Vladimir Cvijan je mrtav: SNS u panici, objavljena obdukcija

1616056475945.png

Šta o Vladimiru Cvijanu kažu sagovornici Danasa koji su ga poznavali

Krstić: Zaprepašćen sam što je moj kolega preminuo pre tri godine

U vreme kad sam ja bio savetnik predsednika, a Vladimir Cvijan generalni sekretar Predsedništva, često sam na svoj službeni mejl dobijao različita pitanja ili pritužbe građana na rad određenih državnih institucija.

Krstić: Zaprepašćen sam što je moj kolega preminuo pre tri godine 1

Piše: Mirjana R. Milenković 18. marta 2021. 09.01 Izmenjeno: 09.02

Pošto nisam pravnik, prosleđivao sam ih Vladimiru, a od njega sam u najkraćem mogućem roku dobijao opširne i pravno utemeljene odgovore u kojima bi građanin dobio i odgovor i pravni savet koji bi mu pomogao da svoj problem reši ili uputstva o tome kojoj instituciji da se obrati. Privatno se nismo poznavali, ali sam iz navedenog mogao da zaključim da je Cvijan vrsni pravnik i da je svoj posao obavljao vrhunski profesionalno. Iznenadio sam se kada sam jednog dana čuo da je otišao iz Predsedništva. Tek naknadno sam saznao da je to bilo posledica njegovog oštrog negodovanja zbog nekih kadrovskih rešenja u procesu reforme sudskog sistema, zbog čega je ušao u ozbiljan sukob za nekim čelnicima DS – priseća se za Danas Nebojša Krstić, nekadašnji savetnik za informisanje Borisa Tadića.

Krstić priznaje da je bio iznenađen vešću o smrti svoj nekadašnjeg kolege.

„Sa žaljenjem i zaprepašćenjem sam dočekao vest o tome da je moj nekadašnji kolega preminuo još pre tri godina i pitam se kako je moguće da advokatska komora, porodica ili mediji, bili oni „nezavisni“ ili „režimski“, nisu bili zainteresovani da vest o tome objave. Takođe, zgrožen sam time što oni koji tu vest nisu objavili sve dok je se nije dočepao opskurni Tabloid Milovana Brkića, sad pokušavaju da je spinuju u korist svog propagandno-politikantskog interesa“, poručuje Krstić.

I oni koji su imali kontakte sa Vladimirom Cvijanom bilo kada je bio u Predsedništvu Srbije, ili kada je bio poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke kažu da ga nisu dobro poznavali.

Dragan Šutanovac iz Saveta za strateške politike napominje da gotovo nije ni poznavao Vladimira Cvijana, koji je u vreme dok je on bio ministar odbrane u Vladi Srbije, obavljao dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

„On se bavio pitanjima koja nisu zadirala u moj delokrug rada, tako da o njemu nemam nikakvo mišljenje. Sećam se skandala sa Natom Mesarović i to je bilo sve dok se nije pojavio kao poslanik u Narodnoj skupštini. Misterija oko njegove smrti može da ima više razloga i vrlo je nezahvalno spekulisati dok se ne oglasi neko iz uže familije i ko zna nešto više“, zaključuje Šutanovac za Danas.

Ni druge, aktuelne i bivše demokrate, nisu mogli više da nam kažu o Cvijanu. Tvrde da nikada nije bio član DS, da ne znaju sa kim se družio i u kojim krugovima se kretao. Napominju da ga je u Predsedništvo svojevremeno doveo Miki Miodrag Rakić (pokojni šef Tadićevog kabineta), ali da se sve i završava na tim saznanjima i ponekim površnim kontaktom.

Ni naprednjaci, čiji je bio poslanik i čak predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, nisu bili voljni da komentarišu vest o smrti svog bivšeg kolege.

Nezvanično nam je rečeno da se on ni sa kim nije družio i da je bio poprilični osobenjak koji se čak nije pojavio ni na sednicu Odbora za zakonodavstvo čiji je bio predsednik i koju je sam zakazao i to navodno zbog sređivanja dokumentacije pred put u London.

Cvijan je povodom te sednice svojevremeno za Danas objasnio „da u London ide da sa ozbiljnim ljudima porazgovara o političkoj situaciji u Srbiji, koja, kako je dodao, mnogo podseća na 90-e“.

To je već bilo na vrhuncu sukoba sa Aleksandrom Vučićem i članovima užeg rukovodstva SNS, kada je Cvijan najavio kandidaturu za predsednika SNS, dok je protivnička struja tvrdila da iza njega stoji tajkunski lobi.

Naprednjaci podsećaju i na sednicu Predsedništva SNS kada umalo nije došlo do fizičkog obračuna između Cvijana i Aleksandra Vučića.
O tome su svojevremeno za Danas svedočili i tadašnji potpredsednik SNS Bratislav Gašić i Vladimir Cvijan. Ali, dok su u SNS te 2013. tvrdili da je Cvijan psovao majku Aleksandru Vučiću i vređao ostale prisutne, on je optužio lidera SNS da je nasrnuo na njega, zbog čega je i podneo krivičnu prijavu protiv Vučića.

Jedini naprednjak koji je juče pristao da progovorio javno o Cvijanu bio je Ljubiša Stojmirović, poslanik SNS.

„Cvijan i ja smo bili poslanici u isto vreme, u mandatu od 2012. do 2014. Imali smo jedan korektan kolegijalni odnos. Ne sećam se da se on sa nekim posebno družio, ali to ni ne čudi jer su nam bile različite oblasti kojima smo se bavili. Ja sam bio okrenut obrazovanju i nauci, a on pravu i propisima. Ovo što se danas dešava vezano za njega u najmanju ruku je nemoralno i sramotno, jer tragedija koju su imali on i njegova porodica nikome ne daje za pravo da to zloupotrebljava i da je koristi u bilo kakve svrhe. Trebalo bi da ostave na miru i njega i sve one kojima je bio u srcu“, poručuje Stojmirović.

1616056646299.png

O upoznavanju, razgovoru i utisku iz 2014.

Advokat Ninić o Cvijanu: Tvrdio je da ga prate

Vladimira Cvijana je površno, kako sam priznaje, poznavao i advokat Ivan Ninić.

Advokat Ninić o Cvijanu: Tvrdio je da ga prate 1

Piše: M. R. M. 18. marta 2021. 09.28 Izmenjeno: 09.29

„Ne znam sa kim se on družio, sa kime je provodio vreme. Što se mene tiče, ja sam ga prvi i poslednji put sreo 2014. u jednom restoranu na obali Save, kod Brankovog mosta. Preko jednog prijatelja mi je poručio da bi on sa mnom želeo da popije kafu, čisto onako da me upozna. Već tada je bio napustio SNS i krenuo u rafalnu paljbu po njima. Došao sam na poziv i razgovor je trajao oko sat vremena. Cela suština našeg razgovora bila je samo upoznavanje i on je od mene imao samo jedno očekivanje, da mu kažem kako ocenjujem i šta mislim o njegovim poslednjim aktivnostima. Rekao sam mu šta mislim i on me vrlo pažljivo slušao i zahvalio se uz opasku – samo posmatraj šta će se u narednom periodu dešavati. Biće jako zanimljivo. Međutim nije on meni saopštio bilo kakve ekskluzivne informacije, niti je očekivao od mene nešto“, prepričava razgovor Ninić i dodaje da za to vreme dok je trajao taj razgovor Cvijan se okretao levo-desno, bio je uplašen.

Ninić kaže da je u jednom trenutku čak upitao Cvijana da li nešto nije u redu, a da je on odgovorio da nije, jer ga prate.

„Rekao sam mu da nema nikoga u okolini, ali je on ostao pri tvrdnji da gde god je on tu su i oni koji ga prate. Prilično je bio nervozan, osetilo se da je u nekom problemu, ali iz razgovora sa njim sam zaključio da je oran i spreman za borbu i da se on neće predati, ni povući iz bitke koju je tada započeo sa SNS. Mislim da je bio usamljen u svemu tome. Nakon toga sa njim nisam više imao nikakve kontakte, niti smo se čuli, ni videli“, napominje Ninić.
Dodaje da se načelno seća o čemu su pričali, ali da ne može da se seti same strukture razgovora.

Sagovornik Danasa kaže da ga je malo i zabrinuo poziv Cvijana.

„Prihvatio sam razgovor jer sam mislio da on ima neku poruku za mene, da će mi skrenuti pažnju da sam ja možda ugrožen, da mi nešto predočiti, ali nije. Samo je imao želju da čuje moje mišljenje. Znam da je na isti način imao razgovor i sa drugim ljudima i da je imao širok krug sagovornika i verovatno je želeo da mu ljudi budu korektiv. Delovao je kao čovek pun ideja i energije…“ napominje Ninić i dodaje da je sve do juče verovao da se Cvijan „dogovorio“ i da je u sklopu dogovora i nestao.

Advokat Ninić kaže da bi republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac morala odmah da naloži preduzimanje dopunskih istražnih radnji u predmetu Višeg javnog tužilaštva o smrti advokata Vladimira Cvijana.

Ocenjuje da iza skrivanja Cvijanove smrti stoje bezbednosne službe i da je saznanje o „konspirativnoj“ smrti Vladimira Cvijana izazvalo veliko uznemirenje javnosti i „bacilo senku“ na kompletno pravosuđe.

„Bez obzira što je Više javno tužilaštvo taj predmet arhiviralo, istraga može da se obnovi“, kaže Ninić dodajući da je moguće da postupajući tužilac ili reaktivira predmet ili da Dolovac upotrebi svoja ovlašćenja.

Na primedbu da Cvijan po nalazu objavljenom u medijima nije umro nasilnom smrću, Ninić podseća da je vlast nedavno sama saopštila da je u poslednje dve godine ubijeno 15 mladih ljudi čiji se nestanak vezuje za grupu Veljka Belivuka.

„Državni organi su nam saopštili da su ti ljudi ‘dobrovoljno’ dolazili na sopstvenu egzekuciju. A mi u slučaju advokata Cvijana imamo samo zaključak da nema tragova o nasilnoj smrti. To svakako izaziva sumnju“, objašnjava Ninić i dodaje da je Cvijan po napuštanju Srpske napredne stranke „priznao“ da je bio posrednik „između lica iz kriminogene sredine i pojedinih ljudi iz vrha SNS-a“, odnosno da je održavao vezu između kriminalaca i SNS-a.

Ni druge, aktuelne i bivše demokrate, nisu mogli više da nam kažu o Cvijanu. Tvrde da nikada nije bio član DS, da ne znaju sa kim se družio i u kojim krugovima se kretao. Napominju da ga je u Predsedništvo svojevremeno doveo Miki Miodrag Rakić (pokojni šef Tadićevog kabineta), ali da se sve i završava na tim saznanjima i ponekim površnim kontaktom.

Nuff said.

То су већ технички детаљи који ће се једног дана утврдити истрагом. То ће се цесити кад падне овај криминални режим. Тада ће Вучић и други криминалци из садашње власти бити процесуирани, осим ако не побегну из Србије (сви неће сигурно).

O kako originalan post. Koliko puta sam već ovo pročitao? :think:

Па зато што је у том случају отпочео нови живот, под другим индентитетом и зато му одговара да се овде води као мртав. Ево на пример Петар Златановић сведочи да када се задњи пут чуо са Цвијаном, он је био у Лондону.

Мада је моја маленкост склонија мишљењу да су га убили и то нисам склонији сад него још када је Цвијан био нестао па се одма` расправљало да ли је мртав или се крије, мислим да не треба тек тако одбацивати варијанту да је жив и да је ово "Таблоид" (полицијски лист од кад постоји) ради у сагласју са Цвијаном и (или) БИА. Благо речено је чудно да таквог покварењака као што је био Цвијан неко успе "намами" да из иностранства дође овде или Црну Гору да би га убио; нормално би било да такав лик уколико и има интереса за некаквим састанком са неким одавде, тражи да се исти одржи у некој трећој, а за њега сигурнијој земљи од Србије или Црне Горе.
paranoja zvana dr dabic...

Баш би било "кул" да се Цвијан појави на конференцији за штампу загрљен са *******им и да каже ето како опозиција безвезе напада овог "човека", зар не @De_Sisti ? :hahaha:
To bi svakako urusilo institucije Srbije ... salim se vec su urusene.

У Србији су на власти усташко-комунистички потомци чији су очеви и дедови окупирали Србију1945. године и наставили геноцид над Србима започет у Јасеновцу и другим логорима.

pronasaosam ovaj komentar ,oko slucaja cvijan..
upravo tako, tu kuhinju **********sku, nasledili su izdajnici srpski i agenti udbe titoisticke, milosevic, draskovic, seselj (hrvat) ... u toj kuhinji se pravila i toboz "opozicija", veci deo nje...
likvidacije su njihov sastavni deo, tako je i stanbolic radi bolesne uznapredovale paranoje onih sa vlasti likvidiran bez pardona...

setite se svih gluposti oko pravljenja sns, kada je seselj iz haga nazivao nikolica i vucica agentima cie... a danas? vuciceva pudlica, u stvari tako je to u javnosti da cini sto je i cinio u vem slobe kao toboz opozicija , u stvari pas koji laje protiv svih koji ne odgovaraju rezimu... samo sto je vucic njegov ucenik i naslednik...

cvijan je svakako njuska koja nije cvecka ali ovo je poruka svima nama... zivimo u najgorem vijetnamu...

Sve mi se čini da ova izmišljena priča pokušava sakriti i odvući pažnju sa jedne vrlo aktuelne i šokantne vijesti zvana "Mauricijus".. ali, vidjećemo. Vrijeme će pokazatti ko muti u bistroj vodi.

Slučaj "Mauricijus" :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Evo ga link Dojče banke za Aziju. Sam se uveri da li imaju na Mauricijusu filijalu:

https://www.db.com/asiapacific/

Drugo, stanje na računu i samo postojanje računa je poslovna tajna svake banke.
Jedini slučaj kada je banka dužna da dostavi stanje na računu je kada istražni organi donesu nalog, a i tada nije dozvoljeno objavljivati javno ovu informaciju.
I da postoji račun u ovoj nepostojećoj banci, sigurno neće dati informaciju nekom indijancu iz Srbije.

Kaко се бре не оглашава Вишекруна? Снимио један видео-прилог од осам минута, мало плакао, мало нам је објашњавао како је зао ********и као да ми не знамо ко је ********и, и то је било све. Чудно зар не, мсм ако знамо да је Вишекруна свих ових година највише кукао за својим Вољеним Цвиком. А да, сад сам се сетио, Вишекруна је дописник creepy cop-zine_a "Таблоид":hahaha:

Back