Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Ja stvarno ne znam sto se tice te potvrde, ali pratite forum redovno, trenutno vidim da se GAGE07 ne javlja ali verujem kada se javi da ce Vam dati odgovor na vase pitanje. Sve najbolje...

VELIKI POZDRAV za NEŠU77 i dobrodošlicu za DINO036 ! KOLEGA sve što ti je Neša rekao to je tako. Novi Pravilnik je izašao i u njemu su ugrađena dva Pravilnika, za UTS i kredit Pravilnik 34/09. Najveća novina je baš to što Neša kaže, novac se uplaćuje na tvoj tekući račun, ukoliko ti se odobri taj kredit, jer je osnovni razlog da se tokom ove godine na ovaj način reši što više molbi korisnika vojnih penzija. Kažem do kraja ove godine zato što je ULAZAK FONDA u REPUBLIČKI FOND odložen zbog velikih dugovanja MO i Vlade prema nama, a ova godina je rok da se to reši, tako da u Republički fonda ulazimo od januara 2012. godine. Od tada će biti ukinut UTS za KVP a samim tim i kredit. Zato su i ova dva pravilnika ugradili u jedan, u kome uslov za dobijanje kredit je UTS, odnosno ukidanjem UTS nema više ni kredita. Zato ako si ozbiljan u nameri da na taj način rešiš stambeno pitanje moj savet ti je da podneseš molbu i zahtev za taj kredit.

Što se tiče POTVRDE, nije mi jasno da li si istu dostavio nakon dolaska iz Makedonije ili si to i nakon toga. Razlog zahteva stambenog organa za dostavljanje tih POTVRDA preko ministarstava spoljnih poslova, je taj, pogotovo za Makedoniju, gde se pokazalo i za to odgovarali bivši Načelnik stambenog organa APOSTOLOVSKI JORDAN, TRAJČE i FILIPOVSKI koji su odgovarali pred svojim pravosudnim organima za malverzacija i prodaju (mito) velikog broja POTVRDA koja su mnogima omogućili da i ovde dobiju stan i otkupe iste. Takvih slučajeva je bilo i u BiH, što je dovelo do hapšenja lica kako ovde kod nas tako i u Rm/BiH , dosta ljudi je smenjeno i zatvoreno . Zato mislim da moraš obezbediti tu POTVRDU, ima dopis po udruženjima u kojima je obješnjeno kako doći do tih potvrda i dati su brojevi telefona preko kojih možeš dobiti odredjenu informaciju .

Izvini da se ranije nisam oglasio na tvoje pitanje, ali radim dosta oko tužbi za 11,06 % pa ne stignem da budem na forumu . POZDRAVLJAM TE I ŽELIM TI DA REŠIŠ SVOJ PROBLEM !!!

Sta se dogodilo s uredbom o stavljanju van snage svih podnetih tuzbi za uskladjivanje penzija,ima li ko informaciju.

ZDRAVO TURČINE, MNOGO ZDRAVLJA TEBI I TVOJIMA SA ŽELJOM DA TI SE ISPUNE SVE ŽELJE .

Uredba nije prošla u startu, ali je ona bila ugradjena u NACRT ZAKONA, koji je trebao da prođe Skupštinsku proceduru. ODBAČEN je ZAKON, zahvaljujući peticije advokatske komore Beograda, Niša i našeg Udruženja penzionisanih podoficira, koje su dostavljene svim institucijama, ministarstvima, državnim organima i ličnostima, kao i PREDSTAVNIKU EU za PRAVOSUDJE u Srbiji koji je odmah reagovao i dao preporuku da taj Zakon se ne sme usvojiti u Skupštini zbog čl. 8. zbog toga što se DIKTATUROM prekidaju svi započeti SUDSKI POSTUPCI (preko 26.000), što to predlaže TUŽENA STRANA, ukida NEZAVISNO SUDSTVO po ustavu, UKIDA odredjene odredbe Zakona o parničnom postupku, i Zakona o obligacionim odnosima .

Zato je i ODLOŽEN odlazak u RF PIO RS za 2012. godinu, ali tragično je u svemu tome što deo tog Zakona je ugradjen u Zakon o izmenama i dopuna Zakona PIO, koji je sada usvojen i prošao proceduru, jer je data obaveza Vladi da mora doneti Uredbu/Odluku ili akt po kome će biti regulisan način kako će se dugo isplatiti - to je nešto slično kao čl. 193 st. 2. Zakona Vojske Srbije kojim je Vlada bila u obavezi da u roku od 90 dana donese akt po kome će biti regulisan način ispalte tog duga. NI DO DAN DANAS TAJ DOKUMENT VLADA NIJE DONELA, a ovih dana se bavila NE TIM OBAVEZAMA I TIH KVP KOJI NISU PODNOSILI TUŽBE, već je pokušavala da reši problem koji su stvorili KVP TUŽIOCI A NJIH JE BILO PREKO 30.000 . Zato je i DUG od 2004. do 2007. godine, od oko ČETIRI MILIJARDE glavnog duga UVEĆAN na OKO DESET MILIJARDI dinara.

Imajući u vidu kako se fond sada ponaša sa vanrednim uskladjivanjem za 11,06% (isto kao i za razliku penzije od 2004.- do polovine 2007. godine), i ovaj DUG koji neće biti mali, stvoriće probleme ne samo nama i Vladi i državi, jer je očigledno da nas to povećanje pripada samo NEKO IMA SVOJ POLITIČKI STAV I PLASIRA PREKO FONDA I UDRUŽENJE VOJNIH PENZIONERA na čelu sa DRAGANJCEM, koji KVP upućuju na POKRETANJE UPRAVNOG POSTUPKA za donošenje rešenja koje MI SVI IMAMO i koje je KONAČNO I IZVRŠNO a samim tim i UPRAVNO na osnovu čl. 261. st. 3. t. 3/1. i 3. Zakona o UPRAVNOM POSTUPKU, obzirom da u svim REŠENJIMA STOJI KLAUZULA " ŽALBA i REVIZIJA NE ODLAŽE IZVRŠENJE REŠENJA " .

ZATO se i postavlja pitanje, AKO IMAMO USKLADJENO REŠENJE i ONO JE KONAČNO I IZVRŠNO u duhu Zakona, i donetih DVE UREDBI ( od 2004. i 2005. g.), PO KOJEM NAM VRŠE REDOVNU ISPLATE PENZIJE I IZVRŠILI USKLADJIVANJE U APRILU i OKTOBRU 2008. godine, na osnovu donetih ODLUKA UPRAVNOG ODBORA FONDA sovo, ZAŠTO IĆI NA UPRAVNI POSTUPAK. Dali je osnovni razlog da što više ljudi (preko 27.000) podnesu tužbi za Upravni postupak a nakon toga izgube pravo na DEO GLAVNICE , nakon okončanja upravnog postupka .

Da sam u pravu, dokaz su donete presude u parničnom postupku, koje su podeljene, ima onih pravnih - donetih na osnovu prava i onih koji su donete na osnovu POLITIČKOG STAVA. Šta će prevagnuti videćemo tokom narednih meseci . POZDRAVLJAM TE !!!

Poslednja izmena:
@GAGE07

Hvala za odgovor :) ...dobro sad mi je jasno sto onda ponovo traze potvrde ako je situacija takva da je bilo malverzacija, e sad problem je sto jedino Makedonci naplacuju tu potvrdu 30 evra e sad ne znam da li je jos uvek toliko ili je sad daju besplatno posto sam i to cuo, uglavnom ako mora da se nabavi sta da se radi, tako je kako je...sto se tice kredita mislim da bolje sanse nece biti od toga, bar ne skorije i to sigurno nece biti reseni stanovi po manjim gradovima a ako se ukine uts nema sanse da se placa stan samo od penzije tako da je ovo odprilike i jedino resenje :/ ...jos jednom hvala za informacije, javljacu kako tece proces dobijanja kredita...

Pozdrav! :)

Da li neko zna nesto o jednokratnoj socijalnoj pomoci za vojne penzionere?Ja sam pre tri godine podneo zahtev i dobio sam pozitivan odgovor nakon tri meseca, a sada sam zahtev podneo u avgustu i jos nema nikakvog odgovora!Da neko nije slucajno dobio ovu vrstu pomoci u poslednje vreme?Zanima me kakva je procedura cekanja i da li se dobija i negativan odgovor?Nisam uspeo nista da zavrsim za 20 000. pa se nadam da necu da izvisim i za ovo!Pozdrav iz Sapca!!!

Da li neko zna nesto o jednokratnoj socijalnoj pomoci za vojne penzionere?Ja sam pre tri godine podneo zahtev i dobio sam pozitivan odgovor nakon tri meseca, a sada sam zahtev podneo u avgustu i jos nema nikakvog odgovora!Da neko nije slucajno dobio ovu vrstu pomoci u poslednje vreme?Zanima me kakva je procedura cekanja i da li se dobija i negativan odgovor?Nisam uspeo nista da zavrsim za 20 000. pa se nadam da necu da izvisim i za ovo!Pozdrav iz Sapca!!!

Kolega, o statusu vaseg predmeta vezano za jednokratnu pomoc mozete da se informisete svakog cetvrtka od 9-13 casova na telefon 011/3958 085.

Ne razumem o kakvoj jednokratnoj socijalnoj pomoci za vojne penzionere, ja to prvi put cujem pa me interesuje o cemu se radi i koji su uslovi zapodnosenje zahteva tj. ko ima pravo na tu jednokratnu pomoc?

A sto se tice 20000 evra zbog cega nisi uspeo da zavrsis, sta je u pitanju?
Sad je lakse da se dobije jer se radi po novom i ne treba nikakav kupoprodajni ugovor i dr.
Prati prosle odgovore i videces o cemu smo pisali.

Ne razumem o kakvoj jednokratnoj socijalnoj pomoci za vojne penzionere, ja to prvi put cujem pa me interesuje o cemu se radi i koji su uslovi zapodnosenje zahteva tj. ko ima pravo na tu jednokratnu pomoc?

A sto se tice 20000 evra zbog cega nisi uspeo da zavrsis, sta je u pitanju?
Sad je lakse da se dobije jer se radi po novom i ne treba nikakav kupoprodajni ugovor i dr.
Prati prosle odgovore i videces o cemu smo pisali.

POZDRAV NEŠI77 i CONJAGICU : Postoji Pravilnik o korišćenju tih odredjenih sredstava u Fondu i daje se ta jednokratna pomoć (JNP) licima koja su u teškoj materijalnoj situaciji ili sa teškim bolestima ili su imali vanrednu situaciju (nepogode, kao i one u Kraljevu, poplave, klizišta i sl.) Ta se pomoć daje jednom u dve godine . Po članu je 1350 bodova. Tih zahteva ima dosta i dosta naših KVP podnose, ali Odlukom Upravnog odbora Fonda, PREDNOST u ovom trenutku imaju zahtevi lica iz ugroženog Kraljeva i okoline, zato ostali zahtevi čekaju i nisu još uvek dobili odgovore . Iznos koji se daje kao JNP nije mali i kreće se od jedne do tri penzija, sve zavisi od situacije podnosioca. O tome odlučuje posebno odredjena komisija Fonda . Kod nas ovde u Nišu ima slučajeva da je dobijena ta JNP ali ponavljam ređe jer prioritet je dat na lica iz ugroženog Kraljeva i okoline od zemljotresa .

Oni koji nisu tu pomoć do sada podnosili trebali bi da to urade jer ta pomoć i Pravilnik će biti aktuaelan samo do kraja ove godine. Nakon prelaska fonda, od januara 2012 godine, prestaju da važe, ne samo taj Pravilnik, već i svi ostali Pravilnici, Odluke, propisi koje je MO potpisivao jer će Fond morati da radi isključivo po Zakonu, Pravilnicima i propisima Republičkog fonda PIO . Prosto rečeno mi ćemo svu socijalu da rešavamo tim Zakonom, a to znači NIKAKO nećemo biti SOCIJALA, sem možda korisnici porodičnih penzija . ZATO i STALNO insistiram i GOVORIM našim kolegama da MORAJU DOBRO PROUČITI ZAKON PIO, koji će biti stub prava i propisa na osnovu kojih treba da ostvarujemo svoja prava. Dosta dugo smo učeni, vaspitavani i inertni u pogledu da nam uvek NEKO ko JE PLAĆEN za TO ZAVRŠAVA i OBEZBEDJUJE SVE ONO ŠTO NAS PRIPADA . Zato i se dešava da naši KVP su DEPRESIVNI, UTUČENI, RAZOČARANI I PESIMISTI a samim tim ispada da su NEAKTIVNI, ili LENJI , što NIJE ISTINA jer TAKO SE PONAŠAJU SAMO ONA LICA KOJA " NISU INFORMISANA ili POGREŠNO INFORMISANA - DEZINFORMISANA " .

ZATO KOLEGE ČITAJTE PROPISE, ZAKONE I TRAŽITE SVOJA PRAVA, JER KAO ŠTO VIDITE SEM BOGA SVI SU NAS NAPUSTILI , POMOZITE SAMI SEBI, pa i ovaj FORUM je u tom cilju formiran i koristi se u te svrhe . SREĆNO !!!!!!!!

Poslednja izmena:
Поздрав колегама и колегиницама,
Мене занима да ли се та тврдња да ће од јануара 2012.године бити укинут НТС за нас КВП, а самим тим и стамбени кредит, заснива на неком већ донетом акту, правилнику, или шта већ друго, ФОНДА СОВО или МО, или су то само нагађања сходно досадашњим искуствима која нажалост сви имамо када је у питању однос и фонда и МО према нама. Надам се да ће ипак ФОНД СОВО или МО, морати благовремено да нас, писаним путем, упознају са неком од одлука која ће нам укидањем накнаде и кредита "побољшати" тенутни положај, те да ће нам, у разумном року, понудити неке од опција које сигурно опет неће бити повљне за нас. За сада се "наш" министар још увек хвали и истиче како нема бескућника међу КВП јер нам је обезбедио НТС.
Поздрав свима, а онима који се спремају да сутра прославе св. ЈОВАНА КРСТИТЕЉА СРЕЋНА СЛАВА.

POŠTOVANE KOLEGE, BORCI za SVOJA STEČENA PRAVA !!!

Duže vreme VAS ubedjujem da imate PRAVNI OSNOV da pokrenete tužbu za vanredno uskladjivanje vrednost boda za 11,06 % od 01.01.2008. godine, koje je dao Ministar LJAJIĆ, svim penzionerima, BEZ PODNOŠENJA ZAHTEVA ZA USKLADJIVANJE I DONOŠENJE REŠENJA - odnosno pokretanje UPRAVNOG POSTUPKA (zahteva, pisanje žalbe i podnošenje tužbe Upravnom sudu), kako to nas ubeđuje predsednik DRAGANJAC i njegova udruženja po celoj SRBIJI, DILUJUĆI u korist FONDA za SOVO .

Kao DOKAZ svojih teza i stavova je PRESUDA 1. OSNOVNOG SUDA u BEOGRADU, doneta 19. 11. 2010. godine, kojom se USVAJA TUŽBENI ZAHTEV tužioca (KVP), pa se OBAVEZUJE tuženi FOND da tužiocu na IME NAKNADE ŠTETE, zbog MANJE ISPLAĆENIH penzija, ISPLATI IZNOS od .........., sa ZAKONSKOM ZATEZNOM KAMATOM i to : ........

KOJI GOD ŽELI PRIMERAK TE PRESUDE, JAVITE SE, VOLJAN SAM DA VAM JE DOSTAVIM, putem e-maila KOJI MI DATE i do KRAJA GODINE STVORIMO ŠTO VEĆU MASOVNOST u podnošenju TUŽBI i izboriti za svoja prava .

POZDRAVLJAM VAS i ŽELIM VAM PRIJATAN VIKEND !!!

Postovani,

molim vas, da li mozete da ,i posaljete na mail primerak presude. Potrebna mi je za mog oca koji vec duze vreme pokusava da uradi nesto po tom pitanju,ali ne uspeva.
Ostavicu vam mail kad mi odgovorite.

hvala vam puno unapred

Pozdrav

Postovani,

molim vas, da li mozete da ,i posaljete na mail primerak presude. Potrebna mi je za mog oca koji vec duze vreme pokusava da uradi nesto po tom pitanju,ali ne uspeva.

hvala vam puno unapred

Pozdrav

POŠTOVANA GOSPODJO ili GOSPODJICE, nije problem i voljan sam da vam pošaljem presudu koju imam skenirano, inače imam i drugih presuda koje su pozitivne i donete ovde u osnovnom sudu u Nišu, ali obzirom da nemam skener nisam uspeo da ih skeniram, tako da ću vam poslati presudu 1. osnovnog suda iz beograda. Ukoliko vam je otac odlučio da tuži, mogu vam poslati i primerak tužbe, zahteva i obračuna, jer treba da ima u obzir da zastarevanje počinje od 25.01.2011. godine od dana kada je izašao službeni glasnik sa vanrednim rešenjem o uskladjivanju vrednosti boda za 11,06 % od 01.01.2008. godine. Takodje treba da imate u vidu kako su advokati podeljeni o potrebi za upravnim rešenjem takva je situacija i izmedju sudijama, tako da ovde kod nas ima TRI sudike koje donose presuda NA OSNOVU POLITIČKOG STAVA a ne na osnovu PRAVDE I ZAKONA . Taj odnos će biti takav sve dok se u Višem sudu ne zauzme stav (kao najviša distanca za ova mala potraživanja - do 300.000, oo dinara) a da li će on biti politički ili u duhu prava i Zakona, videćemo .

DUBOKO VERUJEMO DA ĆE U OVOJ DRŽAVI IPAK PREOVLADATI PRAVDA I ZAKON , te nama - našoj populaciji koja nas je oko 50.000 KVP BITI OBEZBEDJENA I OMOGUĆENA NE SAMO ZAKONSKA i USTAVNA PRAVA, VEĆ I LJUDSKA PRAVA bez DISKRIMINACIJE u ODNOSU NA PENZIONERE iz REPUBLIČKOG FONDA , KOJE JE GOSPODIN MINISTAR LJAJIĆ ISPLATIO uskladjivanjem vrednosti boda, po AUTOMATIZMU u BAZI PODATAKA I ISPLATNOJ SLUŽBI, što to OBAVEZUJE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI I NAŠ FOND U DUHU ODREDBE čl. 193. st.1. Zakona Vojske Srbije i čl. 5. st. 1. Uredbe i koji je (fond), to uradio u aprilu i oktobru 2008. godine, donoseći UREDBU UPRAVNI ODBOR FONDA . PONAVLJAM POSTAVLJA SE PITANJE ZAŠTO TO NE URADI I SADA ?????????

POZDRAVLJAM VAS !!!

Поздрав колегама и колегиницама,
Мене занима да ли се та тврдња да ће од јануара 2012.године бити укинут НТС за нас КВП, а самим тим и стамбени кредит, заснива на неком већ донетом акту, правилнику, или шта већ друго, ФОНДА СОВО или МО, или су то само нагађања сходно досадашњим искуствима која нажалост сви имамо када је у питању однос и фонда и МО према нама. Надам се да ће ипак ФОНД СОВО или МО, морати благовремено да нас, писаним путем, упознају са неком од одлука која ће нам укидањем накнаде и кредита "побољшати" тенутни положај, те да ће нам, у разумном року, понудити неке од опција које сигурно опет неће бити повљне за нас. За сада се "наш" министар још увек хвали и истиче како нема бескућника међу КВП јер нам је обезбедио НТС.
Поздрав свима, а онима који се спремају да сутра прославе св. ЈОВАНА КРСТИТЕЉА СРЕЋНА СЛАВА.

POZDRAVLJAM KOLEGU i pokušaću da objasnim moju tvrdnju. Nemojte se uvrediti ali imam utisak da još uvek verujete i pored tvrdnji šta nam sve rade, da će nas obavestiti o nečemu koje je za nas sve lošije rešenje. Neće kolega to sigurno. Razlog toga je što su do sada sve uradili ono što je potrebno i pripremili sulove za ono što sledi.

PRVO dva Pravilnika (za UTS i KREDIT) ugradili u jedan Pravilnik u kome stoji da kredit se može dobiti samo ako imate UTS . Ukoliko znate da je UTS za korisnike vojnih penzija uveden 2000.godine od strane Fonda SOVO odlukom Skupštine i donošenjem Pravilnika, koji je kasnije imao izmene i dopuna, logičkim putem razmišljanja da UTS naše kolege KVP će imati sve do kraja 2011. godine odnosno do prelaska fonda u celosti januara 2012. godine. Zašto, jer od tog momenta PRESTAJU DA VAŽE I DA BUDU NA SNAZI, po kojima će raditi fond sovo. OD ULASKA NAŠEG FONDA U REPUBLIČKI FOND isti će MORATI DA RADI ISKLJUČIVO PO ZAKONU PIO (koji je nedavno usvojen u skupštini) i na osnovu njihovih propisa i Pravilnika .

DRUGO : kada se prouči usvojen Zakon PIO veoma lako se dolazi do zaključka da UTS ne postoji za takvu našu populaciju i kategoriju. Samim tim, pošto sve državne, vladine institucije i organi moraju raditi i poštovati Zakone i donete propise, može se zaključiti, DA NAMA NIKO NEĆE NAJAVITI DA ĆE NAM BITI ODUZETO - PREKINUTO - OBUSTAVLJENO A SAMIM TIM POSTANEMO JOŠ VEĆA BEDA NEGO ŠTO JESMO .

TREĆE : zato STALNO govorim ČITAJTE i PROUČAVAJTE ZAKONE I PROPISE JER ĆEMO BITI U SITUACIJI DA SE DO KRAJA ŽIVOTA ŽALIMO, ZAHTEVAMO ILI TUŽIMO KAKO BI ZADRŽALI ILI STEKLI NEKA SVOJA PRAVA . U usvojenom Zakonu PIO postoje odredbe gde se naglašava da RF PIO nema nikakve obaveze prema dugu vojnih penzionera, pa se obavezuje Vlada u roku od 6 meseci donese akt po kome će biti regulisano kako će se taj dug prema nama isplati, ŠTA MISLIŠ KAKO (ako uopšte to uradi) ĆE GLASITI I NA KOJI NAČIN ĆE BITI TO ISPLAĆENO. Tu obavezu je imala i čl. 193. st.2. Zakona Vojske "da u roku od 90 dana donese akt po kome će biti regulisan način isplate duga prema KVP", ZAŠTO TO NIJE URADILA NI DO DANAS, već je pokušala da REŠI DUG KOJI IMA PREMA KVP - TUŽIOCA KOJI TO POKUŠAVAJU DA REŠE PUTEM SUDA - a VLADA JE TUŽENA STRANA .

KAKVA JE TO DEMOKRATIJA DA TUŽENIK ODLUČUJE O SVOM DUGU, UKIDAJUĆI NA ODREDJENI ROK NEZAVISNO SUDSTVO I ODREDBE POJEDINIH ZAKONA KOJI SE ODNOSE NA NAŠA PRAVA I PRAVNI OSNOV ZA ONO ŠTO TUŽIMO I TRAŽIMO DA NAM SE ISPLATI, jer je DIREKTOR FONDA , kao mnogo , puta ZLOUPOTREBIO SVOJ SLUŽBENI POLOŽAJ i bez RAZLOGA nije vršio isplatu PRIZNATE PENZIJE njegovim donetim USKLADJENIM rešenjima, koja su KONAČNA, IZVRŠNA I UPRAVNA jer u svim tim rešenjima postoji KLAUZULA " DA ŽALBA I REVIZIJA NE ODLAŽE IZVRŠENJE REŠENJA " po odredbama čl. 261. Zakona o upravnom postupku .

ČETVRTO : a PREVARA i DILOVANJE osnovnog Udruženja vojnih penzionera Srbije (UVPS) u korist fonda se BAŠ i OGLEDA u TOME ŠTO PERMANENTNO UBEDJUJE I DOSTAVLJA KVP, ŠABLONSKE PRIPREMLJENE OBRASCE u kojima se ZAHTEVA DONOŠENJE USKLADJENOG REŠENJA a time pokrenete UPRAVNI POSTUPAK, te se kasnije morate ŽALITI a ukoliko ne dobijete odgovor u roku od 60 dana MORATE TUŽITI KOD UPRAVNOG SUDA U BEOGRADU.

ZAŠTO TO RADITI KADA, rešenjem RF PIO o uskladjivanju vrednosti boda, a time i povećanje penzije, SVIMA NAMA NE MENJAJU ELEMENTI u REŠENJIMA na OSNOVU KOJIH DOBIJAMO BODOVE, što je i osnovni razlog da zahtevamo uskladjivanje i donošenje novog uskladjenog rešenja kao ŠTO SMO TO RADILI ZBOG UREDBE od 2004. i 2005. GODINE. Situacija sa vanrednim uskladjivanjem od 11,06 % NIJE ISTA kao sa razlikom penzije od 2004.-2007. godine, jer ovo je USKLADJIVANJE VREDNOST OPŠTEG BODA, a time i povećanje penzije. PA TO JE TAKO URADJENO I SA OVIH 2% .

Takodje, OTVORENO SE POSTAVLJA PITANJE ? ZAŠTO je ŠABLONSKA TUŽBA za UPRAVNI SUD NEPOTPUNA i NEMA ZAHTEVA za USKLADJIVANJE (čl.25. ZUP-a), čime se PRAVNO GLEDANO tužbom ZAHTEVA SAMO NOVO REŠENJE koje skoro svi imamo .

Međutim, tu nastaje problem, ŠTA ĆE BITI UKOLIKO UPRAVNI SUD U POSTUPKU UTVRDI DA TUŽIOC IMA VALIDNO, USKLADJENO, KONAČNO, IZVRŠNO a time i UPRAVNO rešenje. NEĆE LI SE DESITI DA SUD DONESE PRESUDU KOJOJ ODBACUJE TUŽBU KAO NEOSNOVANU JER TUŽIOC POSEDUJE ISPRAVNO U DUHU ZAKONA I DONETIH UREDBI USKLADJENO REŠENJE.

KO ĆE BITI KRIV ZA IZLAGANJE TROŠKOVIMA SVIH TIH KVP koji moraju da nadokande iste jer će izgubiti sudski proces .

ŠTO JE NAJGORE TIM UPRAVNIM POSTUPKOM IZGUBIĆE CELU ILI DEO GLAVNICE POTRAŽIVANJA MATERIJALNE ŠTETE PARNIČNIM POSTUPKOM, jer zastarost potraživanja počinje od 25.01.2011. godine , TRI godine od dana donošenja Rešenja RF PIO RS .

VELIKI POZDRAVA KOLEGA I SVE NAJBOLJE !!!

Postovani,

hvala vam puno unapred

Pozdrav

POŠTOVANA GOSPODJO - GOSPODJICE, nije problem, poslaću vam presudu doneta u 1, osnovnom sudu u Beogradu jer samo nju imam skenirano od strane kolege, obzirom da ja nemam skener. Inače imam još donetih pozitivnih presuda ovde u Osnovnom sudu u Nišu ali nemam ih skenirano. Veoma je bitno i važno da znate da zastarevanje novčanih ppotraživanja - nakandu štete - zastareva od 25. o1. 2011. godine, TRI godine od dana izlaska Rešenja RF PIO RS u Službenom glasniku .

Ukoliko vam je otac podnosio zahtev od osnovnog Udruženja vojnih penzionera Srbije (UVPS), i ušao u PARNIČNI POSTUPAK (podneo tužbu UPRAVNOM SUDU u BEOGRADU), savetovao bi da ne pokrećete tužbu za nadoknadu materijalne štete pokretanjem tužbe i parničnog postupka u duhu Zakona o parničnom postupku i Zakona o obligacionim odnosima, jer će mu tužba biti odbačena, kao mnogima, jer se sud oglašava nenadležnim i tužba odbacuje kao neosnovana jer je tužioc u parničnom postupku .

Ukoliko nije slao i pokrenuo taj postupak, mogu vam poslati sve obrasce za pokretanje tužbe i novčana potraživanja ( zahtev, obračun i tužbu) . Pozdravljam VAS i javite se !!!

Pozdrav svima na forumu i srećna vam nova godina.
Pročitao sam sve o novom pravilniku pa neću da davim. Dana 11.11.2010.god. podneo sam zahtev fondu SOVO za kredit od 20.000e. Dana 15.11.2010.godine, moj su predmet poslali na proveru na dva mesta i to: 1. u Nemanjinoj 15 (odakle su mi tražili dodatna dokumenta koja sam blagovremeno dostavio i oni su proveru rešili (POZITIVNO) i predmet vratili fondu pre kraja novembra,
2. u odelenje za NTS ili kako se već zove, gde sve do danas nisu ni pogledali predmet (posle 65 dana). Čak sam, na predlog dežurnog pravnika pismenim putem tražio pojašnjenje u čemu je problem. Niko ništa nezna. U računarima nema podatak nikakav.Niko mi ništa ne govori. Prodavac je već odustao od prodaje meni a ja neznam šta se dešava. Voleo bih, ako neko zna o čemu se tu, zapravo radi, da mi malo pojasni. Na telefon 3203-544 se niko ne javlja. Danima. Unapred Hvala.

Pozdrav za sve kolege!
I pitanje:
Da li je iko upoznat sa SVL 34/2010(od 31.12.2010) koje je PRAVILNIK o rešavanju stambenih potreba korisnika vojnih penzija!?!?

Da li ce se po ovom SVL praviti novi zaključci Odeljenja za stambene poslove?
I sta ova promena znači za podnosioce zahteva za 20000E(uz sam zahtev je trebalo priložiti i VAŽEĆI zaključak)

Pozdrav svim članovima foruma !
Još jedno pitanje za sve koji znaju , a predpostavljam da neko sigurno zna (ovde ima mnogo pametnih glava) !
Možda nema baš mnogo veze ali bi verovatno mnogo značilo svim budućim vojnim penzionerima odnosno ljudima koji bi se penzionisali po važećem
zakonu jer kad na snagu stupi novi odnosno podpadnemo pod civilni bojim se da ćemo mnogo lošije prolaziti u budućnosti !
Na koji način se obračunava staž u uvećanom trajanju kod odbijanja istog od minimalnih godina života za
prvremeni odlazak u penziju sa 35 godina penziskog staža ? Šta je sa ratnim stažom i da li se i on računa
u to osim što se računa u ukupan penzioni staž ? Koliko je KAIS merodavan u određivanju staža koji se oduzima?
Sve se odnosi na Zakon o vojsci Jugoslavije čija glava XVI još uvek važi ( članovi 243 i 268 istog) po sadašnjem Zakonu o vojsci Srbije !

Pozdrav svima,nisam do sada bio u situaciji da pratim Forum,a penzioner sam od2005.god.bez stana od 91.god.trenutno zivim u Zrenjaninu kao podstanar,a molba za stan je u N.Sadu od 2oo4.god.Bio sam blizu stana u ZR 2oo4.ali sam zbog sebicnosti nekih mojih "drugova"koji mi nisu javili o podeli stanova u ZR,tada sam sluzbovao u drugom garnizonu,ispao sam u poslednji cas,pa sam molbu prebacio u NS,gde se i sada nalazi.Na rang listi u NS sam se kretao od prvog do pedesetog mesta,zavisno od Pravilnika koji se menjao vrlo cesto,Odricao sam se kvadrata od 3,5sobnog do 2 sobnog gde sam do skoa bi blizu vrha,da bi u pposlednji mesec ponovo otisao van liste za dodelu,i tako ko zna dokle. U najnovijem Pravilniku clan 3.tacka 5.regulisan je broj bodova za UTS.ne znam da li se to odnosi na DEO penzije,supruga ostvaruje penziju po osnovu staza iz tri republike,Srbija 6.god za koji period prima 2.550 din,a ceka da regulise penziju u Hrvatsko,papiri poslati ceka se Resenje,i za 6 god staza u BiH,tamo je starosna granica 65 god.zivota.Pokusavo sam dobiti neko u Fondu ali telefon ili je zauzet ili se niko ne javlja.Unapred zahvaljujem onome ko mi odgovori .

Poslednja izmena:
Za GAGE07
Kolega nagazio sam na ovu Vašu temu i odiuševio sam se koliko korisnih informacija ste dali sadašnjim i budućim vojnim penzionerima! Svaka čast za trud !
Zamolio bih te da mi na mail nanuk021@gmail.com pošalješ formulare za ovo usklađivanje penzija od 11..% jer imam jednog zastavnika u penziji pa da vidimo šta možemo da uradimo !
Pozdravlja te budući VP !

VELIKI POZDRAV za NANUK021, nisam stigao da ranije se uključim na forumu i odgovorim. Poslaću ti obrasce i dati mala objašnjenja, ali mislim da je velika šteta što se ranije nisi uključio. Preporučio bi ti da pročitaš sve ranije komentare ne samo moje već i ostalih članova na temu koja treba interesuje, a verovatno će ti pomoći da lakše razumeš dokumenta koja ti budem poslao. Ovo ti sve objašnjavam jer nemam dovoljno vremena da ti u detalje objasnim svaki obrazac, jer radim baš na kucanje tužbi za 11,06 % i trudim se da stignem kako ne bi zakasnili u podnošenju istih osnovnom sudu jer od 25. 01.2011. počinje zastarevanje . VELIKI POZDRAV !!!

Pozdrav svima,nisam do sada bio u situaciji da pratim Forum,a penzioner sam od2005.god.bez stana od 91.god.trenutno zivim u Zrenjaninu kao podstanar,a molba za stan je u N.Sadu od 2oo4.god.Bio sam blizu stana u ZR 2oo4.ali sam zbog sebicnosti nekih mojih "drugova"koji mi nisu javili o podeli stanova u ZR,tada sam sluzbovao u drugom garnizonu,ispao sam u poslednji cas,pa sam molbu prebacio u NS,gde se i sada nalazi.Na rang listi u NS sam se kretao od prvog do pedesetog mesta,zavisno od Pravilnika koji se menjao vrlo cesto,Odricao sam se kvadrata od 3,5sobnog do 2 sobnog gde sam do skoa bi blizu vrha,da bi u pposlednji mesec ponovo otisao van liste za dodelu,i tako ko zna dokle. U najnovijem Pravilniku clan 3.tacka 5.regulisan je broj bodova za UTS.ne znam da li se to odnosi na DEO penzije,supruga ostvaruje penziju po osnovu staza iz tri republike,Srbija 6.god za koji period prima 2.550 din,a ceka da regulise penziju u Hrvatsko,papiri poslati ceka se Resenje,i za 6 god staza u BiH,tamo je starosna granica 65 god.zivota.Pokusavo sam dobiti neko u Fondu ali telefon ili je zauzet ili se niko ne javlja.Unapred zahvaljujem onome ko mi odgovori .

POZDRAV za SAŠU023 , pre svega dobrodošao i nadam se da ćeš imati velike koristi od boravka na forumu. Vidim da si penzionisan sa rešenjem P-115 u periodu ovih previranja, samo neznam da li ti je rešenje uskladjeno sa Uredbom o povećanju broja bodova po činu od oktobra 2005. godine, jer fond mnogima to nije uradiio, premda im vrši isplatu penzije u celosti koja ih pripada. PODNESI TUŽBU za 11,06 % koja te pripada od 01.01.2008. godine .

Što se tiče stambene problematike, znam da je izrađena prva verzija novog Pravilnika, ali se je stalo iz, meni nepoznatih, razloga. Taj pravilnik treba da izadje krajem MARTA ove godine i imaće dosta promena koja mislim da nama neće mnogo doneti boljitak. Situacija u Novom Sadu kako ja znam bila je dosta povoljna u tim godinama kada si konkurisao za stan jer nije baš mnogo bilo kandidata, kao ovde kod mene u Nišu. Mnogi naši KVP su prebacivali molbe u Novom Sadu, ali do podele je došlo do drastičnih promena, kao što i sam kažeš i nisu uspeli da dobiju stan. Čak je bilo za 1,0 ili 1,5 stanove nije bilo ni lica na rang listama. Nisi naveo kog si čina, tako da sada neznam za koju strukturu si, ali svejedno, problem kod vas je veliki jer imate mnogo kandidata za izuzetno jakom bodažom - u prvih deset - tako lica sa malim brojem bodova nemaju šta da se nadaju. Ispadanje sa listama prioriteta u zadnjem trenutku je sve zbog čl. 19. Pravilnika, kojim se možeš odreći deo strukture, bez dobijanja bodova (kao ranije čl. 13. odnosno 17. koja su ukinuta), ali svejedno i ovaj član bi trebalo ukinuti, medjutim to postoji zbog odredjene kategorije , kao i svi Pravilnici koji su se donosili, da bi njima se rešilo stambeno pitanje .

Usvajanjem Zakona PIO i prelaskom fonda (konačno se zna) od januara 2012. godine, veoma je neizvesno a sutradan biti ogroman problem za naše KVP kji imaju UTS jer ga neće imati ukoliko ministar odbrane ne odreši kesu i preuzme na sebe, kako rešavanje stambenog pitanja, tako i UTS. U Zakon PIO ne postoji UTS, a obzirom da će prelaskom u republički fond PIO, naš FON SOVO morati da radi isključivo po njihovim Zakonima, Pravilnicima i propisa, mnoga prava koja sada imamo prestaće da važe. Prelaskom PRESTAĆE DA VAŽE I SVI Pravilnici, propisi, Odluke i naređenja koja je donosila Vojska. Problem sa UTS je još više komplikovan jer UTS je uveden 2000. god. od strane Skupštine Fonda Sovo, donošenjem Pravilnika koji je kasnije dopunjavan ili menjan . TO ZNAČI DA PRELASKOM FONDA U PIO PO AUTOMATIZMU PRRESTAJE DA VAŽI a svi naši KVP IZGUBIĆE PRAVO NA TU NAKNADU. Zato je i VELIKO interesovanje za novi Pravilnik kojim se dobija 20.000 EU i koijim je procedura sada uprošćena, jer se novac dobija na tekući račun u protivdinarskoj vrednosti nakon odobrenja kredita od strane komisije u Fondu .

Što se tiče penzije supruge, taj problem i ovde kod nas aktuelan i jako šokantan za sve nas jer po tome se vidi koliko smo mi i naše porodice izgubili i stradali i stradaće do kraja života jer će jako teško da ostvaruju svoja prava što zbog politike dr. republika isto tako i zbog Zakona koji su kod njih usvojeni a to je da godine odlaska u penziju su od 63 pa na dalje. Kod nas ima slučaja da supruga ima doneto rešenje od Republičkog fonda R. Makedonije i priznato joj je pravo na penziju sa priznatim radnim stažom ali ne može otpočeti isplata dok ne napuni 63 godine starosti. U Sloveniji na primer ne priznaju radni staž koji je manji od godinu dana. Sve su to problemi sa kojima se suočavaju naši KVP i traže razne mogućnosti i puteve da dodju do svoja prava. ZATO JE I ŽALOSNO ŠTO NISMO UJEDINJENI I IMAMO LJUDE NA ČELU SVOJIH UDRUŽENJA KOJA NE RADE U NAŠU KORIST VEĆ ZASTUPAJU STAVOVE POLITIKE.

NAJVEĆI DOKAZ TOGA JE DUG razlike penzije od 2004.-2007. godine i VANREDNO USKLADJIVANJE PENZIJE sa 11,06 %. Možda će sutra da bude problem i naredno povećanje od 2 % koje će PIO da isplati svojijm MILIONIPO penzionera, a NAMA oko 50.000 NEĆE BITI ISPLAĆIVANO .

POZDRAV i JAVI SE !!!

VELIKI POZDRAV za NANUK021, nisam stigao da ranije se uključim na forumu i odgovorim. Poslaću ti obrasce i dati mala objašnjenja, ali mislim da je velika šteta što se ranije nisi uključio. Preporučio bi ti da pročitaš sve ranije komentare ne samo moje već i ostalih članova na temu koja treba interesuje, a verovatno će ti pomoći da lakše razumeš dokumenta koja ti budem poslao. Ovo ti sve objašnjavam jer nemam dovoljno vremena da ti u detalje objasnim svaki obrazac, jer radim baš na kucanje tužbi za 11,06 % i trudim se da stignem kako ne bi zakasnili u podnošenju istih osnovnom sudu jer od 25. 01.2011. počinje zastarevanje . VELIKI POZDRAV !!!

POSLAO SAM TI OBRASCE, NEZNAM KOLIKO SI ZADOVOLJAN, JAVI SE NA FORUMU ILI PREKO E-MAILA, POZDRAV !!!

Back