Vojska Jugoslavije - vojska Srbije

Koja vojska je jaca?

• VJ

• VS

• ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa zato postoji opsta mobilizacija.

'Opšta mobilizacija' nije ni moguća u ovakvoj 'klimi'. Ko bi se tome odazvao nakon svega!?
@skylark, naravno da se vazdušnom napadu ne može suprotstaviti pešadijskim lakim naoružanjem, ali se vazdušnim udarima ne može ni osvojiti teritorija!
Irak '90. i '91.:
900000 vrhunski opremljenih i naoružanih vojnika koalicije prema 650000 iračkih vojnika. Iračka vojska je bila potpuno iscrpljena prethodnim sukobima sa Iranom.(SAD su do Pustinjske oluje pružale vojnu pomoć Iraku da bi imao čime da se bori sa Iranom)...
Dakle, taj odnos 1.5:1 u ljudstvu + navedene okolnosti i tehnološka nadmoć koalicije, mogu se smatrati povoljnim odnosom snaga u korist napadača!
Ne zaboravite INTERES da SAD pobedi u tom ratu. Potrošili su 70 milijardi US$ poreskih obveznika, da bi neki tamo emirat Kuvajt oslobodili od 'Iraqi bad guys'!? Kako da ne!?
Dakle- stvorili su i povoljan odnos snaga, i imali su ogroman interes, motiv da pobede u tom ratu.

Kontam ja sta ti hoces da kazes, sve stoji, mislim podaci i cinjenice. Takodje je jasno da nista nije osvojeno do ne stane cizma na zemlju. Poenta je da su se isti iracani predavali kada vide bespilotnu letelicu i MC130. Uostalom zna se da koalicija nije imala znacajne gubitke u ljudstvu u zalivskom ratu. 3-1 pali kada ratuju jednaki, a kada se supersila bije sa zemljom treceg sveta samo je pitanje vremena kada ce pasti. Iracani su tek posle tog zestokog poraza opametili i poceli da se bave gerilom koja protiv takvih jedino pomaze

Kontam ja sta ti hoces da kazes, sve stoji, mislim podaci i cinjenice. Takodje je jasno da nista nije osvojeno do ne stane cizma na zemlju. Poenta je da su se isti iracani predavali kada vide bespilotnu letelicu i MC130. Uostalom zna se da koalicija nije imala znacajne gubitke u ljudstvu u zalivskom ratu. 3-1 pali kada ratuju jednaki, a kada se supersila bije sa zemljom treceg sveta samo je pitanje vremena kada ce pasti. Iracani su tek posle tog zestokog poraza opametili i poceli da se bave gerilom koja protiv takvih jedino pomaze

Nemoguce je porediti JNA sa iracanima.
Redosled u prvom zalivskom ratu je takav da su Iracani bili pola godina izolovani.Na granicama se gomilale trupe alijanse.Kad je isticao ultimatum za povlacenje iracke vojske iz Kuvajta,Sadam je odlucio da ispuni uslove i izbegne rat.Dan pre isteka ultimatuma Iracani se masovno povlace iz Kuvajta prema Basri.Da nebi sve bilo za dzaba Amerikanci i pored toga sto su Iracani odlucili da se povuku i ispune ultimatum bombarduju Iracke snage u koloni fakticki nezasticene.Ne zna se ni danas broj zrtava ali se meri u vise hiljada.
Konfiguracija terena je takva da je tehnika koalicionih snaga dosla do punog sjaja.Sta ima da u pustinji trazi jedan T72 u kontaktu sa Abramsom,a pogotovo sa AH64,A10,..
Kao sto covek rece Ircani su vec ratovali punih osam godina i vecini je rata bilo preko glave
Konfiguracija terena na nasim prostorima je takva da ni vermaht u najjacem sjaju nije mogao da pokrije citavu teritoriju Jugoslavije.VSCG iz vremena bombardovanja je JNA u malom.Kadar,taktika,...JNA u malom.Jak protivnik sa gomilom vazduhoplova,usitnis jedinice i eto.Srbija se branila devedestidevete sa nesto preko sto hiljada boraca.Zasto kod nas nisu pokusali kopneno da udju kao svuda do sada,Irak,Avganistan?Zamisli JNA iz Doba SFRJ da je bilo sloge.Svaka je strana imala dobre momke i dobre ekipe, Srbi, Muslimani,Makedonci i Hrvati.Zakon

IZDAJA U SAMOM VRHU VOJSKE(JNA),STO SE NASTAVILO I KASNIJE(VJ)TO VJEROVATNO ZNAJU ONI KOJI SU OSJETILI NA SVOJOJ KOZI DEVEDESETIH GODINA .ZAPAD JE ZNAO KAKO DA PREKO SVOJIH POSLUSNIH SLUGA,DOMACIH IZDAJNIKA RAZBIJE I U VEDE REORGANIZACIJU U SAMOJ VOJSCI POD "STANDARDU NATOA"STO NARVNO USPJELO KAD JE DOSAO NA VLAST DJINDJIC I OSTALA IZDAJNICKA MASINERIJA,A NASTAVLJA TADIC.E SAD PROBLEM JE I ONIH KOJI SU I BJEZALI BILO GDJE SAMO DA NE UZMU PUSKU I BRANE SVOJU ZEMLJU.

Poslednja izmena od moderatora:
Analiza NATO tokom i posle rata je dokazala da je operacija Allied Force bila promasaj jer je bila odradjena samo iz vazduha. Mi smo imali srece da su oni bili dovoljno glupi da ne ulaze u teritioriju. Jedini razlog sto su kopnene snage ostale netaknute je sto su uspesno koriscene iluzije i trikovi koji su navodili NATO pilote da gadjaju makete i lazne objekte. Ono sto je stradalo, stradalo je iz prostog razloga sto su u borbi sa teroristima gubili kamuflazu, bili vidjeni i pogodjeni. Da je doslo do opsteg napada, mi bi se dobro drzali protiv NATO KoV-a ali bi nas oni izvukli na videlo i od nas ne bi ostalo nista. Dalja prica bi se svela na okupaciju i gerilu. Molim budite realni, nema smisla pricati da je postojala sansa za pobedu, bilo bi samo pitanje kakve bi zestoke gubitke oni podneli.

U svemu se slažem, osim delimično u razlogu zašto nas kopnenim putem nisu napali. Osnovni razlog je bila SNAGA VJ, a ne trikovi! NATO ne kreće u napad ako nije siguran da neće imati gubitke u ljudstvu veće od 2% !
Zamislite da su pokušali da uđu sa 200-300 000 vojnika i bore se protiv 100000 domaćih ratnika. Kako bi NATO opravdao stanovnišvu svojih članica, gubitak više od 5000 vojnika, a koji bi se sigurno dogodio! 'Poginuli su jer su hteli da oslobode neke tamo Srbe od Miloševićeve tiranije, a NATO-oslobodioce pobili ugnjetavani Srbi braneći svog tiranina' (!?)
.
.
VJ je bila slabija od JNA, ali daleko jača, sposobnija, brojnija, opremljenija...od VS! Čak je i moral '90-ih godina, uprkos svemu, bio na višem nivou. Danas jeste, ali samo na papiru jer niko ne sme da napiše pravo stanje i da postavi prava pitanja.

Ne ne nisi ti mene razumeo. Mi se potpuno slazemo. Ja nisam rekao razlog odlaganja kopnenog napada vec razlog minimalnih gubitaka nase KoV. Ja potpuno podrzavam teoriju da bi u slucaju napada imali tolike gubitke kakve ne bi mogli da priznaju svom narodu i to bih unistilo, ali postoji jos jedna strana da su tako napali i doziveli tolike gubitke ne bi imali kud nazad nego bi morali da nas dokrajce, st ne bi bilo dobro ni za nas ni za njih.

U svemu se slažem, osim delimično u razlogu zašto nas kopnenim putem nisu napali. Osnovni razlog je bila SNAGA VJ, a ne trikovi! NATO ne kreće u napad ako nije siguran da neće imati gubitke u ljudstvu veće od 2% !
Zamislite da su pokušali da uđu sa 200-300 000 vojnika i bore se protiv 100000 domaćih ratnika. Kako bi NATO opravdao stanovnišvu svojih članica, gubitak više od 5000 vojnika, a koji bi se sigurno dogodio! 'Poginuli su jer su hteli da oslobode neke tamo Srbe od Miloševićeve tiranije, a NATO-oslobodioce pobili ugnjetavani Srbi braneći svog tiranina' (!?)
.
.
VJ je bila slabija od JNA, ali daleko jača, sposobnija, brojnija, opremljenija...od VS! Čak je i moral '90-ih godina, uprkos svemu, bio na višem nivou. Danas jeste, ali samo na papiru jer niko ne sme da napiše pravo stanje i da postavi prava pitanja.
Prestani upotrebljavati reč Srbi i prestani lupetati gluposti. VJ sa 1 000 tenkova, od kojih je bilo samo 250 savremenih M-84, bila je nepromostiva prepreka za NATO pakt i Amerikance??????????? Al ste mitomani u p i č k u materinu. Pa Albanija sa 1200 tenkova bila je jača od Vojske Jugoslavije, a kamoli Bugarska, Mađarska, Rumunija, Grčka, Turska...

Back