Vječito nezadovoljni?

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.707
Mnogo ljudi nije zadovoljno svojim životom, iako realno nemaju nekog osnova da budu.
Uvijek su nezadovoljni, bez obzira na ono što imaju, postignu, ostvare, dožive..?
Bez obzira na to koliko je nebo sunčano ili koliko novca zarađuju, neka njihova negativnostt ostavlja gorak otisak gotovo na svemu što rade?

Hej, kupio si (naj)noviji Ajfon.. vau, svaka čast. Ma jesam, ali.. Šta "ali" sunce ti poljubim! Eh, mislim se, sreća dolazi iz duše, srca, a ne.. Šta takve osobe u stvari žele? Mislim da ni sami ne znaju šta hoće.. a sreća i zadovoljstvo je u malim stvarima, u iskrenim osmjesima, prijateljstvima, u ljubavi..

Dok ti misliš da ti nešto nedostaje i zbog toga si nezadovoljan, i dok se porediš sa drugima, grabiš za što više.. ne znaš da živiš i imaš život koji je mnogima samo san.
Neko danas nema šta pojesti, neki se večeras neće vrratiti kući jer nemaju gdje.. neko danas nema nikoga da mu poželi barem dobro jutro.
Neki danas nemaju cilja jer su umorni od života, neko bi dao sve da može koračati, hodati.. neko se danas probudio u bolnici.. mnogim roditeljima djeca danima gladuju..
Zato, prijatelju nezadovoljni, ono što ti sada imaš za mnoge je samo (pusti) san.. jednom kad staneš i pogledaš na život drugim očima, shvatićeš zapravo koliko si bogat i srećan.

Život je lijep onako kako ga vidimo i uglavnom smo sami odgovorni za svoju sreću. Stalno nezadovoljstvo i kukanje je u neku ruku i prokletstvo.. daleko bilo.

Ne mogu da pišem o mojoj bliskoj okolini. Naravno, imaju nov model Ajfona, ali...

Hajde da se osvrnemo malo na istoriju. Šta su imali, gde su i kako živeli prvi ljudi? Da li su bili srećni?

Jesu, jer za bolje nisu znali.

Razvojem tehnologije, napretkom u medicini, ti ljudi su tada imali nešto i ponovo su težili za nečim. Životni vek se produžavao.

Ukratko, nismo samo mi u 21.veku nezadovoljni, takvi su bili i ljudi pre nekoliko vekova.

Da se vratim na temu.

Možda su ljudi nezadovoljni i uvek traže više zbog svog odrastanja, načina na koji su vaspitani?

Pokušavam da nađem razloge tog nezadovoljstva.

Lično, zadovoljna sam, ali ne u potpunosti..nisam ostvarila neke snove...

Mislim da ni sami ne znaju šta hoće.. a sreća i zadovoljstvo je u malim stvarima
Ovakav koncept “srece” kakav poznajemo je novijeg datuma, ljudi pogresno shvataju da je sreca cilj, no sreca je zapravo nusprodukt; odnosno trazenje i iscekivanje srece je pogresan nacin (novija istrazivanja iz psihologije potvrdjuju ovo),
zapravo je nemoguce biti “sretan” jer cak i kada posignes neki cilj osecaj ne traje dugo- npr ako beko kupi novi automobil ili ostvari neki cilj u vrlo kratkom vremenu to postaje nova realnost i taj automobil i uspeh vise ne donosi osecaj ushicenja, jednostavno su ljudi tako dizajnirani da im je normalno stanje 7 od 10.
Tako da ako neko misli da bi bio sretan da je uspio nesto sto nije- zapravo bi se samo posle toga nasao neki novi cilj, zadatak.
Nije vazna necija proslost- vazna je perspektiva o toj proslosti.

Razvojem tehnologije, napretkom u medicini, ti ljudi su tada imali nešto i ponovo su težili za nečim. Životni vek se produžavao.
Ukratko, nismo samo mi u 21.veku nezadovoljni, takvi su bili i ljudi pre nekoliko vekova.
Jedna od retkih prednosti ljudi od pre nekoliko vekova je sto nisu imali "influensere" sa fotosopiranim i biranim slikama, niti drustvene mreze koje ili rade isto i stvaraju nerealnu sliku i ocekivanja ili pak bombarduju pratioce negativnim vestima, ako je nekad bila situacija kao sto rece Mark Twain- ako ne citas novine onda si neiformisan, ako ih citas onda si dezinformisan- sad je situacija jos gora; a gotovo da i nema nekih, uslovno receno "normalnih" ljudi u medijima, mislim da sto se "srece" i zadovoljstva tice- bolje je bilo kad su bila 2 kanala na televiziji.

Back