvu osobu koja toliko ceni to sto ima. Verujem da i ja imam slican auto, malo skuplji Volvo, i ja bih ga cuvao na isti nacin.

Ima ABS, STC, cd playe/kasetas, grejaci sedista za zadnjicu, i ledja. Duplu klimu. DVD. Zarzer za 6 diskova. Stvarno je bez greske, perfektan. Jedino malo zimi je zeznuto zbog zadnje vuce.

Ima ABS, STC, cd playe/kasetas, grejaci sedista za zadnjicu, i ledja. Duplu klimu. DVD. Zarzer za 6 diskova. Stvarno je bez greske, perfektan. Jedino malo zimi je zeznuto zbog zadnje vuce.
:roll: Ne znam da li si se vozio u njemu ili si samo pricao sa drugarom o njemu, ali S80 nema zadnju vucu. Postoji verzija sa prednjom vucom i verzija sa pogonom na svim tockovima.

Inace, S80, S60 i V70 dele istu platformu.

vozio sam se u njemu bas puno puta. Kako nema zadnju vucu? pa gledao sam puno puta kako krece pod malo jacim gasom i cini mi se da mu zadnji kraj malo zanosi!?! cak sam i pricao da smo na istoj uzbrdici probali da se popnemo. Ja sa kadettom sam uspeo, on zbog zadnje vuce nije mogao?!?!

Back