Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Tačno, čak da se genetika uopšte ne uzima u obzir, arheologija i antropologija su dokazale doseljavanje novog stanovništva u neolitu sa Bliskog Istoka.
A u zadnjih dvije ili tri godine objavljeno je najmanje pedeset naučnih genetsko-antropološko-arheoloških studija koje su tretirale upravo ovaj fenomen i potvrdile su samo on što se već prije toga znalo.
U obzir je uzimana i Mtdna i autozomalna dnk, a ne samo y dna...A što se tiče y dna i njeni rezltati mogu biti dragocjeni u praćenju kretanja populacija u daljoj praistoriji. Upravo je y dna srušila prvobitni mit o starosjedilaštvu R1b u zapadnoj Evropi.
Iskreno mislim da je na zapadu, ali i na istoku ova primjena genetike pogotovo u paleoantropologiji otišla prilično daleko...Iskreno mislim da će kod nas sa ovakvim mentalitetom, koji je sklon da odbacuje sve ono u šta se dovoljno ne razumije, genetika doći na red za nekih 20 godina. Uostalom tako nam je i u svim oblastima.
Upravo tako.
Mislim da su se "kromanjonci" povukli na sever u potrazi za lovistima posto je ipak to grana privredjivanja u kojoj su se najbolje snalazili.
A sto se tice ovih "mediteranaca", ja sam tamo na temi govorio da su to iz pocetka bili J2 a kasnije sa juga dolaze E1b. Ne treba zanemarivati ulogu J2 u razvoju PIE kulture i jezika.