Vlasi — balkanski fenomen

Већ годинама се на Крстарици ( нарочито на темама друштву и политици) усталио обичај арбитрарних наступа оних који су "експерти за све".
Мене занима да чујем ко је од вас био и провео неко време, упознао и разговарао са Власима из разних делова и градске и сеоске средине.Шта знате о Власима а да није покупљено са Гугла и сличних извора.

Ma to su Bugari i bugarski Hrvati. Mi Srbi smo fini. Nigde u izvorima nemaš da su Srbi nešto nasilno otimali
Срби су били малобројна војна елита која је доспела на Балкан тек пошто су Словени поубијали и поробљавали староседеоце. Другим речима генетика савремених Срба великом већином не потиче од оних малобројних Срба који су дали име овом народу.

Иначе такав процес је врло чест широм света. На пример Французи, Мађари, Бугари, Турци, итд.

Па и Срби су бар половином неСрби а себе идентифицирају само Србима. Зар ти не знаш да су Словени насилно отели Балкан од староседеоца?
Срби су староседеоци Балкана. ;)

Срби су били малобројна војна елита која је доспела на Балкан тек пошто су Словени поубијали и поробљавали староседеоце. Другим речима генетика савремених Срба великом већином не потиче од оних малобројних Срба који су дали име овом народу.

Иначе такав процес је врло чест широм света. На пример Французи, Мађари, Бугари, Турци, итд.
Srbi su starosedeoci.
Rasa

Upravo sam to i postavio pitanje kako Vlasi u Srbiji sebe nazivaju na vlaškom. Pročitaj moju sledeću poruku. Moj stav je da srpske obaveštajne službe stvaraju veštački sukob na liniji Vlasi-Rumuni. Zato i onolika kampanja protiv Rumunske crkve.
Бесумно на свом језику Власи Србије себе називају Румунима, али у архаичнм облику. Једино неколицина сасвим посрбљених Влаха Србије који већ одавно не говоре влашки језик користи термин Власи.

Бесумно на свом језику Власи Србије себе називају Румунима, али у архаичнм облику. Једино неколицина сасвим посрбљених Влаха Србије који већ одавно не говоре влашки језик користи термин Власи.
Vlasi su potomci Dačana koji su se borili protiv Rimljana.
Rimljani su zavojevači koji su došli na dačanske teritorije i doneli jezik.

Meni nije jasno odakle ovakve konstrukcije. Verovatno na tragu Živkovićevih procena o 2-3% Slovena koji su sišli na Balkan i potčinili balkanske starosedeoce. Sad se ta procena o vojnoj eliti, 2-3% i sl, nakon DNK rezultata, preselila unutar slavenskog korpusa pa su Srbi postali malobrojna vojna elita, koja je neku amorfnu masu Slovena potčinila sebi. Još jedna teorija koja se ne podudara sa činjenicama.

Meni nije jasno odakle ovakve konstrukcije. Verovatno na tragu Živkovićevih procena o 2-3% Slovena koji su sišli na Balkan i potčinili balkanske starosedeoce. Sad se ta procena o vojnoj eliti, 2-3% i sl, nakon DNK rezultata, preselila unutar slavenskog korpusa pa su Srbi postali malobrojna vojna elita, koja je neku amorfnu masu Slovena potčinila sebi. Još jedna teorija koja se ne podudara sa činjenicama.
Итекако се подудара са чињеницама.

Back