Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Наиме [..] заслужан за [..] "пад римског царства" 476.
Иако се ради о абдикцији западног цара који је предао власт Зенону источном рада цару.

Sad sam i pustio klip da se podsetim.

Dakle, ovo je jedno jako uprošćeno predstavljanje stvari; ne razumem zašto ti to tako shvatio i ovde predstavio.

Pre svega, pa porazmisli samo koliko je tako nešto nelogično ili apsurdno. Vekovima, najranije od XII veka potphno decidno, Rimokatolička crkva se autoritarno poziva na Konstantinovu darovnicu, kojom je navodno papi Silvestru I car Konstantin Veliki podario široka prava nakon što ga je ovaj, tobože, čudesno izlečio svetom vodicom od lepre. Dakle, masa učenih ljudi je smatrala da je nakon smrti poslednjeg cara na zapadu Romula Avgustula 476. godine Carstvo palo, sve dok ga nije tek prvi Karlo Veliki 800. godine pokušao obnoviti. Tako su carevi Fridrih I Barabarosa i posebno od sicilijanskog cara Fridriha II, sveti rimski carevi sebe doživljavali kao obnovitelje tog starog Rimskog carstva.

Zašto si pomislio da bi sad, odjednom, sredinom XVI stoleća, posle bukvalno više od jednog celog milenijuma, neko to pokušavao da prvi put predoči, zaista je nejasno.

Ne znam jesam li primetio da Jeronim čak uopšte ikada u ikakvom kontekstu i pominje 476. godinu, jer to nije nešto čime se on bavio.

Poslednja izmena:
Sad sam i pustio klip da se podsetim.

Dakle, ovo je jedno jako uprošćeno predstavljanje stvari; ne razumem zašto ti to tako shvatio i ovde predstavio.

Pre svega, pa porazmisli samo koliko je tako nešto nelogično ili apsurdno. Vekovima, najranije od XII veka potphno decidno, Rimokatolička crkva se autoritarno poziva na Konstantinovu darovnicu, kojom je navodno papi Silvestru I car Konstantin Veliki podario široka prava nakon što ga je ovaj, tobože, čudesno izlečio svetom vodicom od lepre. Dakle, masa učenih ljudi je smatrala da je nakon smrti poslednjeg cara na zapadu Romula Avgustula 476. godine Carstvo palo, sve dok ga nije tek prvi Karlo Veliki 800. godine pokušao obnoviti. Tako su carevi Fridrih I Barabarosa i posebno od sicilijanskog cara Fridriha II, sveti rimski carevi sebe doživljavali kao obnovitelje tog starog Rimskog carstva.

Zašto si pomislio da bi sad, odjednom, sredinom XVI stoleća, posle bukvalno više od jednog celog milenijuma, neko to pokušavao da prvi put predoči, zaista je nejasno.

Ne znam jesam li primetio da Jeronim čak uopšte ikada u ikakvom kontekstu i pominje 476. godinu, jer to nije nešto čime se on bavio.
Зашто би ико после 100 година покушао да представи пад римског царства као пад грчког царства.
Зашто би представио пад 476.?
Врло јасно као дан да западна Европа вуче легитимитет од готских освајања Рима па надаље као обновитеље и следбенике римске идеје оличено у свето римско царство.
Ово друго није римско него је Византија.

А за ово уопште човек не мора да буде паметан превише.

Није пало римско царство него Византија 1453.

Дакле тотално другачије би било да је пало римско царство у 15. веку.

Међутим како то да се напише ако постоје и свето римско царство?

Е сад да би то лепо објаснио Рим је пао морао би објаснити како је настало свето римско царство.

@NickFreak

Ovde Kasagranda tvrdi da su krstaši zarobili i svirepo silovali i pogubili Saladinovu sestru.

Dotična informacija izvorno potiče iz 2005. godine filma Ridlija Skota Carstvo nebesko, koji je Kasagranda gledao i prihvatio kao istorijsku činjenicu, iako se radi o igranom filmu.
mqdefault.jpg

😂😂👍🤣

Зашто би ико после 100 година покушао да представи пад римског царства као пад грчког царства.
Зашто би представио пад 476.?
Врло јасно као дан да западна Европа вуче легитимитет од готских освајања Рима па надаље као обновитеље и следбенике римске идеје оличено у свето римско царство.
Ово друго није римско него је Византија.

А за ово уопште човек не мора да буде паметан превише.

Није пало римско царство него Византија 1453.

Дакле тотално другачије би било да је пало римско царство у 15. веку.

Међутим како то да се напише ако постоје и свето римско царство?

Е сад да би то лепо објаснио Рим је пао морао би објаснити како је настало свето римско царство.

I šta, iz nekog razloga 100 godina posle pada Vizantije neko nije mogao nikako da napiše Konstantinopoljsko carstvo kao što se uobičajeno koristi, već je morao uvesti novi termin zato što Sveto rimsko carstvo nije palo iz...kog razloga?

Zašto baš stotinu godina posle pada Carigrada i šta fali pojmovima kao što su Carigradsko carstvo ili Grčko carstvo?

Bilo je bitno uvažavati SRC koje je jeretičko i u službi Antihrista (Antihristov najbitniji saveznik) koji okupira Rim i koje se svesrdno bori protiv pravovernih hrišćana? Tako što će punih 100 godina nakon pada Carigrada biti uveden jedan novi termin za istočno Carstvo?

Ae sad ono bez svađanja, bez provokacija, vređanja bez ad hominem, samo reci to naglas to i pokušaj da objasniš bilo kome — uključujući i samom sebi — smisao iza toga.

Poslednja izmena:
I šta, iz nekog razloga 100 godina posle pada Vizantije neko nije mogao nikako da napiše Konstantinopoljsko carstvo kao što se uobičajeno koristi, već je morao uvesti novi termin zato što Sveto rimsko carstvo nije palo iz...kog razloga?

Zašto baš stotinu godina posle pada Carigrada i šta fali pojmovima kao što su Carigradsko carstvo ili Grčko carstvo?

Bilo je bitno uvažavati SRC koje je jeretičko i u službi Antihrista (Antihristov najbitniji saveznik) koji okupira Rim i koje se svesrdno bori protiv pravovernih hrišćana? Tako što će punih 100 godina nakon pada Carigrada biti uveden jedan novi termin za istočno Carstvo?

Ae sad ono bez svađanja, bez provokacija, bez ad hominem, samo reci to naglas to i pokušaj da objasniš bilo kome — uključujući i samom sebi — smisao iza toga.
Не фали ништа као ни то звати Србију ,Мезија ,Трибалија , краљевство од Вимче или како год хоћеш.
Не фали ништа Константинополско царство је баш древни назив за једно царсзво у доба Константина тако да је и то ок.

Што да не зовемо Израел Саудијском Арабијом или Содом и Гомор шта фали?

Хајдемо Србију Хрватском а Хрватску Србијом шта Фали?
Америку Вавилоном шта фали?

Не фали ништа као ни то звати Србију ,Мезија ,Трибалија , краљевство од Вимче или како год хоћеш.
Не фали ништа Константинополско царство је баш древни назив за једно царсзво у доба Константина тако да је и то ок.

Што да не зовемо Израел Саудијском Арабијом или Содом и Гомор шта фали?

Хајдемо Србију Хрватском а Хрватску Србијом шта Фали?
Америку Вавилоном шта фали?

Da li ovo znači da ni sam ne vidiš nikakvu smisao šta bi neko 1556. godine Konstantinopoljsko carstvo odjednom prozvao Vizantijskim, kako bi time zaštitio prava (uglavnom neprijateljskog, u službi Antihrista) Svetog rimskog carstva?

Slobodno troluj, ako je to jedino što možeš da odgovoriš. I to je, svakako, bolje od konstantnog prozivanja i provociranja, tako da u tom smislu svakako imaš moju podršku. Nisam ti objavu prijavio.

Ako je u citiranoj poruci bilo nešto nejasno, primer sam ti naveo da vidiš kako se greške javljaju i zbog čega se ne možeš tako pijan plota držati svake reči koju čovek izgovori.

Ili, evo, pokušaj zamisliti nekog istoričara koji opisuje događaj iz igranog filma kao istorijsku činjenicu na svom predavanju. Zamisli da to gledaš i primećuješ i opiši svoju reakciju.

Da li ovo znači da ni sam ne vidiš nikakvu smisao šta bi neko 1556. godine Konstantinopoljsko carstvo odjednom prozvao Vizantijskim, kako bi time zaštitio prava (uglavnom neprijateljskog, u službi Antihrista) Svetog rimskog carstva?
То царство је ромејско и до његовог времена је мењало територију није било увек у Константинопољу.
Не видим где он зове свето римско царство антихристом нити где протенстантизам љуби Цариградсје иконе и куне се у њих.
Дакле ово је најблаже речено један посве романтичарски мит без икаквог садржаја и суштине о Јерониму Вулфу и нешто што сваком просечном човеку је овде јасно да неко после 100 година после пада римског царства не зна да се зоце римско већ су криви анахронизми читао је Халкокондила. Халкокондил читао Ничеа овај читао Достојевског и тако се испалили али није крив Јероним Вулф већ сви пре и после њега и ку.рве судбине.

Да ли је теби мало дијаболично да неки историчар нспише да 1912. Србија ратовала против Рима?

Али није крив историчар веч Владика Василије јер аустријског цара зове Ћесаром и целу аустријску земљу римдком или Ћесаријом.

Тако да ако напишем да је 1912. Србија ратовала са Римом имам покриће јер су ту земљу звали наша цркцена лица Ћесаријом или Римом.

Дакле ово је толико глупо да о овоме не желим губити уопште време више.

Што се тебе тиче све ми је јасно.
Дакле према већини историчара Херодот је отац историје према теби Лажи!

Онда наведеш грчког хроничара који је написао 10 томова о пелопонеским ратовима он је отац ИСТОРИЈЕ а не ХЕРОДОТ!

Извини Херодот је описао читав антички свет а овај Пелопонез и овај што је писао о Пелопонезу тај је отац историје!

Нисам терапеут нити ишта слично и не бих се овим питањем више бавио! SOLVED!

Slobodno troluj, ako je to jedino što možeš da odgovoriš. I to je, svakako, bolje od konstantnog prozivanja i provociranja, tako da u tom smislu svakako imaš moju podršku. Nisam ti objavu prijavio.

Ako je u citiranoj poruci bilo nešto nejasno, primer sam ti naveo da vidiš kako se greške javljaju i zbog čega se ne možeš tako pijan plota držati svake reči koju čovek izgovori.

Ili, evo, pokušaj zamisliti nekog istoričara koji opisuje događaj iz igranog filma kao istorijsku činjenicu na svom predavanju. Zamisli da to gledaš i primećuješ i opiši svoju reakciju.
Па ти си први троловао ниси поставио клип већ исечак клипа из којег се не види ништа.
Шта год било Рој Касагранда је Рој Касагранда а ти си просветни радник са крстарице.

Не мора човек све да зна као што Тибор Живковић не мора да зна границе између Дукље и Рашке али да напишњ 3 књиге на ту тему.
9

Па ти си први троловао ниси поставио клип већ исечак клипа из којег се не види ништа.
Шта год било Рој Касагранда је Рој Касагранда а ти си просветни радник са крстарице.

Не мора човек све да зна као што Тибор Живковић не мора да зна границе између Дукље и Рашке али да напишњ 3 књиге на ту тему.
9

Pa nemam link ka celom predavanju; šta ću da postavim, nego isečak.

Pa nemam link ka celom predavanju; šta ću da postavim, nego isečak.
Нема везе издвојена суштина онога што сам и ја ставио као пример.
Типа САД премести капитал у Сан Франциско и за 1000 година неки Немац прозове државу Сан Франциско не САД.
Дакле човек говори исто што и ја са знатно већим спектром знања и од тебе и од мене.
Не знсм зашто си поставио ово кад уопште на овом делу не спомиње Саладина.
Нити то што си споненуо да ли си реалан да би неко на том нивоу испричао сцену из филма и мислио да је то историјски податак ?
Да ли је реално очекивати и написати да Радивој Радић верује у деда Мраза.

Дакле драги Салавене777 не можеш кринкати особе да већим капацитетом знања и свезнања од себе и већине твоје "катедре" ако уопште постоји као што то радиш са троловина на сајту.

Дакле неко коме завртиш глобус и зауставиш прстом и за пар секунди и добијеш причу о том месту и сад тај исти човек верује да је сцена из филма о Саладину историјска а не верује Јерониму Вулфу и свим британско-немачким сплачинама?

Хвала за овај клип да се не мучим бзвз јер човек говори исти ствар овде коју и ја и још много људи да ли си уопште одгледао клип или само каo Хроби видео наслов текста и пребацио клип?

😂😂😂👍

Не знсм зашто си поставио ово кад уопште на овом делу не спомиње Саладина.

Šta?

Pa ti nisi uopšte nisu pustio klip, a o njemu pričaš?

Prvo si se žalio da je prekratak i isečak, a sad se, zapravo, ispostavlja da ga uopšte nisi ni pogledao?

Нити то што си споненуо да ли си реалан да би неко на том нивоу испричао сцену из филма и мислио да је то историјски податак ?

Pa to je upravo on učinio, doslovno.

Šta?

Pa ti nisi uopšte nisu pustio klip, a o njemu pričaš?

Prvo si se žalio da je prekratak i isečak, a sad se, zapravo, ispostavlja da ga uopšte nisi ni pogledao?

Pa to je upravo on učinio, doslovno.
Па није дословно јер дословно се на оригиналном читавом предавању спомиње и игране филмове.
Оно што је интересантно да су Мухамедову војску чинили 13% муслимана 60% хришћана остало зоостријанци , Јевреји и пагани.
Дакле није добро полазиште гледања на свет ако сам ја глуп онда су сви глупи. Није тако увек.

Па није дословно јер дословно се на оригиналном читавом предавању спомиње и игране филмове.
Оно што је интересантно да су Мухамедову војску чинили 13% муслимана 60% хришћана остало зоостријанци , Јевреји и пагани.
Дакле није добро полазиште гледања на свет ако сам ја глуп онда су сви глупи. Није тако увек.

Hajde postavi klip ka originalnom predavanju onda, ako si ga pogledao.

Дакле неко коме завртиш глобус и зауставиш прстом и за пар секунди и добијеш причу о том месту

Sve si pogrešno razumeo. Nije mi nikakva namera bila da diskreditujem čoveka kao nekakvu budaletinu; štaviše, jako lepo sumira neke velike procese da je lepo čuti ga. Poenta je bila da moraš da prestaneš da ga tretiraš kao nekakvog svetog čoveka čija svaka najmanja izjava mora biti posledica nekog istraživanja koja se dogmatski mora primiti

Uopšte nisam krenuo i zaustavio u nekom određenom momentu, već sam izguglao o njegovoj percepciji i video da ima dosta kritičara. Kritičari su u dobroj meri konzervativni i religiozni ljudi, desničari, kojima se ne sviđaju njegovi verski i politički stavovi, odnosno to što je ateista i levičar, feminista, kritičar patrijarhalnog poretka, itd. I tako sam među kritikama naleteo na taj vezano da je uzeo podatke iz filma Ridlija Skota. Druge primere sam izostavio zato što počivaju na rečenim ubeđenjima; npr. kritika njegovog osvrta na Nikejski sabor iz 325. godine uglavnom nije utemeljena zato što čovek doslovno ako se nešto uprosti za publiku ili ovlaš pređe odmah etiketira kao 'laž'.

Ovde Kasagranda tvrdi da su krstaši zarobili i svirepo silovali i pogubili Saladinovu sestru.

Dotična informacija izvorno potiče iz 2005. godine filma Ridlija Skota Carstvo nebesko, koji je Kasagranda gledao i prihvatio kao istorijsku činjenicu, iako se radi o igranom filmu.
Не. Иако је тврдња о заробљавању Салах ал-Динове сестре међу савременим историцима одбачена, та тврдња није фикција Ридлија Скота (а и иначе иако јесте склон фикцији у својим филмовима код обраде историјских тема студиозно прилази материји, уз помоћ историка "избунара" брдо грађе и изабере оно што ће у филму приказати) већ такав опис имамо у једној француској хроници са самог почетка XIII вијека неименованог аутора.
На теми којој припада Крсташки ратови ћу приложити извор.

Poslednja izmena:
Не. Иако је тврдња о заробљавању Салал ал-Динове сестре међу савременим историцима одбачена, та тврдња није фикција Ридлија Скота (а и иначе иако јесте склон фикцији у својим филмовима код обраде историјских тема студиозно прилази материји, уз помоћ историка "избунара" брдо грађе и изабере оно што ће у филму приказати) већ такав опис имамо у једној француској хроници са самог почетка XIII вијека неименованог аутора.
На теми којој припада Крсташки ратови ћу приложити извор.

Tvrdnja o njenom zarobljavanju potiče iz jedne francuske hronike iz XIII veka. Ne o njenom, tobože, svirepom silovanju i ubistvu (što bi razgnevilo Saladina).

To je izvorno iz filma Ridlija Skota.

Poslednja izmena:
Мораћеш сам да тражиш јер сам ово све постављао у теми о крсташима хајде налазимо неки додир с овом темом.

Nešto mi se ne kopa samo da bih to dokazao tebi lično, kada ne očekujem ni da će trud uložen u pretragu tačnog minuta biti propraćen zahvalnicom, već opet nekim cinizmom i provokacijama.

Ja ne verujem da je išta istrgnuto iz konteksta ovde i ne deluje mi da je prof. Kasagradna temeljno prepričavao radnju filma, a neko to lažno predstavio kao priča, tobože, o istoriji.

Nešto mi se ne kopa samo da bih to dokazao tebi lično, kada ne očekujem ni da će trud uložen u pretragu tačnog minuta biti propraćen zahvalnicom, već opet nekim cinizmom i provokacijama.

Ja ne verujem da je išta istrgnuto iz konteksta ovde i ne deluje mi da je prof. Kasagradna temeljno prepričavao radnju filma, a neko to lažno predstavio kao priča, tobože, o istoriji.
Можеш доста тога да научиш освежиш мало знање и направиш неке мало модерније теме.

Back