Pripreme za derbi: Na Grbavici uklanjaju stolice sa dijela sjeverne tribine
Radnici na stadionu Grbavica od jutros vrijedno skidaju stolice sa dijela sjeverne tribine gdje će biti smješteni navijači FK Sarajevo.
Radnici sklanjaju stolice sa prostora na kojem će biti smješteno blizu tri hiljade navijača FK Sarajevo. Uprave sarajevskih klubova dogovorile su da navijači bordo tima dobiju 2.500 karata koje će se prodavati po cijeni od 10 KM. Nakon tri godine, navijači Sarajeva najavili su organizovani dolazak na Grbavicu pa se očekuje dobra atmosfera i velika podrška za oba tima.
Čelnici FK Željezničar vode računa o svim sigurnosnim aspektima utakmice pa radnici uz pomoć specijalne dizalice postavljaju zaštitnu mrežu između sjeverne tribine i terena kako navijači ne bi mogli ubacivati predmete na travnjak.
klix
- - - - - - - - - -
Dejan Savičević: BiH je najbliža direktnom plasmanu na SP u Brazilu
Proslavljeni fudbaler i aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savičević izjavio je kako problem u formiranju regionalne fudbalske lige ne treba tražiti u Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji, već u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
edan od najboljih fudbalera svih vremena sa prostora bivše SFRJ, danas funkcioner kojeg respektuju u cijelom svijetu, rekao je i kako se ne želi upuštati u "velike priče" oko eventualnog osnivanje regionalnog takmičenja.
"Mogli bi razgovarati dva sata o regionalnoj ligi i ništa konkretno ne bismo zaključili. Činjenica je da će se teško formirati takva vrsta takmičenja u fudbalu. Da ne dolaze gostujući navijači na stadione? To bi bilo totalno loše i liga ne bi imala svrhu. Kažem, gostujući navijači mogli bi iz Makedonije u Crnu Goru i obratno, ali kako bi Bosanaci i Hrvati u Srbiju ili Srbijanci u Hrvatsku i Bosnu!? Pa, rizik bi bio i susreti bosanskih i hrvatskih klubova, itd... Dakle, 'ajmo na drugu temu", kazao je Savičević koji ipak smatra da bi regionalno takmičenje poboljšalo kvalitet klubova u regiji.
"Da budemo jasni, sraz kvaliteta reprezentacija zemalja bivše Juge i ovdašnjih klubova ne bi se uvelike smanjio. Nacionalni timovi uvijek će imati puno bolje rezultate od klubova, jer od Vardara do Triglava vlada besparica, pa su igrači primorani ići u inostranstvo i zarađivati van granica svojih država. Ne očekujem da neko od klubova iz nekadašnje države u skorije vrijeme napravi bum na evropskoj sceni“, naglasio je Savičević, koji se kao igrač proslavio nastupima za Crvenu Zvedu i Milan, s kojima je osvajao Ligu šampiona.
Na putu ka Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. Savičević vidi dva, a možda i tri državna tima iz regije.
"Bosna i Hercegovina je najbliža direktnom plasmanu na Mundijal. Prva je u grupi, ali ne treba se radovati unaprijed. Igrači selektora Safeta Sušića imaju još mnogo prepreka do Brazila. Grci su opasni kada su ranjeni, a i Slovaci još nisu otpali“, upozorio je Savičević za AA i dodao kako smatra da će Hrvatska biti siguran putnik u Brazil.
"I Hrvatsku vidim na Svjetskom prvenstvu, mada ne znam da li će direktno ili kroz baraž do Brazila. Ne treba zaboraviti da su u grupi sa strašnom Belgijom. Srbija i Makedonija trenutno nisu konkurentni za velika djela", istakao je proslavljeni fudbalski as.
Savičević se posebno osvrnuo na situaciju u i oko reprezentacije Srbije.
"Nije mi jasno da naprave smjenu generacije, te iz utakmice u utakmicu podmlađuju ekipu, a pri tome obećavaju rezultate. To nije moguće. To je suludo", tvrdi Savičević.
Svoju Crnu Goru popularni „Genije“ vidi u doigravanju za naredni Mundijal.
"Ako pobijedimo Ukrajinu 7. juna u Podgorici onda smo blizu baraža. Ne, to ne znači da se odričemo prve pozicije na tabeli kvalifikacione grupe H, no realno je da su Englezi i dalje favoriti za direktni 'let' ka Brazilu. Igrat ćemo najbolje što znamo i možemo. U takvim okolnostima možemo puno toga da uradimo", poručio je Savičević.
Prvi čovjek crnogorskog fudbala posebno je markirao dobru saradnju FSCG sa savezima zemlja u okruženju.
"Nema nikakvih problema u našim odnosima. Mi Crnogorci odlično sarađujemo sa Bosancima, Hrvatima, Srbima, Makedoncima, Slovencima i Albancima. Igrali smo i prijateljske utakmice sa nekima, a vjerujem da ćemo uskoro to uraditi i sa nacionalnim timovima BiH, Hrvatske i Srbije. Teško je doći do termina odigravanja prijateljskih utakmica. Možda iduće godine, jer u novembru 2013. planirali smo igrati baraž za SP. Ko zna, možda se sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom sastanemo i na šampionatu u Brazilu", kazao je kroz smijeh Savičević.
Nije mogao izdvojiti ko je prema njegovom mišljenju najbolji fudbaler u regiji, ali je nabrojao njih nekoliko.
"Iz Hrvatske to su Luka Modrić, Mario Madžukić i Darijo Srna. U BiH najbolji su Edin Džeko i Vedad Ibišević. Vedad je radio čuda jedno vrijeme u Njemačkoj. Divio sam mu se. Sjajan igrač je i Miralem Pjanić iz Rome. Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović su top tri fudbalera iz Srbije. Kod nas u Crnoj Gori prve zvijezde su Mirko Vučinić i Stefan Jovetić. Eto, to je elita sa zapadnog Balkana“, kazao je Savičević i za AA ipak izdvojio dvojicu: "Za mene najbolja su dva Crnogorca. Međutim, neka mi niko ne uzme za zlo. Ovo sam rekao navijački i patriotski."
Za razliku od regije, Savičević nema dilema oko najboljih na svjetskom nivou.
"Najbolji igrač svijeta je Lionel Messi. Rame uz njega je Cristiano Ronaldo, a ako treba birati i trećeplasiranog onda je to Zlatan Ibrahimović. Među najboljima su i Edinson Cavani, Falcao, Robert Lewandowski. Najbolji odbrambeni fudbaler je Tiago Silva“, zaključio je Dejan Savičević u intervjuu za agenciju Anadolija.