NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
На крају дођосмо до хроника за које тврдиш да ди знао а врло очигледно да ниси.Gluposti i dezinformacije?
Pa ja ne vidim da si ti to osporio.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
На крају дођосмо до хроника за које тврдиш да ди знао а врло очигледно да ниси.Gluposti i dezinformacije?
Pa ja ne vidim da si ti to osporio.
Да ли је ово тема?Pa pogledao sam dobar deo njegovih predavanja. Mislim da sam i ovaj odgledao, doduše dosta davno; ne vraća mi se ponovo da gledam nešto od skoro dva sata, samo da bih nekome drugome dokazivao nešto povodom njegove skepse, pogotovo ako smatram da dotična sumnja nije opravdana (da mislim da jeste, pa i hajde nekako).
Ma kakvi. Modernije teme ne interesuju preterano; nalazim ih u najvećoj meri dosadnim, posebno ako se radi o savremenoj istoriji. I ono malo čime sam se bavio; npr. Jasenovcem (i sekundarno Aušvicem), bilo je na silu zato što (osim što me je tema efemerno zainteresovala zbog Srboljuba Živanovića kao novoromantičara-pseudonaučnika, naravno) su mnogi forumaši po Krstarici godima me izluđivali i popili mi doslovno svaku dozu strpljenja ili tolerancije da mi gotovo ništa nije ni ostalo (da, uključujući i tebe), a ne zato što me zanima Drugi svetski rat ili zapravo gotovo išta vezano za njega. I uopšte nisam ni zahvalan vama forumašima koje ste me naterali da svoje znanje o Jasenovcu obogatim i ovde o tome pišem, od mnogih stvari koje sam čitao i i fizički nije bilo dobro; radije bih da sam prošao bez toga.
P. S. Današnji ljudi sa naših krajeva su u retkim slučajevima i voljni ili sposobni da pričaju o modernijim temama, uopšteno. Sve je toliko politički obojeno i zatrovano jednom jako jezivom ostrašćenošću, do nivoa potpune ispranosti mozga, tako da tu zapravo dijaloga nikakvog gotovo da ni nema (čast izuzecima). Pošto je savremena istorija nešto što je živo, i dnevno politički aktivno, bukvalno svako ko je pogledao jedan prilog na N1 ili nekog ko gostuje kod Marića u Aktuelnostima, misli da je pametniji i ako mu ti dođeš nakon što si pročitao 20 knjiga i 2 pune godine pratio neku temu, opet je on koji je video neku sitnicu negde veća galamdžija i „pametniji“. Modernije teme mi, čast pojedinim izuzecima možda tu i tamo, doslovno stoga prizivaju i gađenje koliku odbojnost imam prema njima.
![]()
Волим што си ме линковао прозивао и испао глуп да човек цитира Холувудски филм и мисли да је стварност а као заборавио на хронике. Па се накнадно сетио да није Филм него хронике!
Е сад пошто си таман био довољно безобразан и прескочио питање које сам ти поставио па си почео да ми пишеш биографију средњовековног историчара правећи се ретардиран да питање није постављено теби.
Дакле гласило је за коју си област ти стручан и кредибилан?
Дакле Касагранда није за византологију овај није за средњи век овај није за ово за оно?
За шта си ти стручан?
За Михајла Обреновића си изјавио да ниси!.За Херодота си такође изјавио да ниси за ту област!
За коју јеси?
На крају дођосмо до хроника за које тврдиш да ди знао а врло очигледно да ниси.
Да ли је ово тема?
Да ли је ово суштина о којој се прича?
Можеш доста тога да научиш освежиш мало знање и направиш неке мало модерније теме.
Пре него што упутиш злураде коментаре на нечији пост преиспитај себе о чему ти заправо пишеш!
човек цитира Холувудски филм и мисли да је стварност
https://forum.krstarica.com/threads/krstaski-ratovi.940969/post-49727574Evo, pošto si tvrdoglav do potpuno iracionalnih razmera, snimka sa minutom gde je to kazao (jedan od primera, više puta je govorio):
Od 01:26:46 počinje segment o surovom silovanju i ubistvu Saladinove sestre, što je Roj Kasagranda pokupio iz filma Ridlija Skota.
I ne, nije napomenuo da prepričava radnju filma, već je smatrao da navodi istorijske činjenice. Da, on misli da je to stvarnost.
Jesi li zadovoljan, konačno?
После дугогодишњег наставничког и научног рада и подучавања многих генерација студената, данас је последњи радни дан проф. др Радивоја Радића на Филозофском факултету у Београду.
Ово је ОФФ!Deretićevci:
![]()
Ово је ОФФ!
Заболе ме искрено и за једног и другог овај је мртав мртав овај жив мртав да ли радио или био у пензији допринос његов науци и држави је исти. Марионета фигура. Ликови ко из скупштине завршиш факс специјализација преко веза положај преко веза и онда мораш да ћутиш ко п.ичка а питање и шта би знао да одговориш.
То је фигура за тебе само и теби сличне који имају каријеру на интернету.
Да само твој коментар јесте офф могао си га ставити на своју тему равноплочаши вс равноземљаши.Oftopic definitivno nije; ovo je tema o istoriji Vizantije, a Radivoj Radić je bio profesor na Filozofskom fakultetu na toj katedri.
Ako te zabole (a ne znam kako to, kada si izuzetno veliki broj Deretićevih tvrdnji ovde iznosio i zastupao), nejasjo je zašto se javljaš; replika očigledno nije bila upućena tebi, već Lekizanu.
Да само твој коментар јесте офф могао си га ставити на своју тему равноплочаши вс равноземљаши.
Пропаст Римског царства или Пад Римског царства, а такође и Пад Рима, је историографски термин који се употребљава за крај постојања Западног римског царства. Термин је први употребио британски историчар Едвард Гибон у свом делу "Опадање и пропаст Римског царства" из 1776.
Традиционални датум пада Царства је 4. септембар 476. године када је западноримског цара Ромула Августула свргао вођа варварских најамника Одоакар. Многи историчари оспоравају овај датум уз опаску да је Источно римско царство (Византија) постојало све до 29. маја 1453. када су Отомански Турци заузели престоницу царства Константинопољ. Други кључни датуми су и смрт Теодосија Великог 395. године након које се Царство поделило на Западно и Источно, прелазак бројних варварских племена преко Рајне 406. године (Вандали, Свеви, Алани, Бургунди...) или убиство западноримског војсковође Стилихона, после кога је дошло до потпуног слома и осипања римске војске на Западу. Неки историчари сматрају да се уместо термином „пад“ може користити термин „комплексна трансформација“.
Са много више заслуга од оца историје!Ne, Gibon je popularizovao to. On je stvorio proučavanje propasti Rimskog carstva kao naučnu disciplinu na neki način. Ali on nije prvi upotrebio pojam pada Rima 476. godine.
Ovde smo već citirali istoriografa Leonarda Brunija, tzv. prvog istoričara (sa mnogo više zasluga od Herodota Oca istorije) koji je 1442. godine definisao 476. godinu kao prelomnu, jednu od najbitnijih u prošlosti.
Pogledajte prilog 1620894
Bruni specifično kaže da je carstvo nestalo kada je car Romul Avgustul bio zbačen i da punih trista godina, sve do Karla Velikog, koji ga je obnovio, nije postojalo.
Računanje godine 476. kao pada Rima nije Gibonov izum, kao koncept.
Са много више заслуга од оца историје!
Ко је јачи Супермен Трамп или Зевс?
Који би ти циркус био кад би предавао историју.
Ко има више заслуга Тито Дража или Властимир?
АНАХРОНИЗАМ и јадно глупа пропагснда.
Стога је ваљано поредити га са Сагама или Енума Елиш ,Хомером ,Рамзесом 2 и тд...и тд...Opet nešto prebacuješ meni, kao da ja imam bilo kakve veze sa tim.
Mani se više toga već jednom; koliko ti puta treba reći?
Da, Leonardo Bruni se smatra pretečom istoriografije. Prvim istoričarem u onom modernom značenju, odnosno prvim probni se moglo nazvati tako nečim.