Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.982
Можеш доста тога да научиш освежиш мало знање
Pa pogledao sam dobar deo njegovih predavanja. Mislim da sam i ovaj odgledao, doduše dosta davno; ne vraća mi se ponovo da gledam nešto od skoro dva sata, samo da bih nekome drugome dokazivao nešto povodom njegove skepse, pogotovo ako smatram da dotična sumnja nije opravdana (da mislim da jeste, pa i hajde nekako).
направиш неке мало модерније теме.
Ma kakvi. Modernije teme ne interesuju preterano; nalazim ih u najvećoj meri dosadnim, posebno ako se radi o savremenoj istoriji. I ono malo čime sam se bavio; npr. Jasenovcem (i sekundarno Aušvicem), bilo je na silu zato što (osim što me je tema efemerno zainteresovala zbog Srboljuba Živanovića kao novoromantičara-pseudonaučnika, naravno) su mnogi forumaši po Krstarici godima me izluđivali i popili mi doslovno svaku dozu strpljenja ili tolerancije da mi gotovo ništa nije ni ostalo (da, uključujući i tebe), a ne zato što me zanima Drugi svetski rat ili zapravo gotovo išta vezano za njega. I uopšte nisam ni zahvalan vama forumašima koje ste me naterali da svoje znanje o Jasenovcu obogatim i ovde o tome pišem, od mnogih stvari koje sam čitao i i fizički nije bilo dobro; radije bih da sam prošao bez toga.
P. S. Današnji ljudi sa naših krajeva su u retkim slučajevima i voljni ili sposobni da pričaju o modernijim temama, uopšteno. Sve je toliko politički obojeno i zatrovano jednom jako jezivom ostrašćenošću, do nivoa potpune ispranosti mozga, tako da tu zapravo dijaloga nikakvog gotovo da ni nema (čast izuzecima). Pošto je savremena istorija nešto što je živo, i dnevno politički aktivno, bukvalno svako ko je pogledao jedan prilog na N1 ili nekog ko gostuje kod Marića u Aktuelnostima, misli da je pametniji i ako mu ti dođeš nakon što si pročitao 20 knjiga i 2 pune godine pratio neku temu, opet je on koji je video neku sitnicu negde veća galamdžija i „pametniji“. Modernije teme mi, čast pojedinim izuzecima možda tu i tamo, doslovno stoga prizivaju i gađenje koliku odbojnost imam prema njima.

Poslednja izmena: