Vlastimirovici prvi srpski vladari

Samo izvolite. :kafa:

Nego, šta bi ti rekao da sa sigurnošću znamo o Vlastimirovićima ?

U čemu je problem?

Pa, sa apsolutnom sigurnošću - ništa; osim toga da su postojali. z:mrgreen:

Imamo potvrde za vladare, odnosno da je rodoslov Porfirogenit vjerovatno dobro prenio; jer znamo da su Mutimir i Stracimir postojali iz materijalnih ostataka, a indirektno imamo i čvrstu potvrdu, kroz druge narativne izvore (pored Spisa o narodima), za Časlava. Što se tiče Petra, tu je već malo isuviše nategnuto, zato što ona saznanja preko pomoćnih istorijskih nauka nisu sasvim dovoljna da bismo dobili čvrstu potvrdu za njega.

Stoga, i računica kojom smo došli do hronologije jeste vjerovatno tačna za te srpske vladare.

Nažalost, tek nas očekuje velika istorijska istraživanja prednemanjićke Srbije, a pod tim mislim na neophodan razvoj pomoćnih istorijskih nauka (vidimo da je Janković započeo bio na dobrom putu, ali sve uprskao i zato ništa od arheologije još uvijek).

I ponavljam pitanje; koji to 'Vojislav' prije i neimenovanoga arhonta, rodonačelnika dinastije?

U čemu je problem?

Pa, sa apsolutnom sigurnošću - ništa; osim toga da su postojali. z:mrgreen:

Imamo potvrde za vladare, odnosno da je rodoslov Porfirogenit vjerovatno dobro prenio; jer znamo da su Mutimir i Stracimir postojali iz materijalnih ostataka, a indirektno imamo i čvrstu potvrdu, kroz druge narativne izvore (pored Spisa o narodima), za Časlava. Što se tiče Petra, tu je već malo isuviše nategnuto, zato što ona saznanja preko pomoćnih istorijskih nauka nisu sasvim dovoljna da bismo dobili čvrstu potvrdu za njega.

Stoga, i računica kojom smo došli do hronologije jeste vjerovatno tačna za te srpske vladare.

Nažalost, tek nas očekuje velika istorijska istraživanja prednemanjićke Srbije, a pod tim mislim na neophodan razvoj pomoćnih istorijskih nauka (vidimo da je Janković započeo bio na dobrom putu, ali sve uprskao i zato ništa od arheologije još uvijek).

I ponavljam pitanje; koji to 'Vojislav' prije i neimenovanoga arhonta, rodonačelnika dinastije?

Problema nema. I očekivao sam da ću čuti nešto nalik ovome. A kada se to očekuju da "velika istorijska istraživanja prednemanjićke Srbije" ?

Kako je to Janković uprskao i šta je po tebi dobro napravio ?
Znači, kada jednog čoveka "zakoče" ceo sistem staje. To je sramota za jednu tako važnu nauku.

Problema nema. I očekivao sam da ću čuti nešto nalik ovome. A kada se to očekuju da "velika istorijska istraživanja prednemanjićke Srbije" ?

Kako je to Janković uprskao i šta je po tebi dobro napravio ?
Znači, kada jednog čoveka "zakoče" ceo sistem staje. To je sramota za jednu tako važnu nauku.

Ne očekuju se, ja samo pretpostavljam. Možda i ne dođe do njih.

Uz sve dužno poštovanje, ali Janković je Deretićevac, i takvima stvarno nije mjesto; niti na fakultetu, niti u SAD. E sada, postoji više razloga 'kočenju'. Jedan je da nema više Jugoslavije, tako da nema više ni istraživanja međurepubličkoga. Velika iskopavanja su u Crnoj Gori vršena od 1998. godine, ali nema više ni toga, jer se ona odcijepila 2006. godine.

Problem je što Srbija ne može na svom tlu istraživati svoju najraniju istoriju, već mora ići kod svojih susjeda, u prvom redu Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ne može više čak ni na Kosmetu...

Problem je što Srbija ne može na svom tlu istraživati svoju najraniju istoriju, već mora ići kod svojih susjeda, u prvom redu Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ne može više čak ni na Kosmetu...

Могло би се и у Новом Пазару да паметне градске власти низу прелиле бетон преко археолошких налазишта.

Мада вероватно највећи проблем је недостатак финансија. Пара једино има за локалитете, пре свега из касне антике, који интересују стране институте, а за које се министарства ложе да ће помоћи туризму.

Narode to sto mi znamo,ne samo o Vlastimirovicima nego i svih ostalih i pre i posle njih to nam je nametnuto i toboze da nema proverenih podataka.Kakva glupost LAZ da nema proverenih podataka IMA i te kako ima samo nije nama na raspolaganju,kada kazem nama mislim na SRBE i PRAVOSLAVLJE.Nego ajde da opljackamo vatikan nabijemo papu na kolac i pokupimo svu mogucu dokumentaciju i papirologiju sto su pokrali iz Aleksandrijske biblioteke u 48 godine pre nove ere( to boze zapaljena) od strane Julija Cezara .Ali nije je Julije zapalio licno nego je zapalio svoj brod pa kao i biblioteka uhvatila.Pa od toliko filozofa pisaca skolara itd da niko nije sacuvao vecinski deo ili ajmo reci manji deo i gde je taj deo preostale biblioteke??? ma dabogda im zemlja kosti izbacila i goli medj narod trcali :) :)

desetnik bratstvo je prapostojbina vlastimirovica...cak je i plinije stariji(starorimski pisac:) pisao o tom bratstvu koje datira pre isusa hrista i nalazi se kod kaknja i jos onda su imali zakone i birao ih je narod...inace bio je gornji donji i srednji deseetnik......najveca je sramota sto i dan danas deca uce u skoli da su slaveni ovde dosli u 7 veku....nadjite dr jovana deretica zabranjena istorija srba

Rode kako god da se zoves i ja se slazem sa dr. Jovanom Dereticem ps (pazi ja se kao slazem jako m.udo od mene pih):) Ne ozbiljno mi smo se orentisali samo na ono sto nam je nametano da ucimo u skoli, i to je bilo to,ma majku mu poljubim pa i da smo dosli u tim 540 i 680 godinama posle nove ere i da smo samo tako nosalantno usetali na danasnje prostore pazi "skakavca" i da nas niko nije napadao i pljackao i jos jedno pitanje koliko je to nas bilo??? doslo u to vreme saka jada po nekim placenim izdajnicima i osobama (procena) koji su bili ljubomorni i maloumni da priznaju da ima i neko stariji od tih maloumnika pa naravno da ima SRBI bre :) treba dobro procesljati svu nasu istoriju ovde kod nas sto je vise moguce pa onda krenuti kroz istorijate ajde da kazem starijih naroda pazi podvalacim starijih Grka.I jos nesto ne mogu da poverujem da grci u opste ne pominju Srbe ??? cudno jel (ili ja bar nisam naisao mozda sam i prevideo, da su grci spominjali Srbe) a imamo najstariju sklupturu u citavoj istoriji do sada nadjenu i to je glava Sarana nadjena na podrucju Vince isto tako i sada ovo furunce :) sto je nadjeno isto kod Vince i kao da star oko 7000-7500.g. e sada smo sa ovim pronalaskom uzdrmali citav zapadni svet i toboze one stare narode. Kao sto rekoh SMRT vatikanu i papi ajd uzdravlje:)

Poslednja izmena:
Narode to sto mi znamo,ne samo o Vlastimirovicima nego i svih ostalih i pre i posle njih to nam je nametnuto i toboze da nema proverenih podataka.Kakva glupost LAZ da nema proverenih podataka IMA i te kako ima samo nije nama na raspolaganju,kada kazem nama mislim na SRBE i PRAVOSLAVLJE.Nego ajde da opljackamo vatikan nabijemo papu na kolac i pokupimo svu mogucu dokumentaciju i papirologiju sto su pokrali iz Aleksandrijske biblioteke u 48 godine pre nove ere( to boze zapaljena) od strane Julija Cezara .Ali nije je Julije zapalio licno nego je zapalio svoj brod pa kao i biblioteka uhvatila.Pa od toliko filozofa pisaca skolara itd da niko nije sacuvao vecinski deo ili ajmo reci manji deo i gde je taj deo preostale biblioteke??? ma dabogda im zemlja kosti izbacila i goli medj narod trcali :) :)

Не крије се у Ватикану, проверио сам ја код мојих тамо.

Ми, католички Срби, сматрамо да СПЦ крије, или је већ уништила, доказе о историји Срба пре Немањића, пошто на основу докумената које ми имамо постоје индиције да су Срби пре Немањића били католици, као и Лужички Срби, и да је СПЦ зато уништила, или још крије, доказе о српској ранијој историји.

Мада је највероватније да их је уништила, тако да ни обијање и претресање православних храмова у потрази за доказима, ни набијање патријарха на колац, можда не би могли да их врате. :(

Ми, католички Срби, сматрамо да СПЦ крије, или је већ уништила, доказе о историји Срба пре Немањића, пошто на основу докумената које ми имамо постоје индиције да су Срби пре Немањића били католици, као и Лужички Срби, и да је СПЦ зато уништила, или још крије, доказе о српској ранијој историји.

Мада је највероватније да их је уништила, тако да ни обијање и претресање православних храмова у потрази за доказима, ни набијање патријарха на колац, можда не би могли да их врате. :(

Lužički Srbi su tad bili pagani , a srpski vladari su hrišćanstvo primili verovatno dolaskom na Balkan, mada ne i svi vladari jer Paganija ne bi postojala...

jao stepince o cemu ti laprdas:) kakvi katolici,al si lud ljud,to da su KOMUNISTI ulazili u crkve i manastire da otimaju i sakrivaju istinu o SRBIMA I SRBIJI to je zalosna ISTINA ali to je sve bilo po naredbi onog zlikovca copavog dabogda se okreto u grobu, a sanduk mu svakim danom bio tesniji :) pa i to jos nije bilo dovoljno, nego poce otimati narodu zemlju, on i njegova komiterna, ma usta ga j.bem ona ******a!!! znamo mi ko je i na koji nacin sakrivao i unistavao dokaze o Srpstvu i Pravoslavlju.

Nego da te pitam gde se to moze otici u vatikan i pitati da se pogleda, recimo neka dokumentacija.
I jos nesto to da su Srbi bili pagani ili katolici pre.hahahahaha pa to samo neki bolestan um moze nama na nametne i da nas zaj.ebava kao i sa doseljenistvom na ova podrucja.
Pa dokle cemo da vucemo do za sobom kako su nas ucili u skolama pa shvatite jednom to je bila" L A Z " kakvi 6-7 vek i dolazak kakvi pagani te dve stvari nikako ne idu zajedno alo bre.
samo jos da dodam da se ovo ne odnosi na VoSlavu i njegovom citatu o paganstvu.ajd uzdravlje:)

Има о покрштавању добра расправа: Maksimović, L. (1996) Pokrštavanje Srba i Hrvata. Zbornik radova Vizantološkog instituta, br. 35, str. 155-174

Bajo rode pa zar treba o tome raspravljati,pa svi mi ili vecina nas zna gde su i kako i kada su pokatoliceni Srbi. npr. eno vam citava dalmacija,istra,vecina primorja ako ne i sve primorje su bili srbi to se zna,pa onda imas jedan deo slavonije i srema ovamo preko dunava e to je jos ostalo Srpsko i nije pokatoliceno a ovo sve malo dublje u hrvatsku to je sve ili primorano ili dobrovoljno su uzimali katolicanstvo e sada iz ko i kako i zbog kojih razloga to licno neznam( sacuvati zemlju,biti malo veci zanatlija,zenidbom ili udajom nasledje,zbog bolesti,itd.)
Samo jos ovo da navedem,znam da mozda nije od nikakvog znacaja za neke ali neka se zna.Pre par godina mislim da je u pitanju 2005-2007 nisam siguran,ovde kod ovih imbecila(Britanaca) kupio sam jednu knjigu,normalno na Engleskom je jeziku naslov knjige ako se ne varam je zabranjena arheologija ili skrivena argeologija molim vas nemoj te me drzati za rec nisam siguran.E bas tu u toj knjizi sam nasao sliku i opis sklupture tj prve sklupture,rec je o glavi Sarana nadjena u okolini Vince,kao i pravoslavni krst koji je neadjen,ali neznam tacno gde mislim da je u Egiptu nisam siguran i datira 2700.g. pre hrista ako se dobro secam godine.( morat cu ovih dana da preburlam supu i nadjem tu knjigu pa cu da je skeniram i stavim na site.ajde uzdravlje:)

Ma nije niko uništavao dokaze; dajte, ne lupetajte toliko više. Samo se treba baviti istorijskim istraživanjem.

Prije Nemanjića, Srbi su bili podijeljeni - neki rimokatolici, neki pravoslavci, neki starovjerci, a neki jeretici. To je istorijska činjenica koju niko ne negira.

Ma nije niko uništavao dokaze; dajte, ne lupetajte toliko više. Samo se treba baviti istorijskim istraživanjem.

Prije Nemanjića, Srbi su bili podijeljeni - neki rimokatolici, neki pravoslavci, neki starovjerci, a neki jeretici. To je istorijska činjenica koju niko ne negira.

Cekaj rode moj kako nije niko unistavao dokaze??? pa jel pasa neznam kako se zvase pozvao ljude (pricam o padu despotovine posle Lazara) toboze da on proveri i overi njihova dokumenta kao sto su:plemici,knezevi, itd i kada je sakupio sve lepo ih je bacio u vatru i ti sada dokazi ko si i od cije loze dolazis,pa isto su nam napravili sa nasim sv SAVOM pokoj mu dusi i mir Boziji krv im j.ebem tursku,nemoj da ti nabrajam jos imam na kamare dokaza i kako nisu unistavali. ajd uzdravlje:)

Rode moj bez uvrede ali jedno pitanje DALI SI TI NORMALAN??? pa zar nevidis da i tamo spominje prvog vladara srba po dolasku na balkan tj Srbiju i godina 780 n.e alo bre pa to je ono o cema ja stalno labrdam,bambrkam i klepecem ko otvoren prozor ama odakle smo dosli??? sisli smo sa brda, ama mi nismo iliri to su hrvati i njihova istorija se prepisuje nama alo bre niti smo dosli u 5 veku niti u 6,7,8 veku alo bre mi smo doli na ove prostore mnogo mnogo ranije ali nam je istorija ukradena i prisvojena od strane drugih to treba da ti bude jasno. ajd uzdravlje:)

Na ovo pitanje je izostao odgovor. Kakav je to Vojislav vladao oko 580. godine?

Јао, тек сад схватам о чему се ради! :dash:
Наиме дошло је до велике забуне са моје стране: када је Вујадин поменуо Војислава из 580. године, ја сам некако прочитао 780. година! :rumenko:
Иначе име Вишеслава се помиње само у DAI, и неки га тумаче и као Војислав. Дакле, у питању је једна особа, која је, по DAI владала крајем 8. века, а која се звала или Војислав или Вишеслав.
Када сам рекао да фали Војислав, мислио сам да то треба да стоји у загради на слици, поред Вишеслав.

Славене, и остали, извињавам се на овој грешци.

Јао, тек сад схватам о чему се ради! :dash:
Наиме дошло је до велике забуне са моје стране: када је Вујадин поменуо Војислава из 580. године, ја сам некако прочитао 780. година! :rumenko:
Иначе име Вишеслава се помиње само у DAI, и неки га тумаче и као Војислав. Дакле, у питању је једна особа, која је, по DAI владала крајем 8. века, а која се звала или Војислав или Вишеслав.
Када сам рекао да фали Војислав, мислио сам да то треба да стоји у загради на слици, поред Вишеслав.

Славене, и остали, извињавам се на овој грешци.

vujadin ima neku alternativnu istoriju.

Spominjao je tu da je 580. godine Vojislav naslijedio nekog Uroša itd...

Poceo si i ti da lupas.

Opet tajni podrumi.

SRPSKI KRALJ SVETIMIR

Gianantonio Bomman;„
”I Serbgli con la scorta di Zvonimiro,ovvero Svetimiro,lor Capitano avanzarono il furor lor armi nei paesi appartenenti ai Re della Prevalis ,e s'impadronirano della Bosna...„(I-305)

U vreme vladavine srpskog kralja Radimira,desio se jedan veliki upad Avara u Srbiju i to g,639,
Avare su privukli neredi koji su u to vreme vodjeni u SRBIjI, IZMeđu PAGANA I HrišćaNA,RADIMIR JE BIO PAGANIN I NA STRANI Pagana.,
o AVARIMA SMO PISALI RANIJE I KAKO IH JE VIZANTIJA DOVELA ZA BORBU PROTIV SRBA ,TO JE BILA VIZANTIJSKA PLACENICKA VOJSKA I UGOVOR SA NJIMA NA RECI DONU JE SKLOPIO VIZANTIJSKI SPATAR VALENTIN 558,G KOJI JE BIO OTISAO TAMO,
No,Avari su se znali i pobuniti,ako nebi bili na vreme isplaceni,jedna takva pobuna bila je 619,g koja je stajala i glave vizantijskog cara Mavrikija jer se pobunila i vizantijska vojska,No plata je isplacena i oni su nastavili sa haranJem srpskih teritorija,
Avarska konjica je jezdila kao oluja Panonijom ,Njihova pljacka i zločini su naterali Moravskog kneza Sama, da 623 digne ustanak i on je proterao Avare na jug Panonije,
Avari po nagovoru cara Heraklija napadaju Jadransku Srbiju te 639,
g,
Vizantinci su bili najbolje obavesteni o nemirima u Srbiji,jer su oni preko crkve i izazvali i potakli te nemire, Zapovest koju je Heraklije dao Avarima za napad na Srbiju zove se PROSTAKSIS ili ORDO,
Takođe izdata je naredba KELEUSIS ,ILI JUSIO,kojom su Avari imali pravo zadrzati osvojene prostore,
Istovremeno je s mora Srbe napala i vizantijska mornarica,Dva SRPSKA GRADA SU UPADOM SA MORA I KOPNA POTPUNO RAZORENA TO SU SOLIN I EPIDAUR ILI DUBROVNIK.
Ova dva grada dali su najvisi otpor i Vizantija je nardila da se potpuno razore,ostale gradove si Vizantinci zaposeli,
Srbiju je posebno teško pogodilo razaranje grada Solina jer je tu u to vreme bila prestonica i sediste Srpske arhiepiskopije,koja je posle 588,prebesena u Solin iz Sirmijuma,
U to vreme pojavljuje se srpski vojvoda SVETIMIR,ON JE BIO SESTRIC OVOG KRALJA RADIMIRA II,KOJI JE POGINUO U NEReDIMA,NAJVEROVATNIJE,On je poginuo 639,g.Tako da je njegova pogibija najviše i privukla Vizantiju i Avare,
Svetimir,kao vojvoda sto vidimo i iz ovog gore postavljenog Bomman-ovog teksta kupi vojsku u Bosni i ozbiljno se ukljucuje u borbu protiv Avara i Vizantije 640,godine,
Na celu srpske vojske vojvoda proteruje Avare iz Bosne,Dardanije,Raske Duklje i potpuno ih slama naredne 641 ,g u Dalmaciji,Svetimir je uhvatio i pogubio i poslednjeg plemica Srpske dinastije Svevladovica,koji je bio nesposoban i nije mogao organizovati bilo kakav otpor,to je bio rod srpskog kralja Radimira II.
Vojvoda Svetimir se posle progonjenja Avara te iste 641,g krunise u Skadru,jer je Solin bio razoren ,a Skadar je stara prestonica,znamo još iz pred rimskog perioda i od vaspostavljanja Jadranske Srbije godine 491,gde se krunisao i vojvoda Svevlad, rodonacelnik ove dinastije koja je vladala do ove 641,g.
Svetimirova Država,je bila manja od Srbije Svevladovica,jer su još Avari bili u Panoniji do Save,a ostao je i jedan deo oko Sinja i Vrlike,zapravo to su bili oni Avari koji nisu mogli pobeci preko Save,mahom nejac,
Ostalo je još te avarske nejaci u Dalmaciji,oni su se razlikovali od Srba po nacinu zivota i telesnom izgledu,mahom su ih Srbi naselili u naseljA koja su stradala u predhodnim borbama, Ovi avarski ostaci su raspoređeni u jedno dvadesetak zupa,s tim sto je u Bosni bilo raspoređeno samo u dve zupe,Celebovinu, i Dreznicu,Najjuznija zupa u Dalmaciji bila je Imotski,
Kraj Svetimir,namesto Solina naoravio je Split,a namesto,Epidaura Dubrovnik,Prilikom razaranja Solina ubijen je i srpski arhiepiskop.koji se zvao Todor III,
No te godine 641 umro je i vizantijski car Heraklije,a Mletacka REPUBLIKA JE napala ubrzo Vizantiju,Na celu Vizantije je dosao Konstantin III, KOJI JE PROMENIO POLITIKU PREMA Srba i pozvao ih da im pomognu u borbi protiv Langobarda,642,godine,
Srpska vojska je presla u Italiju,NO PRED NJU U BLIZINI BONAVENTA, dosao je jedan mletacki mladic, koji je bio sin vojvode od Bonaventa ,nekog Ajona,ovaj mladic se zvao Rodoaldo,on je na tecnom srpskom jeziku poceo ubedjivati sRRPSKE VOJVODE DA SE VRATE U SRBIJU,njih je ovaj tecni jezik,kao i samo ime zbunilo,tako da su tu sklopili primirje i vratili se u Srbiju,
Mnogi istoricari,su kasnije o ovom raspravljali,ali siguran zakljucak je bio kod svih da je ovaj mladic u svojoj porodici naucio jezik i da je ona bila srpska porodica,
Posle ovoga Kralj Svetimir,dao je velike povlastice crkvi ,on je pokrstio mnoge svoje podanike,ali nije dao Arhiepiskopu,koji se zvao Jovan Ravenjanin,i bio je postavljen od pape,jer je papa iskoristio ovo razaranje Srpske arhiepiskopije koja je pre bila samostalna,i postavio on arhiepiskopa,No Svetimir, nije dao da se na silu vrsi pokrstavanje,
Pogotovo Srbi Neretvljani nisu gledali na hrišćanstvo kao na srpsku veru,već kao na jednu stranu veru koja se nasilu natura,No kasnije će vizantijska crkva usostaviti vlast nad Srpskom arhiepisopijom,
Kralj Svetimir UMRO JE 671,G,,po kojemu će i ova dinastija DOBITI IME sve do 794,vladati CE Srbijom dinastija Svetimirovica,
Njega je nasledio na srpskom prestolu njegov sin Budimir,kojega će crkva zvati i Svetopelek,sto znaci dete svetog povoja,o njemu i njegovom nacinu vladanja Srbijom ima dosta podataka od stranih autora,
On će podeliti Srbiju na dve upravne jedinice ,i tako dalje,

Gianantonio Bomman; SRPSKI KRALJ BUDIMIR
„Il Re XI.de'Serbgli e della Prevalis Budimiro dopo aver divisio il Regno in piu Banati onde i popoli a lui soggetti godessero dell'ammunistrazione d'una e pronta giustizia ;e dopo aver regnato anni quaranta mori..”(I-318)

Kao sto vidimo ovaj srpski kralj će radi lakse vladavine,podeliti Srbiju na Banate i Zupe,na celu banata stajace upravnici ili Banovi,to je vise vojnicka titula kod Srba,još od predrimskog perioda i njih postavlja kralj,nekad i narod,za razliku od zupana i kneza,ove pokrajine na cijem celu su banovi,tkz,Banati ili Banije,nisu imali nikakav oblik samostalnosti od najstarijeg pomena Srba i njihove državne organizacije,
ZA razliku od ovih bile su i vojvode i vojvodu je birao narod na period od godine dana,bila je kod Srba i titula BatO ili Brano,i ovog su birali uoci vojnog pohoda ili neposedne opasnosti od neprijatlja i Brano je dok se ne otkloni opasnost imao vrhovnu komandu nad vojvodma i kordinisao njihove akcije i poteze,
Sluzbenici i cinovnici postavljani su kod BUDIMIRA ObičnO NA GODINU DANA,
Kralj Budimr je umro 711,godine i nasledio ga je sin Svetolik 711-724,godine,
Psle Svetolika na presto dolazi njegov sin Vladislav 724-727,Vladislava nasledjuje njegov mladji brad Tomislav 727-744.g,
Tomislava nasledjuje njegov sin Sebislav 744-760,g,
Za vreme ovih kraljeva nema puno podataka o ratovima Srbije,pa verovatno da je bilo mirno,U vreme Sebislva SRbija je proširena ka severu i severo istoku a ima podatak da je pod nju pripadala i pokrajina Savia,ili danasnja Slavonija,
Jedan podatak govori nam da je Srbija 756, SA SEVERA GRANICILA SA AVARIMA,A SA ISTOKA SA BIGARIMA,

„En 756ma l' epoque de l'apogee musulmane,la Savie et la Dalmatie devinrent la Sabie,ayant au nord les Avares et a l'E. les Bulgares .”
Ovo je po E, Pricot De Sainte -Marie,

U Vizantiji je u to vreme vladao car Konstantin Kopronim koji će svojim ikonoborackim stavom 754,godine izazvati nerede u crkvi,to se posebno odrazilo na Srbiju ,jer je u to reme srpska crkva spadala pod vizantijsku,
U Mltackoj republici kojom su vladali Franci doći će do toga da će papa 756 godine zavladati i jednim delom Italije,posto će mu Taj deo dati na upravu franacki vladar Pina,ovaj Pina se negde pominje i kao Pepin,
No i jedni i drugi bili su prema Srbima podjednako neprijateljski raspoloženi,
Kralj Sebislav je podelio 760,g, Srbiju na dva upravna dela kojima su vladali njegovi sinovi,Stariji Raspin 760-768, vladao je juznim delom i to od Istre do Pelonije, Mladji brat Vladimir vlado je severnim delovima u koje su spadale Slavonija,Bosna,Vlaska i Raska,No Vladimir je posle smrti brata Rasbina 768,opet ujedinio Srbiju i on je vladao do 781,nasledio ga je sin Karamir 781-789,
U vreme vladavine Karamirove pocinju sukobi između Srbije i Fruske IMPERIJE KOJA SE PRIMAKLA GRANICAMA SRBIJE,
Fruski vladar KARLO VELIKI nudi srpskim pokrajinskim upravnicima i vojvodama,ako se odvoje od Srbije velike povlastice,on poed tih velikih ponuda dovodi i veliku vojsku ,tri srpska banata bila su ugrozena,Istra,Japodija,i banat Lika i Krbava, Karamir sakuplja vojsku i borbe se vode ,tačan ishod tih borbi nije poznat,ali u njima je 789 g, ranjen srpski kralj Karamir,od posledica rana je i umro,jedino što se zna da Karlo nije imao vidnih pomaka ka unutrasnjosti Srbije,
Novi kralj Srbije Karamirov sin Tvrdoslav 789-794,sprovodi reforme u Srbiji i narodu daje velike povlastice,Karlo vodi velike borbe i protiv Avara u Panoniji i to od 791,g No on se 794,ponova ustremio na Srbiju,napadnuvsi je u Istri,te godine uspeva da od Srba osvoji Istru,
Kralj Tvrdoslav je vodio veliki rat sa Karlom ali Istru nije POVRATIO,NO I KARLOVO NADIRANJE U DIBINU SRPSKE ZEMLJE JE ZAUSTAVLJENO,
No te godine kralja Tvrdoslava je zadesila i iznenadna smrt,a posto nije imao naslednika,vlast će preuzeti vojvoda Ostrivoje koji je bio u srodstvu sa kraljevskom porodicom.
Ostrivoj je ostao dve godine sa vojskom u Istri posto i poslednja opasnost od Fruga nije otklonjena i onda on ide u Skadar gde dovodi svoga sina Tolimira,za kralja Srbije,ova dinastija će se po vojvodi zvati Ostrivojevici,no imamo kod nekih autora da je pominju i kao Drvanovice,
Gianantonio Boman;
„..egli mori senz'eredi e gli successe Ostrivoio ,lo pero m'attengo al Diocleate ,e vi metto sui trono della Serbglia e della Prevalis Tolimiro suo figliuolo.”(ii-15)

Kralj Tolimir Ostrivojevic,

Dakle ove dve godine zvanicno je vladao Srbijom vojvoda Ostrivoje,no da napomenem još,da je on bio i sestric srpskog kralja Tvrdoslava,Dakle on je bio prisutan dve godine u zapadnim banatima Srbije,Srbija je bila velika država i prostirala se od Istre do juga Peloponeza,kao i od Dunava i Slavonije do Jadranskog mora ,Naravno da je teritorijalna podeljenost na banate olaksavala upravljanje samim kraljevima kojima je prestonica bila u Skadru,no desavalo se da pojedini osvajaci pokusaju pridobiti neke Banove i Vojvode,kao i u kasnijoj istoriografiji,nasi neprijatelji su to koristili i sada koriste i isticu,ove banate,dok o istoriji same Srbije i pomenu Srpskih Kraljeva cute i kriju i spaljuju knjige tokom celog istorijskog perioda,no ostao je veliki broj knjiga koje govore u suprot ovih naših neprijatelja,mnoge srpske knjige su popalili Turci po manastirima,kasnije i ove knjige su se odnosile na pred rimski i kasniji period,NO NAJTEZE STANJE JE OSLE BERLINGSKOG KONGRESA,KAD SU SRBIMA ZABRANILI DA PRICAJU O SVOJOJ PROSLOSTI,
No da se vratimo kralju Tolimiru i ovoj dinastiji,Ovaj kralj je bio veoma lepe naravi,poznat po poboznosti i dobrocinstvima,
U ovo vreme Karlo veliki je ratovao sa Avarima u Panoniji ,pobedio ih 796 ,zauzeo i njihovu pokretnu prestonicu,koju su pomerali po Panoniji i koja se zvala Ring,U Panoniji je bio i jedan deo Srba,koji su se priklonili Karlu,a Srpski zupan zapadne Slavonije Vojnimir, sa sedistem u Sisku,bio je sklopio sporazum sa Karlom,no posto je Karlo pobedio Avare,tražio je od Vojnimira da prizna franacku vlast,Što se videlo da se Fruzima nije moglo verovati,
Fruska vlast je pokusala da nasilno pokrsti Avare,jer su bili Fruzi VELIKI POSTOVAOCI PAPE,nO aVARI CE SE POBUNITI 799,G PROTIV POKRSTAVANJA I fruska vojska je pobunu ugusila i primorala jedan deo Avara da se pokrsti,
Te iste godine fruska vojska koju je vodio makrogrof Erih napada na Srbiju iz pravca Istre,
No nije stigao daleko porazen je i ubijen u tom boju,
Fruzi obnavlaju 800-te godine sa velikim snagama i napadaju i na primorske gradove,sto uvlaci i Vizantiju,u rat,jer je bila zastitnica slobodnih gradova,Panonski Srbi koji su bili pod Avarima,oslobodili su se Avara i poceli da progone ovu Hordu,tako jako da su se Avari morali obratiti Karlu Velikom,DA IH ON ZASTITI,ON JE TO UčinIO I OSNOVAO IM DržavU PO OBODU SRPSKE ZEMLJE,KOJU JE NAZVAO AVARSKA MARKA.
NJIHOVE OAZE SU SE PROSTIRALE OD POLJSKE CESKE PREKO PANONIJE DO DALMACIJE,
Avarska naselja su se nalazila i u predelu Liburnije,posto je i Karantanija bila jedna od srpskih zemalja.Može se zakljuciti da su se Avari naselili na srpskim zemljama,ali gle cuda oni vise od ovog perioda se ne zovu Avari i to na svim prostorima gde su naseljeni istovremeno dobivaju novi naziv i vise se ne pominju pod starim imenom,nego pod imenom- Hrvata;
Ova promena i to na svim prostorima gde su živeli Avari ne može se tumaciti drugojacije ,nego da su se Avari zvali na svom jeziku,koje je bilo slično prvom pomenu ,kao sto je na ploci u Tanaisu,Horovati,Harvariti ,Hravati,
VIDELI SMO DA SRBI AVARE NISU ZVALI TIM IMENOM ,NEGO IMENOM OBRI,po reci Obru,
No i sami Grci nisu možda dobro zvali Avare,videli smo da su i Srbe Grci raznim Imenima,prelicavali,a Srbi su bili ti koji su sa Grcima živeli u susestvu,od grckog dolaska iz severne Afrike,
U jednom grckom prvom pomenu Avara,oni ih pominju kao H(ARVARITI),

Kako je Fruska imperija bila na vrhuncu svoje moći desilo se da su slobodni primorski gradovi,namesto Vizantije 806,g zatražili zastitu od Karla Velikog,Ubrzo je Vzantija ,koja je bila najaca sila na moru intervenisala sa pomorskim snagama i proterala iz slobodnih gradova Fruge,
Desio se 812 jedan iznenadni napad na Srbiju i do danasnjeg dana nije poznato ko je izvrsio taj napad,Napadac je dosao sa SEVERA,u predeo Slavonije i Srema,ali kralj Tolimir je pobedio ove napadace i potisnuo ih severo-istocno,
Neki istoricari tvrde da su to bili Ugri,ali MADJARI JOS NISU BILI STIGLI U PREDELE PANONIJE CAK NI BLIZU,
Fransis Preveden;
History of the croatian people,Philosophical Librari,New York 1955,

„With Bavaria,Charles aquired also Carinthia ,a Slavic country..”(I-51).

Back