Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Poštovani GAGE07
hvala Vam najlepše za sve informacije. Sve tri poruke koje ste mi poslali na e-mail su srećno stigle. Dok ih prostudiram konktaktiraću advokata. Ako bude još nekih nedoumica, biću slobodna da Vas opet ponešto pitam. Zapravo već sada mi ovi rokvi zastarelosti nisu baš najjasniji. Ali otom-potom.

Srdačan pozdrav

Poštovani GAGE07
hvala Vam najlepše za sve informacije. Sve tri poruke koje ste mi poslali na e-mail su srećno stigle. Dok ih prostudiram konktaktiraću advokata. Ako bude još nekih nedoumica, biću slobodna da Vas opet ponešto pitam. Zapravo već sada mi ovi rokvi zastarelosti nisu baš najjasniji. Ali otom-potom.

Srdačan pozdrav

ŠTO SE TIČE ZASTARELOSTI NEMOJ DA SE BRINEŠ, O TOME TI MOŽE DATI OBJAŠNJENJE ADVOKATICA, JA SAM JE VEĆ OBAVESTIO I REKAO DA ĆEŠ JE ZVATI I KONTAKTIRATI, TAKO DA ONA VEĆ OČEKUJE TVOJ POZIV.

SVE NAJBOLJE I POZDRAVLJAM TE !!!

Poštovani GAGE07,

Redovno pratim ovaj Forum, ali sam se tek juče registrovao. U penziji sam od 1. septembra 2006. godine. Iz poruka koje upucujete pretpostavljam da bih, s obzirom na vreme odlaska u penziju, trebao da pokrenem postupak samo za vanredno povecanje penzije od 11,06%.

Zamolio bih Vas, ako je to ikako moguće, da i meni prosledite potrebnu dokumentaciju na sledeći e-mail: vodnik1979@gmail.com.

Pošto živim u Smederevu, da li biste mogli da me uputite na neku advokatsku kancelariju koja dobro poznaje materiju, ako je nema u Smederevu, onda u Beogradu?

Hvala Vam unapred!

Srdačan pozdrav!

Поштовани ГАГЕ07, и ја сам један од "оштећених" КВП са територије Црне Горе. Пратим овај форум и дивим Вам се на енергији коју улажете. Наше удружење је покренуло судске спорове, мада нема неке посебно добре организованости. И нама СОВО дугује разлику војног додатка за 12 мјесеци из 2004/2005 до августа када нас преузима ПИО ЦГ.Интересује ме следеће:
- шта од папира треба да се комплетира тужба?,
- који је суд надлежан?, неко каже трећи а неко први општински у Београду,
- може ли се тужба лично поднијети и послати поштом или пак то мора да уради адвокат?
- до када је рок за подношенје тужбе за потраживање овог додатка или је можда прошао рок-застарелост случаја,
Тражио сам да ступим у контакт са радулицом (Кићом) али ми његов син рече да је отпутовао за Босну.
Поздрављам те и унапријед хвала на одговору.

Поштовани ГАГЕ07, и ја сам један од "оштећених" КВП са територије Црне Горе. Пратим овај форум и дивим Вам се на енергији коју улажете. Наше удружење је покренуло судске спорове, мада нема неке посебно добре организованости. И нама СОВО дугује разлику војног додатка за 12 мјесеци из 2004/2005 до августа када нас преузима ПИО ЦГ.Интересује ме следеће:
- шта од папира треба да се комплетира тужба?,
- који је суд надлежан?, неко каже трећи а неко први општински у Београду,
- може ли се тужба лично поднијети и послати поштом или пак то мора да уради адвокат?
- до када је рок за подношенје тужбе за потраживање овог додатка или је можда прошао рок-застарелост случаја,
Тражио сам да ступим у контакт са радулицом (Кићом) али ми његов син рече да је отпутовао за Босну.
Поздрављам те и унапријед хвала на одговору.

PORUKA za KATUNJANINA, kolega za podnošenje tužbe za period od 2004-2005. godine, je veoma bitno : da pre svega primaš penziju preko Fonda SOVO, RS, da imaš prebivalište u Srbiji (ovo je veooma bitno pogotovo ako podnosiš tužbu lično, a ukoliko to uradiš preko advokata u Beogradu, Srbiji onda to nije tako bitno, jer punomoćjem on vas zastupa u svemu) i kao treće da li si primio usklađeno rešenje po odluci od 01.08.2004. godine kada su nam priznate naknade, a koje i vas pripadaju. Fond za SOVO prema nama je vršio opstrukciju sve do septembra 2007. godine, od kada je počeo da nam dostavlja usklađena rešenja po odlukama od 2004. god. i 2005. godine, nakon izveštaja STALNE KOMISIJE, aktivirane od strane predsednika Upravnog odbora fonda za SOVO, generala KOVAČEVIĆA, tada nečelnika Vojne akademije. Ukoliko nemaš to rešenje, davanjem punomoćje advokatu, po službenoj dužnosti može tražiti to usklađeno rešenje i nakon toga pokrenuti sudski postupak. Ovo je veoma bitno jer ZASTARELOST postupka zavisi i počinje od dana prijema tog usklađenog rešenja .

Ukoliko postoji mogućnost, pošalji mi e-mail na kome mogu da ti pošaljem neka od dokumenata i brojeve telefona advokata kome možeš da se obratiš . Inače sada nakon revizije sudstva kod nas, nadležan je 1. osnovni sud u Beogradu , na osnovu čl. 41. Zakona o parničnom postupku, jer je sedište tuženika FONDA u Beogradu .

Od dokumenata su ti potrebna : osnovno i usklađeno rešenje , UREDBA ("Službeni list SCG", br. 35 od 23. jula 2004. godine) , tu uredbu ima advokatica . Moraš joj dostaviti oba rešenja (ili samo osnovno na osnovu kojeg će zahtevati da joj dostave usklađeno rešenje za period od 2004. - 2005. godine) i potpisati PUNOMOĆJE, i UGOVOR o uslovima angažovanja i plaćanja troškova-nagrade advokatu za pružene usluge ( to se moraš dogovoriti, kao i kako da sve to dostaviš-potpišeš) .

Ukoliko bude potrebno, trebaš pripremiti i naredbu o prestanku i odlasku u penziju na osnovu koje si i penzionisan i doneto ti osnovno rešenje od strane Fonda za SOVO, jer se mora utvrditi koje su te naknade pripadale po osnovu trupnog dodatka i komandne dužnosti (8%, 10%, 15%, 18% i 25% ).

POZDRAVLJAM TE i javi se !!!

За ГАГЕ07-пошаљи ми што имаш од докумената и телефона на "rimodar53@gmail.com" као и Уредбу СЛ СЦГ број 35, и и-мејл или телефон адвокатице коју наводиш. Потребно ми је ово пуномоћје и уговор о условима плаћања.Овамо углавном плаћање се врши по ообављеном послу, но о том потом Ја сам добио два решења у 8. и 10. мјесецу 2006. године. Тражио сам од СОВО и решење са усклађивањем од 1.10.2005.године али то никако да ми пошаљу. Знам за договор директора СОВО-а г-дина Милојковића и нашег министра финансија Лукшића од 5. октобра 2006.год. да КВП на територији ЦГ не обрачунава повећање, што је овај то и урадио.И ја посједујем фотокопију тог писма. Оно је иначе употребљено као доказ пред нашим судом који након тога позитивно решава тужбе. Поздрав и хвала.

За ГАГЕ07-пошаљи ми што имаш од докумената и телефона на "rimodar53@gmail.com" као и Уредбу СЛ СЦГ број 35, и и-мејл или телефон адвокатице коју наводиш. Потребно ми је ово пуномоћје и уговор о условима плаћања.Овамо углавном плаћање се врши по ообављеном послу, но о том потом Ја сам добио два решења у 8. и 10. мјесецу 2006. године. Тражио сам од СОВО и решење са усклађивањем од 1.10.2005.године али то никако да ми пошаљу. Знам за договор директора СОВО-а г-дина Милојковића и нашег министра финансија Лукшића од 5. октобра 2006.год. да КВП на територији ЦГ не обрачунава повећање, што је овај то и урадио.И ја посједујем фотокопију тог писма. Оно је иначе употребљено као доказ пред нашим судом који након тога позитивно решава тужбе. Поздрав и хвала.

PORUKA za KATUNJANINA, kolega preko datom e-maila poslaću ti brojeve telefona, ali ne mogu ti poslati obrazac PUNOMOĆJA i UGOVOR koji se sklapa sa advokatskom kancalarijom jer svaka kancalarija daje uslove različito, to ćeš kroz razgovor sa njima da se dogovoriš. Uslove koje smo mi imali za naše KVP su bili prihvatljivi jer se dosta toga plaćalo nakon uplate sve dobiti na tvoj tekući račun od strane Fonda, da li je to još uvek tako, to moraš sam utvrditi. Uredbe koje su bitne i važne za VAS ne mogu ti poslati jer nemam to skenirano, jer nemam skener, ali prvim mojim dolaskom tamo u PG, možemo kontaktirati i doneću vam sva dokumenta od tužbe, odluka, obračuna . Inače sve advokatske kancalarije koje su vodile naše procese imaju primerke svih UREDBI kojima su nama priznate naknade i povećano broj bodova po činu.

Ukoliko imaš dobijeno usklađeno rešenje u 2006. godine, pretpostavljam da su tim rešenjima izvršena uskladjivana i priznate su ti naknade koje te pripadaju, što je veoma bitno i važno zato što na osnovu njega se vrši potraživanje u tužbi i obračun glavnice koja te pripada.

Ukoliko ste već uspeli da dobijete sudski postupak za priznavanje prava po uredbi od 01.0ktobra 2005. godine, pa to je odlično, to znači da vas pripada i povećanje broj bodova po činu. Pa ljudi vama treba samo da se dobro informišete i da se organizujete kako bi kod vas masovnost bila što veća i na taj način stvorite uslove da vas država, vlast i sudtsvo prihvati kao ozbiljno udruženje ili populacija, bez obzira što vas ima nešto više preko 3.000 korisnika vojnih penzija.

Što se mene tiče potrudiću se da imate maksimalnu pomoć sa moje strane i uspete da ostvarite svoja prava. Puno te pozdravljam i čujemo se !!!

Poštovani GAGE07,

Redovno pratim ovaj Forum, ali sam se tek juče registrovao. U penziji sam od 1. septembra 2006. godine. Iz poruka koje upucujete pretpostavljam da bih, s obzirom na vreme odlaska u penziju, trebao da pokrenem postupak samo za vanredno povecanje penzije od 11,06%.

Zamolio bih Vas, ako je to ikako moguće, da i meni prosledite potrebnu dokumentaciju na sledeći e-mail: vodnik1979@gmail.com.

Pošto živim u Smederevu, da li biste mogli da me uputite na neku advokatsku kancelariju koja dobro poznaje materiju, ako je nema u Smederevu, onda u Beogradu?

Hvala Vam unapred!

Srdačan pozdrav!

PORUKA za SOPOT92, kolega na dostavljeni e-mail dobićeš sve obrasce koje će moći da prilagodiš jer te ovo vanredno usklađivanje vrednost boda od 11,06 % pripada. Poslaću ti primerak tužbe koje ja obradjujem, pišem i formiram OMOT predmeta za potrebe AK sa kojima imamo ugovore o uslovima zastupanja, i do sada smo podneli u osnovnom sudu u Nišu oko 200 tužbi. U odnosu na Beograd, sudski procesi kod nas su mnogo brži i izvršena su mnoga pozitivna veštačenja od strane sudskih veštaka, ali zbog opstrukcije koju vrši Fond kao tuženik, još uvek nije doneta presuda. Pošto je preko dvadeset poziva ili podnesaka vraćeno od strane PTT sa četvrtastim pečatima na kojima stoji da stranka nije u roku (od 5 dana) došla da preuzme poštu, predsednik Osnovnog suda u Nišu podneo tužbu protiv direktora pošte i direktora fonda zbog zloupotrebe službenog položaja, jer i pored telefonskog upozorenja, direktor Fonda je i dalje nastavio sa opstrukcijom ne vraćanja potvrda o prijemu pošte ili ppoziva na ročišta.

Daću ti i broj telefona AK, kako bi se dogovorio sa njima, a ukoliko ti to ne bude odgovaralo, na osnovu Ugovora koji ćeš imati priliku da pročitaš, savetujem ti da podneseš tužbu preko nas, BITNO JE ZA MENE DA NAS U ŠTO VEĆEM BROJU TO URADI, BEZ TOGA NIKO NAS NEĆE SMATRATI OZBILJNOM POPULACIJOM .

POZDRAVLJAM te i javi se nakon prijema obrazaca da bi znao da si primio sve bez problema, ČAO !!!

PORUKA za SOPOT92, kolega na dostavljeni e-mail dobićeš sve obrasce koje će moći da prilagodiš jer te ovo vanredno usklađivanje vrednost boda od 11,06 % pripada. Poslaću ti primerak tužbe koje ja obradjujem, pišem i formiram OMOT predmeta za potrebe AK sa kojima imamo ugovore o uslovima zastupanja, i do sada smo podneli u osnovnom sudu u Nišu oko 200 tužbi. U odnosu na Beograd, sudski procesi kod nas su mnogo brži i izvršena su mnoga pozitivna veštačenja od strane sudskih veštaka, ali zbog opstrukcije koju vrši Fond kao tuženik, još uvek nije doneta presuda. Pošto je preko dvadeset poziva ili podnesaka vraćeno od strane PTT sa četvrtastim pečatima na kojima stoji da stranka nije u roku (od 5 dana) došla da preuzme poštu, predsednik Osnovnog suda u Nišu podneo tužbu protiv direktora pošte i direktora fonda zbog zloupotrebe službenog položaja, jer i pored telefonskog upozorenja, direktor Fonda je i dalje nastavio sa opstrukcijom ne vraćanja potvrda o prijemu pošte ili ppoziva na ročišta.

Daću ti i broj telefona AK, kako bi se dogovorio sa njima, a ukoliko ti to ne bude odgovaralo, na osnovu Ugovora koji ćeš imati priliku da pročitaš, savetujem ti da podneseš tužbu preko nas, BITNO JE ZA MENE DA NAS U ŠTO VEĆEM BROJU TO URADI, BEZ TOGA NIKO NAS NEĆE SMATRATI OZBILJNOM POPULACIJOM .

POZDRAVLJAM te i javi se nakon prijema obrazaca da bi znao da si primio sve bez problema, ČAO !!!

I ja sam potpukovnik u penziji i molio bih za obrasce da mi posaljete na nevastoj1@open.telekom.rs

unapred zahvalan!

Порука за ГАГЕ07; један део нас из ЦГ је добио пресуде Управног суда којима је обавезао Фонд ПИО ЦГ да нам урачунају два повећања бода која сте ви имали са 7,28 на 8,74 и на 9,02 и да се конвертовање динара у еуро изврши по курсној листи на дан 15.08.2007.год. а не по некој интерној уредби. Део пензионера је у поновљеном поступку добио позитивну пресуду након прилагања писма о којем сам писао. Јесам добио усклађено Решење али не и са повећањем броја бодова. То решење од 1.10.2005.године сам службено тражио иникако да ми пошаљу, не знам како да дођем до њега. Код нас се припрема закон да се сви пензионери изједначе, без обзира на пресуде Управног суда. Интересантно је да официри који се сада пензионишу, имају већу пензију од плате, и то за онолико за колико се судимо и потражујемо оно што нас следује. И код нас се врши правно насиље и дискриминација оних који су се пензионисали по члану 261 Закона о ВЈ. Имаш ли ти идеју како бих могао добити то решење са усклађеним бодовима од 1.10.2005.год. Мени је ФПИО повећао број бодова али тако да сам у стварном мањку за око 25% пензије. Поздрав.

Poslednja izmena:
Poštovani GAGE07

U invalidskoj sam penziji već10 godina. Pokrenuo bih postupak samo za vanredno povecanje penzije od 11,06%.
Molio bih Vas, ako je moguće, da i meni prosledite obrasce na sledeći e-mail:dragoapatin@yahoo.com, kao i da me uputite na neku advokatsku kancelariju?

unapred zahvalan!!!

PORUKA za DRVOLA79 - KOLEGA, TOKOM DANA POKUŠAĆU DA TI POŠALJEM SVE OBRASCE VEZANE ZA VANREDNO USKLADJIVANJE OD 11,06 % I BROJ ADVOKATSKE KANCALARIJE NA DOSTAVLJENI TVOJ E-MAIL. UKOLIKO BUDE NEKIH PROBLEMA I NEJASNOĆA JAVI SE PONOVO , JEDINO TE MOLIM DA UKOLIKO IMAŠ MOGUĆNOST INFORMIŠI SVE NAŠE KOLEGE O SVEMU TOME, KAKO BI NA NEKI NAČIN STVORILI USLOVE DA ŠTO VIŠE NAS POKRENU TUŽBE I STVORILI MASOVNOST, JER BEZ TOGA NIKO NAS NEĆE SMATRATI DA SMO OZBILJNA, ORGANIZOVANA I ŠKOLOVANA POPULACIJA . POZDRAVLJAM TE !!!

Postovani,
Moja majka je KVP od 1996 - porodicna penzija.
Kako da vas nadjem u Nisu i podnesemo tuzbu preko vas?
Dajte neki kontakt!
Dragan

TRAJČE23 - SVAKOG DANA ME MOŽEŠ NAĆI U KANCALARIJI UDRUŽENJA PENZIONISANIH PODOFICIRA U KLUBU VOJSKE SRBIJE u NIŠU, od 10,OO -13,OO ČASOVA. TELEFON U KANCALARIJI JE 018/509127, JAVI SE PRIJE NEGO ŠTO KRENEŠ I DOGOVORIT ĆEMO SE . SA SOBOM OBAVEZNO PONESI OSNOVNO REŠENJE MAJKE O PRIZNAVANJU PRAVA NA PORODIČNU PENZIJU (x 3) I USKLADJENO REŠENJE OD 2007. GODINE SA t.1. I t.2. (x3), FOTOKOPIJOM L.K. (x1) i IZVEŠTAJ ptt TEK. RAČUNA (X1). POZDRAVLJAM TE !!!!

PORUKA za DRVOLA79 - KOLEGA, TOKOM DANA POKUŠAĆU DA TI POŠALJEM SVE OBRASCE VEZANE ZA VANREDNO USKLADJIVANJE OD 11,06 % I BROJ ADVOKATSKE KANCALARIJE NA DOSTAVLJENI TVOJ E-MAIL. UKOLIKO BUDE NEKIH PROBLEMA I NEJASNOĆA JAVI SE PONOVO , JEDINO TE MOLIM DA UKOLIKO IMAŠ MOGUĆNOST INFORMIŠI SVE NAŠE KOLEGE O SVEMU TOME, KAKO BI NA NEKI NAČIN STVORILI USLOVE DA ŠTO VIŠE NAS POKRENU TUŽBE I STVORILI MASOVNOST, JER BEZ TOGA NIKO NAS NEĆE SMATRATI DA SMO OZBILJNA, ORGANIZOVANA I ŠKOLOVANA POPULACIJA . POZDRAVLJAM TE !!!

Poštovani GAGE07

Hvala puno na poslatim obrascima...

za GAGE!!
Da li imas precizniju informaciju o izmenama koje se donose u decembru oko uslova pri konkurisanju za resavanje stambenog pitanja putem davanja 20000E za UTS!!?!?
receno mi je u Fondu da se donose neke novine oko predugovora ali nista precizno-naime izaci ce novi SVL!!!
Pozdrav za sve kolege!!

POZDRAV za VELIKOG - kolega, oko bespovratnog kredita poznato mi je da : - MO nastoji obezbedi novčana sredstva za te kredite preko VLADE (Dinkića i Dragutinovičke) i vrše se pregovore oko visine iznosa. MO nastoji da bude veća 25-30.000 EU, a imenovani nastoje da ostane ista . JESTE biće promena i u samom Pravilniku, oko podnošenja legalnih papira, predugovora i ugovora, a to znači veća provera i kontrola od podnetih dokumenata do stvarne realizacije .

Sve to će biti u okviru svih ovih planiranih izmena i dopuna Zakona PIO, a koji će biti veoma važan zbog UTS koji imaju KVP sa nerešenim stambenim pitanjem. Taj problem i kategorija penzionera u RF PIO RS ne postoji i nijednim čl. Zakona se ne reguliše taj problem. Što znači da VLADA mora do kraja godine doneti UREDBU a na osnovu toga MO ODLUKU o PREUZIMANJU obaveza da rešava i isplaćuje UTS svim KVP koji nemaju stan, a Vojska Srbije (MO) ima na osnovu Zakona VS obavezu po tom pitanju. Ili pa da Fondu SOVO vrši uplatu potrebnu za isplatu UTS. Takođe, Pravilnikom kojim Fond SOVO priznaje pravo i vrši isplatu UTS KVP bez stana, odlaskom u PF PIO RS, PRESTAJE DA VAŽI, a RF PIO ne reguliše tu problematiku, moraće Vlada i to pitanje da reguliše, kažem svojom UREDBOM do kraja godine. Ukoliko to ne uradi može se lako desiti da svi izgube pravo na UTS, ili da se van zakona i propisa, nastavi sa daljom isplatom UTS, kao što se i sada dešava da Fond za SOVO vrši isplatu mnogim našim KVP a nije doneo uskladjeno rešenje i dostavio KVP i pored mnogih zahteva i urgencija, što je protivzakonito odredbama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o parničnom postupku a da ne govorim o Zakonu o upravnom postupku i čl. 5. st. 1. Uredbe po kojoj fond za SOVO je kao prvostepeni organ OBAVEZAN po SLUŽBENOJ dužnosti da to uradi u roku od 30 dana .

Novog Pravilnika o stambenoj problematici za koji se zna da je uradjena PRVA verzija i dostavljena devetorici na uvid sa mogućnošću da daju primedbe i predloge, a drži se kao DRŽAVNA tajna .Koji je do sada trebao da bude usvojen i izadje, ali kao što vidiš, još uvek nije. Kod mene u Nišu je bilo predvidjeno da se do kraja godine podeli negde oko trideset i nešto više stanova, ali ništa se ne dešava jer niko ništa nezna . Ukoliko su informacije/dezinformacije prave, da deca preko 26 godina neće biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja po čl. 18 Pravilnika za strukturu stana, najviše će biti pogodjena naša populacija, jer će time nas pripadati MANJA STRUKTURA STANA, a samim tim imaćemo i mnogo manje broj bodova .
Takodje, ukoliko se briše čl. 27. sadašnjeg Pravilnika, kojim je dozvoljena razmena vlasništva/suvlasništva i time ćemo izgubiti neko pravo koje nam je omogućavalo da dobijeno adekvatan stan koji nas pripada, (predajom Vojsci manji stana koji smo otkupili - postali vlasnici tog stana ili otplaćujemo u rata i postali suvlasnici) - nakon dobijanja od stambenog organa stan koji nas pripada .

Produžavanje ovog Pravilnika (dodela kredita od 20000 EU) u život je veoma važno za nas KVP jer to nam je jedina mogućnost rešavanja stambenog pitanja putem kredita, pored prava na dodelu pripadajućeg stana . Isto tako, ukoliko tim promenama, ostane da će UTS da bude rata vraćanja kredita, samim tim i imati status nepovratnog kredita (čl. 11 Pravilnika), PREPORUČIO bi KVP da dobro i studiozno razmisle o opredeljivanju za taj način rešavanja svog stambenog pitanja .

Takodje, ukoliko ima istine da će to biti regulisano u ovom novom Pravilniku, to će značiti da Pravilnik 34/09 koji reguliše i daje se kredit od 20.000EU PRESTAJE da VAŽI, ali i to da MO preuzima na sebe dosta tih obaveza koja je imao Fond za SOVO, što znači verovatnoi UTS, nakon stupanja na snazi Zakon o izmenam i dopuna PIO. Videćemo prijatelju kako će biti. Nastojim da dodjem do tog novog Pravilnika, ali veruj mi jako teško . Ukoliko nešto doznaš molio bi te da razmenimo informacije jer i ja nastojim da našim KVP ovde pružim i pomognem što više u rešavanju stambenih problema, inače ja imam rešeno stambeno pitanje .

Pozdarvljam te i srećno, čujemo se !!!

Poštovani GAGE07

Hvala puno na poslatim obrascima...

DRAGO, pozdravljam te i mogu ti reći nešto oko tvoje RENTE koju dobijaš. Tumačenje advokata i sudskih veštaka ono što ti dato i odredjeno ( mislim na rentu ) sudskim rešenjem, ne može se menjati, ako to nije regulisano presudom-rešenjem, već je ona fiksna i mora se isplaćivati onako kako je to regulisano presudom, odnosno do kraja života . Znači povećanje od 11,06 % ne može da doprinese da ti renta bude smanjena ili ukinuta, već ona ostaje ista, ali zato pored povećanja invalidske penzije imaš pravo i na povećanje naknada za oštećenje, negu i pomagala, jer rešenjem Republičkog Fonda PIO RS, tačkom 1. regulisano i to i to te pripada .

Predlažem ti da napraviš fotokopiju tvog rešenja na praznavanju invalidske penzije i svih naknada i sudsko rešenje ili rešenje fonda SOVO za priznavanje rente, kako bi ovde protumačili još jednom sa advokatima i sudskim veštacima i doneli pravi i konačni stav koji će verovatno tebi mnogo više značiti jer ćeš imati više pravih stručnih mišljenja o svojim pravima i lakše ćeš se odlučiti kako da se izboriš za svoja prava koja te po zakonu pripadaju . Adresu ti mogu poslati na toj e-mail, ukoliko si zainteresovan javi se . POZDRAVLJAM te i želim puno zdravlja i sreće !!!

Inače što se tiče prijatelja, potpukovnika, OSTAJE kako smo se dogovorili, neka se javi !!!

POZDRAV za VELIKOG - kolega, oko bespovratnog kredita poznato mi je da : - MO nastoji obezbedi novčana sredstva za te kredite preko VLADE (Dinkića i Dragutinovičke) i vrše se pregovore oko visine iznosa. MO nastoji da bude veća 25-30.000 EU, a imenovani nastoje da ostane ista . JESTE biće promena i u samom Pravilniku, oko podnošenja legalnih papira, predugovora i ugovora, a to znači veća provera i kontrola od podnetih dokumenata do stvarne realizacije .

Sve to će biti u okviru svih ovih planiranih izmena i dopuna Zakona PIO, a koji će biti veoma važan zbog UTS koji imaju KVP sa nerešenim stambenim pitanjem. Taj problem i kategorija penzionera u RF PIO RS ne postoji i nijednim čl. Zakona se ne reguliše taj problem. Što znači da VLADA mora do kraja godine doneti UREDBU a na osnovu toga MO ODLUKU o PREUZIMANJU obaveza da rešava i isplaćuje UTS svim KVP koji nemaju stan, a Vojska Srbije (MO) ima na osnovu Zakona VS obavezu po tom pitanju. Ili pa da Fondu SOVO vrši uplatu potrebnu za isplatu UTS. Takođe, Pravilnikom kojim Fond SOVO priznaje pravo i vrši isplatu UTS KVP bez stana, odlaskom u PF PIO RS, PRESTAJE DA VAŽI, a RF PIO ne reguliše tu problematiku, moraće Vlada i to pitanje da reguliše, kažem svojom UREDBOM do kraja godine. Ukoliko to ne uradi može se lako desiti da svi izgube pravo na UTS, ili da se van zakona i propisa, nastavi sa daljom isplatom UTS, kao što se i sada dešava da Fond za SOVO vrši isplatu mnogim našim KVP a nije doneo uskladjeno rešenje i dostavio KVP i pored mnogih zahteva i urgencija, što je protivzakonito odredbama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o parničnom postupku a da ne govorim o Zakonu o upravnom postupku i čl. 5. st. 1. Uredbe po kojoj fond za SOVO je kao prvostepeni organ OBAVEZAN po SLUŽBENOJ dužnosti da to uradi u roku od 30 dana .

Novog Pravilnika o stambenoj problematici za koji se zna da je uradjena PRVA verzija i dostavljena devetorici na uvid sa mogućnošću da daju primedbe i predloge, a drži se kao DRŽAVNA tajna .Koji je do sada trebao da bude usvojen i izadje, ali kao što vidiš, još uvek nije. Kod mene u Nišu je bilo predvidjeno da se do kraja godine podeli negde oko trideset i nešto više stanova, ali ništa se ne dešava jer niko ništa nezna . Ukoliko su informacije/dezinformacije prave, da deca preko 26 godina neće biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja po čl. 18 Pravilnika za strukturu stana, najviše će biti pogodjena naša populacija, jer će time nas pripadati MANJA STRUKTURA STANA, a samim tim imaćemo i mnogo manje broj bodova .
Takodje, ukoliko se briše čl. 27. sadašnjeg Pravilnika, kojim je dozvoljena razmena vlasništva/suvlasništva i time ćemo izgubiti neko pravo koje nam je omogućavalo da dobijeno adekvatan stan koji nas pripada, (predajom Vojsci manji stana koji smo otkupili - postali vlasnici tog stana ili otplaćujemo u rata i postali suvlasnici) - nakon dobijanja od stambenog organa stan koji nas pripada .

Produžavanje ovog Pravilnika (dodela kredita od 20000 EU) u život je veoma važno za nas KVP jer to nam je jedina mogućnost rešavanja stambenog pitanja putem kredita, pored prava na dodelu pripadajućeg stana . Isto tako, ukoliko tim promenama, ostane da će UTS da bude rata vraćanja kredita, samim tim i imati status nepovratnog kredita (čl. 11 Pravilnika), PREPORUČIO bi KVP da dobro i studiozno razmisle o opredeljivanju za taj način rešavanja svog stambenog pitanja .

Takodje, ukoliko ima istine da će to biti regulisano u ovom novom Pravilniku, to će značiti da Pravilnik 34/09 koji reguliše i daje se kredit od 20.000EU PRESTAJE da VAŽI, ali i to da MO preuzima na sebe dosta tih obaveza koja je imao Fond za SOVO, što znači verovatnoi UTS, nakon stupanja na snazi Zakon o izmenam i dopuna PIO. Videćemo prijatelju kako će biti. Nastojim da dodjem do tog novog Pravilnika, ali veruj mi jako teško . Ukoliko nešto doznaš molio bi te da razmenimo informacije jer i ja nastojim da našim KVP ovde pružim i pomognem što više u rešavanju stambenih problema, inače ja imam rešeno stambeno pitanje .

Pozdarvljam te i srećno, čujemo se !!!

Mislim da u novom pravilniku nece biti potreban predugovor!!
Veca provera i kontrola od podnetih dokumenata do stvarne realizacije!!!!
Gde ce vecu kontrolu-i ovako su ga udrobili sa nacinom isplate sredstava na ime prodavca!!Nek kontrolisu vise ali nek nama uplate sredstva-tad se mnogo lakse kupuje stan kad imas kes!
Ako imas vremena a i ja cu pozvati stambeni sektor u Fondu Sovo na br 011 3203 544 !
Ako nesto saznas javi!! Pozdrav

Poštovani GAGE07,

imam par pitanja za Vas ako možete da mi pomognete. Penzionisan sam kao VPU posle nesreće na poslu sa 50% invalidnosti i oglašen trajno nesposoban za PVS kao posledica obavljanja vojne dužnosti u Vojsci Srbije. Moja pitanja su:

1- Da li i po kom osnovu imam pravo na rentu od 15% uz penziju s' obzirom da mi je penzija invalidska 85%
2- Od VVLK imam rešenje da mi sleduje rešavanje stambenog pitanja ali mi vojno stambeno ne priznaje to pravo
3- Da li mi sleduje stipendija za školovanje dece s' obzirom na pomenutu invalidnost i po kom osnovu

Takođe bih Vas zamolio da mi pošaljete formulare koje posedujete u vezi tužbe za povećanje penzije od 11,06% na e-mail: marbobster@gmail.com .

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Mislim da u novom pravilniku nece biti potreban predugovor!!
Veca provera i kontrola od podnetih dokumenata do stvarne realizacije!!!!
Gde ce vecu kontrolu-i ovako su ga udrobili sa nacinom isplate sredstava na ime prodavca!!Nek kontrolisu vise ali nek nama uplate sredstva-tad se mnogo lakse kupuje stan kad imas kes!
Ako imas vremena a i ja cu pozvati stambeni sektor u Fondu Sovo na br 011 3203 544 !
Ako nesto saznas javi!! Pozdrav

Imam informaciju da je 03.11.2010 u SOVO zasedala neka komisija i da je usvojila da se od sada 20000 evra uplacuje na racun KVP, i da KVP moze s'tim parama raditi sta hoce a SOVO ga skida sa liste za dodelu stana kao i NTS-a. Sto znaci da ne treba nikakav predugovor ili ugovor za kupovinu necega.
Od dokumentacije je potrebno samo
1) izjava da se odrices NTS-a i stana kada ti uplate 20000 evra
2) Zakljucak za stan
3) Resenje o NTS-u
4) Resenje o penzionisanju
i sve to overeno u Sudu (jevtinija varijanta) ili opstini.

Ja sam poslao dokumenta i sada cekam...
A to sto je usvojeno 03.11.2010 treba da izadje u SL.listu pa od izlaska pocinje da vazi, i onda ce se potpisivati ugovori.

Poštovani GAGE07,

imam par pitanja za Vas ako možete da mi pomognete. Penzionisan sam kao VPU posle nesreće na poslu sa 50% invalidnosti i oglašen trajno nesposoban za PVS kao posledica obavljanja vojne dužnosti u Vojsci Srbije. Moja pitanja su:

1- Da li i po kom osnovu imam pravo na rentu od 15% uz penziju s' obzirom da mi je penzija invalidska 85%
2- Od VVLK imam rešenje da mi sleduje rešavanje stambenog pitanja ali mi vojno stambeno ne priznaje to pravo
3- Da li mi sleduje stipendija za školovanje dece s' obzirom na pomenutu invalidnost i po kom osnovu

Takođe bih Vas zamolio da mi pošaljete formulare koje posedujete u vezi tužbe za povećanje penzije od 11,06% na e-mail: marbobster@gmail.com .
Pozdrav!

BOBANE, pozdravljam te i odmah da ti kažem da sam na dati e-mail, odgovorio na dosta tvoja pitanja, tako da nije mi jasno zašto još jednom postavljaš ista pitanja. Od svega toga, pre dva dana nisam ti odgovorio detaljnije oko RENTE, jer ta problematika mi nije bila dovoljno poznata. Sada kada sam razgovarao sa advokatima i sudskim veštakom, mogu ti preneti objašnjenje koje su mi oni dali, a to je da se renta dobija na osnovu posebnog sudskog ili rešenja vojske - fonda imajući u vidu da je to obeštećenje za dobijene posledice za vreme radnog vremena i da ista je trajnog karaktera, odnosno da se to reguliše rešenjem-presudom i da nemože se menjati već je fiksna. Da nikakvo povećanje istu ne može umanjiti. Da je ista posebna naknada u odnosu na invalidsku penziju koju si stekao, sa tim odredjenim procentom. Obzirom da se raspituješ kako se ona stiče, stičem dojam da istu nisi stekao a da pretpostavljaš da te sleduje . Ukoliko želiš nešto konkretnije da ti kažem, najbolje bi bilo da dokumentaciju koju imaš fotokopiraš i pošalješ nam koju bi proučili i nakon toga ti sve to vratili sa objašnjenjem i pravnom poukom. Javi se na e-mail, dobićeš adresu na koju da pošalješ sva ta dokumenta.

Dokumenta - obrasce za potraživanje povećanja od 11,06 %, poslaću ti na dati e-mail.

Još jednom te pozdravljam i želim ti sve najbolje !!!

Poslednja izmena:

Back