Vladimir Putin - lider slobodnih naroda sveta

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
Зашто Путин брани Косово

Почиње ли Владимир Путин – за разлику од Хрушчова који је то радио у Уједињеним нацијама – да лупа (не)скинутом ципелом из Кремља?

Историчар Милорад Екмечић није једном написао: да је Русија своју улогу велике силе освајала и потврђивала – или губила – на Балкану. Стога је сасвим разумљиво што су многи – и најмањи први наговештај прижељкиване нове “спасоносне биполарности” у свету – одмах осетили “буђење руског медведа” у новом, нешто металнијем тону Владимира Путина поводом “коначног статуса” Косова и Метохије и његових импликација по светске односе и послове. А неки су отишли тако далеко да су, не без извесног радосног узбуђења, сами направили историјску паралелу између (не)очекиване Путинове “грмљавине” да статус наше јужне покрајине мора бити кројен по универзалним принципима међународног права, и чувеног наступа Никите Хрушчова у Уједињеним нацијама, када је нашао за могуће и сврсисходно да у име моћног СССР-а скинутом ципелом лупа по говорници.

Али, шта је руски лидер поводом Косова и Метохије стварно рекао, кога је уистину упозоравао – и на шта?

Све што се догодило у Кремљу 30. јануара. У првим минутима Путиновог саветовања са члановима владе. Почело је од ових уводних речи шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова: “Пред нама је ове недеље и министарски састанак такозване Контакт групе за регулисање косовског конфликта. Почињу преговори који треба да определе коначни статус Косова. Представници Русије у томе ће се руководити нашом познатом принципијелном позицијом да је неопходно наћи решење које ће бити прихватљиво и косовским лидерима и Београду. То је тежак задатак јер косовски албански лидери отворено говоре да их неће задовољити ништа осим независности. А то се разилази са одлукама донетим у Савету безбедности УН и зато је, нема сумње, преко потребно да међународна заједница подстакне заинтересоване стране на проналажење за све прихватљивог преговорног решења.”

лидер постјељцинске Русије подигао је прст пред носом свог министра иностраних послова, али су следеће речи – иако и инструкција њему уочи пута у Брисел – биле много више намењене Вашингтону, Лондону и Берлину:
- Скрећем вам пажњу, Сергеју Викторовичу, да је Косово и за нас изванредно важно питање. Не само из угла поштовања принципа међународног права, него и због практичних интереса постсовјетског простора. Све варијанте решења за Косово које будете разрађивали у Бриселу – молим да ово предочите и својим колегама – морају да имају универзални карактер. За постсовјетски простор је то од посебне важности. Сви конфликти на постсовјетском простору, нажалост, нису још разрешени и ми не можемо пристати да се иде путем на којем ће се једни принципи примењивати на једном месту, а сасвим други – на другом. Потребну универзалност решења о којима ће се разговарати – стално имајте на уму!

Они уверени да је “буђење руског медведа” почело управо са Путином, Хрушчовљеву “ципелу” нашли су и у његовој завршној кремаљској реплици поводом Косова: “Да, уникалан је (случај Косова, прим Ђ. Б.) да би се заобишли општи принципи међународног права. Такву уникалност последњих година имамо прилику да посматрамо у разним регионима света. А чему стварно води та уникалност – сви ми предобро разумемо.

На великој годишњој Путиновој председничкој конференцији за штампу, у присуству више од хиљаду руских и страних новинара, одговарао је на питање грузинског новинара Тејмураза Нуцубидзеа: “Када сте нагласили да решење косовског питања мора имати универзални карактер, да ли сте тиме, можда, хтели да упозорите да би Русија, уколико Косову буде дата независност, могла подржати захтеве да на такав начин буду разрешени и замрзнути конфликти на постсовјетском простору, значи – и абхаски и јужноосетински?”

Лако је објашњиво зашто се баш Грузин овако “почешао” после Путиновог фактичког упозорења Западу да се поводом “коначног статуса” Косова и Метохије не игра новог кршења међународног права и опасних преседана. Абхазија и Јужна Осетија су полунезависне државице унутар међународно признатог државног оквира Грузије. Абхазија, на чијој територији се већ годинама налазе руски миротворци, чак функционише као де факто самостална држава и упорно тражи од Москве да је призна. Јасно стављајући до знања: да ништа не би имала против ни да, као минимум, уђе у састав Руске Федерације, пошто се у своје време – бежећи од Турака – приклонила руској империји, а не Грузији.


- Што се тиче Косова, постоји Резолуција 1244 Савета безбедности УН по којој је оно неодвојиви део Српске Федерације (руски председник је управо овако назвао СЦГ – оп. Ђ. Б.). А Русија у свом деловању полази од тога да одлуке Савета безбедности нису нимало декларативног или коњунктурног политичког карактера, већ – да се доносе да би биле поштоване и реализоване. Иначе, говорећи о Косову и потреби за применом универзалних принципа, имао сам у виду да су у Македонији, на пример, на снази решења која су тамошњем албанском становништву омогућила сразмерно, 20-процентно учешће у власти и управљања, поред осталог – и у полицији. Дакле: тамо су Албанци 20 одсто становништва и договорено је да чине петину састава македонске полиције. Али, пошто Руси чине 60 одсто становника Риге, главног града Летоније, зашто онда не би и за њих важио тај исти принцип? Указујем на ово зато што принципи заиста морају да буду универзални јер, у супротном, политика која се спроводи, не може заслуживати поверење.”
 
Очито, увек држећи на уму (по ранијем сопственом признању) оно што је Шарл Сењобос хтео да каже када је оценио да је европски мир под доминацијом Пруске након 1871. био “исто толико скуп као и прави рат”, Путин је наставио:
- Увек треба критички преиспитивати и правичност одлука које се у међународној заједници доносе. Ово важи, наравно, и за Косово. Ако неко мисли да Косову треба дати пуну државну независност – у име чега тада то исто ускраћивати Абхазима и Осетинима? Док ово изговарам – не говорим како ће се према грузино-абхаском и грузино-осетинском конфликту поставити Русија, иако сви знамо и да је Турска већ признала Републику Северни Кипар. Дакле, не желим да кажем да ће Русија, уколико Косово постане независно, одмах признати Абхазију и Јужну Осетију за независне и самосталне државе. Говорим о нечему другом и важнијем: да међународна заједница мора деловати праведно и у интересу свих који живе на некој територији, да су нам потребни општепризнати, универзални принципи за решавање проблема.”

Руски водећи листови своје процене унели су у наслове типа “Москва неће преседан Косово”. Истога дана када је, Србима пословично ненаклоњени, утицајни московски дневник “Комерсант” дао прилику Розмари ди Карло, заменику помоћника америчког државног секретара, да – идући уз длаку Путину – каже: да су стање на Косову и само Косово “јединствени као појава” и да стога не треба његов “коначни статус” повезивати са разрешењем “замрзнутих постсовјетских конфликата”. Са првих страница наше штампе дошло је као ехо: “Кажем Косово, мислим – Кавказ”.

А да ли је Путин уистину мислио примарно на Кавказ и – да ли само на Кавказ? Може ли се потпуно искључити могућност да му је основна побуда била да помогне Србији поводом Косова и Метохије? Није ли, можда, мада о томе није јавно изговорио ни реч, покушао да осујети да се поново догоди оно што се догађа свих протеклих 10-15 година – да једино за Србе и Србију не важе никаква светска правила и принципи?

Са цитираним “Кажем Косово, мислим – Кавказ” није баш све тако просто. Путин има довољно “руских разлога” да из Москве ради против независности Косова, али – и да јој не преграђује пут.

Са независношћу свих сличних територија као “универзалним принципом” – Русија би широм отворила врата Абхазији, Јужној Осетији и Придњестровљу да се врате под њене државне и историјске скуте. Тамо где су вековима и били. Исто тако, универзалним би учинила и пут којим би јој се, макар и не брзо, у перспективи могли вратити Крим и не мали “руски део” Казахстана. Али, тиме би истовремено својим рукама дала независност бунтовној Чеченији, чији пример би, нема сумње – подстицани и обилато финансирани из Турске и неких арапских земаља – убрзо почели да следе остали кавкаски и дагестански, углавном муслимански народи.

Губици би, дакле, били већи од добијеног. Бар у почетку, јер би сепаратизме на територији Русије, отвореније него досад, подржавали сви којима одговара да она, макар и у саставу Г-8 и са формалним ветом на Ист Риверу, никад више не буде велика сила. Стога је велико питање: и шта је стварно рекао Путин и у коју је мету гађао?

Тек треба извагати: да ли је његово иступање представљало покушај да се Косово не прогласи за “уникалан случај” само зато да би Москва (преко претварања његовог “коначног статуса” у универзални модел за све “замрзнуте конфликте”) повратила бар део изгубљеног приликом бадинтеровског распада СССР-а? Или је Путин (хрушчовљевским лупањем нескинутом ципелом против заразе давања пуне независности једном заразном незамрзнутом конфликту) заправо покушао сасвим супротно – да сачува своју земљу од домино-ефекта. Од губљења практично целог јужног “меког трбуха” између Црног и Каспијског мора.

Пре ће бити да се радило о овом другом, мада велике земље себи могу дозволити и да не добијају увек и баш на свему, да мање губе на важнијем. У суштини, можда би Путинова позиција и рачуница биле једноставније да Русија, иако су њене девизне резерве досегле 185 милијарди долара за сваки респект, може сама, у директном одмеравању снага са другим великим силама обезбеђивати своје интересе и блокирати покушаје да се, рецимо, и Чеченија прогласи за “уникални случај”. Што значи: без ослањања на штаку међународног права и УН, о које Бела кућа и НАТО последњих година, кад им затреба, отиру ноге.

Стога Путин није ни крио: да му је “коначни статус” Косова много важнији од самог Косова. Парадокс? Нипошто, а неће ни бити све док се из Вашингтона Сибиру буде придавао “космички значај” за америчке интересе, а на појас између југоисточне Европе и руског Далеког истока (68 одсто светских резерви нафте и 41 одсто природног гаса) буде гледало (израз Збигњева Бжежинског) као на “глобални Балкан”.

Русија је после 1991. на Балкану углавном јефтино крчмила преостале позиције некадашње велике силе. Пристајући – углавном зарад тренутних користи Бориса Јељцина и његове камариле – и на жртвовање међународног права поводом Срба и Србије. Демонстрирајући на свакој кривини тзв. југо-кризе да је његовом Кремљу и ситни ћар у Вашингтону и Берлину важнији не само од најкрупнијих српских интереса, него и од “универзалних принципа” о којима Путин настоји да говори пуним устима. У томе је и Јељцин “уникални случај” Слободана Милошевића био само смоквин лист за баналну трговину “универзалним принципима” и на штету Русије и њених крупних и трајних интереса.
 
Путин, за разлику од вечито пијаног и полупијаног Јељцина, нема илузија ни о данашњем свету, ни о партнерима-конкурентима и историјским ривалима из Г-8. Врло добро зна да су САД успешно извеле 16 војних интервенција чији је циљ био мењање непослушних и непоћудних режима и да се на томе неће зауставити. Ништа лошије: да је Хашки трибунал први “геополитички суд” чија се улога из Москве не може ни променити ни ограничити. А и оно у овом часу најважније: да Американци, Немци и Британци – у игри “хуманог” и хуманитарног наметања, овога пута “уникалности” Косова и његовог “коначног статуса” – истовремено круне и оно што је преостало од међународних принципа и њихове универзалности и показују ојачалој Русији да је за њу, за дуже време, предвиђен Сењобосов “пруски мир”.

Зато Путин покушава да поправи шта може и да макар смањи штету коју је сопственој земљи нанео “јељцинизам”. То је главни разлог што му је Косово многоструко важније и од Косова и од Абхазије, па поводом Косова звони на узбуну и тражи “универзалне принципе” и правила игре међу великима.

Путинов наступ и намере – мада у њему заиста не треба ни видети ни тражити новог Хрушчова – могу бити погрешно процењене у Београду. У Вашингтону, Берлину и у Бриселу – сигурно неће. Али, за шта ће “Путинова ципела” бити довољна – и за нас и за саму Русију – потпуно је неизвесно.

Поготово за нас, у свету у којем је утицајна и добро обавештена Американка, професор Њујоршког универзитета Сузан Вудворд која је у својој земљи један од најпризнатијих експерата за Балкан, могла да открије: да су државни секретар Кондолиза Рајс и њен заменик Николас Бернс међу онима у Бушовој администрацији који сматрају да “САД још нису завршиле започети посао на Косову” и да ће се то догодити тек са “пуном независношћу Косова”. Па да још објасни како ти људи верују да само независно Косово може означити “крај Милошевићеве Србије”. А да из Београда тим поводом не буде ни гласка. Ни дипломатског ни политичког. Нама би било, при таквом стању ствари, тешко помоћи и да је Путин пре неки дан у Кремљу заиста скинуо ципелу...



Ђуро Билбија
 
Изврстан текст.Интересантне паралеле по питању могућих исхода и још једна потврда да су дешавања на простору екс-ЈУ експеримент за остварење главног циља - сламање Русије.

Не могу да схватим како неки наши "виђенији" политичари, а поготово појединци из неких НВО-а, имају дрскости да и даље торочу о "геноциду, Великој Србији, људским правима, фашизму...", наравно, све у негативном контексту по Србе и Србију...Само злонамерним и затупљеним људима ти ратови изгледају као резултат великосрпске политике, или бар као сукоб народа, вера, грађана, а без да су макар покушали пронаћи сличност између СФРЈ и СССР-а.

Није постојао бољи полигон за УСА и трабанте од СФРЈ, а сада и Србије...Космет је идеалан пример на којем ће се сломити међународно право и уопште међународни односи. Ако им прође (а по свој прилици да хоће) експеримент са независним Косовом, као што Путин рече, свима је јасно куда то води...
 
Донекле би се сложио са грађанином Пејном. Изгледа да је за Косово све завршено. Надајмо се да ће се ОНИ ипак саплести негде другде (у том смислу и Путинова улога).

И погледајмо како прозападни форумаши сеире и омаловажавају наш јад што су ти исти ОНИ одлуку донели и пре преговора.
http://forum.dsomladina.org.yu/viewtopic.php?t=5459&sid=5a9e408954de9280ddbf45f89b8dc996

Дакле, што се нас тиче - окренимо се себи, повуцимо народ са Космета и прочистимо ОВДЕ жито од кукоља.
 
Мало сам неиспаван, па ми није до других ствари, кад већ морам седети за компом...
Него питање за остале: Да дам лик који репрезентује овог Којота?!? Пошто је слика било би мало спамовање теме...
 
Duh Sekire:
Мало сам неиспаван, па ми није до других ствари, кад већ морам седети за компом...
Него питање за остале: Да дам лик који репрезентује овог Којота?!? Пошто је слика било би мало спамовање теме...

Duh Sekire:
Погледајте на другом форуму (одакле сам преузео) како је ишло.
http://forum.dsomladina.org.yu/view...29e30681956771f
Постаје занимљиво на другој страници када сам изазвао постављача теме који је са овим ликовима само друге прозивао...

:D само напред.. !
 
Данас је на Б92 био интервју са амбасадором Руске федерације

АЛЕКСАНДРОМ НИКОЛАЈЕВИЧЕМ АЛЕКСЕЈЕВИМ

који је био просто фантастичан...и засмејао ме до суза... овај интервју могао би и да носи назив "КАКО МУСА ДЕРЕ ЈАРЦА"... тако је Николајевич одговарао иначе веома сталоженој новинарки која је на крају све више говорила по систему туц-муц...туц-муц... не може се нажалост препричати АЛИ ЈЕ МЕНИ ДЕФИНИТИВНО ЈАСНО СВЕ У ВЕЗИ СА РУСИЈОМ... поред њиховог за сада тврдог става у вези Космета, издвајам ссамо то да је он отворено рекао ДА БЕОГРАД (читај ДС и Ненад Богдановић) ОТВОРЕНО СПРЕЧАВА УЛАЗАК РУСКОГ КАПИТАЛА У СРБИЈУ - а Руси имају тренутно толико много вишка лове да би по мом мишљењу требало да саберемо целу Србију И ДА ИМ ПРОДАМО СВЕ ЂУТУРЕ и да скинемо више бригу са врата - па нека се за све што занима англосаксонце обраћају убудуће Путину - јер код њега нема трте-мрте, само ТРТЕ...
 
Šta Putin ima sa slobodom naroda??
Rusija je država koja drži pod čizmom čitavo TUCE malih naroda koji moraju da ćute i trpe da ne bi bili istrebljeni (jer,ne otcepljuje se danas od nuklearne sile). Zovu je TAMNICA NARODA i samo zato je geografski tolika kolika je.. Setimo se kako su prošli Čečeni kada su zatražili samostalnost..
Zaključak...svako pominjanje Rusije i slobode u istoj rečenici je lupetanje propalih srbijanskih nacionalista koji se uvlače Putinu u bulju jer misle da će im on,nekim čudom,pomoći da sačuvaju svoje drago Kosovo..
 
eremita:
Данас је на Б92 био интервју са амбасадором Руске федерације

АЛЕКСАНДРОМ НИКОЛАЈЕВИЧЕМ АЛЕКСЕЈЕВИМ

који је био просто фантастичан...и засмејао ме до суза... овај интервју могао би и да носи назив "КАКО МУСА ДЕРЕ ЈАРЦА"... тако је Николајевич одговарао иначе веома сталоженој новинарки која је на крају све више говорила по систему туц-муц...туц-муц... не може се нажалост препричати АЛИ ЈЕ МЕНИ ДЕФИНИТИВНО ЈАСНО СВЕ У ВЕЗИ СА РУСИЈОМ... поред њиховог за сада тврдог става у вези Космета, издвајам ссамо то да је он отворено рекао ДА БЕОГРАД (читај ДС и Ненад Богдановић) ОТВОРЕНО СПРЕЧАВА УЛАЗАК РУСКОГ КАПИТАЛА У СРБИЈУ - а Руси имају тренутно толико много вишка лове да би по мом мишљењу требало да саберемо целу Србију И ДА ИМ ПРОДАМО СВЕ ЂУТУРЕ и да скинемо више бригу са врата - па нека се за све што занима англосаксонце обраћају убудуће Путину - јер код њега нема трте-мрте, само ТРТЕ...
Samo trte moj mito :D:D:D gde nam je nas hiperborejac iz Moskve da napise nesto ....
 
lider:
Kako beše ona narodna:
...Koga Grk hrani i Rus brani...



Док је онај кога Белгијанац храни а Бенелукшанин брани решио све своје проблеме. Да се оставимо храњења и брањења (углавном смо то сами радили кроз историју, и скупо је коштало) било би крајње време да се та недуховита дефетистичко-шовинистичка пошалица елиминише из пристојне расправе. Не ради се о томе, него, напросто, о чињеници да су два поменута народа нама цивилизацијски најближа, отуд и толики блам сваки пут кад чујем поменуту досетку. Што се тиче Руса - захваљујући ЊИМА очували смо језик и писменост, али и ушли у ред народа који баштине модерну европску културу (од руских верских, културних, политичких мисија хабзбуршким Србима, преко помоћи Карађорђевој буни, наших аристократа, дипломата и војсковођа на двору Романових и научника на руским универзитетима). Поред тога, велико Руско Царство је и доживело бољшевички удар БАШ у годинама које је Русија провела ратујући ЗБОГ НАС. Грци, поред тога што су с нама делили исту судбину пола миленијума, достојније су поштовали страдања српског народа у последњим ратовима него - сам српски народ. Толико о томе, него, не разумем одакле тај непресушни извор антируског простаклука који још увек преплављује српске медије, као да смо Небраска усред Хладног рата? Русији се данас шљамчи пола Европе (од папе Рацингера до Жака Ширака) а ми би ваљда да будемо један велики, срећни резерват и последњи европски малоумници који понављају фразе о "интеграцијама" УСРЕД урушавања творевине зване ЕУССР. Што је још важније, Русија данас иде путем обнављања своје глобалне моћи, али и путем изградње развијеног, демократског, капиталистичког друштва. Не искористимо ли своју "рођачку" шансу, цео овај идиотски екс-Варшавски пакт ће поново стати у ред. С тим што ће они сутра добровољно да гланцају чизме Русима (као данас Американцима и јуче Совјетима), а од нас Руси то и не траже.
 
marlon:
Samo trte moj mito :D:D:D gde nam je nas hiperborejac iz Moskve da napise nesto ....


Нема нама Јабучила, скита негде...а можда пије вотку и игра негде казачок... и заборавио и он на нас... него стварно Александар Николајевич је био просто фантастичан, човек просед, плаве ледене очи(нормално) и у свом говору има манир као и Путин... кратко, јасно и убитачно... не знам да ли ће репризирати али не верујем јер ови са б92 има да поједу тај снимак... само да се више не види... :razz:
 
Путин има историјску шансу да врати Православље на ИСТОРИЈСКУ ПОЗОРНИЦУ, само ако буде мудар и ПОМОГНЕ СРБИМА ОКО КиМ, и тако ће иамти довека Србску пушку у његовим редовима, иако код већине Правславних Срба Русија је одмах после Србије.
 
BAUK PUTINA KRUZI SVIJETOM
by Emil VLAJKI


Putin i «nevladini» spijuni
Ah, taj Putin, taj divljak, taj diktator, taj novi ruski car! Umjesto da s povjerenjem prihvati ono što mu Zapad na tanjiru nudi, on u to sumnja, odbija, kontrolira! Radi njega i njemu slicnih, Zapad se cak odrekao klasicnih spijuna, te umjesto njih, u Rusiju, i u druge barbarske zemlje, salje «nevladine organizacije» koje se spijunazom bave na potpuno nov, «human» nacin. I umjesto da Putin shvati suptilnosti ove spijunsko-humanitarne tehnike, on je odlucio da ove organizacije stavi pod drakonsku kontrolu! Kad li ce se ta Rusija vise civilizirati?
Zamislite skandala! «Nevladine organizacije» morat ce ubuduce da podnose detaljne izvestaje o tome ko im je i koliko novca dao. Kao da se to ne zna! I zbog cega, konacno, taj stepski muzik hoce da ukine poslednju oazu slobodne misli koja moze naskoditi Rusiji?
Ovaj Putin je zbilja opasan za cijelo spijunsko drustvo (pardon: «civilno društvo») u Rusiji koje se u ovom trenutku sastoji od oko pola miliona «nevladinih grupa», stranih i domacih.
Mnogi posmatraci donosenje zakona o nevladinim organizacijama povezuju sa podozrivoscu prema strancima, koja je u porastu poslije takozvanih «narodnih revolucija», koje su u Gruziji i Ukrajini dovele na vlast prozapadne politicke garniture. I potpuno su u pravu! Javna je tajna da je «narandzasta revolucija» u Ukrajini bila vodjena i financirana iz inostranstva, preko «nevladinih organizacija». Za Putina je ocito, i zbog toga mu mozemo jedino cestitati, da aktivnosti «nezavisnog civilnog sektora», posebno onog koji ima veze sa inozemstvom i koji je financiran od Evropske unije i/ili SAD, sigurno predstavljaju krajnje ozbiljnu prijetnju ruskom drzavnom suverenitetu.

Srpski «humanitarci» osvjescuju narod
Ono sto je za Putina ocito, za Srpske vlastodrsce nema znacenja. Doduse, ima za to i dobrih razloga. Rusija ima kakav-takav suverenitet, dok ga banana-republika koja se zove Srbija, uopce nema. Sjedinjene Drzave su tamo u vlasti postavile svoje marionete, tako da «nevladine organizacije» u toj «oazi slobode», vrsljaju, spijuniraju i razaraju tu zemlju bez pardona i pijeteta! Doduse, mora se priznati da to rade sa «iskrenom namjerom» da «osvijeste narod» koji ce, kad mu se to u potpunosti desi, konacno nestati sa Balkana!
Tako je predsednica Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, apelirala prosle nedelje (januar 2006) na «medjunarodnu zajednicu» (citaj: SAD) da podrzi tuzbu BiH protiv Srbije za genocid! Uz obrazlozenje: «To je jedan od uslova za suocavanje Srbije s nedavnom ratnom prosloscu.To je i uslov za normalizaciju odnosa u regionu i za pravilnu interpretaciju ratova na prostoru bivse Jugoslavije».
Ostavimo, medjutim, ideolosku frazeologiju (Sonjino obrazlozenje njenog apela) i uhvatimo se ekonomije. Ako bi tuzba bila prihvacena, to bi Srbiju kostalo oko sto milijardi dolara. Posto, uz postojeci dug, to ni u slijedecem milenijumu ne bi mogla otplatiti, doslo bi do (za Biserku) «nezgodnog» paradoxa: srpski narod bi izumro davno prije nego sto bi se mogao osvijestiti!
Uzgred receno, posto i Hrvatska tuzi SiCG za slicnu sumu i sa istim motivom (vjerovatno Helsinski odbor ima isti «principijelan» stav i po tom pitanju), postoji sansa da srpski narod vise puta izumre od gladi prije nego sto dodje do potpunog osvestenja!

Srbi su ne samo «genocidni», vec i «klevetnici»
«Osvjescivanju» Srba od strane «nevladinih organizacija» i njenih trabanata: raznoraznih Sonja, Natasa, Vasica i slicnih, pridruzila se jos jedna udruga, tzv. 'Komitet pravnika za ljudska prava' na celu sa Biljanom Kovacevic Vuco koji je u decembru 2005. tuzio beogradskom Okruznom sudu kolumnistu 'Novosti' Zeljka Vukovica i glavnog urednika istog lista Manojla Vukotica za «direktan govor mrznje baziran na etnickim predrasudama» povodom teksta «Decak i njegova kuca», objavljenom 13. novembra 2005. na drugoj strani «Novosti».

U tom tekstu, govorilo se o 11-godisnjem Slobodanu Stojanovicu koga je juna 1992. godine mucila i likvidirala 21 godinu starija Albanka-komsinica Elfeti Veseli.
Kovacević Vuco i njen Komitet u tuzbi tvrde da je taj tekst opasan i «sustinski amoralan jer zloupotrebljava tragediju srpskog decaka kako bi potvrdio uzasan stereotip koji vlada u javnom mnjenju o zverskom ponašanju Albanaca. Jos je veci grijeh nadjen u ovim autorovim rijecima: «Oni koje je potresla tragicna sudbina...Slobodana Stojanovića, pitali su me proteklih dana: a sta bi se desilo da je, kojim slucajem, nesrecni decak bio musliman ili Albanac, a njegov dzelat Srpkinja? Znam da ne bi vladao muk. Nevladine zene i mediji u Beogradu, zaduzeni i dobro placeni da prevaspitavaju i sa prosloscu suocavaju srpski narod - digli bi sigurno svoj glas».
Potom su citirali i slijedeci Vukovicev stav: «...decak je ubijen zato sto mu je ime Slobodan Stojanovic, a iz istog razloga su prema njegovom stradanju ravnodusni upravo oni kojima je pripalo da po sudnicama, seminarima, tribinama i medijima dele pravdu za zlocine pocinjene u ratnoj ostavinskoj raspravi bivsih Jugoslovena».
Zeljko Vukovic, kao jedna od rijetkih normalnih osoba, rekao je nesto potpuno zdravorazumsko i duboko istinito. Uostalom, zasto su o ovom zlocinu, a nije jedini, sutili i Sonja Biserko i njen Helsinski odbor za ljudska prava?
Srbi jesu cinili zlocine na Kosmetu i od toga ne treba bjezati. Takve zlocine treba kaznjavati i o tome treba pisati.
Ali sto su «nevladine organizacije» uradile povodom tjeranja na razlicite nacine Srba od strane Albanaca iz te provincije prije NATO-agresije. Sto su uradile povodom ubistava tisuce policajaca, vojnih sluzbenika i njihovih porodica od strane Albanaca u, recimo, posljednje dvije decenije? Sto su uradile povodom kolaboracije albanskih terorista sa NATO-agresorima? Sto su uradile povodom izgona 250 tisuca Srba i ne-Srba sa njihovih ognjista nakon Kumanovskog sporazuma (1999.)? Sto su uradile povodom ubistava («nestanka») preko tisucu Srba nakon NATO-agresije, onih Srba koji su bili toliko naivni da su htjeli ostati i zivjeti u miru unutar cistih albanskih sredina i koji su svoju naivnost platili zivotom? Sto su «nevladine organizacije» uradile povodom unistenja stotina spomenika srpske kulture na Kosmetu?

Hoce li se «nevladina organizacija» izviniti srpskom narodu zato sto ga je demonizirala?
Ono sto, cini se, nitko nije primjetio i radi cega bi u svakoj pravnoj drzavi drzavni tuzilac reagirao optuznicom, je cinjenica da je tzv. 'Komitet pravnika za ljudska prava' u svojoj tuzbi protiv 'Novosti', prakticno oklevetao citav srpski narod ustvrdivsi da je Vukovicev tekst opasan i: «sustinski amoralan jer zloupotrebljava tragediju srpskog decaka kako bi potvrdio uzasan stereotip koji vlada u javnom mnjenju o zverskom ponasanju Albanaca».
Odakle 'Komitetu' pravo da tako nesto ustvrdi? Na osnovu cega je donio takav zakljucak o srpskom javnom mnijenju? Dali je po tom pitanju vrsio naucna istrazivanja? U svakom slucaju, ovakva pausalna ocjena zahtijeva, u najmanju ruku, javno izvinjenje i, uzgred receno, u krivicnom je pogledu daleko teza od onoga za sto doticni 'Komitet' tuzi 'Novosti'.
Jer, ulazeci u sustinu stvari, cini se da je stvar upravo obrnuta! Sukob Jugoslavije sa Hrvatskom zavrsio se istjerivanjem/bijegom od vise od 400 000 Srba iz Hrvatske, dok je nakon NATO-agresije, Kosmet ostao kraci za 200 000 Srba.
S druge strane, koliko je autoru ovih redaka poznato, u oba sukoba nije bilo progona ni Hrvata ni Albanaca iz Srbije!!! Vjerovatno je to jedan od rijetkih primjera u svjetskoj historiji o velikodusnosti jednog naroda prema neprijatelju!
Sve u svemu, nasuprot «uzasnom stereotipu koji vlada u javnom mnijenju o zverskom ponasanju Albanaca», ispada sasvim suprotno, a to je da se narod Srbije ne zna svetiti! A sam bog zna da bi imao i te kakvog razloga za suprotno!
Ne treba vise trositi rijeci o pogubnom djelovanju «nevladinih organizacija» za Srbiju i njen narod. Jasno je, da bi nad ovom bratijom trebalo uspostaviti barem financijsku kontrolu da bi se vidjelo tocno tko ih placa za politicki terorizam koji vrse u vlastitoj zemlji. Ali, gdje li su u Srbiji srpski Putin i srpska Duma?
Emil VLAJKI
 
PAC-PAC:
BAUK PUTINA KRUZI SVIJETOM
by Emil VLAJKI

Па наравно, није он пијани Јелцин.
Иначе, некима је Јелцин одговарао између осталог и због подупирања стереотипа о "оијаним рујама". Сада ти исти се жале због "угрожавања демократских слобода" које наводно врши Путин. Чијих слобода? Оних истих "пијаних руја" које омаловажавате?!? Па не будите смешни...

marlon:
E ovo al' nemo se ljutite, za TAMNICU NARODA ko da citam udzbenik iz Brozove generacije...:D

:) :) :)

Како ми ово промаче?
Либералисти - једном комуњаре, увек комуњаре.
 

Back
Top