"Vlast na Sretenje rušila kulturnu baštinu Srbije"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.091
Opštinska i gradska vlast Srpske napredne stranke je na Sretenje, Dan državnosti Srbije, 15. februara, u jutarnjim časovima između 6 i 8, srušila četiri vile na Neimaru koje su od strane Zavoda za zaštitu spomenika ocenjene kao kulturna dobra, navodi se u saopštenju GrO Beograd NPS, čije saopštenje prenosimo u celosti.

- Ovaj postupak ocenjujemo kao urbanistički zločin liji je jedini cilj "investitorski urbanizam", odnosno bogaćenje investitora iz firme "Elitacop", koji su kupili sve četiri vile, na štetu javnog interesa. Da podsetimo, reč je o firmi koja je angažovana na radovima za "Beograd na vodi" i železničku stanicu "Prokop", kao i za brojne radove za Vladu Srbije, više ministarstava, Elektrodistribuciju i NIS - podsećaju.

- Vilu u ulici Janka Veselinovića 15 Zavod je označio kao objekat od posebne važnosti, dok su vile u Đorđa Vajferta 29 i 31 objekti od vrednosti. Dozvolu za rušenje izdala je opština Vračar, uprkos promenama Planu generalne regulacije Beograda iz 2022 gde se jasno navodi da, do donošenja Vladine uredbe, sve celine koje su bile pod prethodnom zaštitom ne smeju biti rušene - dodaje se.
link

Ne znam u kakvom su stanju bile te vile koje su kulturna baština Srbije ali posle Savamale ništa više nije sveto..ruši se sve što je po necijoj volji i potrebi
 
Зграда се сели... :roll:
Нађу 50 јаких људи, па на кркаче :roll:

А пресељење музеја као институције, то је у реду.
Избацивање се не помиње.

Цитат са линка:
Beograd će na taj način sačuvati društvene vrednosti industrijskog nasleđa koje je važan deo identiteta građana, adaptacijama, rekonstrukcijama i prenamenama objekata poput Muzeja Nikole Tesle koji će biti preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“, koja je biser industrijske arhitekture na desnoj obali Dunava, u izuzetno atraktivnom delu grada, uz Marinu Dorćol i Linijski park. Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, tako će dobiti adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka.


Иначе, подмећеш старе вести, није ти први пут: Objavljeno: 30.03.2022. 09:02h

Ко зна шта је од свега тога остало до данас, две године касније.
 
Музеј аутомобила није добио државну помоћ, иако се већ пар година све знало, правоснажне пресуде у реституцији итд.

Музеј Николе Тесле ће добити помоћ која је потребна.

Прво треба средити стару електрану, па преселити музеј. Сређивање није још ни започело.
 

Back
Top