Visina :'(

mislim da nije potpuno identican, nego se razlikuje u nekoliko aminokiselinskih ostataka, ali nisam siguran. o kakvim ti primesama govoris?
Управо о тим аминокиселинским, јер нам геноми нису исти, али док није развијен хумани хормон раста у лечењу коришћен је тај из телеће хипофизе.
by the way, reci da je potpuno bezopasno je malo neodgovorno. jesi li cuo za akromegaliju?
Даје се само под лекарском контролом, а акромегалија је скоро увек последица експандивног тумора хипофизе.

Pa naravno da se daje samo pod lekarskom kontrolom, upravo zato sto nije POTPUNO bezbedan. Sta vredi da das nekom somatotropin ako su se zatvorile epifize i kosti zavrsile sa rastom? Tada samo moze doci do nezeljenih efekata. Ja sam mislio da mu preporucujes da nabavi sebi hormone po svaku cenu jer mu je bas super da ih uzme :D

Poslednja izmena:
Pa naravno da se daje samo pod lekarskom kontrolom, upravo zato sto nije POTPUNO bezbedan. Sta vredi da das nekom somatotropin ako su se zatvorile epifize i kosti zavrsile sa rastom? Tada samo moze doci do nezeljenih efekata. Ja sam mislio da mu preporucujes da nabavi sebi hormone po svaku cenu jer mu je bas super da ih uzme :D
Ne možeš tek tako ni insulin da nabaviš, znam jer mi je matori šećeraš, a ne da ćeš nabaviti hormon rasta na: Baš mi treba....:flert:

Neki se brinu da neće da porastu, neki se opet žale što su previsoki. Eto i ja bih volela da sam za jedno bar pet (do deset) centimetara niža :mrgreen:, ali nema nazad, šta je tu je. :(
Auuu čime su sve ove mlade generacije opterećene, što reče Malenano1 - kompleksi su izvesnoj meri zaslužni svakako, a nema potrebe za takvim stvarima tj. da se jedan četrnaestogodišnjak toliko brine, a raste se do ranih dvadesetih godina, muškarci i do 24.-25., devojke nešto pre, do 21.-22. godine, s' tim što se osetniji rast završava oko kraja srednje škole.
Prema tome, opustite se i uživajte u najlepšem periodu (uz zdrav život i sportske aktivnosti koje svakako ne mogu naškoditi pravilnom rastu i razvoju)! biće onako kako mora biti. :)

Poslednja izmena:
Dechko n e brini...bicesh i vishi od zeljene visine,josh si mlad i u pubertetu...koliko ja znam raste se do 25.god...vidim da pijesh mleko koje utiche povpljno na rast,to je dobro a bavish se sportom i zdravo hranish...nastavi tako i bicesh ok i ne uzimaj nishta od hemije nema potrebe...:ok:

Nikad nisam razmisljao o hormonima rasta,niti cu....Najveca glupost,a plus kosta dosta i nije zdravstveno sigurna....Nego neka mi neko kaze sta ukazuje na to da li ce jos rasti ili ne npr, dlake na nogama,rukama,ispod pazuha,brkovi,brada i to ?

Za mnoge stvari je zaslužan u velikoj meri i genetski faktor, kako na primer za boju očiju, kose, kože, razne druge osobine pa i poremećaje, tako i za visinu. Naravno, uvek ima izuzetaka. Ali to bi bolje znali objasniti genetičari nego mi sa šturijim znanjem iz te oblasti.

Nego neka mi neko kaze sta ukazuje na to da li ce jos rasti ili ne npr, dlake na nogama,rukama,ispod pazuha,brkovi,brada i to ?

Sve to zavisi od više faktora, da li se kod nekoga javio prevremeni pubertet ili kasni i tako dalje. Zna se redosled rasta i razvoja u pubertetu. Negde nakon faze naglog rasta počinju da rastu brada, brkovi, kao i dlake ispod pazuha i obično dlake ispod pazuha počinju sa rastom do dve godine nakon rasta stidnih dlaka, a da li će još da rastu dlake je individualno, zavisi i od faze puberteta i mnogo čega, nisam sigurna da se može dati precizan odgovor na ovo pitanje. :confused:
2b88yp.gif

Postoje odredjene formule kojima se na osnovu visine oba roditelja i korekcionog faktora moze izracunati ocekivana visina.
Naravno ukoliko je osoba zdrava i ako ne postoji neki drugi faktor koji utice na rast.

(visina oca+visina majke)/2 + 6.5(za decake) ili -6,5(za devojcice)

Rezultat moze da varira od 5-10 cm.

Kako to povezujes sa visinom?

Nismo se razumeli, ne povezujem sa time koliko je ko visok, možda sam trebala raščlaniti post. U prvom delu posta sam dodala da i genetski faktor određuje to koliko ćemo biti visoki, a drugi deo je neko moje mišljenje povodom onoga što je Danilo pitao o rastu malja, a što je povezano sa rastom, fazama razvoja.
:)

Postoje odredjene formule kojima se na osnovu visine oba roditelja i korekcionog faktora moze izracunati ocekivana visina.
Naravno ukoliko je osoba zdrava i ako ne postoji neki drugi faktor koji utice na rast.

(visina oca+visina majke)/2 + 6.5(za decake) ili -6,5(za devojcice)

Rezultat moze da varira od 5-10 cm.

Ovako bi trebalo da bude, mada je poslednjih decenija uočeno značajno odstupanje, odnosno prilično je česta postala pojava da su deca dosta viša od roditelja. Znam nekoliko primera gde su roditelji ispod 170, a sinovi iznad 190 cm. :confused: Postoji nekoliko teorija zašto je to tako, mada ja kontam da je ishrana najznačajniji faktor.

Pa vidis ja sam sve skoro jela samo pasulj i boraniju ne volim i izrasla 191cm,tako da ima logike :) I nisam debela imam dobru liniju retko narusenu.

Kontam da možda ni tvoji roditelji, iz nekih razloga, nisu ispunili sav svoj genetički potencijal kada je rast u pitanju, pa su ostali niži nego što su trebali da budu.

Ovako imam 12 godina za 3 meseca 13 :)
Visok sam 158cm tezak 46 kg bavim se fudbalom.
Otac mi je visok 170-175cm
Majka: 160cm
Ocu li ja rasti jos ili ne? :) i koliko maximum mogu da porastem ako su mi otac i majka ovoliko visoki?
Hvala unapred :worth::)

Hehe da li ce rasti decak od nepunih 13 godina :D
To koliko ces maksimalno porasti niko ne moze da ti garantuje na osnovu ovog sto si napisao. Gore je Vitez Koja postavio formulu pomocu koje mozes da se orijentises okvirno.

Bru Zli,ne znam da li još uvek nadgledaš ovu temu,ali ostavio si me bez teksta,pravi si life coach :)!

Sa druge strane,moram ovo ipak negde da pitam-kako je moguće da sam stao sa rastom u 15-oj godini? Sada imam 17,i od 15-te se nisam pomakao sa 1,75m,dok su svi moji vršnjaci nastavili,i u međuvremenu me pretekli u tom pogledu,nisam mogao da ne primetim da stagniram. Brada mi je sa svakim brijanjem jača,čak su i stopala nastavila da mi rastu(što je pomalo i komično),ali kičmeni stub-ništa.
Valja napomenuti da imam blagu skoliozu i lordozu na kojima počinjem da radim ovih dana,ali da li treba da se pomirim sa činjenicom da sam završio sa rastom u visinu?

Back