Bas tako. Nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi toliko brinu sta neko drugi misli. Uglavnom oni koji vredjaju su ljubomorni. Kada kazu nekom streberu, ljubomorni su sto on ima ocene i bice nesto u zivotu.
Ovde se najvise radi o mladim ljudima u razvoju.... Ljude koji nisu imali jak oslonac u porodicu i nisu izgradili cvrstu licnost.
Takvi ljudi su nesigurni, i njihov najveci strah je da ne budu odbaceni iz vrsnjacke grupe.....To je za njih nesto najuzasnije sto im se moze dogoditi.....
Zbog toga oni naprosto svim silama zele da se konfrontiraju (uklope) u bilo koji sistem vrednosti koji vlada unutar neke subkulture ili vrsnjacke grupe kojoj nastoje da pripadaju.
Primetices sigurno da oni ne gledaju bas univerzalno sta ko misli, nego sta ko misli iz odredjene grupe/miljea/drustva/subkulture......
Posto sam ja ujedno i muzicar a i sportista (amater) mogu ti navesti npr zanimljive primere koje sam gooodinama proucavao..... Metalac ne sme da nikako ali nikako osisa kosu, a sportista ne sme da ima mali stomacic, to je smak sveta.... neka ima 10 keca u skoli , to je ok, ali ako nema trbusnjake - NJEGOV ZIVOT NEMA SMISLA I NE MOZE BITI SRECAN.
Ovo su ti npr neki generalizovani primeri gde se vidi njima je vazno samo misljenje odr. grupe.
I moze se reci da je ovakvo razmisljanje normalno u pubertetu i razvoju jedne licnosti,....Problem nastaje kada je vreme proslo a osoba i dalje robuje nekim svojim obrascima misljenja kojih se nije resila na zadovoljavajuc nacin kada je bilo vreme predvidjeno za to.
A srz tvog pitanja je - ZATO STO ZELE DA BUDU PRIHVACENI. Zele da dobiju potvrdu da su ispunili "kriterijume" koje nalaze ta grupa/subkultura, i onda su spokojni jer misle da su sada deo necega, nisu vise sami.
KAda si prihvacen, izgradio si odr.identitet, ne lutas vise, zna sko si, cemu pripadas, sta treba da radis, sta treba da nosis, kako trebas da se ponasas.Onda ti je sve lako, jer samo sledis alfa muzjake i zenke....
Zamisli da si jedinstven (a ljudi i jesu napravljeni da budu jedinstveni a ne ukalupljeni) i da si "on your own" , odjednom ti se otvaraju neogranicene mogucnosti sta mozes da radis , kako da se ponasas, sta da nosis, gde da ides, u cemu da ucestvujes, sta da imas........
E nekom ovo predstavlja problem i strah - JAooooo a sta da uradim? Mnogo je lakse slediti i prepustiti se da te reka nosi, a ne da plivas uzvodno, a jos si los plivac....
Ovo je isto kao sto je nekim zenama napor da izaberu izmedju 3 vrste cipela koje im se svidjaju - mucice se ali ce izabrati.....E sad zamislite da im se svidja 40 pari cipela?????
Postace nervozne, nesigurne, neodlucne, depresivne, pa pogobu koji par kupiti, jao ja ne znam sta zelim.....
Ovi koji su jaki i ne brinu sta drugi misli, suocavaju se svakog dana sa odredjenim frustracijama, ako ih to dotice, ako ne onda im je dosadno da stalno slusaju iste price, ali opet, hajde da se zapitamo, koliko mozemo izdrzati, gde nam je crta? neko pukne pre, neko kasnije.....
nego da ne pisem ja mnogo, a da nema direktno veze sa zdravljem, hehe, da me ne banuju zbog spama ove simpaticne moderatorke ovde