Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I evo, ja sam protekle večeri nanovo otkrio SIMFONIJU broj 9. D-Dur, GUSTAVA MALERA. U izvođenju orkestra Berlinske Filharmonije pod dirigentskom palicom Herberta fon Karajana. 1981. godine je maestru Karajanu - čija je STOTA godišnjica rođenja obeležena ove godine - to bio jedan od najopsežnijih, najizazovnijih i najtežoh zadataka u njegovoj više od šest decenija dugoj dirigentskoj karijeri.

''Pročitao'' je ovu Malerovu Simfoniju za 1 sat i 27 minuta. Uobičajeno trajanje ovog moćnog, čisto instrumentalnog simfonijskog dela je 1 sat i 23 minuta.

Naravno, i ja puno volim operu. Odmah iza simfonije!

Veoma dobra za opustanje, smirivanje, ucenje, spavanje. . .
slusam ponekad, dobro dodje

Istina , secam se da nam je profesorka muzickog u gimnaziji govorila da muzika klasicizma ima pozitivno dejstvo na koncetraciju i motivaciju pri ucenju . Verovatno te pravilne i savrsene melodijske forme kod klasicara imaju veze sa tim ...

BTW jedan poklon od mene , ljubitelji Betovena mogu da skinu kompletan opus njegovih 18 sonata, u izvodjenju vrsnog britanskog pijaniste Solomona Katnera ovde :

http://rapidshare.com/users/PFJASI

sifre :
jcJUsRPGGw8muz
odeoRNYT992lV0

Poslednja izmena:
Istina , secam se da nam je profesorka muzickog u gimnaziji govorila da muzika klasicizma ima pozitivno dejstvo na koncetraciju i motivaciju pri ucenju . Verovatno te pravilne i savrsene melodijske forme kod klasicara imaju veze sa tim ...

Da, u pravu je tvoja profesorka. Moram da dodam da identično dejstvo ima i muzika baroka, posebno Vivaldi i J.S. Bah, te muzika epohe romatizma XIX veka, koja je usledila posle epohe klasičara. Valja napomenuti: kod klasičara pozitivno dejstvo ispoljavaju upravo te pravilne i umnogočemu strogo koncipirane muzičke forme u koje je melodika i tematika ugrađena (posebno kod V.A. Mocarta, to je postignuto čak u sadejstvu sa bogatom melodikom i harmonijama). Ali kod romantičara, to pozitivno (čak lekovito) dejstvo ispoljava upravo bogata melodika, nasuprot razlabavljenoj formalnoj strukturi. Slična je situacija i kod navedenih majstora muzičkog baroka.

Svi su na svoj način, dali određeni doprinos razvoju koncentracije i MUZIKOTERAPIJE.

Da, da... Evo i mene, ja sam protekle večeri u jednoj svojoj varijanti klasičnog simfonijskog koncerta koje inače sam pravim, nanovo otkrio fantastične varijacije za veliki orkestar DON KIHOT, opus 35. RIHARDA ŠTRAUSA i SIMFONIJU broj 1. e-moll, opus 39. JANA SIBELIJUSA. Znači, večeras je kod mene sve bilo u znaku simfonijske 1898. i 1899. godine.

Klasika večno živi.

Evo i mene u još jednoj temi o muzičkoj klasici.

Danas ponovo otkrivam 1) SIMFONIJU broj 2. D-Dur, opus 43. JANA SIBELIJUSA, 2) KONCERT ZA KLAVIR I ORKESTAR broj 1. Es-Dur, FRANCA LISTA i 3) UVERTIRU 1812, opus 49. PETRA ILJIČA ČAJKOVSKOG.

Opet u formi klasičnog simfonijskog koncerta.

Uh.... Volim klasicnu.... Smiruje me.... Najvise sam uzivala u klasichnoj muzici kada sam radila projekat iz biosa ,,Uticaj klasicne muzike na rast africke ljubicice" ; i stvarno utise... Bese zima a one se rascvetase kao nikada do sada... Mene klasika smiruje... Bas.... :D

Uh, što sam ja volela da sviram Baha... To je jedan od retkih kompozitora koji mi je baš, ali baš lepo legao :D
(a reče mi profesor da sam jedna od retkih kojima više leži Bah nego klasične Hajdnove sonate, koje, blago rečeno, uopšte nisam volela :neutral: )
i volela sam tarantelu i još tako neka dela
u svakom slučaju volim klasiku
trenutno mnogo sviram baladu za adelaidu :D
opušta me :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back