Visa Medicinska?

e jel moze meni neko objasniti...nakon zavrsene te tri godine npr za strukovnog fizioterapeuta da li postoji mogucnost neke specijalizacije posle,upisati 4 godinu.....i koja je razlika u poslu fizioterapeutskih tehnicara (sa zavrsenom srednjom fizioterapeutskom) i strukovnih fizioterapeuta

e jel moze meni neko objasniti...nakon zavrsene te tri godine npr za strukovnog fizioterapeuta da li postoji mogucnost neke specijalizacije posle,upisati 4 godinu.....i koja je razlika u poslu fizioterapeutskih tehnicara (sa zavrsenom srednjom fizioterapeutskom) i strukovnih fizioterapeuta

Postoji specijalizacija.Prosle godine je bio raspisan konkurs na Medicinskom faxu u Bg-u.Vidim da od ove godine ima i na VMS"Milutin Milankovic": http://www.vmsmmilankovic.edu.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=82

Pa,razlika je velika da li ces raditi sa srednjom,ili sa visom,a posebno sto se plate tice....Za par godina ce se primati samo medicinske sestre sa visom skolom,a sa srednjom ce moci da budu negovateljice.Verovatno ce tako nesto napraviti i za ostale smerove....

Moci ces da upises specijalisticke studije na med.fakultetu.
Srednj terapeut radi sve hidro procedure(podvodnu masazu,razne kupke)zatim aplikuje parafin i krio pakovanja.
neke segmente elektroterapije(uz,ifs,dds,tens)
Strukovni(visi terapeut )se bavi kineziterapijom i ostalim, procedurama koje podrazumevaju procenu stanja pacijenta i pravljenje plana rehabilitacije.

A koja je razlika izmedju vishe med sestre i te koja zavrshi specijalizaciju?

Pa,biras na toj specijalizaciji oblast koja te najvise zanima,na primer,rad na pedijatriji,lupam sad...Od 3,4 oblasti biras jednu.....

Специјалистички студијски програм Струковни санитарно еколошки инжењер специјалиста има три излазна профила (модула): Струковни санитарно еколошки инжењер специјалиста - управљање здравствено-санитарним аспектима радне и животне средине; Струковни санитарно еколошки инжењер специјалиста – управљање здравственом безбедношћу хране и воде и Струковни санитарно еколошки инжењер специјалиста - управљање комуналним и чврстим отпадом Специјалистички студијски програм

Ima ovde na kraju lista izbornih predmeta,pa koji izaberes to ti je kao uze strucna oblast:

http://www.medfak.ni.ac.yu/med sestra teh spec.htm

PA ja mislim da ti pochinju u oktobru, kao i na faxu... :]]
Znace neko, a ako ti bash treba hitno a nisi iz BGa, skoknucu ja do shkole... :] Trenutno sam u BGu, pa eto..:]

A, acca91, ako josh neshto saznash za specijalizacije shto se tiche opshtog smera, napishi... iako, ima josh vremna dok ne stignem do tamo...:]]]

SPECIJALISTIKE STRUKOVNE STUDIJE DRUGOG STEPENA
U materijalu za sednicu lanovi Vea dobili su predlog studijskog programa specijalistikih strukovnih studija
drugog stepena za :
STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA SPECIJALISTA
STRUKOVNI MEDICINSKI LABORATORIJSKI TEHNOLOG SPECIJALISTA
STRUKOVNI SANITARNO EKOLOŠKI INŽENjER SPECIJALISTA
STRUKOVNI MEDICINSKI RADIOLOG SPECIJALISTA
STRUKOVNI FIZIOTERAPEUT SPECIJALISTA
STRUKOVNA PEDIJATRIJSKA SESTRA SPECIJALISTA
STRUKOVNI ANESTETIAR SPECIJALISTA
Prof. dr Božo Trbojevi je ukratko lanovima Vea obrazložio predlog jer su takvi profili potrebni zdravstvenom
sistemu koji bez ovih profila ne može da funkcioniša a mi se okreemo onim programima koji imaju veu praktinu
vrdnost. To su dvogodišnje studije i odabrano je 7 programa koji imaju 14 predmeta i engleski jezik.Uslov za upis su
završene studije prvog stepena (180 ESPB) stim što e se pronai i predložiti karika koja bi omoguila da ove studije
upišu i oni sa završenom bivšom višom medicinskom školom.
lanovi Vea su jednoglasno prihvatili predlog ovih studijskih programa i uuuju ga Nastavno naunom veu
na dalji postupak.

Na medicinskom fakultetu u Bg-u specijalisticke strukovne studije traju 2 godine,a na ostalim po jednu...A,na onim spiskovima za akreditaciju odobreni su smerovi diplomirana medicinska sestra(na znam sta im je to),specijalisticke za sestre,a cekaju da im se odobri za strukovnog menadzera zdravstva, i specijalisticke za fizioterapeute,a nema na spisku ostalih smerova!!!!!

Poslednja izmena:
Hej.. :)

Zanima me da li u Vishoj postoje one stipendije kao shto ima na fakultetima? Ne mislim na bedzet, nego ash stipendije.. Npr. ako ti je prosek veci od 8,5 dobijash svaki mesec oko 3-4 hiljade? To ima na svim fakultetima, valjda a mene zanima da li je tako i na vishim shkolama?

Back