Vojni muzej

Ja bio na izlozbi u Vojnom muzeju i odusevio se kako su je uradili. vidim da su postavili i bilborde, pa se sad zna gde su. Ponovo danas citam u BLIC-u da ce da rasture Kalemegdan, da ce ga ograditi, naplacivati ulaz??? :twisted: Ej, ljudi sta to rade. Pa zar da ne mogu da se prosetam, da vidim topove, tenkove, da placam za ono sto je do sada bilo besplatno. Naplatice mi i vazduh. Ne daj boze da ponesem foto-aparat, naplatice mi sto slikam, svasta. Probudi se narode, otimanje Kalemegdana je u toku.

Pridruzujem se apelu MINERVE.
Ako ovako nastave rasprodace sve.
A sto se tiche muzeja , malo sam sa raspitivao , oce gradska vlast da otme prostor i naravno novac. Nigde UNESCO ne naglasava da je Kalemegdan militarizovan i da isti treba demilitarizovati.
Pa gde u svetu postoje istorijski muzeji a da nema oruzja * gde je znak pitanja na tastaturi(
Zamisli da dodje neki [
]demokrata]u Krusevac, recimo ,i da kaze da se menja namena muzeju u Lazarevom gradu zato sto ima previse macheva oklopa i sl.

Pozdravljam ukljucivanje u "borbu za slobodu" KVAKE 22
Samo se treba malo raspitati. Namere na Kalemegdanu su da se ogradi, pa da se naplacuje ulaz. Ovih dana gradska vlast treba da se dogovori i da odluci, a narod niko ne pita. Ko ce bre da spreci penzionere da igraju sah na klupi, i da im naplati za to. Fotografisanje se vec naplacuje, jure vas iz SECURITY, a direktorkin sin (Od Ljiljane Obradovic) danas pravi izlozbu sa slikama sa Kalemegdana. Pa gde su novinari da ih to pitaju. Pisu samo da im duguju pare Vojni muzej, opservatorija, Partizan, Prirodnjacki idr. na Kalisu. Niko ne pita kako su se uknjizili na te parcele kada je to sve vojno vec 150 godina. Novinari javite se, pisite o tome, ljudi borite se za slobodan Kalis

Ćaos

Ja sam obišao većinu svetskih vojnih muzeja.Najbliži dobar je u Budimpešti.
Naravno da se nalazi na tvrđavi.Neverovatno je dobar, ali je u njemu uvek stotinak ( verujte i više stotina ) penzionera volontera, koji čuvaju eksponate i ne dozvoljavaju fotogravisanje.Ali sam ja ipak načinio neke fotke.
:- )

Ma nije los ni ovaj nas. Jeste da treba da ga jos malo doteraju, ali ipak radi redovno (u Bgd jedan od retkih koji radi i ima stalnu postavku) i moze se videti da nesto muvaju rade i sredjuju. Cak su i na sajtu popravili neke stvari, ima vise podataka (sajt im je www.muzej.mod.gov.yu) Evo pre neki dan ja bio i video da su doterani jos neki topovi, ima ih raznih. Super je sto je dzabaka izlozba, pa se moze videti i ovo savremenije oruzje "crna strela, kalashnjikov, snajperke, uniforme, stare i nove idr.". Kazu i oni cuvari da ce kad otopli da izloze ispred i vojne motore. Samo se ne moze prici kacusi i T-34 jer nesto se radi oko bedema. Steta sto nemaju shermana i patona

Danas sam sa ortacima svratio do vojnog muzeja ....... izlozili su crnu strelu i novu pusku M21 sa bacachem granata ......... prezentacija uniforme M03 ........ naoruzanje iz 1 i 2 svetskog rata ......

Ma covece, ima novog oruzja, crna strela, puska M21, sta je tu sada staro. Naravno da ne moraju svi da vole staro oruzje ili oruzje uopste, zato se i razlikujemo. Ali ako volis istoriju svoga naroda ona nazalost nije bila istorija mira nego istorija ratova, i to ratova za oslobodjenje, pa ujedinjenje, pa slobodu... Stalno neka borba, a onda odes u Vojni muzej i pogledas sa cime su se to borili nasi stari.

Ej, ljudi, za Noc muzeja bio sam u Vojnom muzeju (ponovo) i nesto se radi. Ubacili neke nove stvari, pripremaju se da farbaju topove. U galeriji bila izlozba vina, povezali vojsku i vino i mogu vam reci da je bilo bas fino. Pozdrav za sve ljubitelje istorije, vojske i oruzja.

minerva-aris:
Ej, ljudi, za Noc muzeja bio sam u Vojnom muzeju (ponovo) i nesto se radi. Ubacili neke nove stvari, pripremaju se da farbaju topove. U galeriji bila izlozba vina, povezali vojsku i vino i mogu vam reci da je bilo bas fino. Pozdrav za sve ljubitelje istorije, vojske i oruzja.
ortakinja mi je radila kao volonter, kaze da su ga sredili samo tako

@ki:
bio sam i ja.
kad ce vise da otvore deo gde je WWII???

Posle pokušaja krađe eksponata (Colt M.1911 koji je pripadao Ivo Loli Ribaru), deo sa Drugim svetskim ratom je zatvoren za posetioce zbog nedovoljnog osiguranja (nema video nadzor, alarme, itd.). Biće otvoren tek kad bude zadovoljavajuće rešen sistem nadzora eksponata.

Znači, ideološka problematika (komunistički pogled na WWII u Yu) nije razlog.

Izvor - direktor muzeja.

Ja danas ponovo setao Kalemegdanom i video sam da su obojili sve tenkove u rovu i topove na bedemu. Ljudi , ono izgleda sada ekstra. Vidim da su i pripremili kolica za stare topove. Jel` zna neko kada i gde ce da ih postave. Super je ona tanketa u tigrastoj boji, jeste da je ko igracka ali stvarno lepo izgleda. Jel zna neko sta ima na tom sajmu naoruzanja, da ne idem dzabaka.

Ovih dana se zahuktava prica o ZOO vrtu, o preseljenju itd. Cujem da se sprema preuzimanje i Vojnog muzeja od strane grada i da sve treba zavrsiti pre procesa prelaska javnih preduzeca grada u privatne ruke, i naravno pre lokalnih izbora u Beogradu. Zna li neko ima li istine u svemu ovome. Bice mi zao da neko drugi vodi muzej a da to nije vojska. Vidite samo Istorijski muzej Srbije. nema zgradu, nema ljude a svuda se gura. Ovi na Kalisu ofarbali i topove, obelezili ih i sada sve to iz\gleda mnogo bolje i lepse. Cujem da su obnovili i Vesnik vojnog muzeja. Jos neznam sta pise u njemu, ali cu sigurno otici do njih ovih dana i da kupim jedan primerak.
Pozdrav za sve ljubitelje vojnog muzeja i veliki pozdrav za Vuka i zoo vrt (borite se do kraja)

Back