Ja se nisam izverzirao u da koristim neki forum, ali me je muka naterala s obzirom da sam u škripcu sa vremenom a advokat je na godišnje odmoru pa ne mogu sa njime da se konsultujem i u dilemi sam šta treba da radim pa pokušavam da nadjem rešenje na ovom forumu. Ujedno se brnem da se advokatu žuri da što pre dobije svoj deo novca koliko-toliko to da bilo!
U penziji sam od 01.09.2006. godine i početna penzija mi je bila 29.711,26 dinara sa vrednošću boda 7,280 dinara što izraženo u bodovima iznosi 4.081,217 bodova, odnosno 82% od penzijskog osnova.
Dobio sam presudu Prvog osnonog suda u Beogradu kojom je sud prihvatio varijantu nalaza veštaka koja je izvršena obračunom razlike isplate penzije primenom vrednosti boda 9,40 dinara prema kojoj ukupna razlika za utuženi period iznosi 413.044,81 dinara za period od 01.01.2008. do 30.04.2014. godine.
Problem je u tome što kada izračunam vrednosti koje je izračunao veštak na primer zadnja vrednost koju je izračunao za mesec april 2014. godine iznosi 3.641,13 dinara, a ja sam izračunao da 11,06% od moje penzije koja je u aprilu iznosila 55.178 dinara iznosi 6.102 dinara. Sada sam u dilemi ko od nas dvojice nije dobro izračunao razliku i da li postoji neka posebna formula za izračunavanje razlike. Kada saberem celokupnu sumu koju je veštak izračunao to je ukupno 241.578,14 dinara umesto 413.044,81 dinara. Na ovu cifru sam dobio Upozorenje da uplatim 18.060,00 dinara sudske takse!
Pozvao sam telefonom Udruženje vojnih penzionera u Beogradu da se konsultujem da li tu postoji osnov za žalbu na vrednost koju je veštak izračunao i šta će mi eventualno od toga biti isplaćeno i kolega koji se javio odgovorio mi je da "I IMA OSNOVA ZA ŽALBU, A I NEMA" i da mi je veštak verovatno izračunao razliku za 6,58% a ne za 11,06%. Najviše me je strah da podižem kredite za ogromne sudske takse koje treba da platim za žalbe, tužbe i proivtužbe, ako je eventualno moja žalba neosnovana i na kraju ne bude usvojena ako nisam bio u pravu zato što ne znam fazon na koji je sudski veštak došao do vrednosti razlike koja treba da mi bude isplaćena.
Voleo bih kada bi mi odgovorio neko ko ima više iskustva sa ovim ili ko je već prošao mojim putem i došao do nekog višeg stadijuma rešavanja njegove tužbe da znam šta da radim, da li da se žalim ili ne! Unapred se zahvaljujem svima koji mi daju neku korisnu informaciju!