za GAGE!!
Da li imas precizniju informaciju o izmenama koje se donose u decembru oko uslova pri konkurisanju za resavanje stambenog pitanja putem davanja 20000E za UTS!!?!?
receno mi je u Fondu da se donose neke novine oko predugovora ali nista precizno-naime izaci ce novi SVL!!!
Pozdrav za sve kolege!!
POZDRAV za VELIKOG - kolega, oko bespovratnog kredita poznato mi je da : - MO nastoji obezbedi novčana sredstva za te kredite preko VLADE (Dinkića i Dragutinovičke) i vrše se pregovore oko visine iznosa. MO nastoji da bude veća 25-30.000 EU, a imenovani nastoje da ostane ista . JESTE biće promena i u samom Pravilniku, oko podnošenja legalnih papira, predugovora i ugovora, a to znači veća provera i kontrola od podnetih dokumenata do stvarne realizacije .
Sve to će biti u okviru svih ovih planiranih izmena i dopuna Zakona PIO, a koji će biti veoma važan zbog UTS koji imaju KVP sa nerešenim stambenim pitanjem. Taj problem i kategorija penzionera u RF PIO RS ne postoji i nijednim čl. Zakona se ne reguliše taj problem. Što znači da VLADA mora do kraja godine doneti UREDBU a na osnovu toga MO ODLUKU o PREUZIMANJU obaveza da rešava i isplaćuje UTS svim KVP koji nemaju stan, a Vojska Srbije (MO) ima na osnovu Zakona VS obavezu po tom pitanju. Ili pa da Fondu SOVO vrši uplatu potrebnu za isplatu UTS. Takođe, Pravilnikom kojim Fond SOVO priznaje pravo i vrši isplatu UTS KVP bez stana, odlaskom u PF PIO RS, PRESTAJE DA VAŽI, a RF PIO ne reguliše tu problematiku, moraće Vlada i to pitanje da reguliše, kažem svojom UREDBOM do kraja godine. Ukoliko to ne uradi može se lako desiti da svi izgube pravo na UTS, ili da se van zakona i propisa, nastavi sa daljom isplatom UTS, kao što se i sada dešava da Fond za SOVO vrši isplatu mnogim našim KVP a nije doneo uskladjeno rešenje i dostavio KVP i pored mnogih zahteva i urgencija, što je protivzakonito odredbama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o parničnom postupku a da ne govorim o Zakonu o upravnom postupku i čl. 5. st. 1. Uredbe po kojoj fond za SOVO je kao prvostepeni organ OBAVEZAN po SLUŽBENOJ dužnosti da to uradi u roku od 30 dana .
Novog Pravilnika o stambenoj problematici za koji se zna da je uradjena PRVA verzija i dostavljena devetorici na uvid sa mogućnošću da daju primedbe i predloge, a drži se kao DRŽAVNA tajna .Koji je do sada trebao da bude usvojen i izadje, ali kao što vidiš, još uvek nije. Kod mene u Nišu je bilo predvidjeno da se do kraja godine podeli negde oko trideset i nešto više stanova, ali ništa se ne dešava jer niko ništa nezna . Ukoliko su informacije/dezinformacije prave, da deca preko 26 godina neće biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja po čl. 18 Pravilnika za strukturu stana, najviše će biti pogodjena naša populacija, jer će time nas pripadati MANJA STRUKTURA STANA, a samim tim imaćemo i mnogo manje broj bodova .
Takodje, ukoliko se briše čl. 27. sadašnjeg Pravilnika, kojim je dozvoljena razmena vlasništva/suvlasništva i time ćemo izgubiti neko pravo koje nam je omogućavalo da dobijeno adekvatan stan koji nas pripada, (predajom Vojsci manji stana koji smo otkupili - postali vlasnici tog stana ili otplaćujemo u rata i postali suvlasnici) - nakon dobijanja od stambenog organa stan koji nas pripada .
Produžavanje ovog Pravilnika (dodela kredita od 20000 EU) u život je veoma važno za nas KVP jer to nam je jedina mogućnost rešavanja stambenog pitanja putem kredita, pored prava na dodelu pripadajućeg stana . Isto tako, ukoliko tim promenama, ostane da će UTS da bude rata vraćanja kredita, samim tim i imati status nepovratnog kredita (čl. 11 Pravilnika), PREPORUČIO bi KVP da dobro i studiozno razmisle o opredeljivanju za taj način rešavanja svog stambenog pitanja .
Takodje, ukoliko ima istine da će to biti regulisano u ovom novom Pravilniku, to će značiti da Pravilnik 34/09 koji reguliše i daje se kredit od 20.000EU PRESTAJE da VAŽI, ali i to da MO preuzima na sebe dosta tih obaveza koja je imao Fond za SOVO, što znači verovatnoi UTS, nakon stupanja na snazi Zakon o izmenam i dopuna PIO. Videćemo prijatelju kako će biti. Nastojim da dodjem do tog novog Pravilnika, ali veruj mi jako teško . Ukoliko nešto doznaš molio bi te da razmenimo informacije jer i ja nastojim da našim KVP ovde pružim i pomognem što više u rešavanju stambenih problema, inače ja imam rešeno stambeno pitanje .
Pozdarvljam te i srećno, čujemo se !!!