Visoko čelo i inteligencija

Prvo, da li mislite da visoko čelo kod osobe pokazuje natprosečnu inteligenciju? Ako je odgovor potvrdan da li to važi uvek? Ne znam da li su rađena neka istraživanja na tu temu, baš me zanima.
Drugo, šta mu ot uopšte dođe visoko čelo? Ranije sam mislio da znam, ali sam onda u razgovoru sa nekim ljudima shvatio da oni drugačije gledaju. Da li je visoko čelo kad meriš lenjirom pa ispadne par centimetara ( ala dr Jack Shepard iz serije Lost mi prvi pada na um ) ili se gleda nešto drugo ( recimo da počinje od kose visoko )? I da li pojam visoko čelo ima veze sa pojmom veliko čelo.

Evo jedne teme za one koje zanima fiziognomika, analiza lica i slično...

Ne, nema veze, to su gluposti...nekad se verovalo i da je zemlja ravna ploca i tako..
Inace sta bi se reklo onda za nekog kome se sa godinama povecava i chelo..posto lagano celavi..sve je inteligentniji i inteligentniji? :mrgreen:

Something_other_than_Frankenstein.jpg

Visoko čelo. :mrgreen:

... ne, nego su mu leđa sve dlakavija i dlakavija:mrgreen:

Meni se čini da su inteligenciju povezivali i sa veličinom uveta... što veće uvo, to je inteligentniji čovjek... a pretpostavljam da je podjednako tačno kao i ovo iz uvodnog posta

Da, i to za usi je tacno. Velike usi + visoko celo su gotovo siguran znak visoke inteligencije...S tim sto je bitan i oblik usiju. Steta sto Psihologue vise ne pise na forumu, on se razume u to...

Inace poredjenje izmedju zemlje kao ravne ploce i karakteristike lica nije na mestu jer vrlo mogu ce da postoji veza izmedju mozga i spoljne manifestacije...

Visoko celo ima veze sa strukturom kostiju lica. Nema nikakve veze sa inteligencijom.
Jedina asocijacija vezana za ovu tvrdnju su mi mikrocefalije koje uglavnom i prati mentalna ometenost.
Cak ni velicina mozga nema veze sa inteligencijom.
Konsolidacija neurona i njihovo povezivanje u funkcionalne sisteme bi se pre mogli dovesti u vezu sa kolicnikom inteligencije...

Tvoja poslednja recenica naravno da vazi, ali vrlo moguce da se ta konstelacija odrazava i na strukturu kostiju, ili ovako - genetski potencija se odrazava na odnos neurona i strukturu kostiju.
Samo nagadjam, da se razumemo...nemojte da krenete da me pljujete da je ovo sto pricam nenaucno jer sam sasvim svestan toga :)

Tvoja poslednja recenica naravno da vazi, ali vrlo moguce da se ta konstelacija odrazava i na strukturu kostiju, ili ovako - genetski potencija se odrazava na odnos neurona i strukturu kostiju.
Samo nagadjam, da se razumemo...nemojte da krenete da me pljujete da je ovo sto pricam nenaucno jer sam sasvim svestan toga :)

Naravno potreban je odredjeni plan (geni) po kojima ce se odvijati razvoj. Ali ne zaboravimo da i sredina ima uticaj na razvoj jedinke...
Nisu povezani jer su u pitanju razliciti planovi (geni) koji diktiraju njihov razvoj. Neuroni i osteociti (celije kostiju) imaju razlicito poreklo, morfologiju, funkciju...
Kada bi bila istinita tvrdnja da visoko celo znaci i visoku inteligenciju, to bi znacilo da sto ti je vise/vece celo veca je i inteligencija a to nije tacno. Uostalom tada nam ne bi bili potrebni testovi koji ispituju koeficijent IQ, prosto bi izmerili visinu cela :)

Mene nekako najviše zanima socijalna inteligencija. Jednom sam slušala o tome na TV-u. Tada je jedan član Mense rekao da ljudi sa visokim IQ nisu obdareni i socijanom inteligencijom, prosto su neprilagodljivi zato što su nenametljivi i nisu spremni na odnose koji nisu fer plej.

Ne mora da znaci jer celo nije jedini pokazatelj inteligencije...

Ali bi bio pokazatelj neke komponente inteligencije, zar ne?
Jedan od mogucih razloga zasto ljudi vezuju inteligenciju sa celom, a ne recimo sa prstom na nozi je zbog subjektivnog osecaja da misli i ideje dolaze iz glave (preciznije iz ceonog dela)...
Ceoni deo mozga (prefrontalni) je zaduzen za egzekutivne funkcije. Koncept egzekutivnih funkcija se odnosi na psihicke procese ukljucene u svesnu kontrolu misli i akcije.
Sposobnost odrzavanja, organizovanja, usmeravanja i kontrole sveukupne aktivnosti individue.

Pa misli i ideje i dolaze odatle :) I dalje verujem da postoji neka veza...
marixa, ovi clanovi Mense koje ja znam ( kao i drugi vrlo inteligentni ljudi koji nemaju tu clansku kartu ) su prilicno socijalizovani...tako da je to mozda malo i predrasuda...ne znam.

Mene nekako najviše zanima socijalna inteligencija. Jednom sam slušala o tome na TV-u. Tada je jedan član Mense rekao da ljudi sa visokim IQ nisu obdareni i socijanom inteligencijom, prosto su neprilagodljivi zato što su nenametljivi i nisu spremni na odnose koji nisu fer plej.

Visok kolicnik inteligencije ljudi cesto povezuju sa genijalnoscu. Ali to nije tako.
Primer bi mogle biti osobe sa Aspergerovim sindrom (pripada autisticnom kontinuumu). Ove osobe imaju cesto nadprosecnu inteligenciju ali pokazuju znacajna ostecenja reciprocnih socijalnih interakcija uz ogranicen repertar interesovanja i aktivnosti.

Dobro, u pravu si, mi smo uopšte skloni uopštavanju :think:. Ovo sam zaista čula, zanimalo me je šta još neko misli o tome :). Prosto bi mi bilo žao da neka osoba koja je veoma inteligentna ima problem uklapanja u sredinu :eek:. Lepo je znati upotrebiti svoju inteligenciju a ne ne znati šta sa njom :rumenko: .

Dobro, u pravu si, mi smo uopšte skloni uopštavanju :think:. Ovo sam zaista čula, zanimalo me je šta još neko misli o tome :). Prosto bi mi bilo žao da neka osoba koja je veoma inteligentna ima problem uklapanja u sredinu :eek:. Lepo je znati upotrebiti svoju inteligenciju a ne ne znati šta sa njom :rumenko: .

Iako možemo uzeti u obzir to da svaki čovek koji je ispod ili iznad proseka ima problem da se uklopi u sredinu, samo zato što nije prosečan, ja ipak ne bih mogla da se složim sa tim da inteligentan čovek ima problema sa tim, iz razloga što ima veliku moć zaključivanja i povezivanja. Može jedino da potceni masu, da postane arogantan, i da se jednostavno odvoji od svih, jer misli da oni nisu dovoljno kvalitetna sredina za njega.
Osobe koje su ispod proseka obično imaju problem da se uklope u sredinu, samo zato što ne mogu da se pomire sa tim da imaju nedostatak, pa tako ispoljavaju agresiju, zavidnost i slične negativne osobine.
Truman je pomenuo intravertne i ekstravertne ličnosti, i to svakako ima veze. Poenta je u tome koliku želju čovek ima da se ističe.

Inače, inteligencija jeste naslediva. Može se povećati posredstvom sredina, ali za neznatno.
A i visoko čelo jeste deo genetike, međutim, to nikako ne znači da treba poistovećivati, u postu gore sam i napomenula zašto.

Back