E ovako, posto sam i ja bio u vasoj kozi pre nekih godinu dana, napisacu vam sve sto znam o ovome a sto bi trebalo da vas interesuje. Da krenemo od matematike, matu sam vezbao dugo(uzmes u obzir ako si antitalenat i ako si zavrsio tipa ekonomsku,medicinsku trebace ti vise vremena), ovo sto su vam oni stavili na sajtu da vezbate je sprdnja, u svakom smislu te reci. Ne kazem da ne treba odatle da vezbate to vam je ako planirate da ne budete na nekoj nuli vec da uzmete neki poencic vezbajte odatle, to vam je kao nesto sto bi vas trebalo navuci, u fazonu mislis ovo je laganica, upascu lagano, bar sam ja tako zamisljao. E sad, za onu zbirku sto svi imate, ima dosta korisnih zadataka, ali i dosta nepotrebnih, nisam bas upoznat sta pokriva prijemni od oblasti ove godine, prosle godine nismo imali crtanje funkcija, izvode, integrale, tako da topla preporuka da uzmete zbirku ''4+'' , kazu da je najbolja i mislim da je dovoljna za preskociti tu prepreku. Fizicka priprema, opet kazem ako si sportski tip osobe trebace ti manje, ako si manje sportski tip trebace ti malo vise, ako nisi sportski tip nemoj ni da upisujes jer verovatno ces ti proci sve to ali kad dodje Valjevo pa marsevi, trcanje, sklekovi, prepreke i to sve u cizmama koje su dosta teze od patika, a tek na akademiji, fizicko nije nimalo naivan predmet, treba dosta rada. Sve u svemu pripremajte se, trebace vam. U principu nemojte da se nadate da ce vam neko pomoci matu, nama je bila olaksavajuca okolnost sto se gledao samo konacan rezultat, a verovatno ce i vama, ako ne znas da uradis zadatak do kraja, razmisli malo, potrebno je dosta rizika i srece, ja sam npr. uradio 7 zadataka, 2 sam uradio na srecu, nisam znao do kraja, ali gledao sam priblizno sta moze da bude rezultat i posrecilo mi se. Fizicko, zavisi kakav ti profa padne, ako je neki baksuz gledace ti u milimetar da l si ispruzio ruke do kraja u zgibovima, ili spustila grudi do zemlje u sklekovima. Opet kazem, sve to zavisi od organizacije, a ona se menja svake godine. E sad, prijemni se radi jedan dan, gleda se po regionalnim centrima valjda, i tako grupa od tipa 250 ljudi ide jedan dan na prijemni, sledeci dan isto toliko i tako 4 dana, tako je bilo kod nas. Ima organizovan prevoz, nama je bio. E kad prodju ta 4 dana, kad se svi ljudi izredjaju, izadje neka rang lista, gde moras da trazis sebe, i da ako znas da rukujes excel-om sebe svrstas i nadas se da ce da te zovu na drugi deo selekcije, jer nama nisu mogli repo da poredjaju po rang listi, niko ne zna zasto. Pricam ovo kad bi iso/la do kraja. Kad prodjes prvi deo selekcije koju ce da prodju svi koji su se bar malo uneli i trudili dobijes poziv tipa 2 nedelje posle prijemnog, mozda i ranije da se javis na akademiju. Javis se tamo uvece, hrana i smestaj obezbedjeni, ujutru od zavisnosti za sta si konkurisao, tj ako si za VV(vojno vazduhoplovstvo) ona ti taj drugi deo traje nekih 7 dana, nisam bas upoznat ali znam da je dosta rigorozno i da moras da budes savrseno zdrav, jer devojke ne primaju. Za sve ostale smerove, dodjes tamo, spavate svi zajedno u nekoj ucionici, stave vam krevete na sprat, ujutru u 10 do 6 budjenje, pa dorucak i onda svi u bus i vode vas na VMC(Karaburma) gde imate hedoniku, tu su svi moguci testovi, testovi licnosti, testovi opste informisanosti, test inteligencije i slicno, ali mislim da 90% ljudi prodje sve ovo. Na kraju tog testiranja, tzv. hedonike, dolazi razgovor sa psihologom, tj. sa psiholozima, jedan stoji ispred tebe, dvoje njih gledaju iz coskova, bukvalno si ceo pokriven, i svi ti postavljaju pitanja, gledaj da budes maksimalno koncentrisan i prirodan, ali da pri tome pazis na polozaj ruku, da se ne igras sa kosom, ne daj Boze puckas prstima ili da se preterano ceses. Pitace te je l te neko naterao, sta su ti najtuzniji a sta najsrecniji trenuci u zivotu, imas devojku/decka, je l bi ostavio/la nju/njega zbog vojne akademije, pozeljno je da se kaze da bi je/ga ostavio/la.

ima jos dosta pitanja, al ne mogu sad da se setim. Na kraju testiranja sve vas postroje u holu na vojnoj akademiji, i dodje Domazet koga cete najredje vidjati na vojnoj iako je upecatljiva licnost i mislite da je on kao neki glavni tamo, al nije. On ce vam procitati rezultate, recice ko je ispao, i ko je ostvario najbolje rezultate, svi koji su prosli testiranje vracaju se u sobu i cekaju da se sutrasnjim danom zavrse sva ta ispitivanja. Sutradan, opet na VMC, ispituju sve ono sto pise na sajtu akademije, ali bukvalno do tancina, nece da te obore zbog tipa mladeza, hrskavica, trenutno povisenog pritiska ili pulsa jer i oni imaju uvid da je sve to veliki stres za nas i sve to, i da samo nemojte da filozofirate ako vam nadju neku sitnicu, jer ce vas poslati na VMA, zbog dodatnih zdravstvenih pregleda, mene su slali na ergometriju, tj test opterecenja,koji sam fala Bogu proso, a na koji sam sam sebe ubacio, al ajde. I opet kad sve to zavrsite opet vas postroje, kazu ko je proso, ko nije, ko ide na dodatna ispitivanja(par ljudi i ja koji smo bili vise sjebani od ovih sto su ispali) ii savet, ako bude bilo ko prosle godine, ni slucajno ne nosite zdravstvene kartone, ponesite potvrde od lekara da ne bolujete od nekih bolesti ili cega vec, ne bi trebalo da vam prave problem, nama nisu, tj, svi mi koji smo poneli kartone smo isli na dodatne testove, jer bilo sta da vide sumnjivo salju na VMA, tako da razmislite. Posle svega toga, odes kuci, cekas da prodjes bezbednosnu proveru, i cekas da izadje konacna rang lista, stigne ti pismo da si proso, a prodju svi tu bezbednosnu proveru, jedino ko je imao problema sa zakonom, ili neko u njegovoj porodici nece da prodje. Zaboravih da kazem, tezina i visina nisu problem ima jedna devojka, visoka je tipa 155cm pa je na akademiji, ali ne smete da budete previse gojazni ili premrsavi, sve ostalo dolazi u obzir. Nadam se da sam bar malo pomogao, jer znam kolko nista nisam znao prosle godine i kolko mi je trebala pomoc

ako vas zanima nesto za obuku ili nastavu ili sta vec u prvom semestru pitajte. Srecno!