Vlasi — balkanski fenomen

Па отприлике твој посто у овом делу Грка и Кипрана донекле одражава оно што ја и мислим, да се Црква и Држава негде у схватању мимоилазе или се апсолутно не поклапају. Како бих ти рекао, нешто у Држави може, у цркви не може, или обрнуто. То су, моје је мишљење, два света која су заснована на различитим стварима, поготово модерне државе. Државе почивају на некаквој 'науци', Црква на 'вери. Човек је такав да не може ни без материјалног ни без духовног.

Ja sam ti objasnio uredjenje i teritorijalno funkcionisanje crkve. Naravno crkva nije (ne bi trebalo biti) politicka institucija, i samim tim nije uvijek u skladu sa aktuelnim politickim zbivanjima i razvojem.

Tako da se moze racunati da crkva ce se prilagoditi novoj geografskoj-drzavnoj realnosti vise decenija ako ne vijek i kasnije. Tako i nakon uspostavljenja samostalne Nemanjicke Srbije 1166. g. prolazi 53 godina dok majka crkva (Carigrad) ne odobri autokefalnu arhiepiskopiju za Srbiju.

I onda nakon toga, Nemanjicka Srbija prodje jos 127. g. dok Arhiepiskopija Srbije ne dobije svog Patrijarha - i to pod anatemom.

Dakle kao sto vidis, stvari u crkvi se razvijaju mnogo sporije nego u politici. Tako i ovdje u nasem slucaju danas.

Нису они имали времена од борбе за преживљавање да размишљају о "етносима". Постојала су племена, као код вас Црногораца што и данас постоје. Вашу племенску, а не национална припадност је до скоро прво помињали када вас неко пита одакле сте.
CG je imala i druge identitete. Recimo "Crnogorac" se nekad odnosio samo na Cetinje i okolinu (staru CG), Brđani su imali svoj identitet itd.

Велика сеоба Словена је доказана измошљотина. Народ је лутао тамо амо, тражио боља ловаишта, бежао или нападао друге. Али велике организоване сеобе није било нити је могло да је буде јер је технички неизводљива.
Genetika i kultura govori drugačije. Nije bilo nikakvih Slovena na Balkanu kad su Rimljani stigli npr.

Ми Србијанци смо староседеоци. Ми нисмо Словени.
Sve grupe grupe Srba su natpolovično Sloveni, izuzetak je istok CG i neka područja istočne Srbije.

Ми смо Трибали.
Srbi su mešavina Slovena i Vlaha (romanizovano stanovništvo Balkana).

Погледај физиономије Пољака значи Словена, и погледај наше.
Pogledaj ti gornju raspravu na ovoj temi. Izgled lica se menja pod uticajima okoline.
Španci i Britanci imaju sličnu genetiku a razlika u izgledu je drastična.

Мсм, генетска испитивања су бар код тога сувишна.
O ne, itekako nisu suvišna :D

Tako i nakon uspostavljenja samostalne Nemanjicke Srbije 1166. g. prolazi 53 godina dok majka crkva (Carigrad) ne odobri autokefalnu arhiepiskopiju za Srbiju.
Ја мислим да се често ту маши поента. Мислим да је за 'српску цркву' била специфичност због Цариграда под крсташима и да није везано за самосталност државе. Скраћено речено, 'или да имамо своје јер ви (Цариград) не можете више да добаците до Срба или ћемо морати под Рим'. Мало упрошћено написано али мислим да је то то.

CG je imala i druge identitete. Recimo "Crnogorac" se nekad odnosio samo na Cetinje i okolinu (staru CG), Brđani su imali svoj identitet itd.
Ма дај немој мени да причаш када сам се дружио са Црногорцима. Црногорца два када се сретну у Београду ако се не познају прво шта један другом кажу то је из ког су племена.

• Haha
Reactions: PA8
Ja sam ti objasnio uredjenje i teritorijalno funkcionisanje crkve. Naravno crkva nije (ne bi trebalo biti) politicka institucija, i samim tim nije uvijek u skladu sa aktuelnim politickim zbivanjima i razvojem.
Ali se mora prilagoditi kulturi tih ljudi, otud nacionalne i etničke crkve.

Bogumili, tačanije hristjani su dobar primer toga. Pokušali su da hrišćanstvo maksimalno prilagode slovenskoj kutluri.

Ја мислим да се често ту маши поента. Мислим да је за 'српску цркву' била специфичност због Цариграда под крсташима и да није везано за самосталност државе. Скраћено речено, 'или да имамо своје јер ви (Цариград) не можете више да добаците до Срба или ћемо морати под Рим'. Мало упрошћено написано али мислим да је то то.

Da je bilo tako ne bi se cekalo 53 godine. 53 godine imaju samostalnu drzavu bez svoje crkve i svojih svestenika. Dakle tu se radi o funkcionisanju crkve. Pravoslavna crkva, kao i Rimokatolicka, ne prave brze odluke jer oni imaju drugaciju percepciju vremena i prostora od laickih ljudi.

Nego se ceka 10-20 pa i 53 godine da vide da je stanje stabilno, pa onda dodijele autokefalnost. Crkva se zainteresuje za vjecnost duse a ne za politicke odluke koje mogu promjeniti iz dana u dan.

Шта знам, могуће. Ја мислим да је кључан пад Цариграда под крсташе. Кад се видело да је црква Истока, односно православље угрожено тада и одлука.
Јако ми мало знамо како те ствари функционишу унутра саме Цркве.

CG je savršen dokaz da je SPC etnička crkva. Nepriznata CPC je takođe etnička crkva. Za razliku od recimo Albanske ili Bugarske koje su nacionalne.
Да, то стоји. Што се тиче ЦПЦ, то је јако далеко од неке самосталности. Моји разлози су то што ЦПЦ форсирају људи који нису верници, односно, најистакнутији су атеисти. Под два би било што зантако нешто мора бити готово апсолутног јединства народа. Тек онда следи прича о којој смо ја и @guslar1389 причали везано за оснивање Српске архиепископије.
Кад све ово сагледам, ја мислим да од зога нема ништа барем још једно 50 година ако икада и буде.

Albanska crkva je dobila autokefalnost tek 1937. g. Da li to znaci da pravoslavni Albanci do tada su bili etnicki Grci? Naravno da ne.
Pa ja upravo i govorim da je samo SPC po tome specifična. Niko od pravoslavaca svoj entički identitet nije toliko usko vezao za pravoslavlje poput Srba, nijedan drugi narod niej bio de facto etno-religijski na taj način. Grci su druga priča.

Шта знам, могуће. Ја мислим да је кључан пад Цариграда под крсташе. Кад се видело да је црква Истока, односно православље угрожено тада и одлука.
Јако ми мало знамо како те ствари функционишу унутра саме Цркве.

Projektujes puno politike na svestenike, s tim indirektno omalovazvas crkvu. Da su crkvene odluke kakve ti zamisljas onda bi Makedonci dobili autokefalnost 1991. g. a ne 2022. g.

Ne kazem da ne postoji politika u crkvi, jer je ima - i previse, ali nije prevladajuca za sinodske odluke.

Albanska crkva je dobila autokefalnost tek 1937. g. Da li to znaci da pravoslavni Albanci do tada su bili etnicki Grci? Naravno da ne.
Немој да доносиш закључке из нашег угла гледања. Опет напомињем, а мислим да сви ми око тига јако мало знамо, питање је како Црква гледа пре 400-500 година на православне станивнике данашње Албаније.

Да, то стоји. Што се тиче ЦПЦ, то је јако далеко од неке самосталности. Моји разлози су то што ЦПЦ форсирају људи који нису верници, односно, најистакнутији су атеисти. Под два би било што зантако нешто мора бити готово апсолутног јединства народа. Тек онда следи прича о којој смо ја и @guslar1389 причали везано за оснивање Српске архиепископије.
Кад све ово сагледам, ја мислим да од зога нема ништа барем још једно 50 година ако икада и буде.
Nepriznata CPC ima tendenciju da bude nacionalna, dok SPC nema. SPC je crkva srpskog naroda a ne Srbije.
To ne shvataju ni ovi u CG što SPC nazivaju "Crkvom Srbije", neshvataju karakter SPC.

Projektujes puno politike na svestenike, s tim indirektno omalovazvas crkvu. Da su crkvene odluke kakve ti za misljas onda bi Makedonci dobili autokefalnost 1991. g. a ne 2022. g.

Ne kazem da ne postoji politika u crkvi, jer je ima - i previse, ali nije prevladajuca za sinodske odluke.
У специфичним периодима мислим да преовлађује. За очување Прваославља на почетку 13-ог века било је сврсисходно стварање 'нових Цркава' како би могле деловати због верника. И сам знаш да се тада врши притисак на манастире на Светој Гори. Дакле, где год је могуће Рим врши притисак за свој циљ. На светивном нивоу се уређује краљевским венцима Бугарима, Србима... Остао је једино дух да се реши.

Pa ja upravo i govorim da je samo SPC po tome specifična. Niko od pravoslavaca svoj entički identitet nije toliko usko vezao za pravoslavlje poput Srba, nijedan drugi narod niej bio de facto etno-religijski na taj način. Grci su druga priča.

Nije specificna ni po cemu, spc funckionise i ima isti status potpuno kao bugarska, ruska, grcka, rumunska i ostale pravoslavne crkve. Jedina je razlika sto trenutno Spc operise mnogo vise na prostoru van drzave Srbije kao posljedica raspada SFRJ.

Slicna je situacija kao sa ruskom crkvom sto jos uvijek drzi uticaj nad crkvama u Belarusiji i Ukrajini.

Nije specificna ni po cemu, spc funckionise i ima isti status potpuno kao bugarska, ruska, grcka, rumunska i ostale pravoslavne crkve. Jedina je razlika sto trenutno Spc operise mnogo vise na prostoru van drzave Srbije kao posljedica raspada SFRJ.

Slicna je situacija kao sa ruskom crkvom sto jos uvijek drzi uticaj nad crkvama u Belarusiji i Ukrajini.
Да ли постоји бугарска цркава или грчка у САД?

Да, назива је. Да ли постоји Црква Босне (тамо има милион православних).
За нас би било интересантно да ли у духовним називима световне границе имају једнакост.
Ја не знам одговор, чисто је знатижеља, а можда и теби буде интересантно за истраживање... Шта је Србија за Васељенску патријаршију? Овде имај у виду оно што смо помињали, не поклапање духовног и световног.

Да, назива је. Да ли постоји Црква Босне (тамо има милион православних).
За нас би било интересантно да ли у духовним називима световне границе имају једнакост.
Ја не знам одговор, чисто је знатижеља, а можда и теби буде интересантно за истраживање... Шта је Србија за Васељенску патријаршију? Овде имај у виду оно што смо помињали, не поклапање духовног и световног.

Kao sto rekoh, crkva uvijek kasni iza svjetovnih desavanja - stvaraju se crkve i nestaju crkve, kao drzave. Da li ce postojati SPC u Bosni u buducnosti ili ne, to mi ne znamo.

Nije specificna ni po cemu, spc funckionise i ima isti status potpuno kao bugarska, ruska, grcka, rumunska
Imaju li te crkve eparhije u svojim etničkim sredinama van tih država poput SPC? Osim u Srbiji? SPC ima eparhije ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego skoro svuda gde žive etnički Srbi, Temišvarska eparhija npr. ali i Rumunska crkva ima svoje eparhije u Srbiji, po sistemu reciprociteta, odnosno dogovora dve crkve.

Doduše Rumunska pokušava da napravi svoje eparhije i u Ukrajini i Mađarskoj, vrv po uzoru na SPC.

Jedina je razlika sto trenutno Spc operise mnogo vise na prostoru van drzave Srbije kao posljedica raspada SFRJ.
Širom Evrope pa i sveta.

Back