Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Nemam uts a zivim kao postanar.
U penziji sam godinu dana i josuvek nisam ostvario pravo na uts.Dok sam bio aktivan primao sam uts u visini 700 boda jer sam ozenjen a kada sam penzionisan nisam mogao da to ostvarim
Razglog toga je to sto nemam zakljucak o stanu,u stambeno mi kazu da nikada nisam podnosio dok sam bio aktivni i da sada nemogu da mi ga daju jer nemam pravo na to kao penzioner.Ja sam uts primao od 2003 odnosno posle i sve do 2010 kada sam penzionisan,
Podneo sam tuzbu ali advokat kaze da su nam sanse pola pola.Sta da radim,jeli ima neko resenje?
MOLIM VAS POMOZITE,SVAKI ODGOVOR MI ZNACI.

ako sam dobro upoznat..morao si kad si otisao u penziju ponovo podneti zahtev za UTS...valjda to ne zastareva ali nemas prava da to dobijes retroaktivno vec od datuma podnosenja zahteva...tako bilo...valjda je i sada---pooozzz..

ako sam dobro upoznat..morao si kad si otisao u penziju ponovo podneti zahtev za UTS...valjda to ne zastareva ali nemas prava da to dobijes retroaktivno vec od datuma podnosenja zahteva...tako bilo...valjda je i sada---pooozzz..

POZDRAV KOLEGI I TEBI PAJO iz lepe i tople Crne Gore. Kolega u komentarima koje smo vodili sa miloš_bgd, a koji ima isti problem kao i ti, objasnili smo mnogo toga što tebi može koristiti. Takodje, nisi dovoljno objasnio svoju situaciju, odnosno da li si imao UTS ili NOŽ, te dve naknade nisu iste i nemaju isti osnov ostvarivanja. UTS se dobija ako nemaš stan, a to znači da si podnosio molbu-zahtev za stan, da ti je zahtev prihvaće i donet ZAKLJUČAK sa bodovnom listom. Dok NOŽ se daje ukoliko si živeo odvojeno od svoje porodice zbog prekomande . Rešenja koja si dobijao za priznavanje prava na UTS mogu tebi i tvom advokatu dosta da pomognu u toku sudskog postupka .

Nisi naveo da li si podnosio zahtev za priznavanje prava na stan kod stambenog organa i nakon penzionisanja, što i jeste osnov za dobijanje i priznavanje prava na UTS od strane Fonda SOVO po Pravilniku br. 32/10 od decembra 2010. godine.

Pozdravljam te i javi se ukoliko još nešto te interesuje!!!

Pozdrav za GAGE07
Dobio sam primerak tražene presude po pitanju 11,6% pa me zanima da li ima novih podataka da li se SOVO žalilo na presudu u Nišu od 18.01.2011 godine.. Molio bi te da mi na mejl zdravkovic.j@sbb.rs pošalješ ako imaš primerke tužbe i sve što je potrebno da bi pokrenuo tužbu u Beogradu. Što se tiče tužbe za razliku neisplaćenih penzija sudovi u Beogradu koriste razne načine da što više odugovlače predmet. U mom slučaju sudija je osporila moje ovlašćenje advokatu pa je morao advokat da se na ovo žali Višem sudu. Viši sud je osporio sudijino i poništio rešenje sudije pa sada sudija Prvog osnovnog suda odugovlači i ne zakazuje ročište u mom predmetu kako bi što više prošlo vremena. Š ta misliš o ovome.
Pozdrav Nebojša Zdravković

Pozdrav za GAGE07
Dobio sam primerak tražene presude po pitanju 11,6% pa me zanima da li ima novih podataka da li se SOVO žalilo na presudu u Nišu od 18.01.2011 godine.. Molio bi te da mi na mejl zdravkovic.j@sbb.rs pošalješ ako imaš primerke tužbe i sve što je potrebno da bi pokrenuo tužbu u Beogradu. Što se tiče tužbe za razliku neisplaćenih penzija sudovi u Beogradu koriste razne načine da što više odugovlače predmet. U mom slučaju sudija je osporila moje ovlašćenje advokatu pa je morao advokat da se na ovo žali Višem sudu. Viši sud je osporio sudijino i poništio rešenje sudije pa sada sudija Prvog osnovnog suda odugovlači i ne zakazuje ročište u mom predmetu kako bi što više prošlo vremena. Š ta misliš o ovome.

ZDRAVO KOLEGA NEŠA, sada sam pročitao tvoju poruku, hvala na pozdrave . Što se tiče obrazaca dobićeš sve obrasce, prouči ih i prilagodi sebi. Obračun glavnice samo proširi i zahtevaj do kraja marta 2011. godine, premda češ izgubiti deo glavnice za januar i februar. Uostalom ono što budeš ti zahtevao nemora da bude tako precizno obračunato, jer će to uraditi sudski veštak i njegov nalaz i mišljenje se uzima u obzir prilikom pisanje presude.

Što se tiče opstrukcije, nije ništa novo, premda je nacrt zakona odbačen, ali je delimično ugradjen u Zakon PIO sa izmenama i dopunama, gde vlada ima rok od šest meseci da donese uredbu kojom će regulisati kako i na koji način će izvršiti isplatu tog javnog duga prema nama. Mogu ti reći da je sudstvo podeljeno i donose se DVE različite presude. JEDNE koje su sa STAVOM, da treba pokretati i tražiti UPRAVNO rešenje, a DRUGE su donete u našu korist na osnovu Zakona i PRAVDE. Tako da ovo što si ti izneo nije ništa novo, zavisi od SUDIJE-SUDIKE za koju varijantu su se odlučile.

Žalbe su podnete i očekujemo da vidimo kakav stav će zauzeti VIŠI sud, da li će biti politički ili zakonski . Braneći permanentno stav da mi imamo rešenja koja su uskladjena, konačna i izvršna, pogotovo što u svakome rešenju postoji KLAUZULA DA - "ŽALBA i REVIZIJA NE ODLAŽU IZVRŠENJE REŠENJA", te da neprekidno fond SOVO, svojim dopisima koja dostavlja KVP kao odgovor na zahtev za donošenje uskladjenog rešenja, i dopisa dostavljena na zahtev za uskladjivanje rešenja po Uredbi od 2005. godine, da FOND SOVO NE DONOSI NIKAKVO REŠENJE, VEĆ DA USKLADJIVANJE VRŠI PO UATOMATIZMU U BAZI PODATAKA I KOD ISPLATNE SLUŽBE, što se pokazalo kao TAČNIM jer su nam ovo zadnje povećanje od 2 %, USKLADILI BAŠ TAKO na osnovu Zakona PIO od decembra 2010. godine. Sada Osnovnim sudovima novim PODNESCIMA dostavljamo dokaze da je fond to uradio, te da je fond kao tužena strana kriva što nama nije isplaćena ta razlika od 11,06 % i svima nama je naneta materijalna šteta koju, tužbom u parničnom postupku, zahtevamo uskladjivanje vrednosti boda i isplatu sa zakonskom zateznom kamatom od dana dospeća do konačne isplate.

POZDRAVLJAM TE I ČUJEMO SE !!!

Javljam se sa novim informacijama, komisija za odobravanje onih 20000 evra je zasedala 18.februara u 14h.
Zvao sam danas tj. tacnije pre nekih 15ak. minuta, meni i Vladici je odobren kredit i pitao sam kada bih mogao da odem za Beograd na potpisivanje ugovora da ne cekam pismeno obavestenje jer mi je u interesu da ubrzam ceo taj postupak, g-din. koji tamo radi je odgovorio da vec od srede mogu da dodjem da potpisem ugovor, na moje pitanje za koliko se uplacuje novac na racun KVP od momenta potpisivanja ugovora, dobio sam odgovor, za DAN-DVA maksimalno, sto mislim da je brzo i dobro za nas.
Tako da cu ja vec u sredu za Beograd da odem da potpisem ugovor, i nadam se da ce do petka da legnu pare na moj racun, pa neka legnu i u ponedeljak ja sam zadovoljan.
Javljam se posle toga, pozdrav svima...

Pozdrav za GAGE07

NEŠO, sa zakašnjenjem, zbog nestanka struje, poslao sam ti sve obrasce na tvoj e-mail. Javi mi da li je sve u redu, POZDRAV !!!

Za Nesu77..

Da li mozes da napises kada (kog datuma) si predao kompletnu dokumentaciju?
Koliko si vremena cekao proveru dokumenata dok te nisu poslali na komisiju fonda?

Da i mi ostali znamo kada mozemo da se nadamo izlasku na komisiju?

Ja sam predao polovinom Novembra 2010. god. ali mi je odgovor iz SOVO tj. kad sam zvao da vidim sto se toliko oduzilo dobio sam informaciju da se jos uvek ceka provera iz NTS-a. Problem je bio jer su zagubili dokumentaciju pa sam morao i da idem za BG 17.januara.2011 da vidim da se ta dokumenta pronadju i ista su nnadjena tada i provera NTS-a je izvrsena ne znam tacno kog datuma ali sam ja saznao kad sam zvao 24.januara. da je to reseno i da mi je dokumentacija kompletna i da cu izaci na prvu komisiju kaja bude zasedala. Ali ja sam cekao verovatno i toliko dugo jer sam predao da se taj bespovratni kredit radi po novom tj. da se uplata izvrsi na racun KVP, a to je moralo da izadje i u SVL, pa se ceka 8 dana od dana objavljivanja u SVL da stupi na snagu. Ali recimo od momenta kada mi je kompletirana dokumentacija (24.01.2011. god. ili mozda par dana ranije) pa do komisije koja je zasedala 18.02.2011. god. je proslo nepunih mesec dana, i sada u sredu idem na potpisivanje ugovora i nadam se da ce do petka uplatiti eventualno nek to bude i ponedeljak. Ja mislim licno da ce to sada ici i brze jer sam ja upao u prvu grupu KVP kojima se kredit odobrava po novom pravilniku, tako da bi sada to trebalo da ide i brze u zavisnosti kada se zakaze komisija. A sada netreba velika dokumentacija tako da ce ici lakse. Samo da ovi pravnici koji vrse proveru NTS-a ne koce kao meni. I moj ti je savet ako saljes postom dokumenta, OBAVEZNO salji sa povratnicom da bi imao dokaz da su to primili i kog datuma su primili.

Veliki pozdrav i zelim Vam da sto pre resite svoje stambeno pitanje ovim kreditom...

Da,li iko ima saznanja da li je danas uplacen uts vojnim penzionerima,naime fond sovo je nekima trazio dopunu dokumentacije da nije nastupilo promene stanja koje su trebali posneti do 31.12.2010 god.a danas u penzionom kazu da treba da bude danas uts,na racunu nista nema pa sam u nedoumici,zanima me je ikome ko prima uts danas isti uplacen jer ja nisam dobio nikakav dopis da dopunim postojecu dokumentaciju ne znam cime vec sto bi im dokazalo da nije nastupila promena stanja,hvala unapred.

Da,li iko ima saznanja da li je danas uplacen uts vojnim penzionerima,naime fond sovo je nekima trazio dopunu dokumentacije da nije nastupilo promene stanja koje su trebali posneti do 31.12.2010 god.a danas u penzionom kazu da treba da bude danas uts,na racunu nista nema pa sam u nedoumici,zanima me je ikome ko prima uts danas isti uplacen jer ja nisam dobio nikakav dopis da dopunim postojecu dokumentaciju ne znam cime vec sto bi im dokazalo da nije nastupila promena stanja,hvala unapred.

Nije ni meni, iako primam (preko banke) prvog dana, uz penziju (znaci, trebalo je juce), niti mom kolegi, koji je trebalo da primi danas (preko poste).
Ako neko zna o cemu se radi, bio bih zahvalan za odgovor.

Накнада за увећане трошкове становања
31. 12. 2010
Одељење за утврђивање права из социјалног осигурања обавештава кориснике права на накнаду за увећане трошкове становања, који нису доставили нову документацију којом доказују основаност даљег коришћења права на ову накнаду да ће им до 31.12.2010. године, биће донето решење о престанку права на накнаду дела трошкова за становање, са датумом 30.09.2010. године, када су искључени из исплате.

Evo ovo je sa sajta mod.gov.rs sa stavke fond sovo,koliko sam cuo oko njima 700-800 su trazili dopunu dokumentacije da nije bilo promene statusa,i koliko su mi rekli jutros trebalo je da bude danas,ali ici cu sutra opet da vidim sta se desava.

Sutra su civilne penzije,znaci guzva,na mog.gov.rs ima mail za kontakt ministra Sutanovca pa sam i njega pitao sta je sa uts-om,mada cisto sumnjam da ce procitati,ali makar neko oce,stvarno su sa tim obracunima vise dojadili narodu,ko da dimnim signalima javljaju postama i bankama,sramota,a ovamo se hvale nekim uspesim,a kad se okrenes samo su rasprodali sto su mogli i planiraju da rasprodaju sta jos ima,znaci strasno pa bolji je bio davinic i Stankovic od ovog ulickanog partijskog funkcionera.

Ни мени није уплаћена НТС.Нисам добио никакав документ где ми траже да доставим нове доказе о праву коришћења НТС,а пре 15-так дана сам добио обавештење о онох 20 000 е.Јавите ако буде промена на рачуну.Поздрав!

Sluzbenica za obracun penzija u fondu SOVO jutros kaze da se rade obracuni za uts,i da zbog toga kasni,a na moje pitanje zna li kada ce biti uplacen,kaze da to jedino zna nacelnik obracunske sluzbe,a do njega se ne moze doci,u postanskoj inace nemaju najave za posebne naknade i dodatke,znaci ostaje nam da verujemo sluzbenici ili da se nadamo novoj Sutanevcoj politickoj prevari,uzgred onako,zna li neko kada ce da ga smene,ne bi bilo naodmet ako neko zna da tu informaciju podeli sa nama ostalima,ili jos bolje da pritisnemo udruzenja vojnih penzionera da naprave zvanican akt svih vojnih penzionera i da trazimo njegovu smenu,nece ostati on bez leba moze da peva sa tastom.

Sluzbenica za obracun penzija u fondu SOVO jutros kaze da se rade obracuni za uts,i da zbog toga kasni,a na moje pitanje zna li kada ce biti uplacen,kaze da to jedino zna nacelnik obracunske sluzbe,a do njega se ne moze doci,u postanskoj inace nemaju najave za posebne naknade i dodatke,znaci ostaje nam da verujemo sluzbenici ili da se nadamo novoj Sutanevcoj politickoj prevari,uzgred onako,zna li neko kada ce da ga smene,ne bi bilo naodmet ako neko zna da tu informaciju podeli sa nama ostalima,ili jos bolje da pritisnemo udruzenja vojnih penzionera da naprave zvanican akt svih vojnih penzionera i da trazimo njegovu smenu,nece ostati on bez leba moze da peva sa tastom.

Svaka čast kolega na komentaru, mislim da je svima jasno da nam ovo namerno Šutko radi. Mogli su ako već vrše proveru da daju neki razuman rok da se ovi papiri obnove pa ako neko ne dostavi tek onda da obustave isplatu. "Oni" to rade obrnuto ovako, mi gazdi moramo platiti 01.marta kiriju, njega ne zanima fond sovo, šutko itd. plus što nam za sve ove papire treba jedan Uts i deset radnih dana čekanja u redovima.
Svaka im čast, to smo dočekali nakon tolikih godina provedenih u vojsci, u ratu itd. sad se poigravaju s nama, neka ih još malo, "ničija nije gorela do zore" pa neće ni njihova.

Svaka čast kolega na komentaru, mislim da je svima jasno da nam ovo namerno Šutko radi. Mogli su ako već vrše proveru da daju neki razuman rok da se ovi papiri obnove pa ako neko ne dostavi tek onda da obustave isplatu. "Oni" to rade obrnuto ovako, mi gazdi moramo platiti 01.marta kiriju, njega ne zanima fond sovo, šutko itd. plus što nam za sve ove papire treba jedan Uts i deset radnih dana čekanja u redovima.
Svaka im čast, to smo dočekali nakon tolikih godina provedenih u vojsci, u ratu itd. sad se poigravaju s nama, neka ih još malo, "ničija nije gorela do zore" pa neće ni njihova.

a sta ti ocekujes od sutanovca dezertera 99 i ostale kompanije na vlasti..??

Danas sam bio da potpisem ugovor za kredit od 20000 evra i ujedno pitao zbog cega nije uplacenNTS, na to nisam dobio neki konkretan odgovor ali na pitanje kada ce biti uplacen NTS, odgovorili su da ce sutra biti uplacen. Cekamo sutra pa cemo videti.
Inace kredit je odobren za 57 KVP koji su izasli na komisiju.

Pozdrav svima,
javljam kada mi uplate 20000 evra, videcemo da li ce stvarno biti brzi kao sto kazu.

Podnosio sam za zakljucak kada sam otiso u penziji ali su me odbili.Kazu da nemam prava.I zalio sam se i opet su me odbili i podneo sam tuzbu.Nedavno sam se zalio Sutanovcu a on to prosledio upravi za tradiciju.....i opet me odbili i rekli da nemam prava i da su u toku sto sam ih tuzio tako da ce uraditi kako sud donese presudu.
Naravno dok sam bio aktivan imao sam UTS odnosno uvecani troskovi stanovanja a ne NOZ.To mi je i jedini dokaz koji posedujem.Moja problematika je ista kao i Miloseva.

Od velikog mi je znacaja za sud a to moze pomoci i Milosu koji ima isti problem a to je DA LI JE ZAHTEV ODNOSNO OBRAZAC ZA PODNOSENJE UTS PO STAROM PRAVILNIKU ISTI KAO I ZA PODNOSENJE ZA STAN ODNOSNO ZA ZAKLJUCAK.Tacnije dali su ta dva obrazsca bila ista 2003 god.Jer tada koliko se ja secam svaki pripadnik da bi primao uts morao je da podnese zahtev za stan,jer na osnovu toga oni utvrde dali neko ima stan ili nema.
A kasnije je kada su promenili pravilnik mogli su da primaju i oni koji zive kod roditelja.
Ako neko zna nesto o ovome neka se javi,Hvala puno .

Back