Ti bas nemas pojma kako funkcionisu ljudi u braku. Sad ce pored toliko bitnijih stvari da zasednu i razgovaraju o kosulji… ako zena proceni da je za bacanje onda je za bacanje, na sta da se prica.
Odlicno to je primer jurisdikcije, ali to znaci da onda nema ljutis na muskarca koji nije informisan o tome i padne mu nekad na pamet , ja bih tu kosulju....
Pojela maca efekat....
Mene ne iznenadjuje deo jurisdikcije, pa nisam od juce, ali me iznenadjuje ignorisanje svih posledica jurisdikcije kao takve...
Ako muskarac proda kola, zena ce traziti razvod braka....provereno...
Postavlja se pitanje sta je tu bila jurisdikcija muskarca...?
Odrzavanje, servis, pokrivanje troskova, ali ne i vlasnistvo....zato sto zena to tumaci kao kapital a ne kao upotrebnu stvar....alat..
Isto se desava kao sukob ako muskarac slupa auto a moze mu se pripisati neodgovornost, npr bio pijan...To se tumaci kao neodgovorno ponasanje nad zajednickom imovinom, koja nije imovina nego je kapitalna imovina..
Resenje u odnosima je uvodjenje reci kapitalna za neke stvari. To supruznicima ukida jurisdikciju nego im ostavlja samo odrzavanje kao ovlascenje.
Ako se sad pogleda da li postoje muskarceve jurisdikcije koje nisu kapitalna imovina, tj mogu biti baceni ili odbaceni u bilo kom trenutku bez ikakvog obavestavanja zene, moze se utvrditi kako stoje stvari u toj porodici sto se tice jurisdikcija..
Ali to su nase Srpske tradicionalne igre ovo je moja teritorija i nadleznost a ovo je tvoja....nesto nalik patrijarhalnom kuca i deca su zenina nadleznost , a imanje i kapitalna imovina su muska nadleznost...
Mali problem u takvim ekonomijama i organizacijama nastupa kad se uvede savremeno pravilo koje zene imaju , moje pare su moje pare, a tvoje pare su nase pare ili ona druga varijanta mora da imam svoj budzet mimo budzeta za hranu i kucu, a da ne bude tretiran kao kapitalna imovina..
Inace da upozorim na jako cestu pojavu..
Kad neko upotrebi rec mnogo vaznije stvari , onda se odmah desavaju manipulacije oko vaznosti stvari....tj neusaglasenost sta je vazno jednom a sta drugom...i tu nastupa milion problematicnih sebicnih tumacenja..
Nesto je stvar navike , nesto stvar ocekivanja..
Npr navika je da muskarac dolazi kolima po zenu...tu taksiranje postaje vazna stvar...
Muskarcu se takva stvar moze uciniti manje vaznom od kosulje...jer se stalno mota voznjom oko posla npr, pa ce se desiti sukob, vozi se 5 stanica prevozom, a ja cu da te cekam tu i tu , da ne bih upadao u centar grada i izvlacio se a i usteda u gorivu..
Sve racionalno tu pada u vodu , tj osecaj nebitnosti i nepostovanja zeninog umora, ne vremena , nego umora, tu ce napraviti sukob ili svadju ili razlog za prevaru...cak i to..e sad prevara tu moze biti samo kaznjavanje ili je rezultat potsecanja na jos 4,5 takvih racionalizacija u ekonomiji...
Svaki prosecan seljober zna za te fore kod zena...zato i nudi prevoz kad vidi na stanici da stoji posle posla...ne mora da muva na prvu loptu, poenta je tu..