Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Што се тиче Манојла Комнена стоји да је последњи прави римски цар и цар Србије и Босне и духовни отац Немање и краљевине Срба и царевине.
На исти начин на који би историјски Куруш био духовни отац Израиља.
Он је покушао нешто што је последњи урадио Јустинијан и Ираклије обојица су се ослањаки на политику прекодунавских или оводунавских варвара. Свима им се име и дела везују за Словене.
Манојлова жена је ипак постала "декларативно" православка добивши име Ирена иако је то било само симболично као код Јелене Анжујске.
Међутим ово је био један део комплексније политике где су Млечани заратили са конкуренцијом Италијанима Пижанима и Ђеновљанима испрва су ромејске власти интервенисале и похапсиле Ђеновљане и Пижане и потврдиле Млецима повластице.
Обест Млечана и монопол на поморској трговини и извозу је створило овај антагонизам као и статус сада већ поморске суперсиле која је самостално могла ратовати са Византијом.
Довољна им је била помоћ Нормана са Сицилије касније Франака да посао заврше 1204.
Међутим сам Манојло је био прагматичан и надрелигиозан он је схватио да у крсташкој епохи ромејско царство мора да се издефинише као западно или блискоисточно јер је блиски исток у рукама католика и муслимана као и велики део Анадолије.
Да би ујединио римско царство морало је ићи преко папе и Ломбарда у савезу против Нормана.
Међутим овде су Млеци просперирали као трговачка секта која није видела интерес ни у папи нити у царству већ у слободној трговини и њиховом поморском монополу.
Манојло Комнен би заслуживао посебну тему као и духовни отац Срба.

Виљем од Тира у свом рукопису даје осврт на Србију и Србе овдје стр. 348.
Pogledajte prilog 1646587
Превод обојеног дијела;

Виљем у рукопису ме помиње Стефана Немању поименично већ наводи да је цар успио покорити Србију и заробити господара (великог жупана).
Важно је нагласити да су сазнања Виљема од Тира из друге руке, очигледно перцепција преузета од Грка, приказије је тенденциозан и робује предрасудама.
Оно што је најинтересантније да су Срби према нашој историографији протерали сами себе са планина прешли са стоке , млека и сира на пољопривреду и постали дошљаци.
Интересантна теза злоупотребљена доктрина 19. века и формирања нација према језику те су према језику неки народи аутохтони или дошљаци.
Да смо прешли на грчки или латински били би Србовласи.
Гети , Дачани ,Трачани ,Илири ,Дардани , Пелазги , Палеобалканци , Крапинци ,Неандерталци ,Амебе.
Пошто зборувамо словенските онда смо дошљаци.

Mislim da je pokolj Latina 1182. godine, pojedinačno gledano, možda najmračnija stranica u čitavoj istoriji Carigrada (sa vizantijske strane, hoću reći), od pobune Nika za vreme cara Justinijana 532. godine.
Nisu onda tek onako krstaši osvojili Carigrad 1204. godine u Četvrtom krstaškom ratu nego je to bila osveta za događaje iz 1182. godine. Nesreća nikada ne dolazi sama nego je mi ljudi sami prizivamo.

Možda ali imali su dobar povod za osvetu mora se priznati.
Па то је био додуше јако траљав покушај Цариграда да се ослободи латинске доминације.
Нереди су почели сукобом Пужана ,Ђеновљана и Млетака око монопола у трговини оно мафија се побила....
Онда цариградске власти решавају спор у корист Млечана који су им потребни за одбрану од Нормна.Млеци користе свај положај привилегије и права и повластице да контролишу читав извоз Цариграда и привреду.
После смрти Манојла Комнена грађанство се побунило и почело масакр а власти нису учиниле ништа конкретно да би овај протест православних кординисао и избегао овакав сценарио већ га искористиле за учврчивање своје власти.
Међутим сам Цариград окупиран Млецима и завистан од млетачке флоте и у трговини и у привреди не би издржао никад заједничку иницијативу крсташа и Млечана који би се природно десио кад тад ...освајали су исток требала им је лова , намирнице , базе....кад тад....

Па то је био додуше јако траљав покушај Цариграда да се ослободи латинске доминације.
Нереди су почели сукобом Пужана ,Ђеновљана и Млетака око монопола у трговини оно мафија се побила....
Онда цариградске власти решавају спор у корист Млечана који су им потребни за одбрану од Нормна.Млеци користе свај положај привилегије и права и повластице да контролишу читав извоз Цариграда и привреду.
После смрти Манојла Комнена грађанство се побунило и почело масакр а власти нису учиниле ништа конкретно да би овај протест православних кординисао и избегао овакав сценарио већ га искористиле за учврчивање своје власти.
Међутим сам Цариград окупиран Млецима и завистан од млетачке флоте и у трговини и у привреди не би издржао никад заједничку иницијативу крсташа и Млечана који би се природно десио кад тад ...освајали су исток требала им је лова , намирнице , базе....кад тад....
Mnogo je povoda, ja bih dodao i sukob oko ishođenja Svetog Duha. Svi vrlo dobro znaju šta piše u Svetom jevanđelju po Jovanu i Katolička crkva vekovima vodi krstaške ratove protiv Pravoslavne crkve. Ima tu i verskih motiva a ne samo političkih i ekonomskih.

Mnogo je povoda, ja bih dodao i sukob oko ishođenja Svetog Duha. Svi vrlo dobro znaju šta piše u Svetom jevanđelju po Jovanu i Katolička crkva vekovima vodi krstaške ratove protiv Pravoslavne crkve. Ima tu i verskih motiva a ne samo političkih i ekonomskih.
Углавном те духовне разлике постоје али пресудили су чисто политички мотиви ако говоримо о елитамаа и цркви не обичном народу. Да се православна подредила папи било би ок али увек 2 по реду исто се десило са папом процватом Константинопоља. Остао сам окружен аријанским Готима па под Јустинијаном ослобођен затим аријански Ломбарди до Пипина и Карла Великог и до супернације папства негде од 12. века потпуно.
Дакле елите у спрези са папом и чутавом својом архитектуром и огрномним феудалним наслеђима по Европи Јеросалиму , блиском истоку вс Цариград и његове патријаршије.

Виљем од Тира у свом рукопису даје осврт на Србију и Србе овдје стр. 348.
Pogledajte prilog 1646587
Превод обојеног дијела;

Виљем у рукопису ме помиње Стефана Немању поименично већ наводи да је цар успио покорити Србију и заробити господара (великог жупана).
Важно је нагласити да су сазнања Виљема од Тира из друге руке, очигледно перцепција преузета од Грка, приказије је тенденциозан и робује предрасудама.
Da, ovo je interesantno. To utamničenje Nemanje je meni interesantno. Pored toga; što se Nemanja imenom ne pominje piše da je u toku tog zarobljeništva na slikama posmatrao bitke u kojima je učestvovao. Kakve sukobe bi on s Vizantijom mogao imati pre utamničenja, kada se to dogodilo da već on bude naslikan. Za te slikarske kompozicije koje je Nemanja posmatrao ,koje su verovatno velikog formata , potrebno je vreme za izradu?
To mi je mnogo neobično u VIINJ?

Da, ovo je interesantno. To utamničenje Nemanje je meni interesantno. Pored toga; što se Nemanja imenom ne pominje piše da je u toku tog zarobljeništva na slikama posmatrao bitke u kojima je učestvovao. Kakve sukobe bi on s Vizantijom mogao imati pre utamničenja, kada se to dogodilo da već on bude naslikan. Za te slikarske kompozicije koje je Nemanja posmatrao ,koje su verovatno velikog formata , potrebno je vreme za izradu?
To mi je mnogo neobično u VIINJ?
То је Кинам или Хонијат али нисам знао да је ово први историјски помен!
Кинамови и Никититини датирају од касније.
Тражио сам да нађем онај сукоб код Равног(Ћуприје) где су Срби становници града и нису под влашћу Немање већ Византије када нападају улогорене крсташе поред , сукоб се завршава смрћу српског предводника од самострела није наведено ко га је погодио.
Ово што си помињао је Кинам ипак Хонијат пише још касније.

Poslednja izmena:
465224177_10162213418693700_3352420718189836294_n.jpg

Новопронађена фреска последњег ромејског цара, Константина Драгаша од мајке Јелене Драгаш, ћерке Константина (Костадин) Драгаша Дејановића чија је мајка била Теодора Немањић, ћерка Стефана Дечанског.
Љубодраг Грујић.
https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=5198

Ма добро, знам. Може коментар?

Ne baš. Nisam želeo ništa da napišem zato što bi se moglo razumeti kao podsmevanje toj ličnosti. Božić je, a ovde već ima (nažalost) ljudi koji prosipaju dovoljno ružnih reči i za sebe i za sve druge, tako da u principu i još manje želje imam za takve stvar...radije ne bih komentarisao.

У општем смислу имаш и овде али Грци су свакако чинили најбитнији део племства али нису само Грци били Ромеји било је Армена ,Сиријаца , Исавријана и других. Зато се Душан прво прогласио царем Грка па затим Ромеја сад како је дошле до тог преименовања имаш овде.
Тачно је да је била мултиетничка политичка творевина као и сам Рим уопште. Међутим коин греек се раширио по блиском истоку још за време Алаксандра Македонског и његових наследника те коин грчки говорио у Египту и добром делу блистог истока. Колико је утицај грчког био јак показује и чињеница да су јеванђеља и Нови Завет писан оригинално на грчком а Стари Завет Сепуагинта је преведена на грчки још у 3. веку п.н.е на грчки јер је више Јевреја живело у Алекдандрији него ли у Јудеји.

Године 167. пре н. е. селеукидски краљ Антиох IV (Епифан)(Сирија) покушао је да наметне Јеврејима грчку културу. Оскрнавио је јерусалимски храм тако што је на олтару жртвовао свињу Зевсу. Тиме је изазвао побуну током које су Макабејци постали независни од селеукидске власти и успоставили хасмонејску династију. a У исто време су писмозналци и фарисеји вође народа које су подржавале побуну стекли моћ у управљању државом на рачун свештеничке класе.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Антиох_IV_Епифан
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Грци_у_Византији

Сирија , Егичат и многи делови блиског истока су хеленизовани пре доласка Рима у те крајеве.
Рим никад није имао онај културолошки утицај који су имали Хелени у смислу културног престижа жеље разних становника да учествују у Олимпијским играма , грчке школе атлетике , рвања и тд...

Интересантна ствар Борис Стојковски је релативно свеж у овој материји што је јако добро.
Човек не каже да је главни разлог именовања Византија свето римско царство већ каже наравно и то јер се и свето римско царство осећа наследником Рима од Карла Великог а нарочито од велике шизме западни извори гледају на Византију као сасвим грчко царство чак не желе да прихвате њено римско наслеђе.

За нашег форумског великана заправо по њему католик преобраћеник у протестантизам и све протестанте свети римски цар је антихрист на престолу.
Они би заправо назвали Рим Византијом али нису могли јер то заправо апсолутно нигде није писало и нису могли никако знати за то иначе бе из свег срца то урадили.

Дакле овако функционишу ствари у 98% случајева.

Окупе се људи кажу то је чкепи!
Он дође и каже није чкепи то је рац!
Онда 20 страна расправљања и потезања свих могућих интерпретација натезање врча на воденицу.....

И на крају како не видите то је закржаљали рудиментарни мушки полни рац звани клиторис! рац је! није чкепи као што сте тврдили!

И онда му није јасно зашто нико неће са њим под 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 а нико нема амбиције са седи у парламенту и да прича о најјачем бдп-у а да нема кући леба да једе.😂

по њему католик преобраћеник у протестантизам и све протестанте свети римски цар је антихрист на престолу.

Hijeronim Volf je bio rođen avgusta 1516. godine, a Luterovih 95 teza izašlo je kad je on imao 1 godinu i 2 meseca.

Sasvim je besmisleno jednu bebu nazivati nekakvim „preobraćenikom“.

Sad, eto, čovek se rodio godinu da na ranije. Da se rodio godinu, kasnije, e onda ne bi bio „konvertit“. :roll:

Poslednja izmena:
Hijeronim Volf je bio rođen avgusta 1516. godine, a Luterovih 95 teza izašlo je kad je on imao 1 godinu i 2 meseca.

Sasvim je besmisleno jednu bebu nazivati nekakvim „preobraćenikom“.

Sad, eto, čovek se rodio godinu da na ranije. Da se rodio godinu, kasnije, e onda ne bi bio „konvertit“. :roll:
Уопште важи за све Лутераце тачно одгледај клип и све је речено. Чак иако је неко могао нешто имати лично против СРЦ а желео је да штампа и да му дело буде признато свакако је знао шта треба да пише и како који су оквири.
Па јесмо ли у средњем веку под гиљотином и ломачама живели у античкој демократији и бирали краљеве дизањем руку на трговима и народним гласањем па смо у 20. и 21. веку доспели у тоталитаризам?
Наравно постоји и данас али у другачијем облику међутим све и тада уз све скривене илегалне штампарије нешто што не ваља уопште и ником не одговара не опстаје просто.

Back