Vodjstvo i uticaj vodje na sledbenike

sasasta

Buduća legenda
Poruka
33.993
VOĐA – OSOBA SA UTICAJEM​
Šta znači, u biblijskom smislu, biti vođa? Koje su odgovornosti vođe? U ovom poglavlju ću objasniti biblijsku definiciju vođe (članak je deo mog seminarskog rada pod imenom Mentorske funkcije, objavljenog u Teološkom časopisu), imenovati i objasniti elemente hrišćanskog vođstva i ukazati na potrebu za građenjem mentorskih odnosa.
Šta znači biti vođa?
Vođstvo je, u svojoj suštini, uticaj. Klinton definiše vođu, u biblijskom kontekstu, kao „osobu koja sveukupnim Bogom-danim kapacitetom i Bogom-danom odgovornošću utiče na određenu grupu ljudi u pravcu ispunjenja Božije volje za tu grupu.“[1] Vođstvo je definisano uticajem, pošto vođa da bi bio vođa, mora da ima sledbenike na koje utiče. Tu izjavu potvrđuje i sledeća poslovica: “Onaj koji misli da vodi, a nema sledbenika, samo je izašao u šetnju.”[2]
„Ako je vaš život na bilo koji način povezan sa životima drugih ljudi, vi ste osoba sa uticajem.“[3].piše Džon Maksvel (John Maxwell). Svako ljudsko biće vrši uticaj na druga ljudska bića, ali to ne znači da su svi vođe. Vođa je samo ona osoba koja koristi svoj uticaj da bi vodila ljude ka određenom cilju.

Ovakvo definisanje uticaja i vođstva se razlikuje od uobičajenog, u kojem se uticaj povezuje sa formalnom pozicijom u određenoj organizaciji. Činjenica je da pozicija upravljanja pruža vođi određeni autoritet - silu položaja,[4] a time i određeni stepen uticaja - uticaj položaja. Problem je što ovakav uticaj može biti samo prividan. Sledbenici su, u određenim situacijama primorani da poslušaju naredbu vođe, i promene svoje ponašanje, no ako vođa svojim karakterom i sposobnostima ne utiče na njih, sledbenici neće promeniti svoje motive i stavove. U tom slučaju, po prestanku pritiska naredbe, prestaje i određeno ponašanje. Sama sila položaja ne može stvoriti životno-menjajući uticaj, i zato hrišćanske vođe ne mogu i ne smeju samo na sili položaja graditi svoj autoritet i uticaj.
Posmatrano sa biblijskog stanovišta o vođstvu i uticaju, pravi, životno menjajući uticaj na sledbenike zavisi od vođine Bogom-dane odgovornosti (odgovornog ponašanja) i vođinog Bogom-danog kapaciteta (sposobnosti).
„Hrišćansko vođstvo je dug i dinamičan proces u kome, kroz različite životne situacije, vođa, svojim Bogom - danim sposobnostima i odgovornim ponašanjem, utiče na misli i dela specifične grupe ljudi (svojih sledbenika); a sve u pravcu ispunjenja Božije volje za tu grupu ljudi, na obostrano zadovoljstvo i korist i sledbenika i vođe.“[5]

http://bera-kahristu.blogspot.com/2011/04/hriscanski-voa-osoba-sa-uticajem.html

ovde je dotaknut religijski , hriscanski vodja

mada bi se moglo preneti i na ostalo vodjstvo

politicko , drustveno pa i sportsko .

potreba sledbenika da se ugleda na vodju , da ga oponasa je iskonska potreba zivotinje da pripada coporu

jer ako vec vodja ima 10 sledbenika - pridruzicu se i ja.

U knjizi “Ljudi laži” autor i psihijatar Skot Pek o ovoj temi piše sljedeće:
“Fenomen zavisnosti o vođi je zaista zanimljiv. Skupite bilo kakvu grupicu, recimo dvanaestoro ljudi koji se ne poznaju. Jedna od prvih stvari koje će se dogoditi je da će se jedna ili dvije osobe vrlo brzo prihvatiti uloge vođe. Ovo se ne događa racionalnim procesom svjesnog izbora. Do toga dolazi sasvim spontano i potpuno nesvjesno.
Zbog čega se to događa tako brzo i lako? Jedan od razloga je, naravno, to što su neki pojedinci sposobniji da budu vođe ili bar to više žele od ostalih. Ali osnovni razlog je u suprotnom: većina ljudi više voli da bude vođena. Razlog ovome je najvjerovatnije lijenost, više nego bilo što drugo.
Vrlo je lako biti sledbenik, mnogo lakše nego biti vođa.
Sledbenik ne mora da se muči oko donošenja kompleksnih odluka, ne mora da planira, rizikuje da bude nepopularan niti mora da se ističe hrabrošću.

https://www.cdm.me/lifestyle/psihol...dno-skloni-da-podanicki-prate-autoritet-vode/

Tako dolazimo do zaključka da sloboda izbora, u stvari, predstavlja teret za čovjeka ropskog duha, ali je i dar čovjeku koji je usvojio i prihvatio odgovornost koju autoritet nosi.
Prošlo je nekoliko vjekova otkako je ljudski rod krenuo da revolucijama mijenja društvo, uvjeren da će tako promijeniti i svog bližnjeg.
Jesi li ti, čovječe 21. vijeka, slobodan čovjek? Da li odlučuješ odgovorno i svjesno o svojim postupcima. Da li odgovaraš za njih ili se priklanjaš većini jer se bojiš da misliš drugačije od ostalih? Koja su tvoja mjerila dobra i zla?
Da li imaš hrabrosti da budeš slobodan?

vecina NEMA TU HRABROST

pisao sam već svoje mišljenje o tome:

mislim da ima ili je bar pre bila neka crkvena zapovest da se treba moliti bogu za one koji su na vlasti valjda tako nešto.
pre mi je to bilo smešno, ili tužno, ne sećam se, ali sad mislim da možda kapiram.
poštujem svakog ko preuzima odgovornost i za druge.
naravno, ima i baraba - jbg.
zar ih nema svuda?
a svet mi deluje da odlazi u 3 čke materine, ili je već otišao?
kaže, u svakom slučaju pomaži svetu - nećeš pomoći mnogo, ali u pokušaju ćeš rasti?
zato cenim te retke poštene cimače, presipače iz šupljeg u prazno, što izbacuju vodu iz broda koji tone.
cenim njihovu nameru.
a možda ni oni nisu pošteni?
ah, ko zna... :)
šta sam ono hteo da kažem...
ne sećam se...

posmatram i gledam da se ne sikiram previše.
generalno sam možda neki ljudofil.
virtuelni.

aplauz za celu predstavu.
možda nema boljeg načina da se provede život?

...

"Nemoj birati: budi samo u sredini. U sredini je Istina. Na jednoj strani je zivot, a na drugoj smrt; ova energija, koja ide sredinom, koja ide izmedju, je Istina. Nikada nemoj birati jer biranje znaci izbor jedne strane na stetu druge. Biti u sredini znaci biti oslobodjen biranja. Ti ces se tako lisiti svih nepotrebnih stvari. Kada nisi okrenut izbirljivosti, ti vise neces patiti. Covek je ojadjen samo zbog mogucnosti izbora. Zato nemoj birati. Samo budi! To je zaista tesko, izgleda nemoguce – ali vredi pokusati. Uvek kada imas dve mogucnosti, pokusaj da budes u sredini. Malo po malo ces doziveti taj osecaj, taj “ukus”.Kada jednom budes spoznao osecanje bitisanja u sredini, ( a to je jedna veoma delikatna stvar :nesto najfinije u zivotu), kada jednom to budes osetio, nista te vise nece moci uznemiriti, nista ti vise nece donositi patnju. Tada ces bitisati bez pacenja. To je upravo pravo znacenje sanijasa: bitisati bez patnje. Bitisati bez patnje znaci ziveti bez izbirljivosti – zato budi u sredini. Buda je prvi to otkrio, izumeo je svesni nacin da budete uvek u sredini. “ Osho

...

nije lako biti ni moderator, a kamoli kakva druga "vlast".

Wirdz, to je neka mudrost poželjna, čim je Buda otkrio.
U prevodu je možda mir, sklad sa samim sobom
Ali, šta ćemo u situacijama kad moramo birati da se priklonimo jednoj strani?
Kako BITI U SREDINI i menjati svet na bolje? Ti iz sredine ga ne menjaju...ili da?

evo praktično: poziv za zastoj zbog poskupljena goriva
Šta tu tačno znači ovo mudro BITI U SREDINI?

Kako BITI U SREDINI i menjati svet na bolje? Ti iz sredine ga ne menjaju...ili da?

Jedino oni ga i menjaju na bolje !

"Vilijam Dzejms je jednom primetio da oni koji su zainteresovani da naprave svet zdravijim trebalo bi najpre da podju od samih sebe. Mi bismo mogli otici jos i dalje i primetiti da pronalazenje centra snage unutar nas samih je najbolji doprinos na duzi vremenski period koji mozemo dati drugim ljudima. Prica se da ribari u moru oko Norveske kada vide vrtlog nastoje da bace veslo u njega; ako ribar uspe da to uradi, vrtlog se utisa, tako da on i njegov camac mogu sa sigurnoscu da ga prodju. Isto tako, jedna osoba s urodjenom snagom ima ogromno umirujuci efekat na paniku ljudi koji se nalaze oko nje. To je ono sto nase drustvo treba - ne nove ideje i izume, ma koliko da su oni vazni, i ne genije i supermene, vec osobe koje mogu da odole, tj. osobe koje imaju centar snage u njima samima."

Dr. Rolo Mej

otvorio sam niz tema o tome, Dženi.

...

Dobro je stanje do kojeg se stiže iskustvom i uvidom.
To je stanje ne – uma, utišanog uma, tihost bebe.
Svo “dobro“ koje čini um je proračunatost.
Dobro je ucentriranost u trenutku Sad (Večnost).
Možda jedino iz takvog stanja pojedinac može i da čini dobro.
Sve ostalo su bolesti uma, projekcije, strahovi od smrti i kazne, ludak na horizontu.

...

ako za nešto baš MORAM da se odlučim, ili da protestvujem, igram to kao igru i ne shvatam preozbiljno, razumeš.

to je neko moje mišljenje o tome.

- - - - - - - - - -

a ne moram ništa što ne moram.

Jedino oni ga i menjaju na bolje !

"Vilijam Dzejms je jednom primetio da oni koji su zainteresovani da naprave svet zdravijim trebalo bi najpre da podju od samih sebe. Mi bismo mogli otici jos i dalje i primetiti da pronalazenje centra snage unutar nas samih je najbolji doprinos na duzi vremenski period koji mozemo dati drugim ljudima. Prica se da ribari u moru oko Norveske kada vide vrtlog nastoje da bace veslo u njega; ako ribar uspe da to uradi, vrtlog se utisa, tako da on i njegov camac mogu sa sigurnoscu da ga prodju. Isto tako, jedna osoba s urodjenom snagom ima ogromno umirujuci efekat na paniku ljudi koji se nalaze oko nje. To je ono sto nase drustvo treba - ne nove ideje i izume, ma koliko da su oni vazni, i ne genije i supermene, vec osobe koje mogu da odole, tj. osobe koje imaju centar snage u njima samima."

Dr. Rolo Mej

a baš sam htela gore napisati i to...je l misliš na to _ ako želiš menjati svet, menjaj sebe

:D

- - - - - - - - - -

...

ako za nešto baš MORAM da se odlučim, ili da protestvujem, igram to kao igru i ne shvatam preozbiljno, razumeš.

to je neko moje mišljenje o tome.

- - - - - - - - - -

a ne moram ništa što ne moram.

Bravo za to, ja sam još daleko od toga
Kad sam svedok nepravde, kad sam na liniji izbora, u stanju sam sagorevati za nešto
nema sredine
ja sam za tebe prvačić:D

Back