Vojska Srbije najjača u regionu

Treba istaći da je srpska odbrambena industrija u koje spadaju i državne i privatne kompanije zahvaljujući takvoj strategiji završila i privela kraju čitav niz projekata bespilotnih letelica domaće proizvodnje poput bespilotne letelice “Pegaz”, “Osica”, “Vrabac”, “Obad”, IKA-20M, IKA-KAM itd čijom realizacijom i započinjanjem masovne proizvodnje bi Srbija postala regionalna sila u opremanju svojih oružanih snaga u oblasti bespilotnih letelica.
 
Nemacka je izmislila blic krig taktiku. Gomilanje tenkova na malom prostoru i zaobilazenje utvrdjenih pozicija. Francuzi su razasuli tenkove
celom duzinom fonta, pa su efektivno bili slabiji od Nemaca... sto se tice migova 1999 su se pokazali kao beskorisni...
avijacija je samo tu da stvori neki psiholoski efekt.
Ako tako gledas maxo odmah da ti kazem vojska Srbije je onda namerno slaba ubi boze...
Svaki projekat koji su moji poznanici , a nesto i ja predlozili da se napravi kod nas je bio odbijen i cekalo se da neko napravi sa strane da bi se to nabavilo.....
Nikom ne odgovara da se ovde kod nas pravi , iako stalno po vestima pricaju za lazara itd itd..
To mora da je neki dil ali u sustini sve sto bi proizvodili domaci se stopira...
 
Ako tako gledas maxo odmah da ti kazem vojska Srbije je onda namerno slaba ubi boze...
Svaki projekat koji su moji poznanici , a nesto i ja predlozili da se napravi kod nas je bio odbijen i cekalo se da neko napravi sa strane da bi se to nabavilo.....
Nikom ne odgovara da se ovde kod nas pravi , iako stalno po vestima pricaju za lazara itd itd..
To mora da je neki dil ali u sustini sve sto bi proizvodili domaci se stopira...
Gledaj ovo sam sam uradio preko 50%: http://www.vti.mod.gov.rs/index.php?view=actuality&type=projects&category=1&id=72
I onda se tesko razbolim i ode u invalidsku... vidi te sve projekte ostale, to sve domaci rade...
 
Znas kad je bio Sloba, pa negde 1992 93, i posle 94, napravim ti ja cut off filter od 0.6MHz do 30MHz sa 90db cut off pojacanjem, i resimo da pravimo radarski array i odbije nas vojni vrh, a hteli da napravimo da ne smeju da nam pridju avionima nikako...
Tako da uvek ti imas one koji blokiraju sta bi bilo opasno za neku veliku silu, a da pustaju ono sto velika sila moze da pojede za dorucak...

Posle se igrali sa nama jedno godinu dana, a mi razvijali filtere sa velikim cutoff a sve poluprovodnicki ili talasovodni...pojave se kod amera takvi odradjeni filteri, dobro mozda su ameri to vec imali u laboratorijama, ja licno nisam uveren da je doslo od nas , jeste godinu dana zaostatka ali malo je to od racuna do izrade, bar u to vreme...kod birokratije..

Srbija je uvek samo javno za Srbiju patriotska a ustvari je uvek samo ono sto kaze NIS ili sto kaze HILL tj sta kazu rusi ili sta kazu ameri , sad imamo i kineze obavestajnu....
Tako da je sve kao pupin tehnika, oni rade i razvijaju , ali samo ono sto je vec prevazidjeno u nekom vojnom smislu ili se lako neutralise, a ono sto je opasno , e to sipak, uvek se nadje ko ce da blokira....jajare smo mi Srbi nevidjene, narocito oni koji ne razvijaju nista i ne znaju puno....

Svi iz tog tima su sad u NATO centru i svi razvijaju radarske sisteme ili pvo sisteme...ne znam sta tacno urade, ali rade tamo...
 

Moćni GM 400 dometa do 515 km u daljinu​

Radar je veoma jednostavan za upotrebu, u poređenju sa dosadašnjim radarima Vojske Srbije, a poslugu čini mali broj ljudi.
Vojska Srbije je u aktivnu upotrebu uvele nove radare GM 400.
Već je od ranije poznato da je Srbija kupila od Francuske 22 radara i to GM 200, GM 400 i GM 40.


Sada i zvanično u upotrebi Vojske Srbije se nalazi najmanje jedan radar GM 400.

Nije poznato koliko je kupljeno određenih radara, osim što se zna da je ukupno nabavljeno 22.

Radar GM 400 je 3D radar sa najsavremenijom tehnologijom i dometom koji osigurava nadzor velikog prostora. GM 400 centrima pruža visoku svesnost o situaciji u svakom trenutku. Radar poseduje brzinu ažuriranja od 6 sekundi, skenira vazdušni prostor i prati sve vrste vazdušnih ciljeva na malim, srednjim i velikim visinama.Radar poseduje i sistem svoj-tuđi gde se u radar unose domaće letelice, kako ne bi došlo do prijateljske vatre i obaranja sopstvene letelice. Radar može biti montiran na neki kamion ili može biti samostalan tj. stacioniran. Vreme potrebno za montiranje na kamion je oko jedan sat. vreme potrebno da se radar stavi u rad od trenutka dolaska na željeno mesto je svega 15 minuta.

Kada je reč o samom dometu, radar GM 400 ima domet od 400 km, a sama tehnologija i softver omogućava maksimalan domet do 515 km u daljinu i do 30 km u visinu.

Radar je veoma jednostavan za upotrebu, u poređenju sa dosadašnjim radarima Vojske Srbije, a poslugu čini mali broj ljudi. Održavanje radara zahteva svega 30 sati godišnje, što mu omogućava da neprestano radi duži vremenski period bez prekida i kvarova.

Savremene tehnologije radara sposobne su da isti štite od velikog inteziteta elektronskog ratovanja i ometanja.

Operativna sposobnost radara je visokih 98,5%, a poslugu čine najčešće 6 do 8 pripadnika.
Radar otkriva sve poznate vazdušne ciljeve današnjice - od aviona, helikoptera i dronova do krstarećih raketa i drugih. Daljina otkrivanja savremenih višenamenskih aviona je do 450 km, dok je domet za krstareće rakete do 250 km.

Sa ovim radarima, GM 400 i GM 200 dometa do 250 km, i uz radare iz sistema FK-3, Srbija je posle više decenija dobila najsavremenije radare i ima apsolutnu situacionu svest svog vazdušnog prostora. Ali ne samo svog prostora, već i drugih okolnih zemalja u zavisnosti od toga gde se radar nalazi. Može da pokrije kompletan vazdušni prostor Hrvatske, Crne Gore, Albanije, BiH, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije.

O kvalitetu ovih radara govori i činjenica da iste osim Srbije, koristi još petnaestak država.

SD
 

Stigao i drugi radar GM400 za Vojsku!​

Ono što se pouzdano zna da je od navedene francuske kompanije kupljeno četiri radara tipa GM400.
U Srbiju stigao i drugi radar francuske kompanije “Thales” Ground Master 400 za opremanje jedinica Vazdušnog osmatranja i javljanja.

Naime, na prikazu nabavljenih jurišno-desantnih helikoptera Mi-35P kupljenih od nacionalne garde Kipra, od pre mesec dana, šira javnost je saznala da je počela isporuka francuskih radara kompanije “Thales” i da se prvi radar tipa Ground Master 400 već nalazi u Srbiji, a da se dopremanje drugog radara očekuje do kraja godine.Zamenik ministra odbrane zadužen za materijalne resurse Nenad Miloradović je tada naveo da se prve starešine roda ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane već nalaze u Francuskoj na obuci za rukovanje i osnovno održavanje ovih radara.

Tada je takođe rečeno da je od francuske kompanije “Thales” nabavljeno 22 radara, a to su radari tipa Ground Smarter 40, Ground Master 200 i Ground Master 400.


Radari tipa Ground Master 60 za sada nisu kupljeni od francuske kompanije “Thales”.

Ono što se pouzdano zna da je od navedene francuske kompanije kupljeno četiri radara tipa GM400, šest radara tipa GM200, i dvanaest radara tipa GS40.

Najmoćniji radar tipa Ground Master 400 je kupljen u varijanti ALFA, koja može da radi sa kamiona, odnosno predstavlja mobilnu varijantu tog radara i Srbija je jedna od retkih koji je kupila tu verziju ovog tipa radara.

Celokupno uvezivanje kupljenih francuskih radara se vrši u sistem domaće proizvodnje, koji je bio prikazan i na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”.
Radi se o sistemu automatizacije centra Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja nazvan "SA cVOJIN" koji predstavlja osnovnu komponentu integrisane radarske mreže Vojske Srbije.

SD
 
Nemacka je izmislila blic krig taktiku. Gomilanje tenkova na malom prostoru i zaobilazenje utvrdjenih pozicija. Francuzi su razasuli tenkove
celom duzinom fonta, pa su efektivno bili slabiji od Nemaca... sto se tice migova 1999 su se pokazali kao beskorisni...
avijacija je samo tu da stvori neki psiholoski efekt.
Мислиш на авијацију у нашој војсци или мислиш на авијацију у војскама уопште?
 
Avijcija je korisna samo. ako imas apsolutnu vazdusnu premoc. Evo, nato se usrao u Ukrajini, nema kurcenja....
Није проблем у авијацији него је проблем у коришћењу те исте авијације. Ко и када и колико је спреман и на шта је спреман.
Ја колико знам НАТО није летео у Украјини на првој линији борбе нити у источној Украјини.
 

U Srbiju stigao antidron sistem “Repelent”!​

U Nišu je predstavljen antidron sistem “Repelent”.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, antidron sistem “Repelent”, koji je prvi put predstavljen javnosti.
repilent-.jpg
Reč je o ruskom sistemu koji može da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, na teritoriji od 30 kilometara.
“Stigao je Repelent. Ovo je Repelent. Nije snažan kao Krasuha ali je odličan” istakao je Vučić.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli da je sistem “Repelent” namenjen za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova, kao i vršenje statističke obrade podataka, održavanje nivoa pretnje i eventualno ometanje svih radiokanala upravljanja i kanala satelitske navigacije.

Tom prilikom je istaknuto da je cilj tog sistema odvraćanje potencijalnog napada bespilotnog drona, kao i da pokriva prostoraod 30 kilometara.

Reč je o sisistemu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prenos podataka bespilotnih letelica.

“Repelent” je projektovan za elektronsko praćenje bespilotnih letelica, na osnovu signala radio-elektronskih sredstava i suzbijanje njihovih sistema upravljanja, a razvio ga je 2016. godine Ruski naučno-tehnički centar za elektronsku borbu.

Sistem je težak, više od 20 tona.

Tanjug
 
Vlast se najzad dosetila da je neophodno povećanje proizvodnje artiljerijske municije u Srbiji, ali i ono što je AV pomenuo kao “cilj” je i dalje bedno nedovoljno. Sada Srbija proizvodi nešto više od 50,000 artiljerijskih granata kalibra 155/152mm - toliko inače Rusi ispale za jedan dan. Čak ni proizvodnja koju Nemačka navodi kao cilj ne bi bila ni približno dovoljna za ozbiljan rat kakav može da nam zapreti: ukoliko bi smo mogli da ispaljujemo po 50-60,000 granata dnevno u toku recimo jedne ili dve nedelje, to bi bilo sasvim dovoljno da ubedi bilo koji okolnu zemlju osim tzv “Kosova” u prednosti mirnih rešenja sporova, tj povećanje proizvodnje na 100,000 granata kalibra 155mm i desetogodišnja proizvodnja u rezervi bi možda i bilo dovoljno za odbijanje nekog manjeg hipotetičkog napada iz susedstva, međutim, u slučaju dolaska neootomana na vlast u Ankar bi i pola miliona granata godišnje bilo neodgovorno premalo: potrebno je brzo povećanje na 250,000 komada godišnje, uz planiranje čak i 3-4 puta veće proizvodnje i od toga.


Србија значајан произвођач артиљеријских пројектила у Европи​

НИШ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија са производњом од више од 50.000 артиљеријских пројектила великог калибра значајна на европском нивоу.

На приказу дела наоружања Војске Србије у Нишу, Вучић је рекао да је ће Србија покушати да достигне производњу артиљеријског пројектила од 100.000 комада годишње.

„Јуче је Шолц рекао да ће покушати да дигне немачку производњу на 200.000 комада таквих најважнијих артиљеријских пројектила, обично до 155 милиметара. Ако може Немачка 300.000, ми ћемо 100.000 направити”, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је са таквом производњом, Србија значајан играч на европском нивоу.

„Наши производи су значајно јефтинији и многи људи мисле да су наши најефикаснији. Зато што је наше ракетно пуњење сигурно добро и код нас ту нема промашаја. Сви то хоће да купе”, нагласио је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је велика тражња за муницијом и оружјем уопште, и да нико не може да произведе довољно.

Да отворимо још 10 фабрика, толико људи воле да се бију по свету, да је то чудо. Сви само траже муниције. Свима фали муниције. Јуче је немачки канцелар реаговао и рекао да мора Немачка да подигне да би могла себе да чува. Наравно је да Украјини помаже. Посао је посао, знате, није сваки посао леп и лаган, али мора се зарадити паре, мора се живети од тога”, констатовао је Вучић.

Председнику је приказан модернизовани Огањ М17, а он се посебно занимао код произвођача да ли могу да унапреде и убрзају производњу ракетне артиљерије, и добио је одговор да, уколико се фокусирамо само на производњу Тамнаве, може да се дуплира у року од годину дана.

Председнику су затим приказане нове генерације термобаричних ракета са два пута повећаном пробојношћу.

„Видео сам да Руси не могу да користе превише те термобаричне, ваљда једно по једно. Да разумете о чему се то ради, зато што су оне унапредили то оружје и то кад погоди, није питање да ли ће да вас погоди или не. Можете да будете у машини, али оно излаже кисеоник на минуту времена и може да вам побије посаду, а да погодак не буде ни близу. То је врло компликовано, врло незгодно наоружање”, рекао је Вучић.

Њему је затим показана стара и нова верзија БОВ М86. То су возила која су била у мировним мисијама и које ће бити замењена Милошем. Нове верзије БОВ имају повећану заштиту и од муниције калибра 20 мм са бочне стране.

Затим је председнику приказана модернизована Стрела 10, као део трупног ПВО. Она има ракету нове генерација са 30 одсто већим дометом и намењена је тактичким дроновима као што је Барјактар.

Војници су председнику представили и последњу генерацију ПАСАРС-а са топом од 40 мм и противокотном ракетом 2Т, а опремљен је да може да гађа и циљеве на земљи и циљеве у ваздуху.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...naoruzanja-i-vojne-opreme-Vojske-Srbije-video
 
Vlast se najzad dosetila da je neophodno povećanje proizvodnje artiljerijske municije u Srbiji, ali i ono što je AV pomenuo kao “cilj” je i dalje bedno nedovoljno. Sada Srbija proizvodi nešto više od 50,000 artiljerijskih granata kalibra 155/152mm - toliko inače Rusi ispale za jedan dan. Čak ni proizvodnja koju Nemačka navodi kao cilj ne bi bila ni približno dovoljna za ozbiljan rat kakav može da nam zapreti: ukoliko bi smo mogli da ispaljujemo po 50-60,000 granata dnevno u toku recimo jedne ili dve nedelje, to bi bilo sasvim dovoljno da ubedi bilo koji okolnu zemlju osim tzv “Kosova” u prednosti mirnih rešenja sporova, tj povećanje proizvodnje na 100,000 granata kalibra 155mm i desetogodišnja proizvodnja u rezervi bi možda i bilo dovoljno za odbijanje nekog manjeg hipotetičkog napada iz susedstva, međutim, u slučaju dolaska neootomana na vlast u Ankar bi i pola miliona granata godišnje bilo neodgovorno premalo: potrebno je brzo povećanje na 250,000 komada godišnje, uz planiranje čak i 3-4 puta veće proizvodnje i od toga.


Србија значајан произвођач артиљеријских пројектила у Европи​

НИШ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија са производњом од више од 50.000 артиљеријских пројектила великог калибра значајна на европском нивоу.

На приказу дела наоружања Војске Србије у Нишу, Вучић је рекао да је ће Србија покушати да достигне производњу артиљеријског пројектила од 100.000 комада годишње.

„Јуче је Шолц рекао да ће покушати да дигне немачку производњу на 200.000 комада таквих најважнијих артиљеријских пројектила, обично до 155 милиметара. Ако може Немачка 300.000, ми ћемо 100.000 направити”, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је са таквом производњом, Србија значајан играч на европском нивоу.

„Наши производи су значајно јефтинији и многи људи мисле да су наши најефикаснији. Зато што је наше ракетно пуњење сигурно добро и код нас ту нема промашаја. Сви то хоће да купе”, нагласио је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је велика тражња за муницијом и оружјем уопште, и да нико не може да произведе довољно.

Да отворимо још 10 фабрика, толико људи воле да се бију по свету, да је то чудо. Сви само траже муниције. Свима фали муниције. Јуче је немачки канцелар реаговао и рекао да мора Немачка да подигне да би могла себе да чува. Наравно је да Украјини помаже. Посао је посао, знате, није сваки посао леп и лаган, али мора се зарадити паре, мора се живети од тога”, констатовао је Вучић.

Председнику је приказан модернизовани Огањ М17, а он се посебно занимао код произвођача да ли могу да унапреде и убрзају производњу ракетне артиљерије, и добио је одговор да, уколико се фокусирамо само на производњу Тамнаве, може да се дуплира у року од годину дана.

Председнику су затим приказане нове генерације термобаричних ракета са два пута повећаном пробојношћу.

„Видео сам да Руси не могу да користе превише те термобаричне, ваљда једно по једно. Да разумете о чему се то ради, зато што су оне унапредили то оружје и то кад погоди, није питање да ли ће да вас погоди или не. Можете да будете у машини, али оно излаже кисеоник на минуту времена и може да вам побије посаду, а да погодак не буде ни близу. То је врло компликовано, врло незгодно наоружање”, рекао је Вучић.

Њему је затим показана стара и нова верзија БОВ М86. То су возила која су била у мировним мисијама и које ће бити замењена Милошем. Нове верзије БОВ имају повећану заштиту и од муниције калибра 20 мм са бочне стране.

Затим је председнику приказана модернизована Стрела 10, као део трупног ПВО. Она има ракету нове генерација са 30 одсто већим дометом и намењена је тактичким дроновима као што је Барјактар.

Војници су председнику представили и последњу генерацију ПАСАРС-а са топом од 40 мм и противокотном ракетом 2Т, а опремљен је да може да гађа и циљеве на земљи и циљеве у ваздуху.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...naoruzanja-i-vojne-opreme-Vojske-Srbije-video
To za 200 000 godišnje se odnosi samo na novu tvornicu koju su počeli graditi.
Sada je proizvodnja oko 500 000 granata 155mm, a sa novom tvornicom je planirano oko 700 000 2024./2025.
 

Back
Top