Postovane kolege,
pre svega Veliko Hvala !
Evo ja se vratio sa operacije i VMA, malo zguzvan... ali ziv.
U medjuvremenu dobio sam
anketni list sa iznosom koji su mi obracunali, iako sam uspeo da im dokazem (VGC) da je zgrada stara 59 godina i da nemam parno grejanje i dalje sam u nedoumici na osnovu cega mi vrse obracun( vrseno je samo bodovanje pri useljenju i to za stanarinu) i dalje
imam osecaj da mi uopste nije uracunato nista po obrascu LISTA ZA UTVRĐIVANjE POSEBNIH POGODNOSTI ZGRADE I STANA, a mislim da bi to dosta izmenilo iznos-cenu stana, jer je stan u Prizemlju i nalazi se u Jagodini. Ne znam koji je nacin da izdejstvujem i od koga da mi se dostavi Obracun pre potpisivanja ugovora. Molim da mi se i Gage i Paskal obrate na e-majl, jer sticem utisak da ce me VGC priterati uza zid a neznam kako da se branim od njihovih proiyvoljnih obracuna i principa *Oni su zauzeli stav*, hvala na podrsci
zvonko54@hotmail.com
ps
cini se kao povelik Problem - kome se obratiti u VGC
KOLEGA ZVONKO, kao sastavni deo Zakona o stanovanju je čl.
20. Zakona o stanovanju propisano : .....
...........st. 1/ stan se otkupljuje pod uslovima koji su važili na dan podnošenja pismenog zahteva za otkup stana, a u slučaju zahteva koji su podneti pre stupanja na snagu ovog Zakona, pod uslovima na dan stupanja na snagu ovog Zakona.
...........st. 2/ Otkupna cena stana, z smislu stava 1. ovog člana, UTVRDJUJE se na osnovu PROSEČNE mesečne zarade u Republici u mesecu koji prethodi danu iz st. 1. ovog člana, kao i na osnovu STAROSTI ZGRADE, opšte POGODNOSTI zgrade i stana u skladu sa propisima (kvalitet i spratnost zgrade, visinski položaj stana u zgradi, lokacija i dr.) i površine stana.
..........st. 3/ Otplatom na rate, u smislu ovog Zakona smatra se otplata na šest i više meseci (do 40 godina).
čl.
21. propisuje :
..........st.1 / Umanjenje po osnovu STAROSTI ZGRADE iz st. 2 se umanjuje po stopi od 1,0 godišnje, a najviše do 40%, a na osnovu radnog staža lice koje otkupljuje stan i radnog staža supruge , a najviše do 30% .
..........st. 2/ U slučaju jednokratne otplate više od jedne trećine duga, iznos duga koji se jednokratno otplaćuje umanjuje se za 15%, a u slučaju jednokratne otplate ukupne ugovorene cene, umanjuje se za 20% .
.........st. 3/ Umanjenje cene stana u smislu stava 1. ovog člana, primenjuje se za stan, odnosno deo stana, do veličine odgovarajućeg stana.
U sklopu Zakona o stanovanju kao sastavni deo je, UPUTSTVO o načinu utvrđivanja otkupne cene stana kojim se bliže propisuje način utvrđivanja otkupne cene stana (formula), koja mislim da nije promenjena, premda je došlo do izmene načina odredjivanje otkupne cene stana . U okviru UPUTSTVA je i lista utvrđivanje kvaliteta zgrade i stana - BODOVANJE - kao i lista za utvrdjivanje POSEBNIH pogodnosti zgrade i stana . Na osnovu tih obračunatih bodova i dobijenih koeficijenata VGC treba da umanji obračunati otkupni iznos . Ja to nemam SKENIRANO već sam to obezbedio zbog svog obračunavanja i zadržao . To uputstvo mogu da ti pošaljem poštom, sutra, jer posle toga neću jedno vreme biti u Nišu, a ako nije hitno može sačekati, pa kad se vratim da to skeniram i pošaljem ti e-mailom.
Zakon o stanovanju OBAVEZUJE VGC da prilikom ponude UGOVORA o otkupu stana , DOSTAVI na UVID - primerak za tebe - i obrazac OBRAČUN OTKUPA STANA , da zahtevaš u kom roku da se izjasniš nakon sticanja uvida i proučavanja kako ugovora i obračuna - DUŽNI su da to OMOGUĆE -.
Takodje, moraš imati u vidu da od 2005. god. do danas, veoma je moguće da je samo UPUTSTVO i Zakon su pretrpele izmene i dopune a koje meni nisu poznate jer nisam baš u toku imajući u vidu da sam to pitanje rešio.
Pozdravljam te i neka vam je sa srećom !!!!!