Virtuelni superego

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Najjednostavnije rečeno Super-Ego zastupa moralnost, odgovornost, savjest i slična osjećanja. Svi znamo da na forumu postoje pravila dok je funkcionisanje dijelova ličnosti na forumu svakom pojedincu ostavljeno prema interakciji njegovih Id, Ego i Superego dijelova ličnosti sa virtuenom stvarnošću..Ova interakcija kod mnogih dovodi do izmjene u moralnosti koju zastupaju u 'realu' i u virtuenom svijetu ..Jedom riječju odgovornost na forumu je na nižem nivou nego u realnosti,a znamo da u našoj realnosti, našem narodu i na ovim prostorima nije za pohvalu. Da li je potrebno povećati odgovornost na forumu ne samo korisnika već i uprave prema zahtjevima korisnika..
Virtuelni forum je i zamišljen a kako mu i ime govori po ugledu na nekadašnji Rimski forum (lat. Forum Romanum) koji je bio središte političkog,pravnog, privrednog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima. U vrijeme Rima forum je bio urbano mjesto...
Dakle jeste li za veću odgovornost na Internet forumima ili više volite da vas tretiraju kao i u realu (a i gore) a to je da se vaša riječ, dobra volja, zahtjevi potpuno marginalizuju ...
Smatrate li nevažnim ili važnim ono što ovdje pišete (vaš lični odnos) i da li želite da ostali smatraju ono što ovdje pišete nevažnim ili važnim ... te da vas prema tome i tretiraju ...

Nebitno je kako me bilo ko tretira... Divlje macketinice gore u Prokletstvima svojih Neverovatnih Izazova... I ono sto ja kazem i mislim, to znam i osecam... Uopste ne brigam sta ovaj ili onaj (bilo ko) ili vecina misli. :mrgreen:

Moj svet je moja licna odgovornost... Za svoje promasaje ja cu platiti svojom machechom kozom, znojem, krvlju i mesom... Tako mora i treba biti, u Realnom, Virtualnom svetovima!

(u Zivotu i u Smrti) :udriglavu:

_nobody_

Ne vidim neku bitnu razliku između virtuelnog i stvarnog života, bar kad je karakter ličnosti u pitanju.

Ako si glup, nepismen, agresivan i nevaspitan u stvarnom životu to će se jasno videti i ovde. Isto važi i za one koji su obrazovani, kulturni, tolerantni i smireni.

U stvarnom životu smo često skloni da se uklapamo u društveno prihvatljive modele ponašanja, da ne strčimo, da ne budemo crne ovce. Ima toga i ovde.

Međutim, ima i onih koji sve ono što ne mogu da ispolje u stvarnom životu, propuštaju kroz ventil virtuelne stvarnosti. Ovde je to nekako lakše, jer možeš da kažeš ono što misliš, a da ne moraš nikog da gledaš u oči već, udobno zavaljen u stolicu, polemišeš sa monitorom.

P.S. Jedino bih pod obavezno uvela alkotest za pojedine učesnike foruma :)

..čini se da je forum prilično opušteno mjesto ... postoje pravila ali šta su pravila..ona ne mogu da utiču na razvijanje 'forumske svijesti' ..
Naša svijest se oblikuje od rođenja ..velikim dijelom za naše ponašanje i naše shvatanje su odgovorne roditeljske metode kazne i prijekora koje su uticale na proces naše identifikacije.Ponos, sramota, krivica, odgovornost su samo manifestni primjeri interreakcije naših funkcionalnih dijelova ličnosti ...
Vi kažete da forum trebamo ostaviti kakav jeste i da odgovornost na forumu ne samo da nije moguće već i ne treba razvijati ... Šta će nam još malo više svijesti ...
Postoji spamovanje, trolovanje, flejming ..šta već ..i to se kažnjava ...
Dakle forum je već unapred konstruisan i pretpostavljen tako da postoje i razvijaju se metode kažnjavanja ...metode nagrada koje postoje kod djece i koje im ukazuju na pravilno ponašanje ne postoje ... jer je forum takav posao koji će obratiti pažnju samo na ono što ga ugrožava ekonomski i financijiski ...
..Nigdje ne piše da bilo ko treba, ima dužnost da bilo koga uvažava ...
Šta više uvažavanje je opasno za posao ...
Ne postoji težnja razvijanja virtuelnog superega pa se mi onda čudimo čega sve ima ... Da li na taj način ustvari forum dobija ili gubi ... Da li ćemo izgubiti kvalitetne sagovornike jer ustvari oni uopšte nisu ni bitni ...
Treba li forum, a pri tome mislim i na korisnike i na administraciju posmatrati korisnika kao ličnost koju možda ne razumijemo ali to nas ne opravdava da bez straha ,ukoliko smo sigurni u ispravnost onoga što činimo i mislimo, postupamo dobronamjerno ....

Od svih pravila koja bi trebalo i uopste bilo moguce sprovesti samo potrebno je pomiriti dva , na izgled, oprecna stava posecenost i ispravna informisanost. Oprecnost je u tome sto posecenost zahteva ukljucivanje emocija, a pravilno inforimsanje razum.
Za ukljucivanje emocija svakako da je potrebna tolerancija moderacije, a za razumno informisanje potrebna je krutost moderacije. Ovde se uplice obrazovni deo koji je vrlo bitan za forume koji su manje vise nacionalni kao i zastita bar dela morala koji ugrozava deciju psihu i mogucnost vecih zloupotreba.
Znaci, sto manje ugroziti slobodu izrazavanja, a zastiti margine morala sa sto vise informacija.

Pišem po forumu iz sasma sebičnih razloga, a to su oni koji me nagone da kažem šta imam.

Fakt da pišem ovde, nije ni u kakvoj naročitoj disproporciji sa realom; osim u smislu da se u rl ljudima uglavnom obraćam rečju, ne slovom; i da me u rl doživljavaju - realnije.

Ali pretpostavjam da je to nužna posledica. Rl-u težinu daje konkretna korelacija s drugim čovekom, i realne posledice koje tvoje reči ostavljaju; i, uz to, sam način na koji ih iznosiš, i koji je potpomognut izgledom i stavom. Slovo može da pokaže mnogo toga; ali nikad onoliko koliko izgovorena reč u stvarnosti.

Možda se može napraviti razlika između ljudi koji te lično poznaju, i onih koji te znaju s foruma - a koje, ovo poslednje znanje; ne mora značiti ama baš ništa. Iz te perspektive, tvoj se kredibilitet tiče posmatrača - a, opet; a kad se ne tiče njih?..

Ne verujem da se radi o naročito velikoj slobodi, obzirom da je i sloboda u virtualnom svetu ista kao i u rl, određena tuđim pogledom - koji, kao što svi znamo, može biti pogrešan, zlonameran i budalast. Čak i oni koji su iskreni samo ovde, imaju isti problem. Oni koji neće ili nemaju sposobnosti da razumeju o čemu govoriš; nikakvim naročitim osobinama nisu podeljeni od onih koji isto to rade i u stvarnosti.

Naravno, govorim o ljudima koji ne glume. Ni u rl, ni ovde. Takvi nemaju problem.

Ostale je sasvim izlišno pitati ionako. :mrgreen:

Najjednostavnije rečeno Super-Ego zastupa moralnost, odgovornost, savjest i slična osjećanja. Svi znamo da na forumu postoje pravila dok je funkcionisanje dijelova ličnosti na forumu svakom pojedincu ostavljeno prema interakciji njegovih Id, Ego i Superego dijelova ličnosti sa virtuenom stvarnošću..Ova interakcija kod mnogih dovodi do izmjene u moralnosti koju zastupaju u 'realu' i u virtuenom svijetu ..Jedom riječju odgovornost na forumu je na nižem nivou nego u realnosti,a znamo da u našoj realnosti, našem narodu i na ovim prostorima nije za pohvalu. Da li je potrebno povećati odgovornost na forumu ne samo korisnika već i uprave prema zahtjevima korisnika..
Virtuelni forum je i zamišljen a kako mu i ime govori po ugledu na nekadašnji Rimski forum (lat. Forum Romanum) koji je bio središte političkog,pravnog, privrednog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima. U vrijeme Rima forum je bio urbano mjesto...
Dakle jeste li za veću odgovornost na Internet forumima ili više volite da vas tretiraju kao i u realu (a i gore) a to je da se vaša riječ, dobra volja, zahtjevi potpuno marginalizuju ...
Smatrate li nevažnim ili važnim ono što ovdje pišete (vaš lični odnos) i da li želite da ostali smatraju ono što ovdje pišete nevažnim ili važnim ... te da vas prema tome i tretiraju ...

Trebalo bi da me shvate ozbiljno za ozbiljne teme a i da razumeju sarkazam..sto nije bas lako svakom tako da mislim da ipak nece biti dovoljno ozbiljnosti

internet je džungla kao i sam život
jedino što je interakcija veća i što su mogućnosti veće
lažnih moralista, lažnih ličnosti, foliranata... ima svuda
tako da i ovde u principu se iznese na videlo suština ličnosti
mene jedino čudi sindrom trolova
tj ljudi koji radikalno drugačiji i potpuno izmišljni identitet grade na internetu
kome, zašto....?

Back