Veza zasnovana na iskrenosti ili na poverenju

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.909
To su totalno razlicite stvari.
Veza zasnovana na poverenju podrazumeva ugodnost da se partneru ne kaze ono sto ne moze da sazvace, tj poverenje se proteze i na procenu da li je nesto bitno i na procenu da li je nesto prihvatljivo i vazno da partner sazna...

Kod veze zasnovane na iskrenosti, da je tako nazovem, sve sto je bitno je tacan uvid i kontrola svih okolnosti i cinjenica koje su prisutne kod partnera.

U Srbiji je medju zenama dominantan i to ubedljivo princip veza je zasnovana na iskrenosti partnera....(naravno jasno je da ovo ne obuhvata iskrenost sa obe strane)

Ima nekih vrlo vaznih posledica ovog stanja, koje ne zadiru samo u MZ odnose, ali necu da sirim temu , to bi tek bilo zbunjujuce ljudima...
Bitno je da pojedinac sebi opravdava svoj stav i izbor po ovom pitanju, pa i sve okolnosti i zloupotrebe koje cini.

To su totalno razlicite stvari.

Имаш право. Поверење се стиче поступцима и битније је од искрености. Вероватно звучи апсурдно, али ја тако видим.
И везе засноване на поверењу могу дуго да опстану, али ако је могуће укључити и искреност, обострану онда је то готово савршена веза.

А опет, ако искреност предходи онда се подразумева да се изгради поверење..
Чак и ако кроз искреност добијеш непотребне делове или мање допадљиве, ипак знаш шта можеш да очекујеш или не очекујеш.
Сад какво је поверење имаш у неког ко ти искрено да до знања да може да те изневери у сваком моменту или чак повреди. Ваљда је тада и веза немогућа.
А са друге стране и оно поверење које прво стекнеш, можда је лажно изграђено смишљено са друге стране и може да буде изневерено сваког момента.

Заебано ово бре, мушки.

Имаш право. Поверење се стиче поступцима и битније је од искрености. Вероватно звучи апсурдно, али ја тако видим.
И везе засноване на поверењу могу дуго да опстану, али ако је могуће укључити и искреност, обострану онда је то готово савршена веза.
Primetio sam da u danasnje doba srpkinje insistiraju na iskrenosti , ali nema poverenja, a to je zato sto je osnova njihovih zahteva kontrola i nepoverenje i u sebe pa i u druge..
Tu ne vredi da budes iskren...ako nema poverenja, jedino sto drzi tu vezu je zabluda koju stvori osoba apsurdom...npr apsurdno je da sam te prevario, evo racun u hotelu , cula si me pred spavanje i cula ujutro...
Medjutim, ja licno znam masu komsinica koje razgovaraju sa deckom mobilnim nakon sastanka, jos je i ispratio na bus, a meni kaze da joj se ne spava pa bi da gleda film...naravno ako pozove decko , ona prica kratko ali joj se uzasno spava..
To nije jedan izolovan slucaj, mada priznajem da ih ima puno i koje polude kad ih decko zove, to zovu preventivna kontrola....tj manje ce da ih kontrolise i pazice vise kako se ponasaju iako upravo tog trenutka radi ono sto decaci i sumnjaju da radi...

Primetio sam da u danasnje doba srpkinje insistiraju na iskrenosti , ali nema poverenja, a to je zato sto je osnova njihovih zahteva kontrola i nepoverenje i u sebe pa i u druge..
Tu ne vredi da budes iskren...ako nema poverenja, jedino sto drzi tu vezu je zabluda koju stvori osoba apsurdom...npr apsurdno je da sam te prevario, evo racun u hotelu , cula si me pred spavanje i cula ujutro...
Medjutim, ja licno znam masu komsinica koje razgovaraju sa deckom mobilnim nakon sastanka, jos je i ispratio na bus, a meni kaze da joj se ne spava pa bi da gleda film...naravno ako pozove decko , ona prica kratko ali joj se uzasno spava..
To nije jedan izolovan slucaj, mada priznajem da ih ima puno i koje polude kad ih decko zove, to zovu preventivna kontrola....tj manje ce da ih kontrolise i pazice vise kako se ponasaju iako upravo tog trenutka radi ono sto decaci i sumnjaju da radi...

Да ,чула сам и ја за такве случајеве..
Знам и оне ликове што су јако заузети..посао,састанци ..а цура наравно не сме да зове ,да не смета. И онда једног дана дође и каже,драга извини ал ја се заљубио..

Ja sam dao primer gde muskarci insistiraju na iskrenosti , a da nema uopste poverenja...nekad sa pravom nekad bez prava...
Dobro mozda tada objasnjenje vise pije vodu, tj lakse prolazi lagarija...
Ali ja nikad tako ne funkcionisem...mozda zato sto namirisem da laze ili vidim da laze ali stvarno izbegavam da hvatam nekog u lazi...

Ja sam imala jednu vezu sa osobom koja je bila do bola iskrena. Mislila sam na početku da je to super jer znam na čemu sam.
Međutim, on je baš tako bolno iskreno bio surov prema meni u pojedinim momentima, iskreno mi govorio da nema vremena kada mi je nešto bilo potrebno, da ne želi ovo ili ono, on je zapravo uživao u toj svojoj iskrenosti do krajnjih granica očekujući valjda da se divim toj iskrenosti.
Na kraju smo se razišli.

Poverenje jeste bitnije od iskrenosti. Pri čemu da se jasno odredim u vezi sa iskrenošću, postoje ako se to tako može reći (slikovito je) bele i crne laži. Crne su ono pričaš laž, to je kod mene lično isključeno i osoba koja to radi ne može mi biti bliska ma ni malo. Što se bele tiče pod tim razumem ono da nešto nekada ne kažeš. Jednostavno prećutiš. To možda i nije laž, sve zavisi od konteksta. To podržavam, ne uvek ali da. Jednostavno, zašto bi o nečemu pričala ako procenim da nije momenat ili da toj osobi te info nisu potrebne ... Mada, nekada nije dobro prećutati nešto što bi drugu osobu baš povredilo. Dakle, to je pitanje i ljubavi i procene.

U svakom slučaju, iskrenost jeste neki potreban uslov za odnos poverenja, ali ne jedini. Za povrenje su potrebne i druge stvari, npr da znaš da je osoba pouzdana, tačna, da te neće izneveriti. Iskrenost je samo mali deo toga.

Ja sam imala jednu vezu sa osobom koja je bila do bola iskrena. Mislila sam na početku da je to super jer znam na čemu sam.
Međutim, on je baš tako bolno iskreno bio surov prema meni u pojedinim momentima, iskreno mi govorio da nema vremena kada mi je nešto bilo potrebno, da ne želi ovo ili ono, on je zapravo uživao u toj svojoj iskrenosti do krajnjih granica očekujući valjda da se divim toj iskrenosti.
Na kraju smo se razišli.

Па то не делује као искреност, већ тежак карактер и неваспитање.
Одсуство емпатије и неваспитање је то што описујеш. Ја сам више пута писала да искреност не подразумева изговорити сваку глупост коју помислиш, али око битних ствари у вези, осећања и одлука мора се искрено разговарати.

Одсуство емпатије и неваспитање је то што описујеш. Ја сам више пута писала да искреност не подразумева изговорити сваку глупост коју помислиш, али око битних ствари у вези, осећања и одлука мора се искрено разговарати.
iskrenost je kad kaze koliko je imala bacjea

Razumem šta kažeš, ali iskrenost je iskrenost, govoriti ono što zaista jeste. Sad kako ti definišeš je druga stvar. Namerno sam to opisala da bi se videli limiti tog stava koji kaže samo da je iskren, da ne laže.

Back